Frissítve: Ma 20 éves az első PlayStation

  • Írta: fojesz
  • 2014. december 3.
  • Érdekesség
Link másolása
Ma is van miért ünnepelni, a tortát ezúttal az első PlayStation és így persze maga a PlayStation márka kapja, méghozzá húsz gyertyával a tetején. A mai napig ez az egyik legsikeresebb konzol.

1994. december 3-án, vagyis pont húsz éve került boltokba Japánban az első PlayStation, és ezzel 20 éves lett a PlayStation márka is.


Érdekesség, hogy a Sony konzolpiaci pályafutása valójában a Nintendo oldalán kezdődött, a két cég megállapodott, hogy előbbi gyárt egy CD-meghajtós kiegészítőt a SNES-nek. Habár még prototípus is létezett belőle, az üzlet végül meghiúsult, a Sony ekkor döntött úgy, hogy saját konzolt fog fejleszteni - ez lett a PlayStation.

És jól is döntött, ha a kézikonzolokat nem számoljuk a második legkeresettebb játékgépről beszélhetünk - 102,49 millió példány fogyott belőle, amire csak utódja, a PlayStation 2 tudott ráverni egy bődületes 155 milliós számmal. Ötödik generációs konzolként a PlayStation a Sega Saturnnal és a Nintendo 64-gyel versenyzett elsősorban, előbbiből végül tizedannyi, utóbbi harmadannyi fogyott a pályafutása során. Az eredeti PlayStationből 2000-ben egy slim kiadás is boltokba került, ezt PSone-nak hívták.

A PlayStation-gépek azóta a negyedik generációjukat tapossák, az elmúlt húsz évben pedig a kézikonzolok piacán is kipróbálta magát a Sony, illetve melléktermékként felemlegethetjük a PlayStation TV, illetve a sokáig PlayStation Phone ragadványnevet viselő Xperia Play telefont is többek között.

A kötelező születésnapi kérdés: volt-e otthon eredeti PlayStation, és melyik volt a legjobb játék rá?

Update! Közben a Sony bemutatott egy új PlayStation 4 modellt, ami a huszadik születésnapnak megfelelő festést kapott. Mindössze 12300 darabot gyártanak belőle, mindegyik számozott lesz, és Európában "a hagyományos kereskedői csatornákon" keresztül nem is lehet majd beszerezni. A Sony a jövő héten árulja el, hogy az öreg kontinens lakói hogyan csaphatnak le az új konzolra.


Akinek nem jut a fenti gépből (és erre azért jó esély van...), az egy vadonatúj és ingyenes témával díszítheti fel a PS4, a PS3 és a PS Vita dashboardját.

40.
40.
zala122
Bojdog szüjinapot playstation xD
39.
39.
Blueberry
Kéne a fenének,nagyon old-school hatása van :( az "sporólt" színű borítás+az a ps logó,inkább maradok a feketénél,de a fehér az még jobb
38.
38.
kopic
#37: Bocs, utólag olvastam el az updatet.
37.
37.
toriell
Ti ennyire sötétek vagytok?:D Lesz Európába is ,igaz nem a hagyományos módon lehet elérni... Atya ég néhány ember itt wtf...
35.
35.
MrLentoFan
Éljen soká PlayStation!
34.
34.
Yanez
#33: A PE mindkét része atom volt! És azok az átvezetôk!!! :) Reboot please!
33.
33.
supair
PARASITE EVE!

Sosem feledlek!
32.
32.
supair
Gratula.!!
Meghatározó volt az életemben:))

31.
31.
felegyi
#27: amazonról rendeled 88k körül kijössz újonnan...4napos használtat 75-ért láttam ;)
30.
30.
tsulok
#29: Sztem lesz EU-ban. Különben nem írnák, hogy 500 € és hogy nem a "a hagyományos kereskedői csatornákon" lehet beszerezni.
29.
29.
kopic
#17: Csak USA, és Japán fog kapni belőle.
28.
28.
frenkyboyhun
A legjobb játékok a gt és a crash bandicoot játékok voltak számomra egyértelmüen. Talán utóbbinál jobb játékokkal nem is találkoztam sosem Uncharted ide vagy oda.
27.
27.
ATi0021
Sose feledem micsoda hihetetlen élmény volt PS2-n a GTA3 (nyitott - szabad világa) aztán a Vice City, mai napig kedvencem. Aztán mikor jött a PSP, elsőként vettem, suliba félve vittem el közbe közbe, de sose feledem micsoda csoda volt még a tanároknak is. És még sorolhatnám, szóval sok szépet köszönhetek én is a PSnek... :)

Remélem lassan azért 100 alá megy majd a PS4 és 60-70 körül már elgondolkodok rajta. (egy Forza Horizon 2 hiányzik csak)
26.
26.
FrankBlack
#22: igen, azt még én is :) Meg persze sokat még, amiket már előttem említettek. Nekem a kedvenc PS1 exclusive játékom a DRIVER 2 volt :)

Szép idők voltak :)
25.
25.
A Pulyka
Volt, és van is otthon egy remek PSone-om, meg egy jopár játék is hozzá.Pár a kedvencek kozul: Resi2-3, Silent hill, Shadowman, Dino crisis 2. Ezeket imádtam, Néha még elő is veszek egy-egy játékot ezek kozul, és újra kiporgetem. Eddig mindegyik Ps konzolbol volt legalább egy, most van mindegyikbol egy :D
24.
24.
godach
#22: Első hsz- Figyelj oda, vagy leszkapsz ;)
23.
23.
DON GONDOCS
Ja és leárazás van a storeon válogatott játékokból, csak nincs külön kiemelve a deals and seals menüpontban. Szerintem befizetek egy uncharted 2-re ha már tényleg olyan jó.
22.
22.
felegyi
Sok jó címet felsoroltatok, de a Dino Crisis 1-2? Azt remélem mindenki kitolta :)
21.
21.
Exorcist
Volt és van. A legjobb pedig a Metal Gear Solid.
20.
20.
DON GONDOCS
off:http://www.eurogamer.net/articles/2014-12-03-for-the-first-time-metal-gear-solid-4-will-be-available-as-a-download

A Storel is elérhető lesz az MGS4
19.
19.
Yagami Light2626
Boldog Szülinapot Playstation:)
18.
18.
PaprikaJancsi
Így sokkal szebb, mint simán.
17.
17.
p3ti
Van valami infó hogy ezt a PS4et honnan lehetne megrendelni? Fasza lenne^^
16.
16.
DON GONDOCS
Gondolom ennek örömére a storeban a psx játékok akciósak lesznek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...