Amerikai toplista: a Call of Duty az év legjobbja

  • Írta: fojesz
  • 2016. január 15.
  • Biznisz
Link másolása
Befutott az NPD Group legújabb helyzetjelentése az amerikai játékpiacról, és a decemberi hónap összesítése mellé a teljes év számait is elküldték nekünk. Az év legkeresettebb játéka a Call of Duty: Black Ops III volt.

A december gyengébb volt, mint 2014-ben

Ha nem is sokkal, de gyengébben sikerült az amerikai játékpiac decembere, mint egy évvel korábban, összességében 1 százalékkal esett vissza a forgalma, amely 3,22 milliárd dollárt tett ki.

A kiegészítők erősödése továbbra sem akar alábbhagyni, a 10 százalékos növekedés 761,7 millió dolláros árbevételt jelentett, ez ellensúlyozta a játék- és a konzoleladások 3, illetve 6 százalékos visszaesését. Ezekben a szegmensekben 1,21, illetve 1,24 milliárd dollár volt a forgalom.

Érdekesség, hogy bár 2015 decembere volt az eddigi legjobb hónapja a PS4-nek, az Xbox One-nak és a Wii U-nak is, az előző generációs konzolok és a kézikonzolok egyre csökkenő eladásai visszafogták a hardverpiac forgalmát. Ez a trend egyébként a teljes évre vonatkozóan is megfigyelhető, és nyilvánvalóan a játékeladásokra is rányomta a bélyegét.

A decemberi játékeladási toplista így festett - a Just Cause 3 nem fért be a legjobbak közé:

  1. Call of Duty: Black Ops III
  2. Star Wars: Battlefront
  3. Fallout 4
  4. Madden NFL 16
  5. NBA 2K16
  6. Grand Theft Auto V
  7. Rainbow Six: Siege
  8. Minecraft
  9. Minecraft: Story Mode
  10. FIFA 16


Az év egészét tekintve viszont semmi sem változott

A teljes év összegzéséből az derült ki, hogy az amerikai játékpiac stagnált, vagyis 2015-ben épp úgy 13,13 milliárd dolláros forgalmat tudhatott maga mögött, mint 2014-ben. A trendek hasonlóak, mint a decemberi eredményeknél: a kiegészítők erősödtek, méghozzá 12 százalékkal (3,1 milliárd dollár), miközben a hardvereladások 4, a szoftvereladások pedig 2 százalékkal estek vissza - előbbi 4,86, utóbbi 5,17 milliárd dolláros végeredményt jelent.

A PS4 és az Xbox One időarányosan 47 százalékos előnyben van a PS3-hoz és az Xbox 360-hoz képest. Az éves játékeladási toplista pedig így alakult:

  1. Call of Duty: Black Ops III
  2. Madden NFL 16
  3. Fallout 4
  4. Star Wars: Battlefront
  5. Grand Theft Auto V
  6. NBA 2K16
  7. Minecraft
  8. Mortal Kombat X
  9. FIFA 16
  10. Call of Duty: Advanced Warfare
31.
31.
greenmelon
#30: A grafikája már tényleg nem az igazi, elnézve napjaink játékait, viszont a kidolgozottság, a pályák részletessége tényleg remek. Megdobja a pályák hangulatát rendesen (már ha van az ideje az embernek figyelni rá), hogy minden egyes szoba aprólékosan be van rendezve. Ehhez képest a BF helyszínei üresnek és sivárnak hatnak. Mondom ezt BF pártiként. :)
30.
30.
Caleon
Launch óta tolom minden nap. TDM ranglistán még így is alig vagyok a legjobb ötmillióban. Szóval elég sokan játszanak vele, szerintem többen, mint az összes többi multis fps-sel összesen.

Csak nevetni tudok azokon, akik a grafikát szídják, miközben a játék eszméletlenül kidolgozott. Metro pályán a pékség, az egész Combine ahogy van, a kandallós szoba és a templom az Infection-ben, a lakás Stronghold-ban - aki a grafikát ócsárolja, az tuti nem látta ezeket.

Tartalom terén a BO3-at semmi sem veri - a kampány, az újrakevert kampány a zombi-móddal, a külön zombi-kampány, a rengeteg multis játékmód, a specialisták a rengeteg feloldható extrával... féltem, hogy az AW után fogom-e szeretni, de szerencsére jó a játék.

Persze én csak egy negyvenéves vérpistike vagyok. ;-)
29.
29.
Aanash
5 ezerért sikerült hozzá jutnom, gondoltam adok a játéknak egy esélyt, mivel előtte csak a mw 3 kampányát ismertem, azon felül a ghost-al játszhattam egy órát talán és ennyiben ki is merült a cod nálam, soha egy résszel se játszottam ezeken felül.

Talán 6-8 órát tettem bele, kipróbáltam a sztorit, multit, zombizást és a nightmare akármit is.
Szarnak nem mondanám, inkább fogalmaznék úgy, hogy abszolút nem az én világom.
Tartalom van benne rendesen, azzal nincs gond.
A bajom a gyorsaságával van, nekem ez már sok.
És ha már sci-fi akkor a multis pályáknál is előtérbe helyezhették volna a témát.
Igazából csak ennyi a gondom.
24.
24.
Heldengeist
A legkelendőbb és a legjobb messze nem ugyanaz.
23.
23.
donald42
Nem igazan szamit uj hirnek, hogy ott a legtobb a buta casual: Cod az elso, nfl a masodik. Fallout 4-bol kivettek mindent amitol egy jatekot rpg-nek lehet nevezni, SW Battlefront technikailag ujraskinezett battlefield, a jatekmenet viszont cod. Nem is folytatom, tele van a lista casual szemettel...
22.
22.
godach
Szörnyű látni, egyszerre két dolgot is. Azt is, hogy a CoD név, már annyira megutáltatta magát, hogy egyszerűen mind1 mit csinálnak, akkor is szar lesz. A másik, meg az, hogy most már ott tartunk, hogy nem több réteg van, hanem két csoport. Az egyik az, akik abban vannak ami nekem tetszik, a másikban meg mindenki más.

Megint csak azt tudom felhozni, hogy tényleg nagyot ütött az MW1. Emlékszem még hogy ültem, az igencsak átlagos gépem előtt, és csodálkoztam két dolgon. Az egyik, hogy elképzelni nem tudtam anno a quake 1 idejében, hogy egyszer ilyen látványban lesz részem. A másik pedig, hogy nem gondoltam a gép előtt ülve, hogy egyszer, egy ilyen játékot elvisz majd. És elvitte. Szerettem. Imádtam.

Van igazság abban, hogy sorozatosan azt nyújtja a CoD amit minden évben. Viszont, az utálkozásnak is, mint ahogyan a hype-nak is, megvan az eredete. Aki ennyire rühelli a CoD-ot, az sosem szerette. Aki meg szerette, régen a CoD2 időszakban, az a témát, (a WW2-őt) szerette. Aki a négyet is szerette, abból szerintem kevesen vannak a gyűlölködők, mert bár sem technológiailag, sem minőségbeliig nincs akkora ugrás, azért azt a szintet mindig hozza. Atomrobbanás, űrutazás, zombie mód, ExoSuit stb...

Végül-is elhiszem. Van aki nem szereti, de ezek általában mégis minden cod hír alatt megfordulnak :)
21.
21.
TheBate
#12: Nézd, egy éve van PS4-em, előtte Destinyztem, azelőtt meg egy csomó ideig nem is játszottam kurrens játékokkal. A BO3 multija a Destinyhez képest teljesen kiforrott, mindig van mit csinálni. Most mondhatod, hogy ok, a Destiny is szar játék volt, de milyen alternativák vannak? Az ugyanúgy sablonos Battlefield? A Battlefront, ami majdhogynem egy demónyi kontent?
Mivel a MW1 singleplayer óta egy CoD-dal sem játszottam, azt gondolom elég objektíven és önmagában tudom értékelni ezt a játékot és nem rossz! 13 ezerért szerintem bővan kapsz kontetet és egyáltalán nem pushol a mikrotranzakciók felé. Rendben, season pass, de az melyik játéknál nincs?
20.
20.
GAMEROD
Még a WITCHER 3 se fért bele ami 140 év játéka díjat kapott?
19.
19.
Jhonyy
tudni valo hogy a call of duty
18.
18.
Angelwing
#16: NA! A Fallout 4 meg Far Cry 4 jó játék!
17.
17.
Angelwing
#10: +1 jól írtad! Minden évben csak rábasznak egy új skint a játékra csinálnak pár pályát azt csókolom. Egy rossz vicc az egész! Az a baj a játékkal hogy nem fejlődik! Sem grafikai téren sem történet téren,sem multi téren! És meg sem hallgatják a népet hogy milyen legyen a játék. Ezért nem érdemlik meg azt a sok pénzt amit beszednek belőle,mert nincs igazi fejlesztés!
16.
16.
gomba56
#15: Igen ezzel tisztában vagyok! Ezért nem vettem meg a Fallout 4-et se, meg a Far Cry 4 se! :) De ez mind azért van mert a mi játékosok bekapjuk a horgot! Szóval kicsik az elvárásaink.
15.
15.
mestermagyar
#14: Tulajdonképpen meg kell csak nézni egy két párhuzamos példát. A fallout 3 és 4 tulajdonképpen a COD évenkénti új rész nélkül, csak meg kell nézni az engine-t és az újdonságok mértékét. A COD az ugyanúgy egyike a sok-sok FPS-nek melyek önmagával ellentétben a Modern Warfare után jelentős időre téliálomba merültek (a fő részeik) mint a BF, a CS. De különös, a multi ott továbbélt, mégsem jött évente új rész.
14.
14.
gomba56
#11: Az a baj hogy ez észrevehetően szar játék! Szeretem a COD-ot, az MW első részéig! Utána bőr-le-hú-zás! Ez az amiért igénytelenek a játékosok, mert az igényeik a béka segge alatt vannak!
12.
12.
mestermagyar
#3: Ha egy dolgot könnyen lehet csinálni a mai világban, az a lehúzva nem érzés. Na ezt még a legszarabb terméknél is könnyű elérni, erről gondoskodnak a cégek.

Igen, a COD-osok kis világában nem érzed magad átverve, de sokunk külső szemlélő azért látja hogy bármennyire is jó játék, az évenkénti részek minősége távol áll attól hogy az eladásokat igazolná. Igen, jól hallottad. Egy marketinggel teli világban ez fordítva is létezik.

Tehát tiszteletben tartom a szubjektív véleményed, és elhiszem. Ezt egy agyonmarketingelt játék játékosa nehezen határozza meg.
11.
11.
iPatrick
Gyerekek, én ezt sosem értettem: "-Te egy igénytelen pöcs vagy, mert szereted azt a játékot amit én nem." Ízlésekről beszélgettek pofonokkal, ez pedig nem okos dolog. :)
10.
10.
gomba56
#3: Ha nem haragszol én kifejteném a véleményem: Ez egy túlnyújtott sorozat! Miért? Mert semmi újat nem mutat! A történet unalmas és gyenge! A Codnak MÁR nem ez a erőssége! A grafikai motor öreg! A multi össze van ollózva!
Szóval a mai játékosok el vannak igénytelenedve, és minden rossz és unalmas címet megvesznek! Ezért tart itt a játékfejlesztés! A COD unalmassá vált!
Azért nem érzed magad lehúzva, mert neked el tudták adni ezt az igénytelen unalmas, haszontalan játékukat!
9.
9.
Neo1989
Ez az a fajta játék amit bár nagyon sokan utálnak, még is minden évben rekordokat dönt. Vagyis még lesz v 10 része legalább.
8.
8.
leigazoka
#7: A MOBA-k ban legalább van értelem.. de ebben semmi.. mész és lősz.. az mellékes, hogy mellette dumálgatsz TS-n vagy skypen a haverokkal a taktikákról..ha egyáltalán kell. Még egy MMORPG-s raid is több gondolkodást igényel. A Cod hoz képest egy Quake vagy UT is szórakoztatóbb + ingyen van nem 18 e ft/rész.
7.
7.
TheBate
#6: Hát én téged csak sajnálni tudlak, ha a gondolkodásod ilyen merev keretek között képes funkcionálni. Ez egy multiplayer shooter. Igen, azok játszanak vele, akik szeretnek multizni. Mind igénytelen gyökér lenne? Honnan tudjam, le vannak mute-olva és egyáltalán nem basznak fel, ellentétben bármelyik tetszőleges mobával.
4.
4.
iPatrick
Szintén, launch óta nálam is gyakorlatilag napi program és imádom. Utóbbi időben főleg a Zombies-t.
3.
3.
TheBate
#1: Kifejtenéd? Én megvettem launchkor 13-ért, azóta tolom. Nem érzem magam lehúzva.
2.
2.
Angelwing
FASZA! Akkor várhatjuk zsinórban továbbra is az igénytelen részeket. Mert amíg ennyien veszik a szart addig nem lesz igényes Call of Duty.
1.
1.
mestermagyar
"a Call of Duty az év legjobbja"

Szerintem is. Nem volt más cég aki ennyire magas szinten művelné a kizsebelést.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...