ASUS ROG Raikiri Pro teszt

  • Írta: szlav
  • 2023. október 2.
Link másolása
Befutott az ASUS legújabb, minden extrával ellátott elitkontrollere, a ROG Raikiri Pro. Gyűrtük, nyúztuk és alaposan személyre is szabtuk az irányítót - lássuk, hogyan vizsgázott!

Az ASUS az év elején, a CES 2023-on rántotta le a leplet az idei szezonra szánt, ropogósan friss perifériáiról, melyek közt ott sorakozott a gyártó legújabb prémium kontrollere, a ROG Raikiri Pro is. A high-end elitkontrollerek riválisának szánt, illetve azok ligájában ütős alternatívát kínáló irányító nemrég hozzánk is megérkezett, bőven volt időnk arra, hogy megszorongassuk azt, vagyis végre mi is megtudtuk, hogy mégis miért kellhet OLED kijelző egy relatíve konzervatív kialakítású, funkcióorientált kontrollerre. 

 

Kezdjük a nyilvánvalóval: a Raikiri Pro egyértelműen a hagyományos Xbox-kontrollerek dizájnfilozófiáját követi az aszimmetrikusan elhelyezett analógkarokkal és a klasszikus gombkiosztással, illetve hagyományos, 3,5mm-es audiojackkel, ami mellett még egy hasznos némítógomb is helyet kapott. A billentyűk terén csupán a D-pad érhet minket meglepetésként, ami a jóval kényelmesebb, tányérszerű kialakítást kapta. 

Ez persze nem véletlen, hiszen habár az ASUS mérnökei első sorban PC-re szánták az irányítót, Xbox Series X/S konzolokhoz is bátran használhatjuk azt. A megkötés csupán annyi, hogy a Microsoft konzoljain kizárólag vezetékes üzemmódban, a csomagban található 3 méteres USB-C kábel segítségével játszhatunk - a Bluetooth-t vagy az ultragyors, 2,4Ghz-es rádiókapcsolatot kizárólag PC-n tudjuk alkalmazni.

No, de kanyarodjunk vissza a kontroller kialakításához, hiszen a Raikiri Pro számos olyan extrát tartogat, amik megkülönböztetik a piacon lévő vetélytársaitól. Mint a legtöbb Elite és Pro kontroller, úgy a Raikiri Pro is a hátoldalán rejtegeti a leghasznosabb funkcióit: az állítható húzáshosszú ravaszait és a négy extra, programozható billentyűjét. Az FPS-ek és TPS-ek rajongóinak zöme bizonyára jól tudja, hogy milyen hasznos tud az lenni, ha az ugrást, guggolást, újratöltést, gránátdobást vagy bármely másodlagos interakciót átprogramozhatjuk a hátoldal gombjaira, ezzel teljesen felszabadítva a célzásra használt hüvelykujjunkat.

Habár az ASUS kontrollerén az átlagnál egy kicsit magasabban helyezkednek el ezek az extra billentyűk, nagyon könnyen megszokhatónak találtam őket; az elérésük könnyű, de az intenzívebb meccsek során sem fordult elő, hogy véletlenül nyomtam volna le bármelyik gombot is. Hasonlóan kifogástalanul működik a jobb- és baloldalon külön-külön állítható hair trigger funkciója is, amely ugyan a megszokott három állás helyett csak kétféle opcióval rendelkezik a Raikiri Prón, cserébe viszont a váltás markáns, a ravasz érzékelése pedig kifogástalanul precíz. A ravaszok mellett található apró váltókkal fizikailag rövidíthetjük le azok húzáshosszát, így garantálva tüzelés során a gyorsabb reakcióidőt.

A komolyabb prémium-kategóriás kontrollereknél ezek persze megszokott funkciók, a Raikiri Pro azonban ezek mellett is tartogatott még érdekességeket. A hátoldalnál maradva mindenképp érdemes megemlíteni azt az apró kis mágneses fedelet, amit felnyitva megtalálhatjuk a 2,4Ghz-es USB dongle-t. Ha rajtam múlna, kötelezővé tenném, hogy minden hasonló kontrollerben hasonlóképp elrejthető legyen a vezeték nélküli párosító - egyszerűen csak okos és elegáns ez a kialakítás. Mindez persze csak akkor kivitelezhető, ha a kontroller belső akkumulátorral üzemel (a Raikiri Pro esetében ez a helyzet) a hagyományos Xbox-kontrollerek cserélhető telepei helyett. 

A gyári leírás szerint egyébként az akkumulátor akár 48 órát is bír (a rezgést és világítást kikapcsolva), bár komolyabb használat során a valós használati idő valószínűleg ennél valamivel rövidebb. A vezetékes és vezeték nélküli üzemmód közt ingázva nekem sosem sikerült komolyabban lemerítenem a kontrollert, de azt aláírhatom, hogy minden extrát bekapcsolva is gond nélkül végigjátszhatunk egy-egy éjszakába nyúló sessiont. Az pedig garantált, hogy senkit nem fog meglepetésként érni, ha merülőfélben van az akkumulátor.

A mellékelt képeken ugyanis már kiszúrhattátok a Raikiri Pro legérdekesebb kuriózumát: igen, a patkó tetején az tényleg egy kijelző! A prominensen elhelyezett, 1,3 hüvelykes OLED képernyőcsík már az első bekapcsoláskor valóságos lézershow-val köszönt bennünket, majd fekete-fehérben feltűnik rajta a ROG jól ismert logója is. Az aprócska kijelző első sorban arra hivatott, hogy itt követhessük a kontroller töltöttségének állapotát, a segítségével válthatunk az előre beprogramozott profilok közt, illetve teljesen saját feliratot vagy logót is feltölthetünk a belső szoftverre, ami valljuk be, nem kicsit menő. 

Mindezt, és még sok mást számítógépen, az ROG-cumóknak otthont adó Armoury Crate-ben szabhatjuk át. Habár az Armoury Crate továbbra sem a világ legfürgébb programja, muszáj kalapot emelni a benne található testreszabási opciók előtt. Az említett kijelzőn megjelenő szövegek és animációk feltöltése mellett a kedvünk szerint állíthatjuk át a kontroller RGB világítását, de részletes beállításokat és felülírható profilopciókat kapunk az összes gomb újraprogramozására, az analógkarok és ravaszok érzékenységére, holtjátékára és válaszgörbéire.

Ez a minden apróságra kitérő, részletes személyre szabhatóság és az érzésre elég strapabíró, prémium hatást keltő elegancia az, ami teljes létjogosultságot ad a ROG Raikiri Prónak. A kontroller még a kuriózumnak számító OLED kijelzője mellett sincs túldizájnolva, a kialakítása kényelmes és ízléses, a gombjai, analógkarjai és ravaszai pedig precízek. Egyedül csupán a kissé borsos árcédula láttán húzhatjuk fel a szemöldökünket - ebben a kategóriában nem lenne ördögtől való, hogy egy-két joystick sapka vagy akár egy extra pár cserélhető analógkar-telep is helyet kapjon a dobozban. 

Összességében azonban az ASUS ROG Raikiri Pro egy olyan jól összerakott, minőségi kontroller, ami joggal száll szembe a nagy konzolgyártók saját irányítóival. Mindent tud, amit egy hasonló elitkontrollernek tudnia kell, mindeközben pedig kézzel fogható vele az a bizonyos ROG-érzés, amit az ASUS felsőkategóriás gamer hardverei képviselnek. Ez már nem az az utángyártott “Player 2” kontroller, amit bárki lepasszolna a kisöccsének.

A cikk az ASUS Magyarország támogatásával készült.

Kapcsolódó cikkek

1.
1.
Viktor_The_Best
Ez menőbb mint a Microsoft saját kontrollere :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...