Jövő héten állhat helyre a PlayStation Network

  • Írta: fojesz
  • 2011. április 28.
  • Hír
Link másolása
Valóságos pokoljárást él át a Sony, a PlayStation Network leállása és az adatlopások óriási fejfájást okoznak neki, és az ügy anyagi vonzata is hatalmas lehet. Becslések szerint több milliárd dollárt bukhat a vállalat, a részvényei 5 százalékot zuhantak - ha minden jól megy, jövő héten állhat helyre a rendszer.

Ha minden jól megy május 3-án állhat helyre a PlayStation Network - a Sony két napja nyilatkozott úgy, hogy reményei szerint egy hét múlva (azaz jövő hét kedden) minden a régi kerékvágásban haladhat majd, addig természetesen a Store és a Home frissítések, így az Under Siege című stratégiai játék és a Sega Rally Online Arcade is késni fognak.

Persze egyelőre a vállalat is csak becsülni meri az újraindítás időpontját, akkor akarnak sort keríteni erre, ha megbizonyosodtak a rendszer biztonsága felől; a tervek szerint a PSN teljes hálózati infrastruktúráját és adatközpontját egy új, biztonságosabb helyre fogják költöztetni. Annyi már most biztos: ha a szolgáltatás újraindul, minden felhasználónak - 77 millió hozzáférés lehet érintett az ügyben - le kell cserélnie a jelszavát.

Ahogy az várható volt, a Sony-t anyagilag is érzékenyen érinti, és fogja érinteni az ügy. Ma reggelre a cég részvényei 4,8 százalékot zuhantak, ami a legnagyobb visszaesést jelenti március közepe óta, míg az egész hetet figyelembe véve 8 százalékos mínuszban áll a mutató. A vállalat értékének csökkenése csak az egyik probléma, a Sony-nak valószínűleg busás kártérítést is ki kell majd pengetnie. A számok terén bajban vagyunk kicsit, mert a becslést végző The Ponemon Institute két különböző lapnak, két jelentősen eltérő összegről beszélt: a Reuters 1,5 milliárd dollárról, a Forbes pedig rendkívül durva 24 milliárd dollárról írt, ami azt jelentené, hogy hozzáférésként 20, illetve 318 dollárt kellene kifizetnie a cégnek.

Ráadásul az is kínos, hogy egyre többen szállnak be az ügybe. A connecticuti szenátor után a brit kormány is kérdezősködni kezdett, és más amerikai és kanadai politikusok figyelmét is felkeltették az elmúlt napok történései. Ezek után nem csoda, hogy a Sony is magasabb szintre lépett a nyomozás terén, a Reuters jelentése szerint az FBI és bizonyos kanadai hatóságok is vizsgálódni kezdtek. Ráadásul a java még hátra van: a személyes információikra leginkább érzékeny európai országok még nem is nagyon hallatták a hangukat. Még.

Szintén fontos történés, hogy benyújtották az első csoportos keresetet a Sony ellen, egy alabamai ember maga és a botrány által minden érintett ember nevében kifogásolja, hogy a vállalat képtelen volt biztonságban tartani a személyes és a pénzügyi adataikat jórészt azért, mert nem is foglalkoztatta különösen ez a probléma. Természetesen az a kérdés is előkerült, hogy a Sony miért nem figyelmeztette azonnal a felhasználókat a fennálló veszélyről. A leállás miatt egyébként elvileg nem támadható a Sony, mert a felhasználói szerződésbe belefoglalták az esetleges kényszerszüneteket is, de a személyes adatok ellopása már más tészta: a Sony elvileg azt is kikötötte, hogy nem vállal felelősséget az esetleges adatveszteségekért, ez a pont viszont megkérdőjelezhető - Angliában 500 ezer fontra büntethetik a céget, mert a törvényeknek megfelelően muszáj felelnie minden ellopott adatért, ha már tárolja azokat a rendszerében. Hasonló okokból már a Gamers' Voice civil szervezett is felemelte a hangját a Sony ellen.

A konzolgyártó egyébként még mindig védekezik. A legutóbbi nyilatkozatai között megjegyzi, hogy a hitelkártya adatok titkosítva voltak, és még mindig nincs arra bizonyíték, hogy azokat valóban ellopták - igaz, ezt a lehetőséget nem is lehet kizárni. Ha így van, akkor is "csak" a kártya számát és a lejárati dátumát szerezhették meg az illetéktelen behatolók, mert csak azokat tárolták a cég adatbázisában, továbbá külső szakértők is azt javasolták, hogy feleslegesen ne aggódjunk: figyeljük a számlánkat, a bankok szokatlan pénzmozgások láttán letilthatják a kártyákat. Olaj a tűzre viszont, hogy minden más személyes adat - a PSN-account, név, cím, e-mail cím - nem volt titkosítva, ezeket biztosan ellopták.

Érdekesség egyébként, hogy a PS3 feltörésében közreműködő, az őt ért vádak alól nemrég felmentett George "Geohot" Hotz maga is kijelentette, hogy nincsen köze a PSN feltöréséhez, sőt fel is szólalt azok ellen, akik a támadást elkövették. Mint mondta, a hackerek rossz színben tüntetik fel az egész közösséget, és arra kérte őket, hogy ne adják ki a megszerzett személyes adatokat. Szerinte nem a PSN mérnökeit kell hibáztatni, hanem a Sony vezetőit, akik csak azzal vannak elfoglalva, hogy a kalózok ellen harcoljanak. Saját bevallása szerint a tervei között szerepelt, hogy egy PSN-hez hasonló hálózatot hoz létre, ahol a módosított konzolok tulajdonosai játszhattak volna, de az elmúlt hónapok eseményei miatt erről inkább letett - pedig most lenne hol mulatniuk az időt a PS3-felhasználóknak.

55.
55.
deviques
#51: A hitelkártya regisztrálásakor elkérték, azóta soha, vásárláskor még a jelszavadat sem kell megerősítésként beírni. Ha be vagy jelentkezve bárki bármit megvehet a nevedben. Eddig kényelmesnek tűnt, de mostmár egyáltalán nem vagyok nyugodt.
54.
54.
myrte
#41: Például trash emailek.
53.
53.
Yami
#27: Komolyan úgy gondolod, hogy egyenként fel kell törniük az accocat? :D
A hackerek betörtek a Sony szervereire és letöltötték a teljes felhasználói adatbázist. Minden felhasználó belépési adatai meg van nekik.
51.
51.
myrte
#3: pontosan így, van, hogy cumi
Kemény 3 számjegyből áll a csc, vagyis érvényesítő kód. Nem valami sok variációt rejt magában...
Azt nem tudom, hogy anélkül lehet e vásárolni valahol, de ha a psnen nem kérték el (#3), akkor lehet, vagy a vásárlás előtt mindig megkérdi a csc kódot?
48.
48.
hakydakillah
45. akkor maxgraham a spanod lehet, hasonló egyéniség :-D

Az igaz, hogy sok a gyenge koppintás, és az olyan játék, ami semmit se ér, de a másik oldalon ott rengeteg jó cím, mint pl: MGS, Gran Turismo, Gears of War, God of War, Uncharted, Heavy Rain, GTA, Red Dead Redemption, Halo...
És még sorolhatnám, mert ezek a minőségi kategória amiknél unatkozni képtelenség. Aki például nem szereti az Uncharted-et, annak nincs humora, nem szereti a játékokat, és a filmeket se, mert az a játék egy mestermű.
47.
47.
myrte
Szerintem is értesíthette volna hamarabb a felhasználókat...
Mi az, hogy nem titkosítják a felhasználó adatait? Megérdemli a büntetést.
43.
43.
hakydakillah
40. Mindenkinek van valami hobbija, neki pont ez… A játékokat, árakat(), mindent kritizálni, abban is persze csak a konzolokat, mert a pc az jó... Hogy is szokták ezt egy szóval jellemezni? :-D
42.
42.
rodian0
Nem hiszem , hogy lopássorozat fogja a kezdetét venni a ps felhasználók körében , ( mondjuk azt sem , hogy kárpótlás kapunk ) , mindenesetre ami biztos az az , hogy ez egy lemoshatatlan folt marad a sony bal arcán .
41.
41.
volkornka
#40: Én egyetértek krisz26al, abból a szempontból ,hogy játékos oldalról van felfújva. Valószínűleg senki sem fogja megérezni azt hogy elloptak adatokat, egyedül a sony. Az ,hogy igen sok ideig nem játszhat valaki neten...hát vannak nagyobb dilemmák is az életben.
38.
38.
rapapa
"a Sony két napja nyilatkozott úgy, hogy reményei szerint egy hét múlva (azaz jövő hét kedden) minden a régi kerékvágásban haladhat majd"

ha így lesz akkor 10 perc után feltörik újra
33.
33.
randall13
#31: Mert a másodpercek múlásával veszítenek az értékükből.
32.
32.
vesszoman
#30: Köszönöm.
Már kezdtem aggódni hogy valamien baj van.
Köszönöm mégegyszer.
31.
31.
Motig
mért van olyan érzésem hogy a használt ps3 árak esnek lefelé?
30.
30.
NECROSMOKE
#28: A játékaid ha 2-sel vannak jelölve(régió 2 PAL(Europa),1 NTSC(Amerikai),3 Ázsia NTSC)akkor Angol Strore-ról tölts le DLC-ket és működni fognak :)
29.
29.
gucho
ez azért elég kemény hadjárat lett
28.
28.
vesszoman
#12: Lenne egy kérdésem.
Én magyar accal játszom és azt használom, de amerikai accot használok letöltésre.
Egy DLC se működik amit amcsi storról szedtem.
Mi csináljak?
27.
27.
NECROSMOKE
"Annyi már most biztos: ha a szolgáltatás újraindul, minden felhasználónak - 77 millió hozzáférés lehet érintett az ügyben - le kell cserélnie a jelszavát." EZ KOMOLY!!!!!!????????????Tényleg passt. kell cseréljek(ni)?Nemhiszem,hogy mind a 77 milla usert fel tudták törni.
26.
26.
(_Killer_Fighter_Sniper_)
#25: Nem mert te szeretitek egymást :D
25.
25.
Skyer
Killer és Roli. Ez itt nem chat, ne itt offoljatok már, előző hírnél is ez volt, inkább menjetek szobára vagy bármi, ha ennyire szeretitek egymást.
23.
23.
..::RoLiSoAp::..
#22: tudooooom. vennék 200 ezer Xbox slim et és egyrakáson felgyújtanám a microsoft virágoskertjében xD jooo
21.
21.
(_Killer_Fighter_Sniper_)
#20: Hallod XDD nem egyet :D
Akkor még nagyapám házát is szétverném:DD
20.
20.
..::RoLiSoAp::..
#19: hát volt némi... kiváncsivagyok ez mennyire fog a store használók rovására menni. ( beszarnál ha felmennél kedden a psn re és lenne 24 milliárd dollár a számládon. xD. akkor esetleg szétverhetünk baseball ütövel egy boxot ha még bennevagy =D)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...