HWSW: A Google szerint túl drága dolgokat kér az Epic Games

  • Írta: szlav
  • 2 napja
  • Biznisz
Link másolása
Hat hónap telt el azóta, hogy a kaliforniai esküdtszék kimondta: a Google Play áruház monopóliumot élvez és versenytorzító hatással bír az alkalmazásterjesztési piacra, de az ítélet óta egyelőre semmi nem történt, továbbra is pattog a labda a felek között.

Már négy éve, hogy az Epic Games hadjáratot indított a Google és az Apple ellen, miután a két vállalat kiebrudalta a kiadó népszerű Fortnite battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból annak apropóján, hogy a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. A Google-lel való csörtében tavaly december 11-én tette nyilvánossá ítéletét az amerikai esküdtszék: a bíróság szerint a keresőóriás valóban monopol helyzetet élvez a Google Play alkalmazásbolttal és a Google Play Billing számlázási rendszerrel az androidos alkalmazásterjesztési és az alkalmazáson belüli számlázási szolgáltatások piacán.

Az Epic következő lépésként javaslatot terjesztett elő a szövetségi bírónak többek közt azzal a kéréssel, hogy kötelezze a Google-t a Play Áruház megnyitására, miután decemberben már egyértelműen kimondta, hogy a keresőcég visszaél dominanciájával Android platformon. A Google az ítélet kihirdetésekor tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, és bejelentette, hogy fellebbezést tervez a trösztellenes esküdtszék decemberi ítélete ellen, így külön megtámadhatja a Donato által elrendelt reformokat, amelyek évekre elhúzhatják az ügyet. A keresőcégnek május 3-ig kellett reagálnia az Epic által javasolt végzésre.

Mint kiderült, a Google arra kérte a kalifornai bírót, hogy tagadja meg az Epic Games által kért jogorvoslati lehetőségeket, mivel a Play Áruházat érintő változtatások „túl költségesek” lennének, ráadásul új biztonsági kockázatokat jelentenének az Android-felhasználók számára.

Az előzetes becslések alapján akár 137 millió dollárba is kerülhetnek a "műszaki és felülvizsgálati költségek", de az Android ökoszisztéma biztonságát érintő potenciális károk értéke viszont „felbecsülhetetlen” a biztonsági kockázati aggályokat megfogalmazó keresőóriás szerint. A Google egyébként 23,7 milliárd dolláros nettó bevételről számolt be 2024 első negyedévében.

A beadványban az Epic Games javasolta, hogy a Google olyan módon tegye lehetővé az harmadik féltől származó alternatív alkalmazásboltok használatát, mintha az csak a Play Áruház lenne - további részletekért irány a HWSW!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...