Olcsó pénzből készült a Metro: Last Light

  • Írta: zoenn
  • 2013. május 16.
  • Érdekesség
Link másolása
Az egykori THQ-főnök, Jason Rubin kipakolt, szerinte a 4A Games játékának költségvetése eltörpült a többi AAA-s cím mellett. A csapat rendkívül rossz munkakörülmények között dolgozott, sokszor még az áram is elment.

Jason Rubin, a THQ egykori fejese kiteregette a szennyest a GamesIndustry International magazinon keresztül. Szerinte a Metro: Last Light költségvetése össze sem hasonlítható más AAA-kategóriás játékokéval, a 4A Games rendkívül rossz munkakörülmények között dolgozott, így szinte csodaszámba megy, hogy ilyen minőségi alkotást tettek le az asztalra. Olyan diadalt arattak, ami csak "a jamaicai bobcsapat 1994-es olimpiai győzelméhez fogható, amikor legyőzték az Egyesült Államok válogatottját".

Rubin még a THQ elnökeként látogatta meg a srácokat Ukrajnában, így elsőkézből tapasztalhatta meg a hiányosságokat. Hihetetlen, de igaz: a legnagyobb riválisok költségvetésének csupán tíz százalékát tette ki a Metro: Last Light teljes büdzséje. A fejlesztéshez szükséges készleteket és high-end PC-ket úgy tudták becsempészni Ukrajnába, hogy megvesztegették a vámtisztviselőket. Csapat kénytelen volt esküvőkön használatos, összecsukható székeken gürcölni, a stúdió berendezése inkább egy iskolai menzáéhoz hasonlított, ahol a srácok könyöke is összeért. "Az egész csapat elfért volna az EA Los Angeles-i irodájának edzőtermében".

E problémák szinte elképzelhetetlenek tűnnek egy fejlett nyugati cégnél, de Ukrajnában mindennaposnak számítanak az olyan esetek, amikor napokig elmegy az áram vagy a fűtés.

Rubin szerint a THQ irreális követelményeket támasztott a srácokkal szemben, még multiplayert és kooperatív módot is látni akart a játékban - ugyanolyan határidő és költségvetés mellett. Az egykori elnök bírálta az Metro: Last Light új kiadóját is: szerinte a Deep Silver nem foglalkozott eleget a játék promóciójával, nem emelte ki a 4A Gamest. A PR-os hölgy azóta le is korholta Rubint a Twitteren, mondván az úriember nem tudhatja, hogy más cégeknél hogyan mennek a dolgok.

Győzött a tehetség és a tenni akarás, ennek fényében tekintsetek a Metro: Last Lightra!

58.
58.
xinosz
Akinek Radeon kártyája van okvetlen tegy fel a patch-eket, utána nagyon szépen fog menni! RESPECT a fejlesztőknek!!!!
57.
57.
metercsiken
Ha ez igaz,és a játék tényleg olyan f@sza lesz, amit a videók sejtetnek, akkor minden elismerésem a fejlesztőnek!
És akkor a többi "nagykutyának" el kellene gondolkodnia, hogy miképp kéne játékokat készíteni!
Ha egy ilyen csapat képes erre, akkor nekik miért nem megy, vagy ha megy is, akkor talán még jobb is lehetne...10x annyiból!?

A technikai adatokhoz lövésem sincs, szóval nem tudom mennyire pénz függő egyébként ez az egész!
De gondolom az, mivel, mi nem az manapság!? : )

56.
56.
Stranger
#52: A könyv sztoriját folytatja a játék, csak a játékban volt lehetőség h ne haljanak meg.
54.
54.
Torque
#53: Nem lehet. Pont a "feloldozás" a sztori lényege.
53.
53.
K2 The Highest
#52: Gondolom importálni lehet a mentéseket, de ezen Én is gondolkodtam.
Nekem annyiban maradt, hogy [SPOILER] az előző rész végén is megöltem Őket, ne legyen másképpen ez most sem. :) [SPOILER]
52.
52.
miki1105
De viszont egy dolgot nem értek, úgy kezdődik SPOILER hogy már kinyírtuk a Dark Onekat, pedig az első rész végén lehetett dönteni hogy éljenek vagy haljanak.
Lehet valahogy választani vagy valami? Vagy ez így fix?
51.
51.
Muveszur
50.
50.
miki1105
Nekem egy 8800GT 1920x1080 Medium beállításokkal is szaggatás nélkül megy, ami nagyon király mivel majd csak most nyáron veszek videokártyát.
49.
49.
K2 The Highest
GTX 580, 6Mag és 4!!!! GB RAM, FullHD- Very High, PhysX on, SSAA off...
Belső tereken 60FPS, amúgy olyan 35-45FPS.

Egyébként kegyetlen jó a játék, érződik, hogy ez bizony minőségi cucc és szívből készült, nem pénzből.
48.
48.
huster14
nem semmi hogy így megtudták csinálni ilyen körülmények között...
46.
46.
Jared
Le a kalappal
45.
45.
dBLOOD
És közben a kiadó meg mocskos húzásokkal próbálkozik...
Mellesleg senki nem mer beszélni róla nyíltan mert fél hogy legközelebb nem kap játékfejlesztői munkát, de nyílt titok, hogy elsősorban a nagy kiadók durva körülmények között, szinte "sweatshop-módra" dolgoztatják a fejlesztőket...
Amikor egy interjúban Avellone-t (az izometrikus rpg-k istene) megkérdezték a dologról, csak annyit mondott: no comment.
44.
44.
Falcon
#40: pont erre voltam kíváncsi
de akkor megnyugodtam elég sokáig le fog kötni:)
43.
43.
shooter1234
Kijött egy patch, most már 35-60 FPS- em van very high beállításoknál 1280x1024 -es felbontásban. :)
42.
42.
tomfucius
#39: bocsi de nincs olyan hogy metro 2035 csak tervben van de a szerző nem is kezdte még el írni a vázlatot se amúgy meg a metro 2033 igen is épít a könyvre nem tudom hogy te hányszor nyomtad végig de ln buszkén meg mondhatom hogy nem kevesebbszer mint ahány ujjad van végig hallgattam minden beszélgetést mindig és majd hogy nem inden fontosabb pillanat benne van a játékban a könyvből és a mostani játéknak semmi köze se a metro 2034 hez se máés hoz hanem artyom életének folytatása lesz egy majd hogy nem teljesen független dolog
40.
40.
Vopesz
Minden elismerésem, abszolút hozta azt eddig, amit elvártam tőle. Percekig el tudok lenni, hogy csak állok, és hallgatom a beszélgetéseket, nagyon él a világ a játékos körül. Méltó folytatása lett a 2033-nak, remélem azért még messze a vége.
39.
39.
mestermagyar
#38: Ha nem tudnád:
1. Ha a metro 2033-at olvasod, akkor a játék (szintén metro 2033) át van írva, néhol nagyon.
2. Ha a 2034-et olvasod, akkor elolvastad a játék (ami mostmár a metro last light) eseményei után történteket, amit onnan tudok, hogy már benne vagyok a játékba rendesen. Bár ez nem baj, én is így tettem, és így is akarja valószínüleg az író, mert a metro 2035 a last light eseményeit dolgozza majd fel bövítve.

Jó olvasást, és játékot. :)
38.
38.
kamgecam
Köszönöm a válaszokat!
Nagyon meghoztátok a kedvem hozzá,meg most olvasom a könyvet!:)
36.
36.
balint23h
Lehet ezért lett hiteles. Ők is küzdöttek az élelemért, áramért stb..:D
34.
34.
Elyas
Hát csak dicsérni tudom őket... A jàtékkal még nem jàtszottam de ha képesek voltak így megcsinàlni egy game et akkor le a kalappal. Győzőtt az elszàntsàg és a küzdeni akaràs.
33.
33.
pinapecér
32.
32.
FroZemGanja
csak így tovább, én szurkolok ! az egyetlen normális solo játék amivel mostanába játszatom egy vételt meg is érdemel :D
31.
31.
markoci555
most el lehet képzelni hogy mennyi felesleg van akkor a nagyobbaknál, elég lenne csak a felére csökkenteni, még mindig minden jó lenne, és a pénzt se szórnák
30.
30.
elfdefender
Szerintem egyszerűbb lett volna őket kivinni a zusába. Bele is mentek volna az otthoni szar körülmények miatt véleményem szerint. Sőt, habár Ukrajnában nincsen kettős állampolgárság, még azt is elintézték volna.
29.
29.
Thane
Én mindenképp ajánlom az embereknek a játékot. Az elődjéhez képest, nincs olyan brutális igénye szerintem, néha amikor új területre ér az ember, akkor esik le az fps, de utána vissza is jön nem sokkal.
Az pedig, hogy így csinálták meg a game-et, nem látszik meg rajta.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...