GDC 2012: Öt év, és minden kapható online is

  • Írta: fojesz
  • 2012. március 6.
  • Biznisz
Link másolása
Érdekes előadást tartott a Capcom a San Francisco-i Game Developers Conference-en, a kiadó alelnöke azt fejtegette, hogy mi lehet az online értékesítés jövője. A japán cég úgy véli, öt éven belül minden játék egyszerre fog megjelenni a boltokban és online, de a forgalom az utóbbi felé terelődik majd.

A Capcom nem a levegőbe beszél. A tavalyi év folyamán mind a bevétele, mind a nyeresége csökkent, viszont az online értékesítés útján bonyolított forgalma meredeken nőtt, miután az elmúlt időszakban gőzerővel fókuszált a közösségi platformok támogatására is. Christian Svensson, a cég alelnöke a GDC-n kifejtette: várakozásaik szerint 2017 lesz az az év, mikor az online és bolti eladások aránya megfordul az előbbi javára.

A Capcom úgy számol, hogy öt év múlva a bevételének több mint 50 százaléka folyik majd be online úton, a nyereségének pedig a masszív hányada származik majd az interneten keresztül eladott játékokből és kiegészítőkből - utóbbi egyébként "értékesebb" nyereség is, hiszen jelentősen kevesebb költséget emészt fel az online értékesítés, mint a hagyományos bolti terjesztés.

Svensson úgy gondolja, öt éven belül minden játék egyszerre jelenik meg a boltokban és a különböző online felületeken, a Sony már most is ezt a stratégiát követi: a PlayStation Vita egyértelműen ezen az úton halad, Európában pedig a PS3 esetében is megvalósul ez az elképzelés. Svensson szerint ez a tendencia elkerülhetetlen, a kérdés az, hogy mikor teljesül be egészen.

A bolti értékesítés sosem tűnik majd el természetesen, de a hangsúly értelemszerűen az online csatornák felé terelődik a kiadók részéről. Érdekes megállapítás a Capcomtól, hogy a jövőben a játékosok az online üzletekben intézik majd el a "tudatos", tervezett vásárlásaikat, a hagyományos játékboltok szerepe ilyen téren megváltozik, ezek inkább a hirtelen jött, impulzus vásárlásoknak adnak majd teret.

Tényleg ez lenne a jövő?

16.
16.
dBLOOD
Egyértelmű, jobban meg is éri online eladni, főleg hogy két-három dlc-ért (akit ugye online vagy kénytelen megvenni, szóljatok ha lehet dlc-t venni lemezen!) simán hajlandó kifizetni a egy teljes játék árát.
15.
15.
LtGlove
Ez főleg a kis stúdióknak lesz jó, sőt már most is jó, mert nem kell nagy befektetés a játék lemezek legyártásához, így nem kell feltétlenül egy nagy kiadó mellé betagozódni, hanem on-line, önerőből lehet értékesíteni.
14.
14.
Yanez
A Golden Abyss PSN-en 45 dolcsi,mig az üzletben adóval együtt 55.Én a boltit,azaz a drágábbat vettem meg,és csak azért mert visszavihetem és visszakapom majdnem a felét.Tehát a dobozos a hasznosabb egy gémer számára!
13.
13.
gucho
Én már régóta csak online vásárolok, nekem teljesen megfelel és ha keres az ember, akkor olcsóbban is meg tudja venni(nem csak orosz verziót!). Így legalább nem kell ide-oda rakosgatni a "megunt" játék dobozait és nem kell attól félni, hogy megkarcolom, leejtem stb.
Természetesen megértem a másik oldalt is. :-)
12.
12.
p3ti
Én akkor inkább abbahagyom a konzolozást minthogy mindent online vásároljak . Nekem egyszerűen kell a kézzel fogható dolog . Online ide vagy oda , olcsóbb vagy nem , nem izgat . A játékok ára úgyis le megy pár hónap alatt ... A collectors editionokat meg úgy sem tudják pótolni online cuccokkal . Ha bármeik nextgen konzol átállna a digitális formára , akkor inkább meg sem venném .
11.
11.
metercsiken
Én szeretem látni a polcon a dobozokat,ezért én csak így fogok vásárolni!
Persze az is hozzájárul ehhez, hogy nincs netem a konzolhoz.

Mondjuk neten gyorsabb, és kényelmesebb lenne vásárolni!
De akkor is! : )
9.
9.
daenath
#8: A kedves online vasarlonak nem tudom hogy megeri e, de a kikiadoknak igen, kevesebbet bibelodnek a terjesztesek es kevesebbe is kerul nekik, visszont arba egy az egyben megfelel a dobozosnak.
8.
8.
shatterhand
majd ha ólcsobb lesz és megérje nekem
meg azt is bele kell kalkulálnom,hogy a dobozost el tudom adni
7.
7.
Kumite
#5: Szintén maradok a dobozos megoldásoknál.
6.
6.
karneol81
Lassan már egy kiadós "dugás" is csak online lesz, mint a Pusztítóban.
5.
5.
daenath
Nem tudom ki hogy van vele de en inkabb adok 60$ egy dobozos jatekert mint a letolthetoert, igy persze hogy az online eladas nyeresegesebb, csak a progit kell letolteni (szinte mindig ugyanabban az arban van mint a dobozos) es nem kell kulon a dobozos terjesztesre penzt kolteni. Micsoda megalapitas, gratula neki :P
4.
4.
Vopesz
#2: Ezt nem úgy kell érteni :DDD Hanem úgy, hogy nem dobozosan veszik az emberkék egy szaküzletben, hanem csak letöltik a gépükre.
3.
3.
kebi90
Még palackozott vidéki levegő is!
2.
2.
frenkyboyhun
Nem meglepő, már most sokan sokmindent ruhákat is online vásárolnak+ online minden olcsóbb.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...