Roblox - több mint 13 000 incidens történt tavaly, melyben gyermekeket veszélyeztettek

  • Írta: osan
  • 2024. július 24.
  • Érdekesség
Link másolása
Hatalmas platformmá nőtte ki magát a Roblox az évek alatt és napi szinten 77 millióan használják a virtuális univerzumot, a felhasználók 40 százaléka pedig 13 év alatt van.

A Bloomberg értesülései szerint 24 olyan embert tartoztatott le az amerikai rendőrség 2018 óta, akik Robloxon ismerkedtek gyerekekkel, majd rabolták el vagy használták ki őket egyéb módon. 2022-ben a platform 3 000 incidenst jelentett az NCMEC-nek (Országos Központ az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekekért), azonban ez a szám 2023-ra már 13 000-re ugrott.

A Roblox szóvivője szerint a szervezet tavaly 36,2 millió incidensbejelentést kapott, melyek mindegyike elektronikus szolgáltatótól érkeztek, így a Roblox mindössze 0,037 százalékát teszi ki a bejelentéseknek.

Ugyan a platform folyamatosan próbál fejlődni és javítani biztonsági módszerein, de számos jelenlegi vagy exdolgozó elmondása is inkább arról tanúskodik, hogy a cég előtérbe helyezi a növekedést és a felhasználók, ezzel a gyerekek biztonsága is csak másodlagos. A munkások elmondták például, hogy 2022 előtt nem is volt a platformnak automatizált rendszere a veszélyes tevékenységek kiszűrésére, mindössze csak egy egyszerű szövegfiltert használtak.

A Bloomberg cikkének megjelenésével szinte egyidejűleg a Roblox is adott ki egy közleményt, melyben a biztonsági vezető, Matt Kaufman szavait olvashatjuk. Szerinte a Roblox az elmúlt két évtizedben az egyik legbiztonságosabb platform és online környezet lett a felhasználók számára, kiváltképp a fiatalok számára.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...