HWSW: Új AMD Radeon a csúcs alatt

  • Írta: fojesz
  • 2014. augusztus 25.
  • Hardver
Link másolása
A grafikus piacon eltöltött 30 évre emlékezik az AMD/ATI, ebből az alkalomból a cég lecserélte egyik legnépszerűbb kártyáját, az R9 280-at: a modellszámon 5-öt emelve érkezik az R9 285 - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Az új kártya az R9 280 helyére érkezik, a bemutatott diák szerint ez utóbbi a hivatalos portfóliónak már nem is része, így várhatóan hamarosan eltűnik a boltok polcairól is, csak a kifutó készletek vásárolhatók meg. Az R9 285 műszaki adatai szerint az 1792 stream processzor 918 MHz turbós órajelen fut, emellett 112 textúrázóegység és 32 ROP teljesít szolgálatot. A memória-alrendszer 5,5 GHz-en futó GDDR5-ből áll, a 2 gigabájtos kapacitást 256 bites csatornán éri el a GPU. Fontos megjegyezni, hogy a specifikációk sok  ponton visszalépést jelentenek a R9 280-hez képest,  különösen a memória mennyiségének és sávszélességének visszavágása lehet érzékeny veszteség.

Adja magát a kérdés, hogy az AMD tényleg egy lassabb lapkára cserélte az R9 280-at? Természetesen erről szó sincs, az R9 285-ben ugyanis a gyártó legújabb generációs GPU-ja teljesít szolgálatot, amely a GCN architektúra további finomításával tette hatékonyabbá a működést, így kevesebb hardverből is nagyjából azonos teljesítményt tud előhozni. Pontos adatok erre vonatkozóan (tesztek hiányában) egyelőre nincsenek, az előzetes várakozások szerint a két kártya sebessége összemérhető.

De ha a sebesség nagyjából azonos, akkor mi értelme a váltásnak?
A HWSW cikkéből ez is kiderül!

21.
21.
Hát ez vicces, nekem egy elméletileg lassan öt éves technológia csücsül a gépemben, nevezetesen egy HD5770, de meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg le kellene cserélni, szóval roppant költséges PC-t tartani tényleg...
Ami külön poén, hogy azért ATI, mert előtte két nvidia kártyám is elfüstölt ( egy 7600GT és egy 9600GT is, egyik sem volt megpörgetve, a gép oldala eleve nincs rajta és gyári software szerint el sem hagyta a hőmérséklet egyszer sem a 'cool' tartományt... ) A mostani kártyámmal pedig egyetlen egyszer sem volt játék-fagyásom. A sokat utált Rage-el sem volt textura hibám és a Cryengine és Unreal3-nál sem töltötte lassabban a texturákat.
Szóval én is csak azt tudom alátámasztani, hogy nincs gond az ATI-val és tuti, hogy a következő is az lesz. ( Amikor ezt vettem az nvidia kínálatában például nem is létezett DX11-es kártya! :)
20.
20.
JBoy
#19: Igen az én első 7850-em ilyen volt. Black Screen hibás volt, de ment is vissza gariba aztán 3 hét múlva kaptam egy jót, ami azóta is (1,5 éve) rendben működik. GPU órajel 1050 MhZ Memória órajel pedig 1300-on. Szoftverrel sose volt problémám.
Kíváncsi leszek erre az új karira.
19.
19.
Extol
Nekem meg már majdnem az összes gyártótól volt kártyám, és soha sem volt problémám eggyel sem. Valsz mindegyiknek vannak gyenge szériái, ezért kell a fórumokat átböngészni vásárlás előtt.
17.
17.
Teuton
#13: A tápot csekkold le akkor szerintem.
A szomszédom NVidia-ja művelte ezt mielőtt végleg megpurcant. Bevizsgálás után derült ki hogy a táppal nem stimmelt valami, ami miatt rosszul dolgozott a kártya és a Geforce illesztő meg gondolom nem tudta követni az eseményeket.
16.
16.
logic5
És hozzátenném, hogy a HD2900 Pro óta ATI-m van... És soha semmi gondom nem volt! Ellentétben az ismerősök envidiáival.. Ez sem mind1.. Istenem de jó is volt a 2900-es. A bioshock csak úgy repült rajta :D
15.
15.
logic5
Ha összeomlik, akkor bizony a user a balfasz. ez tény. Minden ismerősömnek 7870, 6950, 7970 teljesít szolgálatot, és mind áldja a nevem, hogy lebeszéltem őket az envídijáró... EZ ENNYI!
14.
14.
zsusensei
Érdekes olvasni a negatív tapasztalatokat mivel nekem is 280x-em van és ég egy adta semmi bajom vele pedig fél éve meg van, igaz nem két képernyőn tolom de nekem elég a 26" :D És minden maxon semmi driver problem. Nem lehet h a képernyő illesztő programjával van vmi? Régebbi képernyőmnél volt hasonló, bár megsúgom kuka lett a vége.
13.
13.
randall13
#11: Hát arra én is rájöttem, hogy a hiba nálam van és nem a szomszédnál. Egyébként nem kékhalálról van szó, csak simán összeomlik a képernyőillesztő, és 10 mp múlva helyreáll (több kijelzőn tolom). Nem akkora hiba hogy házzal együtt dobjam az udvarra a GPU-t, de ahhoz épp elég, hogy következőnek Nvidiát vegyek.
12.
12.
Normen1976
Nekem egy HD 7970 duruzsol a gépemben (bemutató termék volt, féláron vettem). Alig melegszik, a táp hangjánál is halkabb, minden gamát csutkán tudok vele játszani. Legalább 2 évig nem lesz szükségem gyorsabbra. A driverekkel semmi gondom, betonstabilan fut, még sosem szál el, vagy omlott össze a rendszer. Kb. 10 éve csak Radeon kártyám van, sosem volt semmi bajom a driverekkel.
11.
11.
mcwolf
#9: Akkor ott valami nem kerek.
Instabil gépre érzékeny, úgyhogy valami nálad nem klappol.
A hiba az Ön készülékében van.
10.
10.
Blueberry
Az a "baj" h volt kb.130k,és ez még cs 1 része a pc-nek
9.
9.
randall13
#3: Nekem meg 3 naponta minimum egyszer összeomlik.
8.
8.
Formula1fanatic
#5: A botrányos az, hogy negatív véleményt alkotsz valamiről amiről kb fingod sincs. Világosíts már fel engem mint 280X tulajdonost, hogy mi is a problémád a vga-mmal?
7.
7.
Blueberry
Ki akar 2havonta bármi új dolgot venni gépéhez? :o
5.
5.
anarchoid
bezony, ha nemlenne botranyos akkor szonelkul amds lennek, de addig marad a nvidia ... bar egy ideje nvidia is keszul kihuzni a gyufat nalam ;)
3.
3.
mcwolf
#1: Van is AMD VGA-d, vagy csak megszokásból fröcsögsz?
Nekem tavaly december óta van 290-em,és semmi bajom a driver-ekkel.
2.
2.
Blueberry
"És add érte a lelked!":o
1.
1.
randall13
Csak azok a fránya driverek még mindig...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...