City Bus Manager teszt

Link másolása
Értékelés 7.0
A City Bus Manager során térképadatok alapján a világ szinte bármelyik városában elindíthatjuk busztársaságunkat. A ambiciózus ötletet egy apró fejlesztőcsapat kísérelte megvalósítani, lássuk hogyan sikerült nekik!

A tömegközlekedés megszervezése komoly és összetett feladat, kár lenne azonban tagadni, hogy a témára érzékeny emberek a szórakoztató részét is megláthatják ennek a munkának. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben jó pár játék próbálkozott már a feladatkör videojátékba ültetésével. A legrégebbiek közül talán a Traffic Giant volt a legemlékezetesebb alkotás, de a Railway Empire vagy a Cities in Motion is jó próbálkozások voltak. Kifejezetten buszokra specializálódott játék talán még nem is készült, így City Bus Manager már ebből a szempontból hiánypótló alkotás, de emellett ötletes megoldásaival is kiemelkedik az átlagos tycoon címek közül.

A játékban tehát egy város buszokkal működtetett tömegközlekedését lesz a feladatunk majd megszervezni. Na de melyik városét? Itt jön képbe a City Bus Manager legérdekesebb funkciója, mégpedig, hogy térképadatok alapján a világ bármelyik városának közlekedésébe beleszólhatunk. Amellett, hogy így a világvárosok mindegyikét meghódíthatjuk busztársaságunkkal, még kisebb településeken működhetünk – Magyarországon például Budapest mellett több kisebb-nagyobb vidéki helyszín is kiválasztható. A térképadatokból az úthálózat mellett a már meglévő buszmegállókat is felismeri a játék, sőt a különféle fontosabb helyszínek, mint a színházak, boltok, mozik és vasúrállomások is pontosan feltüntetésre kerülnek a játékbeli térképen.

A kicsi fejlesztőcsapat és a hatalmas adatmennyiség miatt nem érdemes azért Flight Simulator szintű kidolgozottságra számítani – sőt, a játék egy leegyszerűsített, már-már célszerszámként funkcionáló térképpel dolgozik. Ezen alakíthatjuk majd ki az útvonalakat, amiken az utasok számát, valamint a járművek zsúfoltságát is nyomon követhetjük. Az útvonalak mellett természetesen a menetrendet is saját szájízünk és a buszkollekciónk mérete szerint alakíthatjuk, átrendezhetjük a követési időket és akár esti járatokat is indíthatunk.

A tömegközlekedés szervezése mellett a busztársaságunk igazgatása is a mi feladatunk lesz, amit depóból vezényelhetünk majd le. A külön elérhető depóban immár 3D-s környezetben alakíthatjuk ki a parkolókat, szervízállomásokat valamint az alkalmazottak öltözőit és pihenőit. Mi dönthetjük el milyen dolgozókkal töltjük fel a vállalatunkat, hiszen a buszsofőrök mellett, takarítókra és szerelőkre is szükség lesz. A játék mikromenedzsment részét erősíti, hogy sofőrök munkabeosztásának megszervezése is a mi feladatunk lesz majd.

Bár ennek a sok funkciónak a működtetése elsőre talán rendkívül összetett feladatnak tűnhet, a játékba került küldetések szerencsére szépen bevezetik a játékost a busztársaság működtetésébe. A legnagyobb probléma a City Bus Managerrel, hogy nagyon hamar kifullad. Kicsit olyan mint egy jól felépített mobilos játék, ami elsőre eláraszt a sokszínű funkciókkal, hamar kiderül azonban, hogy a pár feladatsor ismétlésén kívül nem sok újdonságot tud mutatni pár óra után. A rengeteg féle térkép tök jó ötlet, az egyhangú és az amúgy érthetően egyszerű megvalósítás miatt azonban hamar elveszíti a varázsát. Hasonlóan felemás a játékba került buszállomány is. Aranyosan testreszabhatjuk és festhetjük őket, de a garázson kívül útközben nemigen fogjuk látni az ingerszegény látványnak köszönhetően.

A küldetések során bronz, ezüst és arany célok teljesítése lesz a majd feladatunk, hatalmas változatosságra azonban sajnos itt sem érdemes számítani. A célunk általában egy bizonyos százaléknyi lefedettség elérése vagy megadott számú jegyek eladása. Bár ezen küldetések követése határozottan megdobja a játék szavatosságát, sajnos ezek sem fogják odakötni a monitor elé napokra a játékosokat.

Szerencsére a fejlesztők a teljes változat megjelenése után is folyamatosan toldozgatják a játékot. Nemrég bekerültek például az ellenőrök is felvehető munkatársak közé, jelenleg pedig egy küldetés kreáló verseny fut éppen. A játékon belül ráadásul külön menüpontban érhető el a funkciókérés lehetősége a fejlesztőktől, így a közösség erejét felhasználva akár még valami emlékezetes alkotássá is avanzsálhat a City Bus Manager. Egyelőre azonban tényleg csak a téma kedvelői számára ajánlott az alkotás, hiszen ötletes megoldásai ellenére könnyen unalomba fullad pár óra után.

A City Bus Manager PC-re jelent meg Steamen.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...