Majdnem lelőtték az eredeti GTA-t

  • Írta: fojesz
  • 2011. február 2.
  • Érdekesség
Link másolása
A Grand Theft Auto-sorozat volt talán az első olyan cím, amely annyira népszerű volt, hogy az eladásaiból származó bevételeket a mozifilmekéhez hasonlították - ennek fényében különösen vicces, hogy a készítők anno majdnem kukába dobták az egész gengszteresdi ötletét.

Az első Grand Theft Auto 1997-ben jelent meg, a Rockstar North csapatát akkortájt még DMA Designnak nevezték. A játék bődületes siker lett, a sorozat azóta is az egyik legnépszerűbb cím a játékosok körében. Érdekesség, hogy könnyen alakulhatott volna másként is Rockstar pályafutása, Gary Penn, a csapat egyik munkatársa szerint ugyanis eleinte borzasztónak találták a játékot, és a projekt ejtésén gondolkodtak. 

 

 

"Sosem tűnt úgy igazán, hogy lesz valami belőle" - nosztalgiázott Penn, majd hozzátette, hogy a kiadó BMG Interactive is törölni akarta a játékot. Két kritikus szempont miatt vérzett el majdnem a GTA: az egyik a stabilitás. A kód állandóan összeomlott, ami baromira frusztrálta a fejlesztőket, főleg, mikor éppen tesztelni akartak valamit.

Másfelől pedig a járműves játékelemek sem működtek úgy, ahogy azt a csapat tervezte, Penn egyenesen "borzasztónak" nevezte ezeket a részeket. Az irányítás szörnyű volt, az eredeti elképzelések szerint még az ajtók kinyitásához is külön gomb kellett. S bár már nem emlékszik rá, hogy tényleg így volt-e, de nagyon sokat viccelődtek azzal is, hogy még a motort is a játékosnak kellett beindítani.

Aztán egy bugnak köszönhetően fordult jóra minden: valamilyen hiba folytán a játékban lévő rendőrök agresszívvá váltak, és elmebeteg módjára kezdték el üldözni a játékost. A fejlesztők ekkor jöttek rá, hogy ebből egész jó poén kerekedhet ki, és ez a dolog működhet is - így születtek meg a GTA klasszikus üldözős jelenetei, melyek révén részben híressé tudott válni a játék.

42.
42.
Giggsy
#40: Valóban rendelkezhetsz valami jóstehetséggel, ha pár gameplay képből megállapítod, hogy milyen lesz a játék. Akkor gondolom egy félperces trailerből is megmondod, hogy jó lesz-e a film, vagy egy fél oldalnyi könyvből, hogy milyen jó az író.
Amúgy ami a grafikáról írt véleményt illeti: igen valóban nagyon fontos a jó grafika, ez vitathatatlan. De azért ha jobban belegondolsz nem mindig a legjobb grafikájú játékok a legjobbak. A Counter Strike grafikailag már a megjelenésekor se tartozott a csúcskategóriába, mostanra meg már abszolút gagyinak számít ezen a téren, aztán még mindig ezzel szervezik a legnevesebb FPS versenyeket. Nemde? Vagy az pármillió ember akit még ma is leköt ez az elavult grafikájú játék az mind hozzá nem értő hülye?

És tényleg nem akarok a korral jönni, mert köcsögség, de komoly, hogy te a magad 18 évével akkora élettapasztalattal bírsz, hogy elég ránézned egy játék borítójára és megmondod, hogy jó lesz-e? Komoly?
41.
41.
LtK
#40: Ezigen. Gratulálok, ha te egy képből mindent megtudsz állapítani, mert te nagyon jól értesz a játékokhoz :AS:ADS:ASD "de elég megnéznem egy pár gameplay gépet egy játékról és el tudom dönteni érdemes e megvenni, vagy sem" Ezt adottságnak tekinted? =S=D az emberek 90% így dönti el, vagy bocs még néz róla tesztet is . Jaj igen, és magyarázd már el nekem mit jelent az hogy érteni a játékokhoz =D mert ez még lentebb is kérdeztem de nem kaptam rá választ =D
40.
40.
XDannyL
#28: Egy gameplay képből sokkal többet meg tudok állapítani, mint a grafikát ;)
Tényleg nem "fényesíteni" akarom itt magam, de elég megnéznem egy pár gameplay gépet egy játékról és el tudom dönteni érdemes e megvenni, vagy sem.
És egyébként a játék hangulata a legfontosabb, amihez a grafika elég nagy mértékben hozzájárul. Elég jól értek a játékokhoz. :)
39.
39.
IceColdKillah
Nekem tetszett eddig minden GTA. Bár ha stílusban illetve grafikában nem is, minden másban szerintem a Saint's Row jobb... De legyen ez az én személyes véleményem! :P
38.
38.
ricsee
#13: miért lenne szar?? maximum neked nem tetszik, de nézd meg az eladásokat nem azt tükrözik hogy egy kalap szar
37.
37.
NECROSMOKE
#34: a SA-ban benne vot a storyban a sárkányrepülő meg toronyóra láncostól meg minden,viszont a IV-ben nem tettek ilyen kiegészitőket.Ez nem véletlen történt hanem akaratból.Most nem tehetik bele minden GTA részbe a sárkányrepülőt,fodrászt,gyurást,biciklit .
36.
36.
biohazard rex
azért mennyünk már hogy a Sa jobb mint az IV, ghetto cigánnyal lövöldözöl trikóba meg kis gatyába ez menő? WTF!? arról nem is beszélve hogy az IV-vel jobban elvoltam a fizikája miatt. pl. leugrok házról elesek. SA-ban meg üvölt hogy "OH SHITT!" és úgy esik el mint aki az 5 centesért ugrik...
35.
35.
LtK
#22: értelmes kérdésre értelmes válasz : hogy repüljél :ASD és ne csak 2 helikopterrel ;) szerintem nem elég
34.
34.
aruha
ok a IV-el nem volt szerencsém még játszani,de grafikailag és fizikailag le a kalappal,lehet h a San Andreashoz képest sokat hozzátettek,de el is vettek belőle..sztem a játéknak még nagy erénye azok a plusz járművek,amiket elrejtenek és magadnak kell megtalálni,például nemértem a Jetsky-t( vagy hogy írják) mért nem teszik bele,vagy sárkányrepülőt:P de ilyen volt a SA-ban a jetpack,vagy a fűnyíró,vagy akár a kombájn...na ezeket hiányolom..meg a hegyeket,a völgyeket,a kanyargós szerpentineket,és még egy dolog amit csak a SAban találsz, utánfutós kamionok:D azt sztem sokan imádják:D
33.
33.
McDuff
BUG miatt kezdték el üldözni a rendőrök a játékost????!!!!mégis milyen játék lett volna ez alapból??????
az meg hogy az ajtót is a játékosnak kellett volna kinyitnia meg a motort is beindítania,én tanultam többfajta programozási nyelvet(igaz csak messziről),és sztem ha vki ért hozzá 5 perc alatt megoldja hogy ne így legyen. de lehet hogy akkoriban nem így volt,lehet tévedek,ha így van javítsatok ki!
32.
32.
lackosor6
#31: Ez érdekes, nem te vagy az első, akitől ezt hallom! :)
31.
31.
adriano28
#11: nálam még mindig a gta 3 a nyerö, akár milyen jó a gta 4 :)
30.
30.
xICEMANx
:)) vicces még jó hogy már itt tartunk a GTA-val...:D
29.
29.
lackosor6
#14: - ok a kidolgozottság, az tényleg fontos
- a grafika nem lehet érv egy játék tartalmi minőségének megítélésében, pedig emiatt kellene eldöntenünk vmiről, hogy jó avagy rossz
- R* humortól hányhatnékom van, sajnos a MAFIA is átvette...(OMFG)
- MULTI (a CoD-osok is folyton ezt skandálják
- 100 óra játékidőre kíváncsi lennék mennyi megy el az öltözködéssel, meg azzal, amíg elérsz A-ból B-be

Mire leírtam a kommentemet igazából rájöttem, hogy felesleges! Éppen azon vitatkozunk, hogy fehér-e vagy fekete...
28.
28.
lackosor6
#10: Személy szerint nem lettem volna szegényebb semmivel, ha nem készül el! Esetleg a 2. résszel. A többivel inkább csak elhülyülget az ember, másra nem nagyon tartom!
"5. Szerintem ha most mutatnának róla egy gameplay képet, röhögnék és azt mondanám, h álmodik a nyomor... (vagy lehet h fel se tűnne, hogy az egy játékból vett kép) :D"
Tehát Te is grafika alapján döntesz egy játék minőségéről?? Gratula, a Te véleményedet sem fogom soha kérni, ha játékról lesz szó... Az újabb és újabb részeknek egyre alacsonyabb a színvonala, egyre agyatlanabb az egész!
27.
27.
FastestManAlive
26.
26.
Netsu
#25: Erősen imádkoztam azért,hogy ez csak cinizmus legyen. :D
25.
25.
JcGross
#24: Kár, hogy itt nem lehet a kommentekre szavazni, mert akkor ez a szenny amit írtál már rég a süllyesztőben lenne.
A GTA a legszínvonalasabb sorozat amit a játékostársadalom valaha is látott.
24.
24.
Netsu
Hát nem tudom,szerintem a világnak NEM volt szüksége még egy népbutító eszközre.. (N)
23.
23.
huszti
persze arról só sincs, hogy annó az ötletet amúgy lopták. valaki bevitte nekik a majdnem kész kódot, hogy mit szólnak hozzá, leszarozták, aztán csúnyán ellopták az ötletet, és kiadták GTA néven :P
22.
22.
XDannyL
#20: Ja és ez lemaradt:
Minek repülő NewYork-ba???? o.O
(egyetlen város van a játékban, bőven elég a helikopter... szerintem)

Az előző kommentemnél elgépeltem egy kicsit: "Na jó..." akart lenni ;) xD
21.
21.
XDannyL
#19: Hát tényleg egy kicsit furán írtam... :D
Én speciel arra gondoltam "olyan mint a valóság" alatt, hogy úgy viselkedik az ember teste. Nem arra, hogy mit él túl és mit nem xD

#17: Ma jó... :D Én nem akarok vitatkozni xD
De akkor sem értem o.O Hogy lehet a SA jobb a IV-nél?! :D
Nem tudom ki hány éves itt közületek, de azt tapasztaltam idáig, hogy a 15-16 év alattiak az SA-ra, a felettiek pedig a IV-re esküsznek.
20.
20.
LtK
#17: Érteni kell a játékokhoz? mit értesz ez alatt?=S=D én végignyomtam 4-et és semmi kiemelkedőt nem találtam benne. Nekem személy szerint a story sem tetszett és a játék tényleg visszafejlődést mutatott csak. A Fizika és a "jobb" grafika az amit pozitívumként tudnék felsorolni. Én is jobban csíptem a San Andreas-t, igaz akkor igen csepp inas voltam amikor azzal játszottam szóval story-ról nemtudok sokat mondani de viszont sokkal több jármű és lehetőség volt benne(több fajta autó, helikopter , hajó, repülő). Minek fodrászhoz járni meg gyúrni? ezek tették érdekessé a játékot és nem hagyták hogy ellapasodjon, és ez csak 2 érdekesség a játékban. Nem jártál gyúrni és csirke maradtál hát na, nem mondanám hogy pl a IV-be egy izomagyú inassal szaladgálsz. Én pl ha kocsit ha feltuningoltam nem a garázsban tároltam =D
19.
19.
Dahaka18
#17: Tényleg jó játék a Gta4, jobb az Sa.nál de, ez igen gyenge érv volt amit felhoztál...:D Csomószor volt olyan , hogy mentem mint barom elütöttem az embert, felált és tovább ment...200 nál kiszállok kocsiból, felállok megyek tovább..Szóval azért a " pont olyan mint a valóságban " elég messze van még ettől is..Persze ezért nevezik játéknak..
18.
18.
megalonagyix
Szerintem is a 4 gyenge lett... bár én az előző GTA-kat se szerettem, de messze nem volt olyan hangulata mint pl az SA-nak. És hamar unalomba fulladt. + egy csomó mindent kivettek, ami az előző részekben benn volt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...