NHL 25 teszt

Link másolása
Értékelés 8.0
Új év, új NHL-epizód. Vajon mit tud nyújtani egy olyan franchise ami már a 34. játékát jelenteti meg? Nos, az olyan újoncok számára, mint amilyen én is vagyok, meglehetősen sokat.

Idén megjelent az EA Sports ez évi jégkorongos játéka, az NHL 25. Ezzel együtt pedig a kérdés, ami minden EA Sports játék esetében fel szokott bukkanni, persze idén is felbukkan: vajon releváns tud-e még maradni ez a sorozat? Nos, úgy tűnik, hogy bizony tud. Főleg, ha az ember hozzám hasonló módon most játszik életében először a szóban forgó franchise egy darabjával.

De kezdjük is szépen az elején. Általában ilyenkor a történettel szoktam kezdeni, ebben az esetben viszont inkább a tartalommal nyitnék, ami egyben az első pozitívum is. Amikor először beléptem a játékba, ami azonnal feltűnt az a rengeteg, de tényleg, RENGETEG kontent volt. Temérdek játékmód, amik ráadásul különböznek offline és online módban és ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis mindegyikben TELJESEN más módon kell játszani. Akik egy egyjátékos "kampányra" kíváncsiak, azoknak ott van a karrier mód, amiben nem csak teljesen személyre szabható karaktert hozhatunk létre, de jó RPG-módra még a skill-pontjait is eloszthatjuk. Továbbá van egy másik nagyon fontos és szintén szerepjátékos elem is, ez pedig a párbeszéd-rendszer.

A kampány során lehetőségünk lesz háromfajta válaszadásra a beszélgetések során, az egyik növeli a csapatmorált, a másik az egót, a harmadik pedig a semleges, ez nem nyújt semmilyen pluszt. Ha a csapatot helyezzük előtérbe az árt a PR-nak, így kevesebb fizetést kapunk, ellenben, ha nagyképűen válaszolunk, akkor lehet, hogy több zöldhasú fog érkezni a zsebünkbe, viszont a csapattársaink rühellni fognak és nem sietnek a segítségünkre, szóval érdemes lesz elgondolkodni, vajon melyik utat választanánk. Ezen kívül a hardcore-menedzsereknek lehetőségük van a franchise módra, ami nagyjából ugyanez, annyi különbséggel, hogy nem egy játékost, hanem egy egész csapatot igazgathatunk a siker felé vezető rögös útjukon. Persze, akik nem akarnak ilyenekkel foglalkozni és inkább egy gyorsmenetű játékra vágynak, azok még mindig mehetnek egy-egy instant meccset, ahol kedvenc csapatuk fölött vehetik át az irányítást. Vagy akár kipróbálhatnak egy 3 fős, 1v1v1 kültéri összecsapást, amiben egy-egy sztárjátékos közül választhatják ki a játszható karaktert.

Tartalomból tehát nincs hiány, de mit ér a tartalom, ha nyűg a játékélmény, ugye? Szerencsére itt nem ez a helyzet, a játék ugyanis hihetetlenül FUN, leginkább, ha a barátainkkal játsszuk. Jómagam a barátnőmmel próbáltam ki és egy élmény volt ahogy egymás ellen küzdöttünk akár az instant meccs, de főképp a 3 fős módban. Az ilyen "couch-coop" játékoknak mindig is volt egy fajta varázsuk és ez a varázs a jelenlegi cím esetében is ott van, él és virul. Emellett ráadásul nagyon realisztikus is, az ember rendesen érzi, hogy az egésznek súlya van. Ez legjobban a mozgáson látszik, ami a jég miatt késleltetve van, emiatt mindig előre kell gondolkodni, hogy vajon hová és mikor szeretnénk megérkezni. Ami viszont felteszi az i-re a pontot az nem más, mint a sportjátékokra jellemző, vagány soundtrack.

Eszméletlen jó kis OST-t állítottak össze a játékhoz, tele jobbnál jobb rock és punk nótákkal olyan zenekaroktól, mint az Alkaline Trio, a Green Day vagy éppen a Kings of Leon, hogy csak egy párat említsek. A keményebb zenék mellett egyébként helyt kaptak rap-dalok is, így ennek a műfajnak a kedvelői is megtalálhatják a számításukat. A soundtracket egyébként egy hivatalos Spotify-playlisten meg is lehet hallgatni, szóval indulhat a zúzás. Persze, ha nagyon szőrszár hasogató akarok lenni, akkor panaszkodhatnék, hogy "hol van a Nu Metal?" De a mai világban én már annak is örülök, ha legalább egy 2 akkordos punk muzsikát hallhatok.

Sajnos azonban, mint ahogy a legtöbb játék esetében, itt is vannak negatívumok, ebből a legszembetűnőbb, ami sokakat megrémiszthet, az az árazás. Hiába a rengeteg kontent, majd' 30 ezer forintot azért így is sokallok érte, és ez még csak az alapjáték volt. Ha valaki a deluxe kiadást szeretné, annak bizony több mint 40k-t kell kicsengetnie érte.

A következő negatívum a listán az az AI. Annak ellenére, hogy állítólag az új, forradalmi CHEL-technológiának köszönhetően a legokosabb MI-t hozták létre, a csapattársak többször is inkább hátráltattak, semmint valódi hasznomra lettek volna. Ez akkor volt nagyon zavaró, amikor éppen gólt lőnék, de a haversrác úgy dönt beáll elém a kapuba és csak elveszi tőlem a korongot. És ha már góllövés, nem is kell oda mindig a csapattárs, hogy ne sikerüljön, ugyanis nagyon sok esetben az irányítás úgy döntött, hogy nem engedelmeskedik. Emiatt rengeteg kihagyott helyzet volt egy-egy meccs közben, ugyanis hiába volt tökéletes az alkalom, az Istennek se tudtam ellőni a korongot, amit utána el is vett tőlem vagy egy (szüprájz) csapattárs, vagy pedig az ellenfél.

Összességében az NHL 25 egy nagyon szép, tartalmas és piszokmód szórakoztató játék, főleg ha egy-egy barát/barátnő/ismerős is csatlakozik hozzánk egy meccs erejéig, viszont hiába a nagyon sok és bőséges tartalom, az árát még így is túl magasnak érzem. Azonban, ha egy leárazáskor olcsóbban el tudja csípni az ember, akkor érdemes beszereznie, mert egy roppant minőségi és fun alkotás lett, amit mind a casual játékosok, mind pedig a hardcore jégkorong-fanok is élvezni fognak.

Az NHL 25 október 4-én jelent meg Xbox Series X|S és PlayStation 5 platformokra. Mi az Xbox Series S változatot teszteltük.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...