Beköltözik a Facebookra a felhőalapú játék

  • Írta: fojesz
  • 2012. január 19.
  • Bejelentés
Link másolása
A Gaikai nevű cloud gaming szolgáltatás atyaúristene bejelentette, hogy végső fázisukhoz értek a Facebook vezetésével folytatott tárgyalások, a felhőalapú játék hamarosan a közösségi oldalon is elérhetővé válik. Mindezt be is bizonyították, a World of Warcrafttal játszottak a rendszeren keresztül.

A Facebookon is lehet jókat játszani, de az kétségtelen tény, hogy kevés olyan cím van a közösségi oldalon, ami megüti az egyszeri hardcore gamer ingerküszöbét. "A Facebook már uralja a casual kategóriát, mi segítünk neki, hogy a hardcore kategóriát is uralhassa. Egy kattintás, és bumm, máris a World of Warcrafttal játszol."

Így vázolta fel David Perry, a Gaikai nevű cloud gaming szolgáltatás vezetője, hogy mire készülnek a Facebookkal, mikor a közöttük lévő megállapodást ténylegesen nyélbe ütik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Gaikai lényege, hogy a felhasználók böngészőben, a játékot futtató felhőrendszer miatt különösebb hardverigény nélkül játszhatnak a legújabb címekkel (a felhozatalban szerepelnek az EA és a Ubisoft játékai is), sőt a játékok próbaverziói a YouTube-videókhoz hasonlóan beágyazhatók a weboldalakba, ezt a módszert használja például a Best Buy és a Walmart is a megvásárolható játékok adatlapjánál.

Facebookra költözik a Gaikai

Perry a Cloud Gaming Europe konferencián (bizony, már ilyen is van) jelentette be, hogy már jó ideje tárgyalnak a Facebookkal a Gaikai bevezetéséről, ezek a megbeszélések pedig a végükhöz értek: a szolgáltatás beköltözhet a közösségi oldalra. Az úriember mindezt nyomatékosította is, a rendezvényen a World of Warcraftot demózták, amint az éppen a Facebookon fut.

Perry szerint rendkívül nagy előnye a Facebook-játékoknak, hogy egyetlen kattintással hozzájuk férhetnek a felhasználók, míg a Steamen akár 40 kattintásba kerülhet egyetlen demó elindítása is. Perry úgy tartja, a Zyngának sikerült megvalósítani azt az elképzelést, hogy a játékot kell a játékos elé tolni, és nem a játékost kell a játékhoz vinni, ebben rejlik a sikerük is. Aki erre nem törekszik, előbb-utóbb kihullik a bizniszből.

A konzoloknak vége

Perry természetesen azt a véleményt osztja, hogy a konzoloknak vége lesz, és ebben a cloud gaming is hatalmas szerepet vállal majd. Emberünk úgy gondolja, a konzolgyártók pontosan azzal vágják maguk alatt a fát, hogy túl akarnak lépni az egyszerű játékkonzol koncepcióján, és multimédiás központot akarnak csinálni a játékgépekből, elvégre a TV-gyártók már maguk is, házon belül meg tudják ezt oldani, és ez a júzerek figyelmét is felkelti: zenés és filmes szolgáltatások eddig is léteztek, de most már a játékos rendszerek is beköltözhetnek a tévékbe - az LG például nemrég kötött ilyen jellegű megállapodást a Gaikai-jal.

Perry szerint az első jele a változásoknak az lesz, hogy a konzolok set-top boxokká, médiadobozokká változnak, és talán nem is konzoloknak hívják majd őket, mert a gyártók nem akarják, hogy csak a játékkal azonosítsák ezeket a gépeket. A nagy különbség viszont az lesz, hogy ha az 1000 dolláros tévék ismernek minden fontos funkciót és szolgáltatást, a felhasználók vajon miért vennének 500 dolláros konzolokat?

Akárhogy is legyen, a téma mindenképpen érdekes.

24.
24.
tabu3x
#23: Lehet, h 10 év múlva igazad lesz, de ma még tényleg akadnak lag problémák. Sőt, vhol a lag-ig sem jut el az egyszeri ember, mert alapból szar a nete. Lépj ki egy nagyvárosból, nem kell messzire menni csak pár km-re, és meglátod.
Egyelőre a TV-k multimédiás képességeitől sem lehetünk elájulva: a videók szaggatnak és sok esetben pixelesek, a képek megjelenítése k...va lassú, böngészésről, jobban mondva a böngészés élményéről pedig ne is beszéljünk inkább. Ja, a DLNA pedig haldoklik.
Ha az ember normális multimédiát szeretne a nappalijába, akkor minimum egy m.lejátszót vesz, ha játszani is szeretne rajta akkor vagy htpc, vagy konzol az, ami normálisan kezeli is tartalmakat.
23.
23.
heber
Hihetetlen, hogy mindenütt ahol a cloud gamingrol van szo forumonkon szinte mindenki lehuzza. Uristen! hogy a francba nem látjatok az ebben rejlo lehetosegeket. Sirnak az emberek mert kiprobaltak ket eve es laggolt...1 nem az szamit mi volt mondjuk 1 eve hanem h mi lesz 5-10ev mulva. 2. talan nem GPRS mobil internet kapcsolattal kene kiprobalni ilyesmiket... 30-40mbit alatt folosleges eroltetni. En 50mbiten probaltam ami manapsag varosban 4-5ezerert elerheto havonta es mind az onlive mind a gaikai remekul mukodott. Nekem tetszik, hogy nem kell boltba menni/letolteni telepiteni(crackelni) patchelni aggodni, hogy miert nem fut a kulonbozo configu gepeken rendesen csak odakattintok aztan megy. Ugy veszem eszre hogy az uj cimek azert megjelennek ezeken a rendszereken es ki lehet probalni ingyen! ONlive on lehet venni jatekidot ami megint csak jootlet sztem. 10ev mulva lehet tenyleg annyi lesz, hogy tart otthon az ember egy setup boxot csatlakozik egy ilyen felhobe es mindent elerhet egy kattintassal, legyen az jatek egy szovegszerkeszto akarmilyen egyeb program ha kell egy windowst is leemulalnak neked es lesz sajat tarhelyed stb... Johogy hurrog az olyan ember aki szetwarezol mindent aztan szarik mindenre...itt megvan a lehetoseg h kiprobald es eldontsd h fizetsz e érte. Laggot hulyeseg negativumkent felhozni mivel ez egy jovobe mutato technologia es a savszeleseeg folyamatosan nő! biztos, vok benne, hogy minden ezzel kapcsolatos gond ki lesz kuszobolve.Ma még nyilván nem100%os de nem ertem miert szarozza le ezert mindenki. Igaza van ennek a fickonak....siman kilehet nyirni a konzolt. A vasarlo is inkabb tamogat egy egyseges platformot...nem kell agyalni h milyen konzolt vegyel az exkluziv cimek meg hardverkulonbsegek miatt. Lesz egy egyseges rendszer aztan csokolom. Nem kell pc t ujjitani 3 evente...lehet h a hardwer arat kifizeted a szoftverre de inkabb akkor azt fizetem aztan a tobb penzbol a kiadok tobb/jobb programot tudnak kinalni. Sztem ez a jovo,,,aztan lehet lesznek aldozatok... a nintendot azert megsiratjuk majd de ok is keszulnek mar erre tuti:) Hatranya azert annyi lehet h ha mondjuk igy egysegesse valna mondjuk minden akkor kevesebb lenne az innovacio de majd ezen a teruleten is biztos lesznek versenytarsak ami viszi elore a dolgokat. Sztem komolyan szamolni kell a cloud gamingel nem csak legyinteni meg leszarozni mint itt sokan teszik.
21.
21.
Trapyd
Megnéztem a krízis2 t a felhőben, mert azt már kipörgettem. Lehet ez a jövő vagy nem, de az biztos, hogy jelen állapotában egy garast nem adnék érte.
20.
20.
thernielle
#17: Te akkora barom vagy drága barátom, hogy vigyorogva fogom végig nézni az agóniádat amikor valaki szembesír ezzel :) Már régóta figyelek, meg az érvelési technikádat ( ne szállj el magadtol, nincs ilyened), és egy buta bohóc troll vagy :) Sírva fogsz könyörögni anyukádnak egy konzolért egyszer majd, ezt garantálom :)
19.
19.
Kumite
#18: De ha visszamehetnénk az időben és 4-6 évvel ezelőtt azt mondanám neked, hogy naponta 60 millióan fognak egy alapvetően ingyenes farmszimulátorral játszani, de néhányan fizetni fognak azért, hogy legyen pár extra tehenük vagy traktoruk és így a kiadó milliárdos lesz, lefogadom körberöhögsz. És mégis mi van most...

Felesleges ennyire elhatárolódnod, igenis nagy tényező "az a néhány játék" a FB-on.
Elkezd elterjedt lenni, szerinted nem akar majd minden fejlesztő benne lenni? Ó dehogynem. És akkor már csak néhány játék lesz? Ó dehogyis.
18.
18.
fészpalm
#12: Nem is ez a lényeg. Leszarom, hogy konzol, pc, cloud összevissza, nekem aztán tökmindegy. A szöveg legnagyobb részéről van szó.
"Ez a hapsi nagyon el van szállva [...] facebook nélkül nem létező ember."
Tökre azt hiszi, hogy most ez a felhős játék már mindenkit érdekel, mert a facebookra is ki fog kerülni az a kevés játék.
17.
17.
Lordnekroseth
Látom a sok konzolbuzi anyira elvakult, hogy nem veszi észre, pont maga alatt vágja a fát......azzal ,hogy minnél többet tud a konzol pont azzal nemlesz konzol többé-_-
Teljesen mindegy hogy rókafasznak hívod vagy konzolnak vagy Pc-nek amin játszol. A lényege a tudás és egyenlőre a Pc sokkal többet tud. A teljesítmény pedig mindig pénzfüggő. És ehhez nem tartozik az ár-tudás arány, mert tartsd észben a Pc- az egekig fejleszthető a konzol pedig nem.
Pc ből van 5 millás kategória konzolból mindig csak 50k-200k kategória van.
Ha most meg azzal jössz, hogy de hát minek az, te csak játszani akarsz, akkor meg miért említetted az előbb pont azt, hogy ezt meg azt is tud?
Vagy akkor folytassuk ott, hogy pont azt magyarázza a cikk, hogy ha egy netkapcsolatos Tv- is képes lessz bármit futtatni a Cloud miatt akkor ugyanott vagy mintha konzolod lenne.

Ez az egész konzol sztárolás egy baromság...olyan mintha odalénnék, hogy fúú 3d kártya milyen jó......ezen nagyon profin mennek a játékok és az ára is jobb mintha 2 szer olyan sebességű procim lenne....(úgy jó 10 évvel ezelőtti példa)
14.
14.
herrluciff
persze... nyilván ettől fognak csődbe menni a konzolok...
13.
13.
Lordnekroseth
Számomra már akkor tiszta volt, hogy a konzol egy baromság mikor kijött a ps 2.

A vége nem pc meg akármi lessz. Hanem az, hogy lesz egy tv , vagy valami amin látod/hallod a cuccot és az maga lessz a gép is.
12.
12.
Kumite
#10: Nézd. Pár éve még hülyének néztem, aki konzolt vesz, mert minek az neki, ha ott a PC. És ezzel a nézettel biztosan nem voltam / vagyok egyedül. Most hülyeségnek tartod ezt a dolgot, majd észre se veszed és már Te is csak cloudban játszol.
11.
11.
rossitibi
Azért veszek konzolt,mert van rajta Ninja gaiden,Devil may cry meg a sok hülye játék amit szeretek! Ilyen egyszerű! Engem aztán nem érdekel hogy mi mindent tud még,arra ott a pc! Majd ha a tv is tudja ezt,akkor kihagyom a konzolt! De ezt kétlem!
10.
10.
fészpalm
#3: Nem hinném, hogy ilyennel túl nagy problémái lennének, ha már napi 2-3 órát facebookozik. Ha ilyesmikkel problémái lennének, akkor azzal is, hogy mit kell megnyitni, hogy facebookra tudjon menni.
9.
9.
dzsiádzsó
Semmi értelme nincsen!
Anno ki lehetett próbálni, lagolt! Amúgy is lagol egy multi, hát még ha az irányítás is netes lesz! Nem vészes egy pár tized, nem a faszt! Ezek még nem játszottak!
Megkérdezném hogy fog egyszerre 2-3 millió CoD-ost kiszolgálni a szerver, valamint mi értelme van ennek, ha úgy is hardverek árát rá kell terhelni a vásárlóra, akkor miért ne lehetne a hardvert is megvetetni, és feleslegesen miért kéne akkora szerver farmokat üzemeltetni!
Mondok én valamit Gaikainak lesz vége, nem konzoloknak, amint bejön az új gen. FB játékok, és casual baromságokra pont jó lesz, hardcore game konzolt sose vált ki!
8.
8.
zola2000
persze még mindig nem az igazi, gondolom olyan országban ami közelebb van a szerverhez biztos jobb.
7.
7.
zola2000
nálam is jobb gyorsabb szebb stabilabb volt a gaikai mint az onlive, és nem is kell neki külön klíens, böngészőböl reg nélkül mennek a demok.

http://www.gaikai.com
6.
6.
Kumite
#5: Akkor próbáld ki a Gaikai-t... OnLiveot próbáltam én is először, sz*r volt. GaiKai regelés nélkül, pár klikk után elérhető Crysis 2 demo szinte egy századmásodpercet sem késett.
5.
5.
Gubi
Én anno az OnLive rendszerén próbáltam ki a dolgot. Lehet akkor még csak túl kezdetleges volt, lehet azóta már változott a helyzet, ilyen egyszerűbb játékoknál mint pl World of Goo és társai nem volt semmi gond. De egy komoly FPS játéknál nagyon lehetett érezni a késést.

Lehet ez azóta már megváltozott és nincsenek ilyen gondok, de amikor én próbáltam akkor ezt tapasztaltam. Amúgy tényleg nem egy rossz ötlet, főleg azoknak akiknek nincs komoly gépük, nincs konzoljuk és nem is akarnak venni mert nem játszanának vele annyit.
4.
4.
daenath
Van benne potencial, foleg ha belgondol az ember hogy nem mindenkinek van highend pc konfigja es igy is tolhatja.
3.
3.
Kumite
#1: És most képzeld el azt, hogy egy konzolon eddig nem játszó valakinek elmondod, hogy mit kell tennie, hogy játszani tudjon:
Hát bemész a boltba, eldöntöd, hogy 360, PS3, Wii U kell-e, kifizeted, hazaviszed, összedugod a TV-vel, veszel hozzá játékot és már megy is. Már ott el fog akadni nagy eséllyel, hogy "bemész a boltba" és rákontráz egy "melyik boltba?" -val, de a "melyik válasszam" kérdésnál már tuti megáll a tudománya.

Ezzel szemben a Facebook tolja az arcába a szolgáltatást a többiek megosztása miatt, mint ahogy bármelyik Zynga játék teszi. Egyetlen klikkelésre van azon az oldalon, amit naponta legalább 2-3 órát használ.

Durva felfordulást fog egy esetleges Facebookos beindulás idézni, az 10000%...
2.
2.
fészpalm
#1: Hozzátenném, hogy ahelyett, hogy a játékok számát próbálja növelni, inkább csak játssza az eszét, mert a Gaikai mindennél jobb, de 14 játéknál többet nem tud adni... annak is a fele szar.
1.
1.
fészpalm
Azért veszek konzolt, hogy ne függjön a netemtől és a csodatévémtől, annak isteni böngészőjétől, irányításától a játékom. Ez a hapsi nagyon el van szállva ettől a cloud gamingtől. Amúgy most ez olyan kúrvanagy dolog, hogy beembeddelik fészbúkra a Gaikait. Hát hihetetlen tehetség kellhet hozzá, ez igen nagy értékű dolog, ez már azt jelenti, hogy eljött a cloud gaming korszaka. Nem kell 5 másodpercet rászánni, hogy egy új oldalt megnyissunk a Gaikaival. Köszönjük Perry, megmentettél a haláltól.
Aki emiatt fog Gaikain játszani, az vagy nem ismeri a dolgot, vagy szimplán teljesen hülye, facebook nélkül nem létező ember.
Én meg mindjárt megyek vissza BF3-azni vagy 1943-azni, nem a Gaikain, hanem a konzolomon. Mert Perry csodarendszerén nincs se BF3, se 1943, és ha lenne, akkor is szarrá laggolna.
Gondolom szerinte a normális PC játékok idejének is vége van... kezd elegem lenni ebből az emberből.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...