2024 nyári MondoCon beszámoló

Link másolása
Idén nyáron is összejöttek a japán kultúra kedvelői, így aztán rengeteg színes programon vehetett részt aki kilátogatott a 2024-es nyári MondoCon-ra, és természetesen a szuper cosplayerekből sem volt hiány.

Az első MondoCon névvel fémjelzett rendezvény 2009-ben került megrendezésre a Hungexpo területén, azóta évente négyszer, minden évszakban összegyűlnek Budapesten az anime, manga és videójáték rajongók. A legnagyobb hazai, japán szubkultúrával foglalkozó találkozó az évek alatt szépen bővítette az érdeklődési körét, így ma már ugyanúgy teret kapnak a rendezvényen a fantasy, sci-fi, társasjáték, terepasztal és Korea tematikájú pavilonok és programok is.

Az összejövetel remek lehetőséget biztosít a kreativitásukat kibontakoztatni vágyó, bármilyen korosztályhoz tartozó személyek részére, ugyanis a saját készítésű cosplay-ükkel több kategóriában is nevezhetnek, ahol értékes nyereményekkel díjazzák a zsűri által legjobbnak ítélteket. Nem csak versenyzés céljából, rengetegen öltöznek be kedvenc karakterüknek, legyen az valamilyen anime, manga, film, sorozat, videójáték vagy akár saját maguk által megkonstruált karakter. Lényegében ez adja az egésznek az egyik gerincét, másrészről pedig itt találkozhatnak a hasonló érdeklődési körrel rendelkezők, ápolva kapcsolataikat a messziről érkező haverokkal, vagy új barátságokat köthetnek a rendkívül befogadó közösségben.

Szombat reggel amikor elindultunk a helyszínre, rögtön éreztük, hogy nem fogunk fázni. A főkapun betérve nyilvánvalóvá vált, sok embert megmozgatott ez a nyári Con is, a sorok két ponton is befordultak a nagy kígyózás közepette. (Hálát adtunk, hogy a mi jegyünk már megvolt.) Nem olyan sokkal nyitás után érkeztünk be, és a mostani bejárható területek egyik központi részét néztük meg. A felülről fedett, pavilonok között húzódó hosszú plázst két oldalról étel és ital bódék szegélyezték egészen a nagyszínpadig. Itt volt még a rendezvény talán egyik legfontosabb eleme – amit igen sűrűn látogattunk –, az életmentő párakapu.

Több ismerős arccal is összefutottunk, az egyik ilyen illető a Pixel Punx alapítója, Emőd Miklós Dániel volt, az ő csapata jóvoltából valósult meg a kezdő és profi Guitar Hero verseny, valamint a retró sarokhoz is ők biztosították a régi konzolokat. Igazán remek volt látni, hogy itthon is vannak még olyanok, akik igyekeznek életben tartani ezt a remek szériát. Ráadásul folyamatosan próbálják fejleszteni a gitárarzenáljukat, voltak teljes mértékben általuk átépített darabok is. A tavaszi Con-on spontán indíttatásból jómagam is neveztem a csapatos versenyre, ahol bezsebeltük a második helyet, idén viszont a nagyobb promónak köszönhetően jóval erősebb volt a mezőny, tiszteletét tette az ország legjobbja, lgenergy is, úgyhogy ezúttal a 4. helyig sikerült csak eljutni. Ha valaki esetleg sokat nyüstölte a GH/Rockband hangszereit, és úgy érzi megmérettetné magát, az kilátogathat az augusztus 25-i Fantasy Expo-ra, ahol a srácok újabb versenyt rendeznek, de biztosan kint lesznek az őszi MondoCon-on is.

Futólag leálltunk az előadószínpadnál, ahol a két nap alatt sok mindent bemutattak, kezdve a sebkészítés fortélyaitól, a filozófiai értekezéseken át, egészen a kvízjátékokig. Mi személy szerint Kim Ketli webtoon-os képregényrajzoló alkotói folyamatáról hallgattunk meg egy beszélgetést, ahol érdekes részleteket tudtunk meg a rajzoló műveivel kapcsolatban. Majd rögtön siettünk is tovább a workshop részlegre, ahol áprilisban bőrművesek jóvoltából sógun maszkot eszkábálhattunk, most viszont legyezőket készítettünk, amikkel bár a legyező szépségversenyt nem nyertük meg, de az izzó forróság ellen kiválóak voltak. Emellett lehetőség volt még több alkotó felügyelete alatt fülbevalókat, hűtőmágnest, jegyzetfüzetet, amulettet és egyéb hasznos holmikat is kreálni.

A kreatívkodás után más kreatív emberek portékáját néztük át, rengeteg hazai és külföldi kézműves állította fel asztalát a hagyományos animés figurákat és merch-eket árusító standok mellett. Mi néhány matricát és egy kitűzőt vettünk, de voltak egyedi gyertyák, gyönyörűen díszített mézeskalácsok, plüssök, ékszerek, és még sok más. Valamiért a kaja zónában sehol se találtunk ráment, pedig legutóbb isteni volt. Így valami egyszerűbb mellett döntöttünk, amit bubble teával és jégkásával öblítettünk le. Miután feltöltöttük az energiakészleteinket, még pont beestünk a sci-fi/fantasy/társasjáték részen lévő minifigura festésre, ahol mesterien kipingáltunk 2 Warhammer katonát, és pont végeztünk az utolsó ecsetvonásokkal mire záráshoz készülve elpakoltak.

A szombati nap zárásaként a Spanyolországból érkező Tooru minikoncertjét hallgattuk meg, a tehetséges fiatalember hazájában több énekversenyt is nyert, a magyar közönségnek népszerű anime betétdalokat adott elő, amik szemmel láthatólag igencsak betaláltak a közönségnek. Őt követte az est fénypontja, egyenesen Tokióból érkezett HANCE, a sikeres J-pop előadó első lemezén szereplő saját számai mellett egyedi hangzású anime cover-ökkel is készült.

Vasárnap első utunk a konzol sarokba vezetett, ahol megejtettem a Tekken 8 nevezést, majd a már korábban említett Guitar Hero-ra is feliratkoztam, a szervezők többünknek rugalmasan megengedték, hogy a két egymást fedő versenyen egyszerre részt vehessünk, extra haladékot biztosítva ha egyszerre szólítanának a két bajnokságon. A verseny izgalmas és fordulatokkal teli volt, végül az 5. helyig jutottam, az arany kupát a legnagyobb esélyes, Ajtony nyerte. Más gamer versenyek is voltak a két nap folyamán, helyet kapott még a Teamfight Tactics, a Genshin Impact és a Conon mind közül legnépszerűbb, Just Dance is. Az Esport színpadon nagyrészt League of Legends szabadjáték pörgött – szombaton egész nap –, vagy kvízek.

A Magyar-Japán Baráti társaságnál kipróbáltam a duolingóban szerzett kanji tudásom – spoiler alert, van még mit fejlődnie –, és többféle kvízt is kitöltöttem földrajz, és japán mindennapi élet témákban. Az anime címek kanji/hiragana alakjait már sikerült hiba nélkül összekötögetni, és az egyre kisebb ételeket a kockatésztától a rizsszemekig is villámgyorsan átdobáltam evőpálcikákkal a kihelyezett edényekbe - bár fogalmam sincs honnan jött a készség, soha nem ettem pálcikákkal semmit. A kártya és társasjátékok környékén a Váci Társasjáték Klubnál kipróbáltunk egy szimpatikus társast is, ami a Pöttyök névre hallgat. Cuki kutyákat kellett gyűjtögetni, és kockákkal megtölteni a lapjaikat, ügyelve rá, hogy a rossz dobások összege ne robbantsa fel a kertünket. Volt még játszani való dögivel, de sajnos azoknak a játékideje 30 perctől indult, így mentünk is tovább.

A Conozók ősellensége, az eső elkerülte ezt a két júliusi napot, de cserébe iszonyú hőség volt a szabadtéri részeken, sokan készültek piknikes pokróccal és a rendezvényhez hozzátartozó "ingyen ölelés" táblás emberek mellett most már sok "NPC" is álldogált a plázs két oldalán. A jelmezben érkezők szombaton kétféle kategóriában nevezhettek, a Cosplay Craftmanship-en, saját készítésű öltözetüket a nyári kiadásában több kategóriában pontozták, az Europa Cosplay Cup (E2C) selejtezőn győzedelmeskedő pedig kvalifikációt nyert a Toulouse Game Show döntőjére. Vasárnap a színészi vénájukat csillogtathatták meg az igazán bátrak, de a tánctudásukkal és koreográfiájukkal is díjakat söpörhettek be. A nagyszínpadon mozizásra is volt lehetőség, első nap a Godzilla x Kong: Az új birodalom került vetítésre nap közben, a másodikon pedig a Wonka zárta az egész eseményt.

Mindent összevetve mi jól szórakoztunk, változatos és érdekes programok voltak a 2 csarnokban (+1 kisebb a Karaoke-hoz) és a szabadban felállított nagyszínpadon is, így nagy eséllyel 3 hónap múlva az őszire is kikukkantunk. A belépő árát egyesek sokallhatják, de csak a workshopos részen lévő lehetőségek, a 2 nagy vásznas filmvetítés, és a dupla mini koncert önmagukban visszahozzák a kétnapos beugró árát. Aki pedig kíváncsi lenne az idei cosplayes felhozatalra, annak mindenképpen érdemes végigböngésznie a galériánkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...