A Dune: Part Two premierje is 2024-re csúszhat a hollywoodi sztrájkok miatt

  • Írta: szlav
  • 2023. július 21.
  • Cooltúra
Link másolása
Denis Villeneuve második nagyszabású Dűne-filmje az év egyik legizgalmasabb mozijának ígérkezik, az írók és színészek sztrájkja azonban lehet, hogy csúsztatásra kényszeríti a Warner Bros. stúdiót.

Áll a bál Hollywoodban, ezúttal azonban nemes ügyek érdekében. A Writers Guild of America szakszervezetének tagjai már május eleje óta sztrájkolnak és tüntetnek annak érdekében, hogy a fair járulékot kaphassanak a streamingszolgáltatók egekbe szökő hosszútávú bevételeiből, illetve hogy bebiztosítsák a helyüket egy olyan iparágban, ahová szintén betette a lábát a mesterséges intelligencia. Ehhez a sztrájkhoz a közelmúltban csatlakoztak SAG-AFTRA színészei is, akik hivatását és megélhetését szintén veszélybe sodorták az említettek - ne felejtsük, hogy itt nem csupán a dollármilliomos világhírű sztárokról van szó, de a kisebb kaliberű színészekről és a szinte ingyen dolgozó statisztákról is.

Írók és színészek nélkül azonban nincsenek filmek, sőt számos esetben a már gyakorlatilag kész produkciók premierje is ugorhat a sztrájkok miatt. Hogy csak a geek vonalon maradjunk: tudjuk, hogy áll a Thunderbolts és a Deadpool 3 forgatása is, de a Variety információi szerint jó esély van rá, hogy a Dune: Part II sem marad érintetlen, ha nem jutnak egyességre a stúdiók képviselői és a szakszervezetek.

Habár a nagyszabású sci-fi második része gyakorlatilag már kész van, a november elejére betáblázott premier előtt pedig reshootokra sincs már szükség, a Warner Bros. mégis úgy dönthet, hogy elhalasztja a megjelenést egészen 2024-ig - hasonlóan járhat egyébként az Aquaman második része és a The Color Purple is. Ennek az okát pedig a legtöbb esetben nem is a tényleges utófelvételek, hanem a marketing frontján kell keresnünk. Amíg a SAG-AFTRA színészei sztrájkolnak, addig nyilvánvalóan nem vesznek részt a megjelenés körüli marketingkampányokban és a premier előtti médiaturnéban sem, ez a kiesés pedig számottevően befolyásolhatja a film teljesítményét a kasszáknál. A szakszervezeti sztrájkok tehát már most éreztetik a hatásukat.

1.
1.
Shao Kahn
Na, szerintem ez az írósztrájk addig fog tartani, mint az orosz-ukrán háború. Úgy tűnik elfelejthetem a 2024-re tervezett filmjeimet.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...