Anbernic RG 40XXV teszt

Link másolása
Nálunk járt az Anbernic elképesztően sokoldalú, mutatós, de mégis pénztárcabarát új vertikális kézikonzolja, az RG 40XXV, amibe bárki egyből beleszerethet, akinek szívügye a retro gaming.

Minden egyes játékrajongó tartozik önmagának azzal, hogy beszerezzen egy retro handheldet. Erre a határozott meggyőződésre jutottam, miután egy bő hetet eltöltöttem az Anbernic új vertikális kézikonzoljának a társaságában. Mert hiába tűnt úgy egy aggasztóan hosszú pillanatra, hogy az okostelefonok és a modern mobiljátékok végleg kinyírhatják a klasszikus értelemben vett handheld gaminget, az iparág ezen ágazata most új reneszánszát éli. A nagyköltségvetésű címek és modern indie gyöngyszemek vígan futnak el a Steam Decken és társain, a Nintendo Switch még az utolsó éveiben is parádés számokat produkál, az egyre erősebbé és sokoldalúbbá váló kézi emulátorplatformok pedig eddig sosem látott minőségben vágják ki a saját szeletüket a tortából.

Hiszen itt már nem a múlt évtized sufniban összebütykölt, rozoga szoftverrel és törékeny komponensekkel felszerelt gépeiről van szó. Az Anbernic RG 40XXV prémium érzete attól az első pillanattól evidens, ahogy kiemeljük azt az aprócska fehér dobozából, mindezt annak ellenére, hogy ez a modell a gyártó budget szériáját képviseli - mélyebbre is vezet még ez a nyúlüreg, ha hagyjuk elveszni magunkat. Csak nézzetek rá a mellékelt képekre! A szépség ugyebár szubjektív, de nehéz lenne komolyan venni bárkit, aki azt állítaná, hogy a hófehéren tündöklő (de indigó és átlátszó fekete színben is kapható) konzol nem néz ki baromi jól. Komolyan, ember legyen a talpán, aki ennél pofásabb retro konzolt talál manapság a piacon! 

A kialakítás egyértelműen a Nintendo GameBoy függőleges elrendezését idézi, néhány olyan fontos modern csavarral megbolondítva, amelyek sokkal kényelmesebbé teszik a hajnalba nyúló nosztalgiatripeket. Kezdve a gép meglepően nagy, 4 hüvelyk átmérőjű folyadékkristályos kijelzőjével, ami a végletekig levékonyított keretének köszönhetően átszeli a készülék teljes szélességét. A retro konzolok beépített panelei, beleértve az Anbernic modelljeit is, rengeteget fejlődtek az elmúlt egy-két évben is. Az RG 40XXV-vel gyönyörűen fényes, mély, élénk színekkel dolgozó képet kapunk, a 640x480-as felbontás ebben a méretben pedig sokkal élesebben jeleníti meg a klasszikus címeket, mint ahogy arra a régmúlt idők hardverei bármikor is képesek lehettek volna. Otthoni környezetben vagy árnyékban tökéletes képminőség mellett élvezhetjük a játékainkat, kint pedig legfeljebb a közvetlenül tűző napsütés okozhat némi galibát a fényvisszaveréssel.

A képernyő alatt megtaláljuk a szokásos ABXY gombokat (a Nintendo-féle elrendezésben), egy D-padet, Start és Select gombokat, illetve egy extra funkciógombot, amit általában az operációs rendszerben való gyors navigáláshoz fogunk használni. A készülék baloldalán hangerőszabályzó billentyűket találunk (a funkciógombbal párosítva ezzel állíthatjuk a fényerőt is), a jobbfélen pedig egy bekapcsoló és egy Reset gomb fogad minket. Mint minden irányítófelületnél, itt is a hosszú hónapok vagy évek rendszeres használata fogja bizonyítani, hogy mennyire időtállók a komponensek, a vadiúj gépen azonban óriási pozitív meglepetést hoz a puding próbája. Az előlapi gombok tökéletes magasságban ülnek, az ellenállásuk feszes, reszponzív, de mégsem zajosak, nincs zavaróan klikkelő hangjuk. A D-pad náluk valamivel puhább, és habár formailag egy klasszikus négyirányú keresztről beszélünk, az átlós gombnyomásokkal valójában teljes 8 irányú inputot közvetíthetünk. Örülhetnek a Street Fighter fanok, gond nélkül lőhetjük vele a hadoukeneket! 

Tovább haladva lefelé meg is érkezünk az RG 40XXV másik nagy érdekességéhez, az egyetlen, balra tájolt analógkarhoz. Mivel a konzol Nintendo 64, Dreamcast és PSP játékokat is könnyedén futtat, gyakorlatilag elengedhetetlen extra komponens az állítható RGB-fénygyűrűvel megvilágítható gombácska. A 3D-s címeknél, FPS-eknél vagy versenyjátékoknál kifejezetten hasznos irányító egy csöppet mélyebben ül, mint egy átlagos kontroller analógkarja, ebből adódóan pedig a mozgástere is limitáltabb. Ennél egy fokkal nagyobb probléma viszont, hogy az analóg megnevezés kissé csalóka, hiszen a kar a D-paddel gyakorlatilag megegyező nullás és egyes végletekben regisztrált jelet közvetít a szoftvernek, vagyis kifejezetten nehéz precíz, finom igazításokat végezni vele, például a Quake shotgunja mögött. Tény, hogy ez a joy fényévekkel kényelmesebb, mint a PlayStation Portable aprócska szemölcse, ám nehéz nem azt érezni, hogy még mindig csak félúton járunk a valódi analógélmény felé. Ezt bizonyára inkább a fektetett kialakítású Anberniceken kell keresnünk.

Van mit mesélni a készülék hátulsó billentyűiről is. Habár remekül eltalálták az L1, L2, illetve R1, R2 felosztású gombok elrendezését, a megfelelő kéztartásban még felnőtt virsliujjakkal is kényelmes és könnyű őket lenyomni. Ilyen apró formatervezés mellett igazán megsüvegelendő, hogy a gyártó milyen flottul eltalálta a hátoldal elrendezését, ami egyébként több órányi játék után sem melegedik fel egy cseppet sem. No, de vissza a hátulsó ravaszokhoz! Csendes környezetben vagy a takaró alatt érdemes kétszer is meggondolnunk, hogy szükségünk lesz-e rájuk az aktuális játékban, hiszen az előlap gombjaival ellentétben ezek a billentyűk kifejezetten hangosan kattognak. Aprócska, de hamar észrevehető tökéletlenség ez az RG 40XXV hardveres kialakításában, de ilyen méretek és a pénztárcabarát árazás mellett még így is egészen bravúros az, amit az Anbernic összeszerelt. 

A lényeg pedig csak most jön, hiszen eddig még alig beszéltünk a játékokról! Ahogy már futólag említettem, a korai 8-bites játékoktól az árkádkabinetek klasszikusain át a modernebb 3D-s címekig játszható rajta gyakorlatilag minden, ami csak az eszünkbe juthat. Az elmúlt napokban pörgött rajta a Gran Turismo 2 és Star Wars: Episode I Racer, a Pokémon: Soul Silver, a Tekken 3,4 és 5, a The Legend of Zelda többféle ízesítésben, szaladt rajta Mario és Sonic, Pac-Man, Kirby, Spyro és Crash, de még néhány jóval modernebb, alig pár éves port is! Álomszerűen futnak rajta az Atari, Sega és Nintendo otthoni vagy kézi játékai, de még a DS-re vagy Virtual Boyra fejlesztett különlegességekkel is próbát tehetünk, hiszen meglepő szoftveres okosságokkal küszöbölték ki a rendhagyó hardverek kuriózumait. Mondhatnánk, hogy az RG 40XXV felső határait papíron a Nintendo 64, a PlayStation 1 és a PSP játékai jelentik, de az az igazság, hogy még a jóval modernebb PC-s indie portokkal is tisztességesen megbirkózik a masina. Celeste, Stardew Valley, TMNT: Shredder’s Revenge vagy Sonic Mania? Miért is ne!

A közhiedelemmel ellentétben pedig nem kell okleveles szakértőnek lennünk ahhoz, hogy életre keltsük a konzolon a vénséges ROM-jainkat. A legtöbb esetben elég, ha csak felmásoljuk a fájlokat a készülékkel érkező SD kártyák megfelelő mappájába. Az Anbernic saját operációs rendszere kiválóan kezeli a számos beépített emulátorát, de a készüléken előtelepítve érkezik a boomer gaming szent grálja, a RetroArch is. Általában jobban járunk vele, ha ezzel indítjuk a játékainkat, hiszen mély személyre szabás, beépített overlayek, shaderek és rugalmasabb mentési opciók mellett gyakran jobb teljesítményt is kapunk a RetroArch boltíve alatt. Persze, az Anbernic-féle Game Room is tisztességesen teszi a dolgát, ahogy a PlayStation-játékokhoz használt PPSSPP is, ráadásul semmi sem állíthat meg bennünket abban, hogy más egyéb operációs rendszerekkel vagy emulátorokkal feszegessük a hardver határait. A móka jelentős része abban rejlik, hogy teljesen a saját igényeinkre szabjuk a kis ketyerét! 

A készülék előtelepített szoftverén kapunk többek közt ebook olvasót, fájlkezelőt, videó- és zenelejátszót, de nyilvánvaló, hogy a tenyérnyi konzolt és annak egyetlen mono hangszóróját nem sokan fogják rendszeres zenehallgatásra használni - hacsak nem a Rockband: Unplugged fog rajta dübörögni éjjel-nappal. Ennél sokkal fontosabb, hogy jól szóljon a Final Fantasy VII győzelmi trillája vagy a Subaru Impreza turbója a Colin McRae Rally 2-ben, ezeknél pedig a beépített hangszóró hozza a kötelezőket. Vájt fülű gamereknek viszont jó hír, hogy a 3,5mm-es jack bemenetnek vagy a Bluetooth támogatásnak köszönhetően jóformán bármilyen fejhallgatót párosíthatunk, hasonlóan a vezeték nélküli kontrollerekhez. Az Anbernic sokoldalúságát igazolja, hogy a tenyérnyi kis gépet még akár a nappaliban, otthoni konzolként is használhatjuk. Csupán aktív Wi-Fi kapcsolatra vagy egy miniHDMI kábelre van szükségünk ahhoz, hogy nagyképernyős TV-re csatlakoztassuk az RG 40XXV-t.

A személyes tapasztalatom pedig azt mutatja, hogy a nappaliban vagy a hálószobában gyakran jobb helye van a konzolnak, mint a farzsebben. Habár a gyártó számos olyan kisebb kézikonzolt piacra dobott már, amelyek kiváló útitársak lehetnek akár a tömött buszon is, az RG 40XXV a méreteiből fakadóan éppen abba a köztes zónába esik, ahol már egy csöppet nagy ahhoz, hogy csak úgy zsebre vágjuk, no meg valószínű, hogy ez hosszú távon nem tenne jót a kitüremkedő analógkarnak sem. Miután a napi rutin részeként párszor megutaztattam a kicsikét, arra jutottam, hogy egy megfelelő hordtáskát mindenképp érdemes kiszemelni a 13,9 cm magas, 9,2 cm széles gépnek, de ennél is jobb, ha az éjjeliszekrényen vagy a kávézóasztalon talál állandó otthonra a készülék. Simán van annyira mutatós, hogy a puszta jelenlétével is feldobja a nappalit, ha pedig vendég érkezik, egész biztos, hogy azonnal a téma tárgya lesz a többezer játékkal telepíthető kis doboz! 

Ha azonban mégis túrázni mennénk vele, akkor 5-6 óra aktív játékidőre érdemes számítanunk egyetlen töltéssel. Természetesen a komolyabb 3D-s címek (például egy God of War: Chains of Olympus) hamarabb lefárasztják a gépet, mint az egyszerűbb 2D-s side-scrollerek (Metroid, Castlevania, Mega Man!), illetve a kijelző választott fényereje és a rezgőmotor használata is befolyásolhatja az élettartamot, de az egészen biztos, hogy egy-egy délutánt vagy estét gond nélkül kibír a beépített akkumulátor még akkor is, ha a szünetekben a teljes kikapcsolás helyett csupán a készenléti állapotot választjuk. Az aksit egyébként egy egyszerű USB-C kábellel tölthetjük fel, melyet a gyártó mellékel a készülék dobozában.

Haragudnom kéne az Anbernic RG 40XXV-re, mert sok kialvatlan éjszakát okozott nekem az elmúlt egy hétben. Sötét karikás szemekkel, de a régi játékok iránt ismét megújult szeretettel írom le a zárósorokat. Ahogy azt már a bevezetőben leírtam, ha ezt a cikket olvasod, akkor egész biztos, hogy tartozol magadnak annyival, hogy körülnézz a retro handheldek piacán, hiszen egyre több minőségi, sokoldalú és megfizethető kézi készülék kerül piacra, az Anbernic pedig nagyon telibe talált az új vertikális platformjával. Egy csodaszép kijelző egy nagyon mutatós konzolon, a fedél alatt pedig gyakorlatilag bármelyik játék, amit a gyerekkorunkból fel tudunk idézni. Soha ennél rosszabb ajánlatot! 

Az Anbernic RG 40XXV fehér, indigókék és átlátszó fekete színben kapható, többféle kiszerelésben, mi pedig készültünk néhány kuponkóddal, amelyekkel kedvezményesen juthattok hozzájuk a Geekbuying webshopján keresztül! A 64 GB-os, 5000+ játékkal előtelepített modellt 61,99 euróért vásárolhatjátok meg, ha a beütitek a [40XX64GB] kódot, a 64+128 GB-os, 13 000+ játékkal telepített csomagot 69,99 euróért szerezhetitek be a [40XX128GB] kóddal, a 64+256 GB-os SD kártyával és 16 000+ játékkal érkező kiadásra pedig 79,99 euróért csaphattok le a [40XX256GB] kuponkódot használva.

1.
1.
pkflavio
Pont ilyet kerestem!Köszi az ajánlást!:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...