Jövőbe tekintő sorozat 31. rész: Posztapokaliptikus játékok a világvégére

  • Írta: zoenn
  • 2012. december 21.
  • pc, Posztapokaliptikus, ps3, toplista, világvége, x360
Link másolása
Ha ezeket a sorokat olvasod, minden jel szerint beköszöntött a világvége. A gyarló emberi faj eltűnt a föld színéről és vélhetőleg Te vagy az utolsó túlélő. A hátralévő idődet stílusosan is eltöltheted egy posztapokaliptikus játékkal.

Egy váratlan meteor csapódott bele az anyabolygónkba, a part menti városokat tzunamik tépázták meg, míg a belső területeket rekorderősségű földrengések rombolták porba. Avagy nukleáris vihar tombolt a nagyvárosok felett, az emberiség kilencven százalékát elpusztítva. Elcsépelt mégis magával ragadó sztereotípiák ezek, s ahogy a maja-jóslatok megjövendölték, beköszöntött a végítélet napja. Mivel is tölthetnék el a hátralévő perceinket, mint azzal, hogy előveszünk egy minőségi posztapokaliptikus játékot, s fittyet hányunk a körülöttünk zajló eseményekre? Nosza, kapcsold be az áramfejlesztő generátorodat, deszkázd be az ablakokat és ajtókat a fosztogatók ellen, kapd elő a mutánstöpörtőből készült chipsedet, vagy tölts egy pohárral a Nuka-Colából és feledkezz bele a stílszerű élvezetekbe!

10. Tokyo Jungle (PS3)

Legutolsó helyezettünk szokatlan stílusban prezentálja a világvége utáni állapotokat. Az emberek végleg eltűntek a föld színéről, csupán az állatok maradtak életben. A romos Tokióban farkastörvények uralkodnak, az erősebb győz a gyenge felett - vagy mégsem? Kellő leleményességgel és összefogással még egy pelyhes kismadár is képes életben maradni a zord körülmények között. A Tokyo Jungle egy hamisítatlan japán videojáték, annak minden előnyével és hátrányával. Iszonyatosan beteg cím, melyben oroszlánokat, krokodilokat, hiénákat, őzeket és egy sor más állatkát irányíthatunk. Mint játék, kicsit kimunkálatlan, koncepciója mégis egyedi.

9. Rage (PC, PS3, Xbox 360)

Habár az id Software legutóbbi játéka nem hagyott bennünk mély nyomokat, zsigerből hozta a remek posztapokaliptikus hangulatot. A Föld egy kisbolygó becsapódásának következtében szinte elpusztult. Wasteland sivár vidékét őrült banditák tartják kézben, míg a maroknyi jó ember szedett-vedett városokban talált otthonra. Persze csak a főhős hozhatja el a megnyugvást, ehhez pedig nyitott játéktér, lineáris sztori és számtalan mellékküldetés társul. Az id Tech 5 engine segítségével a látvány is előremutató - kár, hogy a repetitív játékmenet és az újdonságok hiánya miatt az örömünk nem lett maradéktalan. Azért hatalmas muri egy szénné fejlesztett buggy volánja mögött csapatni a vidéken.

8. Resistance-sorozat (PS3)

A világvége úgy is bekövetkezhet, hogy egy idegen faj látogat el hozzánk azzal a céllal, hogy legigázza a homo sapienst, hovatovább az írmagjukat is eltörölve. A kimérák gaz és ocsmány lények, szerencsére a kertek alatt megszületik az ellenállás - egy olyan hőssel az élen, mint Nathan Hale. Az összefogást szerencsére tettek is követik - ez a Resistance, amely a PlayStation 3 egyik legerősebb trilógiáját jelenti az Insomniac Games tolmácsolásában. Viszlát, biztonság, viszlát nagyvárosok!

7. Enslaved: Odyssey to the West (Xbox 360, PS3)

Egy érzelmeinkre ható alkotás a Ninja Theory tolmácsolásában - kitűnő produktum, amely megbukott a kasszáknál. Fene se érti a játékosokat: adva vagyon egy olyan látomás, ahol a természet lassan visszaveszi az uralmat a fém- és betonépítményektől - a táj ugyan színes, de de az emberi életnek nyoma sincs, csupán agresszív robotok cikáznak mindenfelé. A hősök szerethetőek: a festett arcú Monkey, aki valaha artista volt, ám mára elvesztette családját, és a szemrevaló Trip, aki bőven lehetne a gyermekeink anyja. A történetet Alex Garland vetette papírra, mely nem mentes humortól, könnyektől és profi dialógusoktól sem. Mi kell még? Nosza, feszítsd fel az egyik elhagyatott szoftverboltot és tedd magadévá a saját példányodat!

6. Wasteland (Apple II, PC)

Az 1988-ban megjelent játék a lista legvénebb, de máig úttörőnek számító darabja. Nagyságrendileg innen számoljuk a stílus virágzását, mely a mai napig nem kopott ki a köztudatból. A sztori ismerős: az atombombákkal vívott háború kiirtotta a világ nagy részét 1998-ban, az események viszont 2087-ben zajlanak. A Wasteland egy elektronikus asztali szerepjátékként funkcionál, folyamatosan növekszik a parti létszáma, új képességeket tanulhatunk és ezáltal próbálunk túlélni az elsivatagosodott vidéken. Ez a cím inspirált rengeteg későbbi klasszikust is, így kikezdhetetlen helye van a legjobbak között. Szerencsére a második rész már úton van, a Kickstarteren rácuppantak a rajongók.

5. The Walking Dead: The Game (PC, XBLA, PSN)

Méltattuk már eleget a Telltale Games epizodikus megjelenésű kalandjátékát, amely a mély karakterábrázolásra és a szívbe markoló drámára hegyeződik ki. Ha az apokalipszis sorra kerül, nem mehetünk el szó nélkül a zombi-apokalipszis mellett. A trancsírozás mellett inkább a hozott döntéseink súlyán alapszik a játékmenet. Kit mentsünk meg, ha beüt a baj? Hogyan viszonyuljunk a többi túlélőhöz? S vajon magunk mögött hagyhatjuk-e egyszer az áldatlan állapotokat? A képregényes stílus igazi úttörőjével van dolgunk: főhősünk egy elítélt, aki apai érzelmeket táplál egy árva kislány iránt. A végére készítsük be a zsebkendőnket!

4. Metro 2033 (PC, Xbox 360)

Dmitry Glukhovsky regényéből az ukrán 4A Games készített belső nézetű lövöldét, és egy csapásra a rivaldafénybe kerültek. A háború után nukleáris tél borítja Moszkva felszínét, s a földalatti metróalagutakba szorultak a megmaradt túlélők. Az állomásokon különféle csoportosulások élnek, ám a múlt intrikái, világnézetei most sem hiányozhatnak. Az elhagyatott sínek mentén mutánsok üvöltései visszhangoznak, viszont egy fiatal túlélő, Artyom mégis útra kell. A lőszer mindennél fontosabb: ez az egyetlen fizetőeszköz, de a szovjet fegyvercsodákat is átalakították a szűkös lehetőségekhez viszonyítva. Ne lepődjünk meg, hogy sűrített levegővel működő mordály kerül a kezünk közé. A címet nemrég ingyenesen elérhetővé tette a THQ, s jövőre érkezik a folytatás is Last Light alcímmel.

3. S.T.A.L.K.E.R.-sorozat (PC)

Csernobil árnyéka nem hagy nyugodni. A Zóna megannyi átvirrasztott éjszakánk okozója. A megboldogult GSC sorozata az FPS-műfaj igazi úttörője, s egyúttal a szovjet realizmus temetője. A sztalkerek jobb élet reményében keresik fel a radioaktív sugárzással teli, lehangoló vidéket, ahol vérszomjas mutánsokkal, anomáliákkal és rivális csoportokkal kerülnek szembe. A nyitott játéktér többször is meghálálta magát, a valós életből merített helyszínek - az atomerőmű, a Vörös-erdő és megannyi faló emlékezetes kalandokkal kecsegetett, dacára annak, hogy az ukránok soha nem értettek az optimalizáláshoz. Üres óráinkban mi is elmajszoltunk egy löncshúskonzervet, ittunk rá egy Cossacks-vodkát és mélabús gitárpengetésbe kezdünk.

2. Fallout-sorozat

Már megint a nukleáris háború és már megint a szerepjáték-műfaj. Mégis, ha valaha szóba kerülnek a posztapokaliptikus játékok, akkor a Falloutot minduntalan meg kell említenünk. A mostanság újra magára találó Black Isle Studios 1997 végén hozta el nekünk az örökbecsű sorozat első darabját, egy évre rá pedig érkezett a második rész is. Az izometrikus nézetben játszható cím még ma is megállná a helyét, a komor hátterek pedig valamilyen megfoghatatlan hangulatról árulkodnak. A Fallout 3-at már a Bethesda Sofworks követte el 2008-ban, s belső nézetben is elegendő tennivalóval szolgált az egykori Washington hullaszagú környéke. 2010-ben az Obsidian folytatja a hagyományokat, a New Vegas a Mojave-sivatagba helyezte a kilátástalan kalandot. Ezen felül számos mellékág (Tactics, Warfare, Brotherhood of Steel) is napvilágot látott, de a széria jövőjében se kételkedjünk.

1. Fallen Earth (PC)

A meglepetés természetesen a lista legelejére jutott. Ezennel felhívnánk a figyelmeteket egy méltatlanul elfeledett MMORPG-re, amely free-to-play elven működik. A Reloaded Productions 2009-ben hozta el a Fallen Earthöt, de máig töretlen népszerűségnek örvend a rajongók körében. Valós topográfiai adatok alapján teljesen lemodellezték nekünk a Grand Canyont, innen indulunk hosszú útra karakterünkkel, számos frakcióhoz csatlakozhatunk és megannyi elfeledett titkot fedezhetünk fel. A harc megszokott FPS-séma szerint zajlik, de járművekbe is pattanhatunk és számos képességet sajátíthatunk el. Azért is emeltük ki győztesként, mivel iszonyatosan marasztaló hangulatával hosszú hónapokra, netán évekre is lekötheti a posztapokaliptikus témára fogékonyakat. Megannyi szakmai elismeréssel a háta mögött vétek kihagyni, annak ellenére, hogy nem kapta meg a kellő rivaldafényt. A többi túlélővel együtt egy online szerveren még a világvége is édesebb. Amikor a lenyugvó nap fénye árnyékot vett az ipari létesítmények között, tudjuk, hogy jó helyen járunk.

Természetesen a "futottak még" kategóriában még számtalan sikeres produktumot megemlíthetünk - köztük a Fuel című autó- és motorversenyt, ahol teljesen kötetlenül off-roadozhatunk a természeti katasztrófákkal sújtott vidéken. S, ha már a versenyjátékoknál tartunk, mindenképp kiragadhatjuk a MotorStorm-sorozatot a Sony jóvoltából. Ha viszont az akciójátékokat imádod, s azon belül a kooperatív élményeket, akkor a Gearbox-féle Borderlands-széria a Te játékod lesz. Nem beszélve a Gears of Warról, de azt már annyiszor istenítettük, hogy külön nem emlékezünk meg róla. Kommentbe várjuk a Ti kedvenceiteket is!

Kapcsolódó cikkek

24.
24.
herlius
#22: Ezt azért még gondold át.
23.
23.
B-Bird
Bad Blood, 1990 -ből.

http://www.youtube.com/watch?v=XrcG98uiJiE&feature=youtube_gdata_player
22.
22.
cagiva1019
Szerintem a Rage-et kellett volna elso helyre tenni.
a legjobb az osszes 10 kozul
21.
21.
markoci555
nem az a lényeg hogy hol játszódik, hanem hogy apokaliptikus hatása van B*ZDMEG
20.
20.
Sanyeszpaloc$
#16: A blogomban megtalálhatod hogy már májusban megvolt a naptár folytatása :-D
19.
19.
Jared
Midenggyik nagyon jó játék :)
18.
18.
Seaxa
#16: Nem is, hogy addig írták csak, hanem korokban számoltak: ötezervalamennyi évnek most volt vége és kezdődik egy újabb ciklus. Kb mint nálunk az évforduló/Szilveszter.
17.
17.
keiji maeda
#16: igen nem kellene kiakadni hiszem minden második évben valahol szajkózzák hogy világvége lesz , de ez is egy nagyszerű pénzügyi bevétel , rengetegen meggazdagodnak a buta embereken
16.
16.
giga321
NAGY világvége azt sehol semmi -.-" buta emberek akik beveszik ezt a hülyeséget. Egyszerűen a maják CSAK ADDIG írták meg a naptárt mit kell ezen kiakadni.
15.
15.
gamerplayer
#8: Épp ezért került a "futottak még" kategóriába. Gondolkodni luxus...
14.
14.
jszili32
Hát szerintem a Resident Evil is kaphatott volna helyezést!!
13.
13.
Dark_Temptation
#12: wow, akkor én valamit nagyon rosszul tudtam. bocsi.
12.
12.
Mortician
#10: Nem. A Gears of War a Sera bolygón játszódik.
10.
10.
Dark_Temptation
#8: gears of war? az pedig a földön játszódik.
9.
9.
Jinbobo
#5: én imádom az Im alive-ot. Tényleg kimaradt a listából.
8.
8.
Scoo
A Borderlands nem venném ide, mivel az nem a Földön játszódik és nincs benne katasztrófa sem, az egy alapból zord bolyó.
A Gears of War is picit kilóg, mivel az se a Földön játszódik. Viszont az igaz, hogy elégé lenulláznak majdnem minden várost benne.
7.
7.
DON GONDOCS
Fist of the North Star Kens Rage, most jön a második része. Ha nem is legminőségibb akció játék ebben a kategóriában azért megér egy misét.
6.
6.
névtelenség
Kicsit furcsán hangzik a fallout-nál a "komor háttér" hol ott a sorozatnak mindig is szerves része volt a humor (leszámítva a 3. részt, de később a Bethesda DLC formában bebizonyította, hogy ők is tudnak viccelődni).
5.
5.
DON GONDOCS
I Am Alive, VALAKI emlékszik még rá :)
3.
3.
EeRrTt
http://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw egy kis zene hozzá:D
1.
1.
keiji maeda
nálam a resistance kicsit előrébbkerülne zene a lsitán :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...