Chessarama teszt

Link másolása
Értékelés 7.0
A Chessarama nem egy szokványos sakkjáték, mivel a fejlesztők fogták a már jól bejáratott alapokat és a feje tetejére állították az egészet, aminek hála kaptunk egy ismerős elemekkel operáló, mégis teljesen egyedi megközelítést.

A Minimol Games csapata tehát alaposan újragondolta a sakk alapvetéseit, legalábbis, ami a játékteret illeti, ugyanis a különféle bábuk és azok képességei változatlanul jelen vannak, csak éppen nem az ellenfelek legyőzése érdekében használjuk majd őket, hanem például, hogy megmunkáljuk a veteményest, gólt lőjünk, vagy épp legyőzzünk egy hatalmas sárkányt. Természetesen, akik a klasszikus élményre vágynak, azok sem fognak csalódni, hiszen van lehetőségünk sima partikat indítani a gép, illetve hús-vér emberek ellen is, de igazán akkor brillírozik a Chessarama, ha belevetjük magunkat abba a mérhetetlen kreativitásba, amit a fejlesztők a virtuális sakktáblákra álmodtak.

Összesen nyolc különféle játékmódban bizonyíthatjuk rátermettségünket, amiket szépen lassan oldhatunk ki, ahogy teljesítjük a különböző szinteket és a hozzájuk tartozó kihívásokat. Sajnos ez a fejlődési rendszer kezdetben eléggé lekorlátoz minket, mivel rákényszerít arra, hogy a megnyitott feladványgyűjteményekben tevékenykedjünk és ha számunkra az annyira nem élvezetes, hát akkor így jártunk. Szerencsére ez később, ahogy szerezzük a tapasztalati pontokat és nyitjuk meg az újabb lehetőségeket valamicskét javulni fog, ugyanakkor, ha valakinek a sor legvégén van az, amit korábban már kinézett, az bizony megszívta és lélekben már most készülhet a mérhetetlen farmolásra. Erre egyébként ad teret a játék, mivel bár a pályákon található extra kihívásokat csak egyszer teljesíthetjük, a végső győzelemért minden egyes siker esetén megkapjuk a kőkemény tíz darab XP-t, ami nem túl sok, de legalább haladunk valamicskét a pár száz pontonként előforduló újdonságok felé.

Utóbbiakért pedig megéri küzdeni, mivel elképesztően ötletes feladványokhoz lehet szerencsénk. Elsőnek itt van nekünk a lóval történő földmunkálás, méghozzá szigorúan csak L-alakban mozogva, lehetőleg úgy, hogy egy mezőre ne lépjünk egynél többször, de később feloldhatunk majd olyan játékmódokat is, ahol bábukkal focizhatunk, egyetlen vezért használva árnyakba burkolózva gyilkolhatunk, előre megalkotott szituációkat oldhatunk meg, sőt, akár egy tűzokádó sárkányt is legyőzhetünk. A felhozatal kifejezetten változatos, ráadásul egyes játékmódok idővel külön menüpontként is választhatók lesznek, amire rákattintva egymás elleni összecsapásokra lesz lehetőségünk, online és offline egyaránt. Az internetes móka egyébként nem áll meg ennyiben, ugyanis ranglistákon versenghetünk, illetve napi és heti kihívásokat teljesíthetünk, ezáltal küzdve fel magunkat a fotelsakknagymesterek mellé.

Persze ez egyáltalán nem lesz könnyű, főleg azoknak, akik eddig nem igazán foglalkoztak a sakkban rejlő gyönyörökkel, de szerencsére a fejlesztők rájuk is gondoltak, így aztán az alapismeretek megléte egyáltalán nem kötelező a boldoguláshoz. Ez leginkább a részletes tutorialnak köszönhető, ami nem csak a játékmódokat mutatja be kiválóan, hanem az új elemek megjelenésekor is lesz hozzánk pár kedves szava, méghozzá magyar nyelven. Ugyan a nyelvi csomag hagy maga után némi kívánnivalót, de egy-két felbukkanó külföldi kifejezést és félrefordítást leszámítva egész elfogadható lett a végeredmény. Ezen felül további segítség a kezdők számára, hogy a program folyamatosan jelzi azokat a mezőket, amikre potenciálisan odaléphetünk a kiválasztott sakkfigurával, ezáltal könnyítve meg az adott bábu jellemzőinek elsajátítását. Ebben, vagyis a sakk oktatásában amúgy is erős a játék, ami leginkább a fentebb már emlegetett egyedi szituációs kihívásoknak köszönhető, amikhez bizony már nem lesz elég a vaktában történő kattintgatás.

És miközben azon gondolkodunk, hogy mi lenne a tökéletes következő lépésünk, elképesztően gyönyörű diorámákban gyönyörködhetünk, amik minden egyes játékmód esetén más és más stílusú környezetet varázsolnak elénk. A minimalista dizájn egyszerűen csodaszép, főleg, ha észrevesszük az olyan apró részleteket, mikor lehullanak a fák levelei, vagy épp átrepül a tábla felett egy madár. A sakkfigurák szintúgy ilyen módon lettek megalkotva, viszont ennek ellenére is részletesen kidolgozottak, amit magunk is szemügyre vehetünk, ha feloldottuk őket a gyűjteményünkben. Mindehhez a letisztultsághoz pedig kiválóan illenek a pályák alatt felcsendülő dallamok, amik egytől-egyig kellemes nyugalmat árasztanak magukból, ezáltal serkentve a gondolkodást. Nagy kár, hogy ezt leszámítva a hangszekció konkrétan nem létezik, mivel a bábuk mozgatása semmilyen effekttel sem jár, aminek köszönhetően csodaszép kottákkal kísért síri csendben sakkozhatunk majd.

Legalábbis akkor, ha a játék engedi, ugyanis jelenlegi állapotában a Chessarama több sebből is vérzik. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy én egy jóval megjelenés előtti változattal játszottam, így lehet, mire ezeket a sorokat olvassátok, ezen hibákat már kiküszöbölték, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy én bizony kaptam belőlük szép számmal. A legzavaróbb kétségkívül az volt, mikor bár maga a játék nem fagyott meg, se mozogni, se kamerát forgatni nem tudtam, amit végül a jó öreg Alt+F4-es kombináció oldott meg, de olyan is előfordult, hogy egész egyszerűen beakadt az ellenfél és sosem tette meg a következő lépést. Remélem, az effajta kellemetlenségeket minél előbb kijavítják a készítők, mert maga a játék alapötlete és prezentálása jóval többet érdemelne egy ilyen fércmunkánál.

Ezeket a később könnyedén orvosolható problémákat leszámítva azonban a Chessarama egy elképesztően ötletes sakk rejtvénygyűjtemény, ami az effajta kihívásokra fogékonyak számára maga lesz a Kánaán. Ugyan kell némi idő, mire a játék mindent megmutat magából, de ahogy a kezdeti korlátok szépen lassan lebomlanak, úgy nyílik ki előttünk azon széles lehetőségek tárháza, amit a fejlesztők rengeteg egyediséggel tarkítva vittek fel a virtuális sakktáblákra. Az pedig, hogy a szórakoztatás mellett még tanít is valamicskét a klasszikus sakkjátszmák fortélyaiból, kifejezetten üdítő érzés, főleg egy olyan korban, amikor az agy kikapcsolásának sokkal nagyobb divatja van, mint a bekapcsolásának.

A Chessarama december 5-én jelent meg PlayStation 4-re, Xbox One-ra, Xbox Series X-re, Nintendo Switch-re, illetve PC-re. Mi utóbbin teszteltük.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...