Candy Box teszt

  • Írta: Daks
  • 2013. május 6.
  • candy box, pc, teszt
Link másolása
Értékelés 7.0
A tábortűz halk pattogása, a flaska utolsó korty bora, a legyőzött ellenségek emléke. Mint szerető asszony meleg ölelése, úgy ringatja ez álomba a megfáradt vándort, hajnalban újabb kaland, újabb dicsőség vár.

Nem olvasunk könyvet, mindenünk megvan. Hollywoodi filmek, méregdrága játékok, laptop, internet: felnőttünk tán, vagy tényleg annyira körbeveszi mindennapi életünket a technika, hogy saját fantáziánkra már szükségünk sincs? Bezzeg régen. Akkor minden más volt. A padlót láva borította, a járda repedéseire se szabadott lépni, a BMX-et pedig egy üdítős doboz kerregő hangja varázsolta chopperré, szabadok voltunk, és boldogok.


Az Aniwey meghallgatta generációs segélykiáltásunkat, s visszaforgatva az időt kerekét, egy böngészőben játszható, régi vágású, igazi RPG-t készített. Az április utolsó napjaiban megjelent Candy Box fehér háttérre vetett karakterekből áll, az ASCII játékok legendás sorát gyarapítva hozzád fordul, s csak annyit akar, hogy használd a képzeleted. Találj ki egy hőst, varázsolj köré egy sötét, szörnyekkel teli erdőt, vagy küldd el őt a pokol határára, démonokkal, szellemekkel vívni véres csatát. Nő lesz tán, vagy férfi? A nép alázatos szolgálja, vagy egy vérszomjas, állatias fenevad? Rajtad múlik. A fejedben fog életre kelni, nem láthatja őt senki, egyedül csak te. 


A képzeletet te adod, minden másról viszont a játék gondoskodik. Óriási csatákat nyit meg előtted, hősöd egyszerű parasztfiúból küzdi fel magát a legfélelmetesebb lovagok közé, böngésződ egyik füle folyton nyitva van, a gépet éjszakára se kapcsolod ki, minden pillanat számít. A Candy Box játékmenete amennyire egyszerű, annyira mesteri. Kezdetben nem látsz mást, csak egy számlálót, a játék minden másodpercben ad neked egy cukorkát, megeheted, vagy eldobhatod, mi lesz ebből, kérdezed magadban, majd ahogy telnek a percek, úgy nyílnak meg előtted a lehetőségek. Egy kereskedő fogad téged, az összegyűjtött cukrokért szinte bármit vehetsz nála, első kardod megszerzése után pedig kezdődik is a kaland, egy erdőt kell megtisztítani a koboldoktól, rutinfeladat lesz.


Hősöd fiatal még és gyenge, pengéje alig fog az ellenségen, minél több küldetésre mész azonban, annál fejlettebb, erősebb leszel. Tápolnod kell folyamatosan, a legyőzött ellenségekért cukorkát kapsz, a kereskedő pedig egyre komolyabb fegyvereket, és egyre hasznosabb tárgyakat kínál neked, a játék megszállottá tesz, alig pár tucat betű és szám van csak a képernyőn, abbahagyni viszont az egészet lehetetlen. Figyeled, ahogy gyűlnek a cukrok, és erősödik a karakter, hamarosan építesz egy farmot, ahol nyalókát termelhetsz, az új édesség később a fejlesztéshez lesz jó, eleinte alig kapsz naponta néhányat, aztán viszont másodpercenként sokszorozódnak, megéri kitartónak lenni.


A küldetések mellett lehetőség van mindenféle különleges helyre is ellátogatni. A tóparti béka találós kérdésekért cserébe például már a játék legelején gazdag ajándékokkal jutalmaz meg téged, a varázslónő pedig pár ezer nyalókáért ugyan, de nem csak egy különleges karddal képes megajándékozni, de még a cukorkák gyűjtését is felgyorsítja. S hogy mi várható később? Még több tápolás és még több kaland, a fórumokat olvasgatva mások egy hete megszállottan erősítenek rá a bálnára, a sárkányra, és más főellenségre, ennyire megszállottak még a Skyrimnál se voltunk, hamarosan beérjük őket, s hogy utána mi következik, tán még senki se tudja.


Némi negatívum, hogy a mentésre nagyon oda kell figyelni. Állapotunk későbbi elővarázslása nem a megszokott módon történik, nincs regisztráció, se cookie, vagy bármi hasonló, amit más játéknál megszokhattál. A save gombra kattintva kapsz egy egyéni URL-t, mely a kedvencek közé rakva később elérhetővé teszi számodra a profilodat, ha nem kattintasz rá, vagy elfelejted a linket, akkor magaddal szúrsz ki, legközelebb elölről kezdheted az egészet. A dolog jó oldala viszont, hogy a link birtokában bárhonnan, bármikor elérheted a játékot, csak nyisd meg munkaidő elején, tedd le az asztalra, a végére pedig már olyan hősöd lesz, aki kisujjal öli a polipokat és a trollokat.


Lett volna még mit dolgozni rajta. A történet hiánya rendkívüli fájó pont, hősünkről és kalandunkról szinte semmit se tudunk, a játék beindítja a fantáziánkat, azt nem tudjuk viszont, hogy milyen úton induljunk el, min gondolkodhatunk. A Candy Box ezt leszámítva különleges és egyéni játék, a megjelenés óta eltelt nagyjából egy hét közel se volt elegendő ahhoz, hogy a játék mélyebb képességeit bárki fel tudja mérni. Döbbenetes dolog, hogy az Electronic Arts, a UbiSoft, meg az Activision dollármilliókat költ fejlesztésre, játékaikat pedig alig néhány nap alatt végigjátsszuk, majd továbbcseréljük, ez pedig szög egyszerű, mégis mennyire leköt bárkit. Próbáld ki, megéri.


http://candies.aniwey.net/

23.
23.
Jigsawwasright
#22: Nagyon jo ez a jatek :D kozben rajottem, mert ujra megcsinaltam a goblinos questet, es egyszercsak megtalaltam a terkepet :D random...
22.
22.
Berkes2000
#18: Az Inventory-n belül nyomj rá arra, hogy " Go to the Swampy Swamp" és már jön is a srác! :D
21.
21.
wolf15
Október környékén jön a folytatás.. :3
20.
20.
sundiszno
a fő gonosznál egy halhatatlanság ital kell csak és az alatt a pár másodperc alatt el kell találni egy random billentyűt amit a játék választ és instant győzelem :)
19.
19.
sundiszno
Kész van csalás nélkül :D illetve megnéztem a stratégiát , de az nem hack :D
18.
18.
Jigsawwasright
Valaki tudna segiteni? Nem jon/talalom a bekat, pedig mar orak ota jatszom... mit kell tennem hogy megjelenjen?
17.
17.
adriano28
fura egy játék ez.. mikor már úgy jön a candiz meg a lolipop mint az eső, már megunható a játék, 1órára leköt, de nemtöbb
16.
16.
Zserigta
#14: Azt elfelejtettem írni, hogy az utolsó pályán persze azért el kell jutni a fő gonoszhoz, hogy láthasd a jelet. :)
15.
15.
Zserigta
#14: Senki elől nem akarom lelőni a poént, "spoiler" lehetőség meg itt nincs.
A lényeg, hogy jelentős utalások vannak rá. Ha végigviszed, majd rájössz.
(De ha gondolod, töltsd be az általam írt mentést, és az utolsó quest-et indítsd el, és majd látni fogod a sok jelből az egyiket, ami erre utal.)
Egyébként nagyon jó játék szerintem, és még humoros is.
14.
14.
sundiszno
#13 miért lenne lehetetlen hack nélkül?
13.
13.
Zserigta
Ha valakit érdekel, íme egy végigvitt mentés.
Azt most megjegyzem, végigvinni csak hackeléssel lehet. (Erre van pár utalás is a játékban.)
Az felszerelés alján lévő linkkel át lehet lépni a hard mode-ba. :)
A mentés: 9t4qj
11.
11.
jungleist
#9: Sikerült, királyság:D
10.
10.
jungleist
#9: Köszi megpróbálom így, csak minden olyan gyorsan történik mióta megkaptam a csukákat hogy alig tudom követniXD
9.
9.
sundiszno
a lépcsőnél már az elején használd az imp idéző scroll-t a legtetején,az utolsó ellenséghez pedig egy fire-scrollt .gyors és egyszerű :)
8.
8.
jungleist
Én a kastély lépcsőin nem tudok feljutni, valaki adjon pár tippet hogy mi a teendő:D
7.
7.
audio_assassin
#6: válaszoltál a béka összes kérdésére?
6.
6.
markoci555
keményen megakadtam tegnap este a Castle's entrenance quest-nél, a nyalóka meg a cukor csak ömlik, van egy halom potim is meg papírom, de nem tudom megcsinálni... a kis k*rva boszorka meg nem adja el a kardot 60 ezer nyalókáért, bug vagy mi?
egyébként megéri 100 lp/sec után ültetni? mert az se csinál már semmit felette
5.
5.
SSJ Gábriel
4.
4.
SSJ Gábriel
2.
2.
markoci555
köszi a tesztet megyek is kipróbálni, a linkes dolog tetszik a legjobban
1.
1.
giga321
Tegnap kipróbáltam elég sokáig toltam vele de hirtelen összeomlott a mozilla újraindítottam és ugye nem mentettem el a cuccost. Most meg már nincs kedvem újra kezdeni de tényleg nem rossz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...