Nem kapunk évente új Steam Decket

Link másolása
Ugyan a Valve képviselője elismerte, hogy dolgoznak már az új konzolon, annak megjelenése még messze van. Évenkénti frissítésekre ne számítsunk, mivel az "nem lenne fair" a vásárlókkal szemben.

Nehéz elvitatni a Valve kézi konzoljától, hogy merőben megváltoztatta a PC-s játékteret. A Steam Deck egyszerre nyújtja egy Switch kényelmét egy PC beállítási lehetőségeivel. Azt viszont szintén nehéz vitatni, hogy a masina papíron a kézi PC-k közt a teljesítményi spektrum szerényebb szélén tanyázik. Ezt pótolja a Proton és az optimalizáció, így meglepően jól futnak rajta akár AAA-címek is, igaz, konzolos minőségben, és nem is órákon át.

Az első, LCD-kijelzővel szerelt variáns után tavaly bejelentették és piacra is dobták az OLED modellt, amiről aztán kiderült, hogy majdnem a képernyő a legkevésbé jelentős újítása. A nagyobb akku, a jobb gombok, a könnyebb szerelhetőség, a kicsivel hatékonyabb processzor és a kicsivel gyorsabb RAM is csupa olyan tényező, amelyek miatt az új modell minden téren jobb, mint az elődje. Nem is csoda, hogy a Valve is úgy hivatkozik rá, hogy ez az a verzió, amit az első pillanattól szerettek volna kiadni a kezük közül, viszont kénytelenek voltak optimalizálni a költségeket, ezért nem ezzel nyitottak. Viszont így az OLED modell tekinthető a definitív verziónak.

Ezek után fura lehet azt hallani, hogy nem kapunk egy darabig frissítést a Valve boszorkánykonyhájából, viszont a fenti logika szerint az OLED modell valójában a kész és végleges termék. Lawrence Yang és Yazan Aldehayyat, a Deck két tervezője beszélt egy interjúban arról, hogy nem szándékoznak évente új modelleket kiadni, nem vesznek részt a kézi PC-k fegyverkezési versenyében. Ennek két oka van: egyrészt a technológia nem áll készen, hogy generációs ugrást tudjanak nyújtani úgy, hogy közben nem szállnak el a költségeik (és az eszköz ára), másrészt nem lenne korrekt a vásárlók felé sem, hogy évente újabb és újabb, mindig egy picivel jobb modellt adnának ki.

Azt is tudni lehet, hogy a Valve igenis dolgozik már a következő Steam Decken, viszont az még évekre van a megjelenéstől, és ha lehet hinni a cégnek, a különbség a jelenlegi és az új verzió között igen komoly lesz.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...