PlayStation Vita Pets teszt

  • Írta: barackostej
  • 2014. június 21.
  • kutya, pets, ps vita
Link másolása
A nemrég tesztelt Watch Dogs után újabb kutyás játék kerül terítékre, ezúttal a PlayStation Vita Pets vezet el minket a blökik világába. Vigyázz, mert ez minden korábbinál durvább lesz!

A kisállat-nevelgetés mindig is kedvelt téma volt a gyerekjátékokban, emiatt pedig szinte minden konzolra érkezett egy-egy cím ebből a típusból. A kicsiket könnyű megfogni az aranyos, beszélő kisállatokkal, ráadásul minden gyermek életében eljön az időszak, amikor hetekig könyörögnek szüleinek, hogy vegyenek nekik egy kiskutyát vagy egy kismacskát (rosszabb esetben pónit, zsiráfot, vízilovat). Ilyenkor jönnek jól ezek az aranyos játékok, hiszen amellett, hogy a gyerekek megélhetik a kisállattartás boldogságát, megtanítja őket arra, hogy nem csak játékból és simogatásból áll egy házi kedvenc felnevelése. A PS Vita Pets neve ellenére csak kutyák édesgetésére ad lehetőséget, de így is találunk benne tartalmat, sőt, meglepetésemre többet nyújt, mint egy átlagos gyerekjáték. 

A játék indítása után kiválaszthatjuk, hogy, milyen fajtájú (collie, labrador, husky, dalmata) és nemű kutyát szeretnénk adaptálni. A kiskutyák nem csak külsőben térnek el egymástól, de szinkronhangjuk (igen, bizony beszélnek a blökik) és tulajdonságaik is fajtánként változnak. Például a huskyk erősebbek a többieknél, így az erre vonatkozó skilljeik gyorsabban fejlődnek majd. Persze nem fogunk klasszikus RPG-kre jellemző részletes karakterlapokat bújni, de jól látni, hogy a készítők próbáltak többet nyújtani a megszokottnál.


Ha túl vagyunk a kis kedvenc kiválasztásán, az otthonunkba kerülünk, ahonnan kalandjainkat indíthatjuk majd el. Nem túlzok, amikor kalandokat írok, hiszen a játékban a stílus ellenére egy egész jól összerakott sztori mód van. A történet szerint élt egy király, akinek volt egy hű kutyája, Cosmos. Amikor megtámadták a birodalmat, együtt elrejtettek egy mesés kincset, és a mi feladatunk lesz megtalálni.  A sztori nagyon jól van előadva, színes, szépen animált videókon ismerhetjük meg a király és Cosmos történetét. Nem kell elképesztő fordulatokat várni, de újabb piros pont a játéknak, hogy feldobja kicsit a kedvenc nevelgetést.


Ami amúgy egészen részletesre és szórakoztatóra sikerült. Fent már említettem, hogy a fejleszthetjük a kiskutyák képességeit. Minden képességet valamilyen minijáték segítségével tornázhatunk magasabb szintre. Ahhoz, hogy ezeket a minijátékokat elérjük, vásárolni kell, melyet az otthonunkban lévő TV segítségével tehetünk meg (TV Shop!). Vehetünk labdát, frizbit, de innen kell megvásárolnunk az ételt, italt és az ürülékszedő tasit is a kutyusnak. Ezek mellett fel is öltöztethetjük a kedvencünket, akár napszemüveget és kalapot is aggathatunk rá.


A történetben való továbbjutáshoz fejlődni kell, hogy egyes akadályokon átjuthassunk. Ilyen például rögtön a játék elején a kert ajtajának kinyitása. Ahhoz, hogy kiskutyánk ki tudja nyitni, erősítenie kell a húzási képességein, amit a megfelelő tárgy megvásárlásával érhetünk el. Sajnos itt azonnal elő is bukkan a játék egyik gyenge pontja. A kutyus fejlődése nagyon lassan halad, emiatt ugyanazt a minijátékot akár tizenötször is végig kell játszanunk egymás után. Ezek a játékok amúgy egész jópofák, de nem ennyiszer, semmi kihívás nincs bennük, és annyiszor kell végigmenni rajtuk, hogy egy életre megunjuk őket. 


A Pets nagyon jól használja ki a Vita képességeit. Szinte minden kisebb tennivalóban használni kell az érintőkijelzőt és sok helyen a kamerát is igénybe veszi a játék. Nagyon ötletes, hogy az elején nevet adhatunk a kutyusunknak, amire hallgat is, ha a mikrofonban szólítjuk. Hasonlóan adhatjuk ki a megtanított parancsokat is, persze nem árt hozzá egy kis angoltudás sem. Szerencsére minden funkció gombnyomásra is elérhető, így nem kényszerít bele a játék ezek használatába.


A történet nagy játszóteret biztosít számunka, mely korlátozva ugyan, de bejárható. Természetesen itt is főleg minijátékokkal és gyűjthető tárgyakkal van megtöltve a játéktér, de tartalom így is lenyűgöző. Probléma sajnos itt is akad: bár a bejárható terület nem számít gigantikusnak, a játékban minden annyira lassan történik, hogy kávét lehet főzni amíg, eljutunk egyik pontból a másikba. Az animációk finomak, de lassúak és még a belsőtereken is hosszú másodpercek telnek el baktatással. A készítők biztos gondolták, ha már ilyen szép környezetet és animációkat alkottak meg, gyönyörködjünk kicsit tovább bennük. A játék jól néz ki, sőt az egyik legszebb PS Vitás cím, amit kicsit sajnálok is, hiszen valljuk be őszintén, nem a PS Vita Pets lesz a konzol húzócíme. A befektetett energiát más címnél is felhasználhatták volna, ami talán nagyobb közönséget céloz meg.


A PS Vita Pets jó vétel lehet gyermekeknek, hiszen egy értelmes és szórakoztató játékot adhatunk a kicsik kezében. Sajnos azonban a Pets nem az a típusú játék, amivel bármely korosztály elszórakozhat. Hiányzik belőle a kihívás és látszik, hogy a készítők sok játékelemet arra építettek fel, hogy a kisgyerekek jobban bírják a monotonitást.  Viszont a játék nem rossz, sőt többet nyújt, mint egy átlag gyerekjáték, emiatt remek választás lehet, ha szeretnénk bevezetni a fiatalabb korosztályt a játékok világába.

9.
9.
GAMEROD
#5: Hát na, de inkább van köze egy Watchdog timerhez, mint a kutyákhoz. Félreérthetőek ezek a számítástechnikai szakkifejezések a más nyelvet beszélők számára xD Igaz benne van a kutya.
7.
7.
drat576
Amúgy a játék aranyosnak tűnik.
6.
6.
drat576
#2: Ez dubstep? Nekem ez egy visszafogott electro/house féleségnek hangzik.
Vagy lehet hogy nem értettem a viccet ¯\(°_o)/¯
5.
5.
Daks
#4: Thank you Captain Sense of Humor.
4.
4.
GAMEROD
Watchdogs aztán kutyás volt
3.
3.
kay_ps4
2.
2.
sloth
huh, ehhez valami szuper-dubstep trailer kell....
1.
1.
DON GONDOCS
Erősödik a psv felhozatal :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...