Nintendo 3DS teszt

  • Írta: fojesz
  • 2011. március 31.
  • nintendo 3ds, teszt
Link másolása
Egy napfényesnek éppen nem nevezhető délutánon a Nintendo-cuccok hazai forgalmazójánál jártunk, ahol megjelenés előtt próbálhattuk ki a japánok új kézikonzolját, a szemüveg nélküli térbeli megjelenítéssel erősítő 3DS-t. Lássuk, mi jót tartogat az új kütyü!

Lehet, csak én érzem így, de mintha pillanatok alatt menne végbe a hordozható konzolok generációváltása. Persze tény, hogy a Nintendo DS és a PSP már évek óta a piacon van, de még mindig alig térek magamhoz, hogy máris itt vannak az aktuális trónkövetelők. Egy magára valamit is adó technofil nyilván nem lepődik meg azon, hogy manapság rohamosan csökken a kütyük bejelentése és a boltokba kerülésük között eltelt időszak, de ez nekünk, játékrajongóknak újdonság: korábban egy-két E3-at legalább végig kellett böjtölnünk ahhoz, hogy megkaparinthassuk a régóta várt jövevényt. A Nintendo 3DS-t szinte napra pontosan egy éve, március 23-án jelentették be a japánok, s már akkor megígérték: még 2011 márciusáig a boltok polcain lesz az új konzol. Japánban egy hónapja kapható a 3DS, és mire a cikket olvassátok már Európában, s így Magyarországon is hozzá lehet jutni, körülbelül 70 ezer forintos áron.


Mindenekelőtt nem árt tudni, hogy kinek szánják a 3DS-t, vagyis miféle koncepcióval rukkoltak elő a Nintendo-nál. Valószínűleg nem árulunk el újdonságot, hogy a DS utódja sem lesz grafikai bajnok (bár tény, hogy az új vas lényegesen erősebb a korábbinál), és talán az is nyilvánvaló, hogy a jó játékok közé becsúszik majd több olyan is, ami egy hardcore gamert tökéletesen hidegen hagy. A 3DS elsődleges fegyvere a funkciógazdagság és az innovatív technikai újdonságok sorozata lesz. Először is ott a 3D-s kijelző, amihez még spéci szemüveget sem kell viselni - ilyen élményben sehol máshol nem lesz részed a konzolpiacon, hacsak nem veszel majd egyet az áruházakban mostanában látható újfajta tévékből, de azok egyelőre harmatos próbálkozásnak tűnnek. Másfelől ott van egy csomó online, közösségi funkció, ami újabban nagyon menő - gondoljunk, csak a Facebook-mániára. Mindehhez végül adjuk hozzá azokat az újításokat és a játékokat, amik révén a 3DS többet tud adni, mint elődje, a DS, és megkapjuk a végeredményt.


A Nintendo hivatalosan is kommunikált célja nem más, hogy olyan gépet adjanak a felhasználók kezébe, amelyet nemcsak játékra, hanem sok minden másra is használni tudnak. Mindenhova vigyék magukkal, mint egy mobiltelefont, rendszeresen használják, pörögjenek vele, legyen a 3DS a társaság összehozója. Nyilván ebben a koncepcióban a hardcore gamereknek is helye van valahol (a 3D és egy sor más fícsör kifejezetten nekik szól), de a Nintendo továbbra is bővíteni szeretné a rajongói táborát - és ez a szűk hazai fanbázisra is igaz -, akár a nők és a családok körében is, pontosan úgy, ahogy azt tette a Wii-vel is. Fontos, hogy a Nintendo nem feltétlenül a Sony-t és a Microsoftot tartja konkurenciájának ezen a piacon, hanem az Apple-t, s bár ezt nyilván marketing szemszögből is jó dolog kommunikálni, azonban azt is tudjuk mára, hogy az okostelefonok komolyan keresztülhúzták a konzolgyártók terveit.


A két színben - Aqua Blue és Cosmos Black - kapható Nintendo 3DS formatervezése szinte megszólalásra hasonlít a DS-ére, a különbségeket csak az értő szemek veszi majd észre. Első kézbevételkor rögtön feltűnik, mennyire kompakt, jó fogású kütyüvel van dolgunk, s bár picit bumszlinak tűnhet, használat közben ez nem érződik annyira. A gombok könnyen elérhetők, talán egyedül a vállgombok azok, amelyek kevésbé állnak kézre. Újdonság, hogy a szokásos gombkiosztás mellé végre a 3DS is kapott analóg kart: ez egyébként meglehetősen hasonlít a PSP megoldására, de tapasztalataim szerint ez a korong sokkal finomabb, kényelmesebb kialakítású. Újdonság a Home gomb is: a 3DS-szel végre nem kell állandóan manuálisan kilépegetni a főmenübe, az említett gomb lenyomásával automatikusan ott találjuk magunkat. A trendnek megfelelően a gépbe giroszkóp és gyorsulásmérő is került természetesen, mindezzel pedig nem csak egyszerűen irányíthatjuk a játékot, de változatosan is: minden programnál több kiosztás lesz aszerint, hogy a gombokat részesítjük-e előnyben vagy a mozgásérzékelős funkciókat.


És persze a képernyők: az alsó - gombok között elhelyezkedő - kijelző érintésérzékeny, ezt a mellékelt teleszkópos ceruzával kezelhetjük, de a legtöbb helyen a kezünkkel is könnyedén navigálhatunk. A felső, szélesebb képernyő pedig kvázi a 3DS lelkét jelenti: ez ugyanis a 3D-s megjelenítő, ahol a térélmény élvezéséhez még szemüveget sem kell hordani. A 3D egyébként tök jól működik, egyáltalán nem fárasztó a szemnek, de ha valaki nem bírná sokáig, az oldalt lévő csúszkával valós időben letekerheti a hatás erejét, sőt akár ki is kapcsolhatja ezt a funkciót. A felső képernyő egyébként 800x240 pixel megjelenítésére képes (ebből 400-400 jut a bal és a jobb szemnek), míg az alsó 320x240 pixeles felbontás mellett működik - mindkét kijelző 16,77 millió színt tud megjeleníteni. A játékélményhez rengeteget hozzátesznek az új sztereó hangszórók is, ezek szintén óriásit fejlődtek az előző generáció óta.


Ha már a 3D-t szóba hoztuk, a 3DS kameráiról is illene beszélni: ebből három van, a hátsó kettővel akár 3D-s fotókat is rögzíthetünk, míg az elülsővel az arcunkat vehetjük fel például a Mii-k készítésekor. Apró szépséghiba, hogy mindegyik VGA (640x480 pixel) felbontású, ami ma már kevés, de a Nintendo mentségére legyen mondva, hogy a kamerákkal valószínűleg többet fogunk játszani, mint fényképezni. A 3DS mellé ajándékozott augmented reality (kiterjesztett valóság) kártyákkal már ki is próbálható ez a fícsör: az AR-lapokat az asztalra helyezve a kamera 3D-s figurákat varázsol belőlük, és a kijelzőn keresztül még meglepően látványosan deformálni is tudja az alattuk lévő felületet. Persze ezek a kártyák csak afféle bemutatónak számítanak, azonban nem csodálkoznánk, ha a 3DS-szel együtt (még inkább) elterjednének a kártyapaklis videojátékok.


A 3DS-koncepció egy másik fontos eleme a konnektivitás: légy bárhol elérhető, folyamatosan kapj valami újdonságot, minden nap vár majd valami más a konzolodon. A 3DS becsukáskor automatikusan alvó módba vált, ilyenkor értelemszerűen nem kapcsol ki teljesen, adatokat még továbbra is tud fogadni. Ezt a funkciót használják ki az úgynevezett StreetPass és SpotPass funkciók. Előbbi azt jelenti, hogy a konzol alvó állapotban is képes információkat cserélni más 3DS-kkel, ezt a lehetőséget használja ki többek között a Super Street Fighter IV, ahol mindenféle trófea jár azért, ha úton-útfélen a gépünk megküzd egy másikkal. A SpotPass hasonló funkció, ám ez a különféle Wi-Fi hotspotokat kutatja, hogy letölthesse a legújabb frissítéseket és extra tartalmakat a játékokhoz. A Nintendo tehát azt akarja elérni, hogy állandóan kontaktban legyél valakivel vagy valamivel, más kérdés, hogy 3G-vevő nincs a gépben, ami szintén hibapont – igaz, ismerve a DS pályafutását, még nincs kizárva semmi.


A Nintendo 3DS-t nem csak játékgépnek szánják a japánok, és a konzol valóban sok olyan funkcióval rendelkezik majd, amelynek még hallomásból sem lesz köze a játékokhoz. A Eurosport 3D-s sportvideókkal, a Shaun the Sheep című animációs sorozatot jegyző Aardman Animations 3D-s rövidfilmekkel jelentkezik a konzolon, illetve lesz hozzá internetböngésző, lépésszámláló, hangrögzítő (ahol a poén kedvéért eltorzíthatjuk a felvételt), és természetesen Mii-ket is készíthetünk majd vele: ez utóbbiban akár úgy is létrehozhatjuk a karakterünket, hogy előtte lövünk egy fotót az arcunkról, amiről azután a szerkesztő megformáz egy avatart. A gépen beépített játékok is találhatók, igaz, ezek legfeljebb rövid időtöltésre alkalmasak, a hangsúly természetesen még mindig a boltban kapható címeken van.


Bár a Nintendo maga is bevallja, hogy maradna a casual vonalon, a 3DS nyitófelhozatala meglepően impozáns lett. Megjelenik a Super Street Fighter IV 3D-s változata, visszatér a The Legend of Zelda: Ocarina of Time, a Kid Icarus, a Mario Kart, a Paper Mario és a StarFox 64 is. Kétféle Resident Evil játékot is kapunk, lesz Madden NFL és Pro Evolution Soccer, s a Ubisoft is bedob egy Ghost Recont, egy Splinter Cellt, egy Raymant és egy Drivert a közösbe. Ez persze csak a töredéke a majdani játékfelhozatalnak, de többek között ezek azok a címek, amelyek hardcore szemmel is értékelhetők lesznek. Később - ha mindez nem lenne elég - a Magyarországról is elérhető eShopból mindenféle oldschool GameBoy-játékra ruházhatunk be, ráadásul a 3DS tökéletesen viszi a DS-címeket is.


A rövid tesztelés alatt nekünk megtetszett a 3DS, persze felesleges túlzott elvárásokkal kézbe venni a kütyüt. Ha eddig tetszettek a Nintendo konzoljai, ha találtál bennük valami szerethetőt, akkor a 3DS-szel sem lesz gond, ellenkező esetben nyugodtan folytathatod a Nintendo-mentes életedet, legfeljebb a 3D miatt éri meg kipróbálni (erre az ország számos pontján lesz lehetőséged hamarosan), ha már azt mondják, hogy ez lesz a jövő. Az mindenesetre biztos, hogy az új konzolból is óriási siker lesz: Japánban rengetegen megvették a gépet, és az előrendelések szerint a nyugati premierekkel sem lehet baj. A közeljövőben mi is megpróbálunk valahol felhajtani egyet belőle, és néhány nívósabb címet tesztelés alá veszünk – kíváncsiak vagyunk, hogy mivel készült még a Nintendo az NGP ellen!

A képeket a Pocket-lint készítette!

Kapcsolódó cikkek

40.
40.
DgenerationX
nincs egy hely magyarországon ahol kilehet próbálni?
39.
39.
chrisfehn
nah csá! Nemt udjátok véletlenül, hogy belehet e mérni a NIntendo 3Ds-t ? :S Csak mert elhagytam pár napja :S
38.
38.
Bisur1996
Mégis kipróbáltam a kicsikét, adok neki egy szuper jó pontot, felraktam a 3D módot maximumra, és toltam 4-5 játékot (haver 3DS-n), és ami meglepett, hogy van egy kiváló mélység érzet, és még a kép ki is mászik a képernyőből, ha pedig az ember nem koncentrál annyira bele a 3D monitorba, hanem csak úgymond simán "nézi" (tehát nem fókuszálsz be mint atom :D) akkor azon kapja magát, hogy az orra előtt lebeg a játék, mintha konzol előtt lebegne a kép.
- Ettől függetlenül fent tartom a 17. hsz-ben leírtakat.
37.
37.
xXgoronikahunXx
am egy kérdés:3DS-re fogtok tesztelni vagy úgyanúgy lesz mint a DS-nél???
36.
36.
myrte
#15: hmm valamilyen media markt? Csak azért gondolom, mert a nyíregyi media marktban ki lehetett próbálni. A mamutban lévő saturnban sajnos nincs kirakva :( pedig tüzetesebben megnéztem volna
Ha lenne pénzem mindkettőt (ngp&3ds) begyűjteném :D Csak együtt adnak teljes képet a játékiparról. Kiegészítik egymást.
35.
35.
xXgoronikahunXx
én tegnap vettem a kütyüt és..
egyszerűen király nagyon jó a 3d.benne én teljesen beleéltem magam
bár még csak 1 játékom van rá (Lego star wars 3 )az is naon király
egyszóval brutál a kicsike:)
34.
34.
volkornka
Megnéztem, sztem nagyon is jó a 3d, nagyon beleéli magát az ember. Én nem csalódtam benne, reméltem hogy ilyen lesz. Az árát sajnos eléggé felhúzták az amcsi 250 dollárhoz képest sajnos.
33.
33.
Kravmaga
#24azért ez se semmi.tojok az NGP-re,az még messze van,nem kell mindent elhinni,hogy milyen jó lesz.ez a 3ds is biztos,hogy nem olyan "igazi" 3d,mint a mozikban,és mégis a videók alapján nagyon istenítették,tehát ez is csak marketing.az NGP is szerintem nem lesz olyan nagy durranás,mert a 3ds-sel is ugyanígy volt kb.7 hónapja,hogy de jó lesz,ahhoz képest meg nem olyan nagyon király.az a lényeg,hogy mind2 biztos egy nagyon jó gép,úgyhogy ne marjuk ezen egymást,inkább már annak örüljünk ha lesz ilyenünk,és minden mással ne foglalkozzunk:D
32.
32.
fojesz
#27: Nem promóció, mert nem fizettek érte. Sajnos.
31.
31.
tommy93
#22: Senki se nézett hülyének. :) Azért 60 ezer ft és 80 ezer kissé nagy különbség, nem? Olcsóbb konzolboltok, oldalak (ne is reklámozzak...) 20 ezer ft különbséggel adnának egy ilyen készüléket? Reméljük hogy úgy lesz ahogy mondtad. Reménykedek benne.
30.
30.
Ezért kell telefonálni telefonról, mert az 1.5 hétig bírja 5 éves akksival is (motorola v360 pl. :) és játszani, meg otthon fotelból pc-n vagy konzolon.

Metrón, vonaton, buszon meg olvasni könyvet, hogy ne legyetek mindig minden körülmények között kultúrbarbárok. Bár ez utóbbit egy tablettel is meg lehet tenni és még elegánsabb is, bár kevéssé szemkímélő és ha lemerül, feleslegesen is lapozol :)))
28.
28.
InGen
#27: Inkább bemutató, mint teszt vagy promóció :)
27.
27.
maktub
Ez inkább promóció volt szerintem, mint teszt.
26.
26.
volkornka
#25: a 3d-t nem fogod látni a videón...
25.
25.
annyi biztos a videóból nagyon nem jön le, hogy ez mennyire jó... (ha jó egyáltalán, mert ha ami itt látszik az a hú de jó 3D akkor igencsak harmatos...)
22.
22.
Mathia$
#10: Akkor nagy fába vágtad a fejszédet öcsém, 250$ az ajánlott piaci ára. Ami Európában lesz majd 250euró (azért nem 200euró -ahogy ezt már sokszor megszoktuk- mert mesterségesen túl van értékelve az euró a dolcsihoz képest)
És még ez sincs 70ezer forint. Szóval olcsóbb helyeken majd 55-60ezerért lehet NGP-hez jutni, drágább verziót majd olyan 80ezerért lehet szerválni, szóval szerintem nem írtam hülyeséget...
21.
21.
Kravmaga
a külseje nekem nagyon bejön:Da nintendo.hu-n fent is van,az Iwata kérdezben,hogy mért alakították ki ezt a 3 szintes kialakítást.meg modernebben is néz ki mint a sima ds,azáltal(akárcsak az új xboxban)hogy szögletesebb,nem olyan lekerekített lett a cucc
20.
20.
Quent1n
Az árával kapcsolatba nem kell kiakadni. 1. Nálunk mindenki ráteszi a maga nemisolykicsi hasznát. 2. Ez kelet-eu ezeket a kütyüket elsősorban nem nekünk találták ki. 3. Minél kisebb egy elektronikai cucc annál kisebb alkatrészek vannak benne. És minél kisebb annál drágább. Ezek tények amiket sajnos el kell fogadni. :)

Egyébként hangulatos írás lett nekem tetszik a gép bár az akkuideje csapnivaló sajnos, ami egy ilyen cuccot eléggé lehúz, hisz sokat lehet utazgatni egy nap úgy, hogy nem találkozunk 220al.... A mobiloknál is elég gáz az 1nap, de ez esetben szerintem rosszabb a helyzet. 2-4 óra egy olyan konzolnál amit ennyire arra terveztek, hogy pörögjön? Hát-hát... Persze nem olyan vészes a helyzet de azért szerintem egy 4-6 órás akksi elfogadhatóbb lett volna. Telefonoknál pedig szerintem 3 nap lenne az ideális, közepes terhelés mellett.
19.
19.
Kravmaga
meg valljuk,nem nekünk találták ki a nintendósok.japánban olyan közbiztonság van,meg minden szupermodern,hogy ott ez normális,de itt a buszon,metrón abban a lepusztult környezetben elég hülyén nézne ki,meg kikapnák a kezedből:(Iwata nem Magyarországon nőtt felXD
18.
18.
K/G.
Nagyon, de nagyon kipróbálnám. Kíváncsi lennék erre a 3Dre szemüveg nélkül. Amúgy "kimászik" a kép, vagy mélysége van "csak"?
Viszont sosem vennék. Ha belegondolok, hogy annyi mint egy box, vagy még két tízes és egy FullHD LCD. (nem is akármilyen) Van ára na....
17.
17.
Bisur1996
Jajj, soha nem értettem az ilyen hordozhatóknak a lényegét. Annyira nem tudod magad beleélni játékba, lemerül, nem olyan jó az irányítás, leejtheted, ellophatják.
Eddig az melette állt, hogy olcsó, de már ez se... 70ezer ft, inkább kicsit spórolnak és Xbox-t vagy Ps3-t vesznek, bár boxhoz nem is kell spórolni.
16.
16.
fojesz
#15: Pont most szerveznek egy "turnét" neki:

Péntek:
Media Markt Árkád: április 1. péntek 15:00-21:00
Media Markt Westend: április 1. péntek 15:00-21:00

Szombat:
Media Markt Debrecen: április 2. szombat 10:00-18:00
Mammut Saturn: április 2. szombat 12:00-18:00

Vasárnap:
Media Markt Budaörs: április 3. vasárnap: 10:00-18:00
15.
15.
pstomi
pesten van olyan bevásárló központ ahol ki lehet probálni?
14.
14.
Apostol360
#13: én ezt is viccnek tartom h a telefonok is csak 1-2 napot bírnak ki....
13.
13.
fojesz
#10: Igen, az aksi nem a legjobb, nekem is azt mondták a Nintendo-nál, hogy 2-4 óra játékra elég egy feltöltés, a sleep mód pedig 10 óráig tart. (Bár ha azt vesszük, hogy manapság a mobilokat is naponta kell tölteni, kibírható szerintem.)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...