Dredge - The Iron Rig teszt

Link másolása
Visszatérni a barátságtalan, rémségektől hemzsegő vizekre meglepően kellemes, otthonos élmény tud lenni, főleg, ha még egy fúrótornyot is kapunk mellé.

A tavalyi a vizes, hajós játékok éve volt az indie címek terén, és bár ebben a kategóriában sokaknál a Dave the Diver vitte el a prímet, a Dredge nagyon is komoly népszerűségre tett szert lovecrafti hangulatával, groteszk látványvilágával és addiktív, horror cím létére meglepően nyugtató játékmenetével. A mélységnél csak a hozzá kapcsolódó rituálék sötétebbek, kis halászhajónkkal pedig ezúttal északnak vesszük az irányt, az Ironhaven vállalat fúrótornya felé, hogy kiderítsük a cég szándékait, és talán egy kis nyereségre is szert tegyünk.

A történet szerint a kapzsi és könyörtelen Ironhaven vállalat víz alatti fúrásokra készül, ám egyáltalán nem úgy néz ki, mintha olajat keresnének, helyette valami sokkal értékesebb, rejtélyesebb, sötétebb és gonoszabb dolog után kutatnak. Feladatunk első körben a nyersanyagok gyűjtése lesz, hogy a munkások befejezhessék a fúrótorony építését. Az első fúrás után megjelenő repedés, és a belőle szivárgó fekete anyag, valamint a vele a felszínre érkező ősrégi halak a fúrótorony tudósának érdeklődését is felkeltik. Így egyből meg is kapjuk a DLC-n átívelő feladatot: fogjunk halakat és tisztítsuk meg a vízfelszínt a titokzatos, fekete anyagtól, és ha már úgy van, vigyünk belőle a tudósnak pár hordóval. Ahogy haladunk előre a küldetésekkel, úgy válik a történet is egyre komorabbá, a tudós egyre őrültebbé, a helyzet pedig egyre feszültebbé.

A DLC-t a Haste nevű képesség megszerzését követően már el is kezdhetjük, azonban szerintem jobb az alapjáték teljesítése után belevetni magunkat. Ugyan a maximumra fejlesztett hajónk és felszerelésünk nem lesz túl nagy segítség, a szükséges anyagiak megléte viszont már annál komolyabb előnyt jelent majd. Küldetésünk során szép sorban újra bejárhatjuk az eredeti térkép korábbi részeit, viszont minden zónához szükségünk lesz egy új, továbbfejlesztett horgászeszközre, mivel a korábbi nem lesz megfelelő. Ezeket a meglévő felszerelésünkből, némi fekete anyagból és a torony építéséhez is használt nyersanyagokból készíttethetjük el. Hálóra is szükségünk lesz, így valóban nem vághatunk neki a DLC-nek egy friss mentéssel.

Az új felszerelést és a szennyezett zónákat leszámítva új játékmeneti elemeket nem kapunk, hacsak a hajónk megjelenésének megváltoztatása nem számít annak. Egy kis DLC-ről lenne szó, ha nem jelentene önmagában legalább 6 órányi tartalmat a halászás, újra-felfedezés és kraftolás. Igaz, ebben az is közre játszhat, hogy a játékmenet sajátsága miatt nem tudunk korlátlan ideig halászni, minden egyes kihajózáskor számolnunk kell a ránk leselkedő veszélyekkel és már a lehetséges kikötőt szem előtt tartva belőni az útirányt.

Egyből olyan érzés fogott el, hogy összement a játéktér. Persze ez csak optikai illúzió, amit az okoz, hogy a fúrótorony rendkívül messziről is látható, ezzel pedig olyan érzést kölcsönöz a pályának, mintha kisebb, már-már otthonosabb lenne. Természetesen egyik jelző sem igaz, a The Iron Rig megtéveszt, becsap, átver, hogy aztán elnyelhessen minket, és csak akkor eszméljünk fel, amikor már újabb fél tucat órát tettünk a játékba. A készítők szándéka talán az volt, hogy a torony rideg sziluettje fenyegetően fog hatni a távolból, viszont az éjszaka közepén, amikor hallucinálunk és szörnyek vesznek körül, még egy olyan lélektelen építmény is, mint egy fúrótorony, megnyugtató látványt nyújt.

Külön tetszett, hogy az alapjáték történetével és karaktereivel is összefonódik a DLC cselekménye, így még otthonosabbnak érződik a visszatérés egy-egy kikötőbe, bár kedves szavakra csak itt-ott számítsunk. Akár a helyieket, akár az ide költözött tudóst kérdezzük, mindenki bizalmatlan az Ironhavennel szemben, és mint kiderül, nem is alaptalanul. Ezzel együtt is egy kezemen meg tudom számolni az emlékezetesebb figurákat, ezen a téren nem hozza a DLC az alapjáték szintjét.

A Dredge rajongóinak egyértelműen kötelező darab lesz ez a kiegészítő, de kérdés, hogy tud-e majd új játékosokat bevonzani. Ha a nagy melegben egy kis borzongásra vágyunk az Északi-tengeren, akkor a Dredge-nél és a The Iron Rignél aligha találunk idén nyáron jobb választást.

A Dredge The Iron Rig DLC-je 2024. augusztus 15-én jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re és Nintendo Switch-re. Mi PC-n játszottunk vele.

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...