Sztrájkolnak a videojáték-színészek

  • Írta: osan
  • 2024. július 26.
  • Hír
Link másolása
2016 óta először kezdtek sztrájkba a videojáték-színészek, hogy jobb fizetést, nagyobb védelmet a mesterséges intelligenciával szemben, és összességében biztosabb munkahelyi pozíciókat harcoljanak ki maguknak.

Tavaly ősszel szavazott úgy a SAG-AFTRA, hogy engedélyezik a nagy videojáték-cégekkel szembeni sztrájkot annak érdekében, hogy a színészeknek garantálják a jogokat a munkájuk felett, hogy hogyan is használják fel azt az MI tanításában, hogyan készítenek belőlük másolatokat az MI segítségével. A sztrájk ma vette kezdetét.

Olyan nagy nevek dolgoztak 2022 novembere óta Interactive Media Agreement (megegyezés, melynek tavaly előtt hosszabbították meg a lejáratát, hogy további tárgyalások történhessenek a videojáték-cégek és a szakszervezet között) nélkül, mint Troy Baker (The Last of Us), Jennifer Hale (Mass Effect) vagy épp Matt Mercer ( The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom).

A sztrájkban érintett cégek listája a következő:

  • Activision Productions Inc.
  • Blindlight LLC
  • Disney Character Voices Inc.
  • Electronic Arts Productions Inc.
  • Epic Games Inc.
  • Formosa Interactive LLC
  • Insomniac Games Inc.
  • Take 2 Productions Inc.
  • VoiceWorks Productions Inc.
  • WB Games Inc.
     

Duncan Crabtree-Ireland, a fő tárgyalója a sztrájknak, szerint milliárddolláros profitokat termel éves szinten a videojáték-ipar és e mögött a siker mögött álló emberek azok a kreatívok, akiknek köszönhetően a játékok létrejöhetnek. Köztük olyan SAG-AFTRA-tagok is, akik emlékezetes és szeretett karaktereket hívnak életre. Ezek az emberek ugyanolyan biztonságot érdemelnek, mint munkatársaik a film- és zeneiparban: fair kompenzációt és a jogot, hogy dönthessenek afelett, hogy a munkájukat hogyan használják fel mesterséges intelligenciával. Kiemelte, hogy lenyűgöző, hogy a videojáték-cégek nem tanultak semmit a tavalyi sztrájkokból, hogy a SAG-AFTRA-tagok igenis tudnak és hajlandók kiállni, hogy egyenlő bánásmódot harcoljanak ki maguknak.

Audrey Cooling a cégek képviselőjeként és szóvivőjeként úgy fogalmazott egy e-mailben, hogy szomorú amiatt, hogy a szakszervezet úgy döntött, hogy elsétál a tárgyalásoktól (belekezdtek a sztrájkba), mikor olyan közel voltak a megállapodáshoz, hiszen 25 pontból már 24 pontra született megoldás, beleértve a történelmi fizetésemeléseket, és további biztonsági intézkedéseket. Szerinte az ő általuk ajánlott MI-védelem a legerősebb a szórakoztatóiparban.

Az, hogy a sztrájk mit jelent számunkra, játékosoknak, jó kérdés. A megjelenéshez közel álló játékok esetében – persze csak ha SAG-AFTRA-tagokat alkalmaztak – azt jelentheti, hogy nem lesz lehetőségük a stúdióknak utolsó pillanatban szövegeket átírni és felvenni, míg a készülő projektek akár több évre is, de legalábbis a sztrájk időszakára leállhatnak, és várhatóan, mint tavaly a filmek esetében, most is számíthatunk sok-sok csúszásra.

10.
10.
Nothing
#5: Ácsi, én csak idéztem. Nem mondtam, hogy egyet is értek minden szavával, csak azt, hogy elgondolkodtató. Már nem rémlik, kitől is származik a szöveg (valami idézetes könyvben olvastam anno, de később is hallottam itt-ott), de mint megannyi axiomát, szerintem ezt sem szó szerint kell érteni. Meglátásom szerint a valóban kizsákmányoltak és a jólétben megcsömörlött, minden apróság miatt lázadozók közötti orbitális különbségekre és igazságtalanságra utal.
9.
9.
Extol
Ez nagyon nehéz helyzet. Nem tudom mi lenne a megoldás az M.I. jelenségre. Vannak akik úgy gondolják, ez csak egy olyan sztori mint az NFT, vagy a kryptobányászás, amiktől gazdasági korszakváltást reméltek, és nem lett belőle semmi.
Az M.I. az egészen más. Soha nem látott pénzek ömlenek bele, és nem tudni hogy lesz-e belőle valaha profit, vagy megvalósul a történelem legvadabban elkefélt befektetése, aminek a hatása ebben a válságos időszakban beláthatatlan lenne.

Az M.I.-n lehet röhögni, megbotránkozni rajta, de az biztos, hogy működik a dolog, és van benne megjósolhatatlan fejlődési potenciál.
Én utálom azt a naiv érvelést, hogy a gőzgép munkahelyeket vett el, de teremtett is annál többet. De a gőzgép nem tudott gondolkodni, sem a fonó Jenny.
Azokhoz kellett egy kezelő, ez adta a munkát. Milyen kezelő kell egy olyan géphez, ami teljesen autonóm, rendelkezik a döntés képességével? Ha az automatizációnak van zenitje, akkor elérkeztünk oda.
8.
8.
Neo1989
Szerintem igazuk van a színészeknek. Én sem örülnék ha valami miatt elvennék a munkám és ezáltal a megélhetésem.
Egyébként meg már többen megjegyezték, hogy ez az MI-sités nem egy jó dolog vagy nem lesz ennek jó kifejlete.

Voltak itt botrányok már az írókkal, most a a színészekkel még Scarlett Johansson is asszem beperelte az egyik ilyen MI-s céget hogy lenyúlták a hangját.

Tehát emberek megélhetésével szórakozni szerintem se nem jó, sem nem etikus dolog.
Ha ezt hagyják a cégek akkor kb bármilyen olyan munkánál ami digitális fennáll a veszély, hogy a jövőben majd azokat az alkalmazottakat is lecserélik.

És akkor kb megint ott fog tartani a világ mint a nagy gazdasági világválságnál, hogy nem volt kinek eladni amit megtermeltek, mert nem vették meg, mert nem volt miből, mert nem volt megélhetés. Később Adolf Hitler pont ebből a helyzetből kifolyólag lett kancellár. Hát nem egy vidám történet.

Szóval szerintem is meg kéne ezt fékezni még mielőtt kb minden 3 munkavállalót lecserélnek valami MI-re. Színészeket, írókat, programozókat, tanárokat, vendéglátósokat, sofőröket....

ArtStation-ön pl van ilyen MI-s tilalom és meg is értem, hogy miért.
7.
7.
Chrysh
#6: Egyébként már a sok visszaélés fényében már nagyon épp itt az ideje, hogy valami szakszervezeti tömörülés legyen a videojáték iparban is, egyetértek. Okés, hogy videojátékkal foglalkozik az ember, de akkor is egy fizetett munkahelyről van szó.

Bezzeg, ha a saját munkahelyünkön lenne olyasmi, ami néhány fejlesztőstúdiónál folyik, akkor már néhány ember habzó szájjal verné az asztalt. De, hé...lehet, hogy örülni kéne annak a fejlesztőnek, hogy van iroda ahol dolgozhat és még lyuk szelel a seggén, sőt, ha sztrájkon gondolkodik, akkor dolgozhat mégtöbbet is, mert nem fordítja ezek szerint a teljes figyelmét a munkára, hisz van másra is ideje, hogy merészeli?!

Az, hogy mennyire képes érdekeket érvényesíteni az már egy másik probléma lesz, egyelőre legyen valami egységes szakszervezet ami képviselni tudná ezt a szektort, mert még ott se járunk. Majd utána térhetünk rá arra, hogy mennyire hatékonyak a sztrájkok.
6.
6.
hedzsooo
Ketlem hogy sokkoloan/hihetetlenul nagy erdemenye lesz de hajra, nyalvan hatha vmit aztan sikerul kiharcolniuk maguknak, nem fogom sajnalni toluk, az is biztos! :) Ha nem is nagy, de volt mar pici ralatasom a videojatekipar kulisszak mogotti vilagara...
Sok jatekos meg manapsag is azt hiszi a jelek szerint hogy az osszes jatek keszitese gyerekjatek (Mondjuk a jatekosok fele ugye meg gyerek, v. ertelmileg azon a szinten ragadt, szoval az a fele a jatekosoknak ugy megertheto.)Ideje lenne felfogni, hogy embertelenul sokat dolgoznak 1-2 jatekon nekunk, meg ugyanugy idot, enertgiat fektetnek nekunk bele, mint barki mas, barmilyen mas munkaba. A videojatek + szorakoztatoipar sem fenekig tejfol az osszes dolgozoja szamara...

A vidojatekokkal szorakozok kora is ugye mar kitolodott az elmult cirka 30 evben foleg, hiszen jonehany generaciorol van mar szo. Igy tenyleg jo (szerintem elvarhato) lenne ha manapsag mar NEM mindenki ilyen gyermeki naivitassal tekintene a videojatekiparban dolgozokra, + a munkajukra.
5.
5.
hedzsooo
#1: A logikai bukfenc ugye ott van, h akkor az altalad leirtak szerint eleve senki nem jogosult sztrajkra... Errol szerintem meg kb. naphosszat lehetne regelni, hogy miert oriasi suletlenseg. Apropo, a kizsakmanyolas fogalmarol ugye hallottal mar, tarsadalmi teren? Meg a munkasosztaly fogalmarol, amibe ugye a legtobb ember tartozik (Te talan nem, de a legtobben igen. Pl. lottonyertesek persze lehetnek kivetelek meg.)? Itt 1 kis olvasnivalo ha nem, ez persze a jeghegy csucsa: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kizs%C3%A1km%C3%A1nyol%C3%A1s
4.
4.
Yanez
#2: Ezzel most pont egyetértek.
3.
3.
Nothing
#2: Én is mástól számítottam az első kritikára. Ez a nap csupa csalódás.
2.
2.
Chrysh
#1: Ekkora sületlenséget más kommentelőtől vártam volna, nem Tőled.
1.
1.
Nothing
Nem tudom, mennyit kapnak, de én a feléért vállalnám, 3 műszakban is, ha kell. Ja, és vörös szőnyeget sem kérek.

Amúgy azt szokták mondani, ha jogod van a sztrájkra, akkor nincs okod rá, hogy sztrájkolj. Elgondolkodtató.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...