HWSW: Mennyit keres egy fejlesztő itthon?

  • Írta: fojesz
  • 2014. december 10.
  • Biznisz
Link másolása
Nagytestvérünk, a HWSW kérdőíves felmérést végzett a Microsoft Magyarországgal a szoftverfejlesztők körében: nem titok, hogy a fejlesztők messze az átlag felett keresnek, de most az is kiderül, mivel lehet a legjobban keresni.

A HWSW a Microsoft Magyarországgal közösen egy kérdőíves felmérést készített a hazai szoftverfejlesztői társadalomról. Az adatfelvétel 2014 nyarán folyt, a felhívással meghatározó hazai informatikai médiumokban, a közösségi médiában, hazai IT-oktatócégek, valamint a Microsoft hírlevelében lehetett találkozni.


A kérdőívet végül 1765 fő töltötte ki. Az adatok feldolgozása elkészült, az alábbi linken elérhető cikk a mindenkit érdeklő legérdekesebb témával foglalkozik: mennyit és miért annyit keres egy fejlesztő, illetve hogy mi motiválja ezeket a szakembereket leginkább. A fenti táblázat ízelítő: azt mutatja be, hogyan alakulnak a fizetések a munka során használt programnyelv alapján.

A HWSW részletes elemzéséért ide kattintsatok!

54.
54.
ADMlN
#53: "Aham, azért vagyok egyel feletted mert csak HR-es vagyok, mert ez így működik?"
Először is mióta állsz te felettem? Ez nem a katonaság, itt nem lehet két titulust két különböző cégnél hierarchiába állítani. Én nem multinál dolgozom, nálunk a vezető fejlesztő felett csak a cégtulajdonosok állnak. Te milyen messze is vagy a CEO-tól?
Másodszor pedig pontosan az olyan HR-es, szakmailag nulla egyedeket állítják be az igazi fejlesztők felé manager-nek, mint te. Mert kód közelébe nem merik őket engedni. Sok évet húztam le multinál is, tapasztaltam.
Kapálózhatsz, hogy ez nem így van, de már akkor igazoltad az igazam amikor ahelyett, hogy szakmai síkon szálltál volna velem vitába, arra kezdted verni magad, hogy hol állsz a ranglétrán.

"Te valszeg PHP-s vagy mivel láthatóan véded a nyelvet mint programnyelvet."
Jelenleg a Java EE a szakterületem, de senior vagyok C#-ban és C++ -ban is. PHP-ben nagyjából egyetem óta nem kódoltam a webes alkalmazások valahogy sosem vonzottak. Nem próbáltam védeni a nyelvet (nem értem mitől kellene), egyetértek veled abban, hogy csak egy script nyelv. Csak azt a tévedésed javítottam ki, hogy a script-nyelvek nem egy a programozási nyelvektől különálló csoport, hanem azon belül egy szub-kategória.

"Megfogni engem könnyen meglehet, de nem is akarok mindenhez értőnek tűnni."
Ha ez alatt azt érted, hogy alapvető tárgyi hiányosságaid vannak, akkor egyetértek.

53.
53.
Cipo3
#40: "Szerintem maradjunk annyiban, hogy te inkább HR-es vagy mint szakember"

Aham, azért vagyok egyel feletted mert csak HR-es vagyok, mert ez így működik? Fura helyen dolgozol. Végigjártam minden lépcsőt. S vezető fejlesztők dolgoznak alattam. Mint te. 18 éve programozok még pascallal kezdtem. De nem szállok be a ki aláz kit jobban beszélgetésbe. Ezt rád bízom.

Te valszeg PHP-s vagy mivel láthatóan véded a nyelvet mint programnyelvet. Én is nyomtam sokat és abban gányolni mindenki tud. Programozónak ettől nem nevezném. C++-ban Javaban stb..kevésbé tudna alkotni.

Sok programnyelveben dolgoztam már és még többen nem. Megfogni engem könnyen meglehet, de nem is akarok mindenhez értőnek tűnni. Csak mesélni akartam, hogy mért érnek ennyit a programozók,
52.
52.
hadzsime
Szerintem mindenki dobjon be egy Snickers-t,
51.
51.
n_ben007
#32: Azért erős túlzás párhuzamot keresni az egyetem/főiskola és a szakképzőkben szerzett szakma között. Az tény, hogy az egyetemeken végzettek nagy része messze nem hozza a színvonalt, de ahogy írtad, a jó szakik ugyanúgy megvannak az egyetemen végzettek között is, akiknek a tudását már nem akárki lenne képes elsajátítani. Az, hogy van egy rakás diplomás, aki azt sem tudja miből szerezte, már egy másik téma.
45.
45.
NoRush
#44: Talán azt még tudom tanácsolni, hogy a könyvelésbe ássátok bele magatokat, mert ha nem értetek hozzá, az nagyon nagy kiadásokat von maga után. Aki nekem könyvelt, havi 500 eurót lemart rólam. És ez csak én vagyok. Ki tudja hány kliense van még.
44.
44.
NoRush
Kár károgni, a diploma manapság már tényleg nem ér semmit. Én sem érek semmit a marha jó "informatikai szolgáltatások az elektrotechnikában" szakommal. Nulla, de komolyan. Annyira felesleges volt elvégezni, hogy az valami leírhatatlan. 5 év mínusz az életedből, ezalatt pedig utólag belátva sok más (és hasznos) dolgot végezhettem volna.

Nálam be is telt a pohár már a második évben és szépen végigcsináltam inkább távúton ezt a retket. Közben szépen felvettem 5 ezer eurós állami támogatást, amiből úgy profitáltam, hogy olcsón dolgoztattam munkásokat építkezéseken. Halál komolyan mondom, hogy ezzel kell elstartolnia mindenkinek, aki tőkét akar magának generálni. Persze nem szép dolog, pofa kell hozzá, hogy az egész nap robotoló embernek havi 100 ezerrel kiszúrd a szemét. DE te csak így tudsz pénzt felhalmozni. 2 év után annak rendje és módja szerint leálltam ezzel is, most egy fitness termet vezetek, egyéb szolgáltatásokkal, mint pl a jóga, tánc, stb. Elég jól megéldegélek belőle, bár sokkal jobb lenne a helyzetem, ha nem kéne leadóznom a havi kereset majd 50%-át (ami botrányosan sok).

Egy szó mint száz: járhattok ti ELTE-re, meg Isten tudja hova, nem ér semmit. Az számít, hogy milyen ötleteket tudtok megvalósítani a saját vállalkozásotok keretein belül. Mert dolgozhattok ti másoknak neves cégeknél, akkor nem a saját álmaitokat, hanem a főnökeitek álmait valósítjátok meg. Ez pedig abszurd. Higgyétek el: sokkal jobb, ha mások dolgoznak nektek, mint hogy ti dolgozzatok másoknak (sok esetben éhen döglésre nem méltó minimálbérért).
42.
42.
randall13
#32: Milyen pályafutásod? Hagyjuk már, senki sem hiszi el. Inkább iratkozz be egy egyetemre, és próbáld meg elvégezni. Persze sokkal egyszerűbb szidni az aljas mérnököket, akik egész nap ülnek a kényelmes irodájukban a Corei7-es gépeik előtt kiterjesztett monitorokkal és csak kattintgatnak Invertorban. Az meg kit érdekel, hogy egy mérnöknek minimum tudnia kell azt, mint egy szakmunkásnak, máskülönben nem lesz gyártható az alkatrész. Ugyanúgy kell az anyagismeret, csak míg a mérnöknek azért, hogy kiszámítsa milyen erőhatásoknál szakad el az anyag, addig a szakmunkásnak "csak" azért, hogy kinézze a katalógusból az előtolást. Azért nem ugyanaz. Koncepcionális tervezésről, optimalizációról hallottál már? Küldenek neked Németországból szó szerint egy vonalat, és te tervezz rá egy működő modellt. Vagy tervezd meg a mechanizmus kinematikáját. Lehet sírni, hogy ha egy szakmunkás elront egy mdb-t, akkor 100000 forint kiment az ablakon. Ha egy mérnök szarul optimalizál, milliárdokról beszélünk. Pedig "csak" annyit vétett, hogy Invertorban az egyik vonal hossza nem 20, hanem 22 centi lett, mert mondjuk szarul adta meg a program pontosságát. Komolyabb objektumoknál meg végeselem-szimulációt végeznek. Azt se tudod mi az, most keresed Googlen.
36.
36.
Cipo3
#20: Tipikus "kívülálló". :) Mert a HTML, Javascript, PHP az programnyelv? ezek scriptnyelvek vagy még az se, de nem programnyelvek. Szóval lehet a szavakon lovagolni. És akkor hogy adjak fel hirdetést, hogy PHP programozót keresek, .net programozót keresek merthogy nem is programnyelv. Lényeg, hogy én kimondottan kíváncsi lettem volna, hogy egy Androidra vagy IOS-re fejlesztő ember mennyit kérhet. Java és Objective-C nem ugyanaz.

Java és Android között csupán a szintaxis azonos a functionlibrary teljesen más. A koncepció is más. Mondhatjuk aki 2 nyelven tud programozni az minden nyelven tud. De jóval lassabban fejleszt ha nem ismeri a függvényneveket.

Egy Javas-t betenni andoidosnak 3 hónap kidobott pénz (amíg belejön). De mondjuk ez még a jobbik eset.
32.
32.
A foiskolakat nagyreszt ugy allitjak be, hogy kell egy esz hozza meg sokat kell tanulni.
Ami igaz csak a 95% felesleges ostobasag.
Es ha a lenyeget tanitanak csak meg, egy gimnazium skillje se kene hozza.
De legalabb kifosnak egy rakas diplomas dilettanst.

Plane, hogy a szakmai resze erdekli, hiszen azert ment oda. Akkor mar nem is olyan egetrengeto megtanulni sem.
Fos ez igy ahogy van. Ezt mindenki latja csak mindenki kussol mert varja a szuperhost aki megmenti (nem veletlen hozzateszem).

Amugy palyafutasom alatt a legjobb szakembereket sosem a diplomasok kozt talaltam (meg olyat is egy "egyszeru" szakitol lehetett megtanulni ami mondjuk mar elektromernoki vegzetseghez kotheto).
31.
31.
#10: Sajnos ebben reszben igazad van meg is felhaborito hogy suttyo szineszek milliardokat keresnek azzal hogy gyak. hazudnak ( ezt szereti az emebriseg hogy hazudjanak neki) pedig ha eltunnenek a faszba semmi se valtozna.
Mig ha az "utmunkas" nem volna, lebenulna minden a picsaba nagyjabol, o meg minimalt keres.
Vagy a poznan csimpaszkodo csavo aki miatt a gep elott ulhet az otvaros taknyosszaju diplomas faszfej manager (aki nagyreszt huyle mindenhez es azt tanulta hogy gazoljon at masokon a minel nagyobb profitert) es tablazatokat toszigalhat 10-100x annyiert.

30.
30.
#29: Jo szoftver. Beneztem az egy tagabb dolog.
A sima szoftverdekben kevesebb a muvesz es meg tobb a semmmire kello (es nem a programozokra gondolok).
29.
29.
Amugy ebbol latszik milyen kis suttyo itt mindenki .
Milyen fejlesztorol van szo ?
Jatek ha jol latom .
Nem csak programozok a fejlesztok hanem azt artistok (objectezo, texturazo animator, teches-rigelos, valahol ezek nincsennek elvalaszta hanem egyben kell erteni hozza),concept artist, hangtechnikus, scripter, palyaepito, game designer, level designer (valahol egy palyaepitovel), es a lenezett teszter.
Kb egy cegnel programozobol van a legkevesebb talan meg kevesebb mint artistbol.
20.
20.
ADMlN
Egy állás fizetésbeli értéke 2 dologból tevődik össze: A keresettség (mennyi alkalmas jelölt van) és az adott munkához szükséges szakértelem. CNC programozáshoz nem kell túl sok szakértelem, sokan is vannak, ergo nem fizetik meg jól.

Persze elő lehet itt adni az ember tragédiáját, hogy a felelősség meg az ember életek. De az az igazság, hogy az ilyen egyszerű melósokon semmilyen felelősség nincs, egyszerűen csak ilyen kifordított indoklással próbálják igazolni a saját értékük (mert mindenki szereti qrva fontosnak érezni magát). Ha elcsesznek egy fékbetétet és emberek halnak meg akkor nem a melósért fognak jönni a rendőrök, hogy leültessék, hanem a vállalatot meg max a minőségbiztosításért felelősösöket fogják meghurcolni.

#17: A diploma nem az illető tudásának szintjét méri. Aki így gondolja az tudatlan. A diploma mindössze azt mutatja meg egy egyénről, hogy van-e annyi lélekereje, hogy végigcsinálja. A felsőoktatás gyakorlatilag 3+2 év szívatás. De ha valaki megcsinálja az ha mást nem is, annyit mindenképp elárul, hogy az illetőben van annyi, hogy ha valamit a fejébe vesz akkor azt végig is csinálja, tehát terhelhető munkaerő.
Ennek ellenére diploma nélkül is lehet jó fejlesztő valaki, de ha nem csak kódoló majom akar lenni, hanem esetleg software architect, akkor úgyis megcsinál egy diplomát, mert elég értelmes ahhoz, hogy belássa, hogy a saját fejlődésének érdekében szükség van rá. Nálunk és sok más (nagy) cégnél is a diploma csak beugró, az első szűrő. Ha az megvan, akkor meghallgatjuk az illetőt és kiderül mit is tud valójában.

#18: Tipikus "manager". :) A kimutatás nyelvekre lebontva készült, és mikor utoljára néztem akkor sem .net sem az Android nem volt az. Valószínűleg a .net fejlesztőket a C#, F# kategóriában, az Android fejlesztőket meg a Java kategóriában találod. Ugyanúgy mint ahogy az iOS fejlesztőket meg az Objective-C kategóriában találod, mert rajtuk kívül nem sokan használják azt az emberiség ellenes bűntettet.
18.
18.
Cipo3
Egyébként a kép tök értelmetlen ha nincs benne egy .net-es egy androidos fejlesztő se.
17.
17.
Cipo3
Fejlesztési ig. vagyok egy 60 fős cégnél. A diploma semmit nem számít. Nem tudok mit kezdeni vele. Friss diplomást odaültetek, legyen az webes fejlesztő vagy Javas, olyan szinten semmit nem tud, hogy amit egy 3 év tapasztalatos szakközepet végzett fejlesztő lefejleszt 3 hét alatt és profi munka azt egy diplomásnak 4 hónap és van olyan is, hogy nem is jó semmire amit írt.

Tapasztalat, csak az számít. S hogy a programozó mért drága? Egész éven át van fent hirdetésünk az álláskereső portálokon és évi 2 jelentkezőt tudok behívni. Ő meg annyit kér amennyit nem szégyell mert örülök, hogy találtam. Index, edigital, arukereső pont így csinál és nem talál embert. Évi álláshirdetés 1-2 milla megy a kukába ha nem veszek fel senkit. Szóval ha valakit nettó 350-ért akarok felvenni de csak 400-ért van nem agyalok, mert drágább a havi hirdetés mint a különbözet. Fejvadászcég 3-4 havi bruttó fizetésért hoz embert. Az se olcsó.

Programozó ha elront valamit nem az Ő hibája. Koncepcionálisan tud hibázni amikor az alapjait cseszi el és a végén nem áll össze arra a feladat amire kell. (friss diplomások pl) de ha valami kis hiba van az a TESZTER hibája aki nem vette észre. Ahol nincs tesztelő az nem fejlesztő cég hanem sufnituning cég.

CNC programozóból hatalmas túlkínálat, van. Ezért mindenki más munkakörbe helyezkedik el mert nem kell ennyi. Én CNC-s haverom egyből elhelyezkedett egy rokon szakmába, könyvtáros :)
16.
16.
randall13
Ha már felmérés:
http://index.hu/tech/2014/12/10/videojatek_kerdoiv/
15.
15.
Fl0rian
Na jó ez egy kicsit más tészta, de azért sanszos, hogy mondjuk egy Uncharted fejlesztése közben a halálesetek előfordulásának gyakorisága elenyésző :)
14.
14.
Veldspar
#7: "Mi történik ha az egyik programozó elkur valamit? Pl nem úgy fut a program ahogy kell. Mi történik ha egy villanyszerelő elkur valamit? Legrosszabb esetben meghal valaki vagy valakik. Na ez a különbség, a felelősség."

Ehh, azért megfelelő helyen bugos szoftver is tud ölni: http://en.wikipedia.org/wiki/Therac-25
10.
10.
randall13
#7: Így működik a piac már évezredek óta. Minél kevesebb van valamiből, annál többet ér. Igazságos? Nem. De el kell fogadni. Az utcaseprő is keveset keres, mégis tőle függ hogy tiszta-e a város. A népességnövekedés és az automatizálás sok munkanélkülihez vezetett. A sok munkanélkülivel meg annál könnyebben helyettesítenek valakit, minél képzetlenebb.
Nem könnyű az OKJ sem, de anno a 20 szakközepes osztálytársam közül 20 szerezte meg a bizonyítványt. Mondjuk most ők is sírnak, hogy milyen szar a LUK-nál meg Opel-nél éjjel-nappal dolgozni meg CNC-k mellett állni, minimális fizetéssel.

Egyébként meg a Ubisoftnál sincsenek eleresztve a fejlesztők, a cikkben említve is van, hogy a PC/konzol játékon dolgozók kimondottan keveset keresnek. Ha jól dolgoznak, akkor meg majd kapnak bónuszt.
7.
7.
Fl0rian
Pedig maximálisan igaza van. Nem csak azt kellene megfizetni akinek diplomája van. Mi történik ha az egyik programozó elkur valamit? Pl nem úgy fut a program ahogy kell. Mi történik ha egy villanyszerelő elkur valamit? Legrosszabb esetben meghal valaki vagy valakik. Na ez a különbség, a felelősség. Na de minek adjunk nekik rendes bért, csak egy szaros szakmunkások nem igaz?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...