Project Gotham Racing 2 Bemutató

Link másolása
X-Boxon igen híressé vált Gootham Racing második része ismét azt a célt tűzte ki, hogy elkápráztat minket a csodaszép autókkal és a világ nagyvárosaiban zajló futamokkal...

Mikor rögtön a játék intrójában, a közel kamerás felvételeket megpillantjuk a sokat sejtető tűzpiros fényezésen, mikor a halványan felfelé kúszó városneveket olvassuk (Chicago, Moscow, Florence, Hong Kong, Jokohama, Stockholm, Barcelona, Sidney, Edinburgh, Washington), rögtön elfog minket az az érzés, hogy most egy komolyan sirály játékkal lesz dolgunk! Ha ezt éreztük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem sokat tévedtünk. Hiszen ezzel a játékkal nem sok gondja lehet azoknak az embereknek, akik eme stílust kedvelik. Akik ismernek engem tudják, hogy én nem tartozom éppen az autós játékok nagy rajongói közé, tehát ha én azt mondom, hogy ez a játék egy hatalmas nagy zsírkirályság, akkor az azért már akár nagy szónak is számíthatna, ha számítana bármit is a véleményem…

 

Mindazok ellenére, hogy a játéknak igazán egyszerű a menete, nem kell semmi mást tennünk, mint egyik versenyt megnyerni a másik után, és ezzel a játékban direkt nem pénzként megjelenő „Kudos”-okat gyűjtögetni. Hogy mi az a Kudos? Ez nem más, mint egyfajta pont, amit minden teljesített verseny után megkapunk, annak megfelelően, hogy mennyire versenyeztünk látványosan (csúszások, előzések, draftingolások, ugratások, gyorsulások stb.), melyik szinten teljesítettük a pályát, és mennyivel teljesítettük esetlegesen túl a célt, és hanyadikként értünk be a célba. Vigyázat! Az ütközéseket és az esetleges sérüléseket a gém szigorú Kudos-levonásokkal bünteti, tehát tessék szakszerűen vezetni, vigyázva a kocsi épségére!!! Ezek összességéért kapunk valamennyi Kudost, amit a gép hozzááad az eddig elértekhez, ami RPG módón szint növekedéssel társul. Vagyis minnél magasabb a „Kudos Rank”-unk, annál több és több „Kudos Token”-t fogunk majd kapni. A megkapott Kudos Tokenekkel meg brazilt egyszerüséggel fullosabbnál fullosabb verdákat vehetünk majd. Ez lehet, hogy elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnik, de higyjétek el, hogy azon kívül, hogy én debil módon képtelen voltam értelmesebben megfogalmazni ezt a hulla egyszerű dolgot, a játék alatt crystalclear lesz majd az egész…

 

Akkor lássuk most a játék menürendszerét, ami elsőre lehet, hogy egy kicsit soknak tűnik majd, de pár perc alatt, nomeg Ca$h Bácsi instrukciói után tiszta lesz majd minden. A játék elején négy opció vár majd minket a „Profile, „Profile Manager”, és az „Instant Action” illetve az „X-Box Demos”. A Profile-ban értelemszerűen legyárthatjuk új emberünket, adhatunk nekije nevet, kiválaszthatjuk a sisakjának a fajtáját, mind színre, mind design-ra, illetve a rendszámunkat is megadhatjuk, ami szerintem egy külön coolságos dolog a játékban. A profile managerben a már létező játékunkat alakíthatjuk át, változtathatunk a beállításokon tetszés szerint. Az instant race-et szerintem a játék elején érdemes kiprobálni mert, minden szarozás és beállítás nélkül, rögtön berak minket a játék egyik lehetséges fajtájába, ahol kipróbálhatjuk, hogy mi fog ránk várni majd a későbbiekben, vagy esetlegesen egy havernak is villoghatunk új játékunkkal. A Demókról asszem nem kell ecsetelnem semmit…

 

Miután létrehoztuk a profilunkat, újabb menünk közül választhatunk. Ezek sorban a következők: „Single Player”, „Multiplayer”, „Options”, „Download” és az „X-Box LIve In”. A Multiplayer igen intelligens, és minden fajta módon kihasználható, vagyis van Splitscreen, System Link és Box Live-os megoldás is, aminek örvendezhetünk nagyokat tapsolva. Multiban természetesen csak akkor lesznek meg az extra kocsik és pályák, ha azokat a single-ben már megvettük, vagy megszereztük, szóval azért érdemes legalább egyszer végigvinni a játékot a teljes hálóélvezet érdekében. Az Optionsban beállíthatunk mindent, erről most inkább nem írnék. A download egy igen pozitív dolog lehet annak, aki rendelkezik X-Box Live-val. Itt mások által elért időket, pályarekordokat tölthetünk le, illetve rakhatjuk fel a sajátunkat, név szerint természetesen. Az Live In egyértelmű. Most inkább beszéljünk a lényegről, a Singel Player-ről pár szó erejéig.

 

 

Itt is három fajta játék közül választhatunk: „Kudos World Series”, „Arcade Racing” és „Time Attack”. A World Series-ben, 14 verseny sorozaton vehetünk részt, amiken belül is 8-10 fajta játékot kell megnyernünk, vagy tejesítenünk. A sorozatokon rengeteg típusú játék van ezek közül most felsorolnék párat:

 

One On One: Itt általában az osztály legjobb kocsijával kell versenyeznünk egy-egy arányban. Az nyer, aki taktikásabb és aki jobban ért a vezetéshez, nem feltétlenül az lesz a jobb, akinek jobb a kocsija, ez majd később is ki fog derülni a játék során, úgyhogy ne essünk kétségbe, ha a másik kocsi jobbnak tűnik első nekifutásra.

 

Sreet Race: Itt több kocsi versenyez egymás ellen az utcákon, szerencsére forgalom az nincsen, úgyhogy csak a kocsikra és a pálya nehézségeire kell odafigyelni. Mindig meg van adva, hogy hanyadikként kell célba érni, ha ezt jobban teljesítjük azért extra Kudos pontok járnak majd.

 

Cone Challenge: Ez egy ügyességi rész, ahol a kis bólyákat kerülgetve, (mintha csak sielnénk J ), bizonyíthatjuk be, hogy mennyire vagyunk sirályok a vezetésben. Meg van határozva, hogy mennyi idő alatt kell teljesíteni a pályát, hány kört kell megtenni és mennyi pontot kell elérni. Itt is minél vagányabban megyünk minél több ponttal teljesítünk túl, annál több extra Kudost kapunk majd.

 

Speed Camera: Ez eleinte nevetségesnek tűnhet majd, de a későbbiekben rendesen meg fogunk izzadni vele. Adott egy pálya, aminek az egyik pontján le fognak fényképezni minket, ha ezen a ponton elértük azt a sebességet, ami meg volt adva, akkor tökösek vagyunk és kapjuk a Kudost, ha nem, kezdhetjük elölről.

 

Overtake: Itt adott egy pálya és valamennyi idő, ami alatt meg kell előznünk annyi verdát, ami elő van írva nekünk. Szerény véleményem szerint ez az egyik legnehezebb fajtája a játéknak, ezzel mindig jó nagyokat szoktam izzadni.

 

Timed Run: Megadott idő alatt kell teljesíteni a pályát, kocsik nélkül, köröket teljesítve, nem túl nehéz, ha jó kocsit választottunk a célra.

 

Hot Lap: Megadott idő alatt kell teljesíteni a kört, rögtön a lecsóba csapva, az elején a gép visz miket auto pilotban, csak győzzük követni az eseményeket, mikor egy teljesen új pályával hoz minket össze a sors. Első nekifutásra szinte biztos, hogy nem fog összejönni a dolog.

 

Nu, kb. ezekkel fogunk a legtöbbször találkozni a versenyek során. Minden verseny előtt kiválaszthatjuk, hogy melyik autóval szeretnénk nekiindulni, ami után azt kell eldöntenünk, hogy milyen nehézségi szinten akarjuk teljesíteni azt. Természetesen minél magasabb szintet választunk, annál nehezebb lesz a követelmény, és annál több Kudost is kapunk majd a sikeres eredményért. Számomra az a stratégia vált be a legjobban, hogy az első sorozatban nem vettem egy kocsit sem, ami miatt a másodiktól már elég tokenem volt ahhoz, hogy sorozatonként a legjobb kocsit vegyem meg. Fontos, hogy mielőtt vásárolnánk nézzük meg, hogy melyik kocsinak milyenek az adatai,  nem mindig a legfelső a legjobb, a Top speed és a Handling a legfontosabbak szerintem, de ez csak az én véleményem persze. Szerintem elég minden pályát Medium (silver) fokozaton teljesíteni ahhoz, hogy elegendő tokenünk legyen a végső célig. Természetesen aki jobbnak érzi magát választhatja a professional (Platinum) szintet is, annak lényegesebben több vásárlási lehetősége lesz, de szerintem ehhez már kormányra és kötél idegekre van szüksége az embernek.

 

Az Arcade Racing, ugyancsak egy jó lehetőség arra hogy extra Kudosokat szerezzünk. Itt három fajta játék közül választhatunk: a Sreet Race, a Timed Run és a Cone Challenge közül. Mindegyikre rengeteg pálya lesz megadva fejenként kb. 20, úgyhogy lehet gyűjtögetni a Kudosokat és döntögetni a rekordokat, szinteket rendesen.

 

A Time Attack-ben nem lehet Kudost kapni ez legfőképpen arra jó, hogy megismerjük a pályákat és hogy elsajátítsuk a különböző kocsik vezetési stílusát. Aki rám hallgat, az ezzel kezdi a játékot, és akkor a későbbiekben, mikor a World Series-t választjuk már nagyobb előnnyel fogunk indulni, mert ismerni fogjuk a pályákat illetve a vasakat is. Nem pedig nekifutunk a nagy ismeretlennek.

 

Mint azt látjátok egy elég komplex játékkal van dolgunk. A készítők gondosan odafigyeltek arra, hogy a játék szavatossága minél kitűnőbb legyen és hogy lehetőségünk nyíljon az összes autó megvásárlására. Elég ha minden játékot végignyomunk és akkor elegendő Tokenünk lesz ehhez. Nem pedig csak a World Series újabb és újabb végigszenvedésével tudjuk elérni ezt. A játék külön érdekessége a „Showroom”, ahol FPS-ben közlekedve végignézhetjük a játékban fellelhető összes kocsit, illetve le is tesztelhetjük azokat, hogy lássuk melyik hogyan megy, mit érdemes megvenni, mit nem. Ezenkívül minden verseny előtt bemehetünk a garázsba is, ahol megcsodálhatjuk autóinkat, és szívünket büszkeség töltheti el, ha már egyszer elfogadtuk azt tényt, hogy az életben sosem tudjuk majd ezt megtenni. Legalábbis sokan közülünk nem…

 

Magáról a játékról csak jókat tudok mondani. A kocsik egyszerűen gyönyörűek, élethűek, az irányításuk nagyon élethű, talán túlságosan is, ami sokaknak idegesítő lesz majd. De hát kérem szépen a vezetés az egy ilyen dolog. A városok fantasztikusan meg vannak csinálva, lefogadnám, hogy valóságos helyszíneket modelleztek le a készítők. Az ellenfelek, elképesztően szemetek, nem adják könnyen az előzés lehetőségét, minden módot kihasználnak arra, hogy lelassítsanak, vagy kipörgessenek minket. Nagyon élethűre és szemétre írták meg az intelligenciájukat, nem egyszer lesz az, hogy a verseny befejezése előtt pár centivel kell újra kezdenünk az egészet, mert valamelyik mocsok kiszorított minket valami padkára, ami miatt leves lesz az egész menetnek. Ne csodálkozzunk azon, hogy 10-szer annyiszor fogjuk elkezdeni a pályát, mint ahányszor meg is nyerjük azt. Az irányítás nagyon kézre áll, a jobb joy-al, balra, jobbra illetve hátra is nézhetünk, természetesen van kézifék is, illetve a jobb joy-t megnyomva a rádió adások közül is válogathatunk, ami külön élvezetet fog majd nyújtani, amikor mondjuk olaszban vagy esetleg Oroszországban leszünk. Nem vagyok elfogult, de semmi rosszat nem tudok mondani a játékról, esetleg csak annyit, hogy nekem egy kicsit nehéznek tűnt, de lehet, hogy csak azért, mert még jogsim sincsen…de psszt, ez maradjon köztünk jó? … ;)

 

A cikket Ca$h barátom követte el... :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...