A tableteket is drágítja mostantól az Artisjus

  • Írta: fojesz
  • 2013. december 30.
  • Hardver
Link másolása
Csökkennek 2014-ben az Artisjus által beszedett, a zenei és filmes tartalmak szabad magánhasználatát lehetővé tévő üreshordozó jogdíjak, azonban új kategóriaként megjelenik a tablet is - írja a HWSW.

Az Artisjus ezúttal egy gazdasági elemzéssel támasztja alá szokásos éve jogdíj-korrekcióját. Idén először a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői közösen készítettek kutatást arról, hogy milyen díjterhelés lehet indokolt Magyarországon, illetve arról, az alkalmazott tarifarendszer megfelelő-e a célok elérésére. A cél egyébként tömören annyi, hogy a társadalom által normálisként elfogadott magáncélú használat és másolás is jogosítás alá kerüljön, tehát a tartalomtulajdonosok hozzájussanak a hétköznapi felhasználás után is a jövedelmükhöz. Sokan persze vitatják, hogy a zenészeknek jogosan jár-e pénz azért, mert a lakosság letölti, másolja, nézi, hallgatja műveiket, valamint gyakran az újraelosztás és a jogdíjbeszedés módszerei is a kritika középpontjába kerülnek.


A magyar jogkezelő évről évre megvizsgálja, hogy a magáncélú másolásnak tekinthető tevékenységeket végző állampolgárok milyen termékkörön keresztül érhetőek el a legszélesebb körben, illetve a magáncélú másolatokat milyen eszközökön készítik el és használják többnyire. Az idei évben ennek a vizsgálatnak alapján került be a tablet, mint új kategória, amire 2014. január 1-jétől már a beépített háttértár mérete alapján jogdíjat kell fizetni. Az Artisjus szerint a tabletgép-tulajdonosok 93 százaléka rendszeresen végez olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Mit? Hogy? Mennyiért? A HWSW cikkéből minden tudnivaló kiderül!

30.
30.
dvs00
Oh az artisjus. Szegény zenészeket ellehetetleníti a torrent. Szinte látom magam előtt hogy Beyonce, Madonna, Jay Z, Snoop Dogg és a többiek a küszobot rágják… nem tud valaki egy alapitványt, ahol esetleg közvetlenul is tudnám egy komolyabb összeggel támogatni a mélyszegénységben tengődő rap-sztárokat? :D
29.
29.
Csoki80
#26: Szemuveg hallokeszulek ja az elektromossag ezekre is kellene.
28.
28.
Csoki80
#7: Haat azert ne vagjanak sittre mert lehet hogy valamit majd letoltok.... Ne kelljen mar elore fizetni .... Es ha vinyovasarlas utan xar filmek jonnek ki visszaadnak lovet? LOL. En pl zenet online hallgatok. S magyar muveszt/muvesznot nem nagyon... Amagyar filmekkel ugyanugy vagyok. Akkor miert?? Attol meg nem lesz tobb penze egy kiadonak/eloadonak ha egy csoro is letolti ugyse tudna megvenni. Sot ha annyira megtszik neki a film/zene lehet kesobb ha lesz neki penze szivesebben aldoz majd nekik mert tudja jo volt amit kapott...... Csak felfogas kerdese.....
27.
27.
#26: gyakorlatilag az egész országra elmondható ez, mindenféle tekintetben: hogy birkák az emberek, és hagyják hogy kikúrjanak velük. nem kell csodálkozni, hogy ilyesmik megtörténnek. fognak még, sokkal durvábbak is. itt senki sem tesz semmit, csak pofázik. már réges-régen földbe kellett volna döngölni mindegyiket
26.
26.
tabu3x
Ennyi erővel mindenki üljön egy évet, mert a lehetőség adott (nem kell hozzá semmi extra, csak egy pc és egy megfelelő szoftver, ugye) jogvédett tartalmak másolására, azaz BŰN elkövetésére.
Következő körben mi után kell fizetni az artisjusnak? Bármilyen eszköz után, ami az audio-vizuális tartalmak lejátszásában, közvetítésében részt vesz? TV, HDMI kábel, stb?
Velünk van a baj, egyébként. Mert birkák vagyunk, és hagyjuk, hogy egy ingyenélő banda hibás érveléssel sok ezer forintot húzzon le rólunk már évek óta.
25.
25.
Vidofone
Bocs, rosszul fogalmaztam. iPadra, iPodra stb nem közvetlenül másolsz, hanem csak iTunes-on keresztül, tehát kell 1 pc,laptop amivel letorrentezed pl. az mp3-at (és fizetsz jogdíjat) majd uazt a számot már ami után már fizettél újra fizetsz. Ez az 1-ik furcsaság, plusz üres hordozókról szól a cikk, táblagépeken pedig "gyárilag" van már rajta OS, rehát nem üres. Plusz iCloudból annyi eszközre töltöm le amennyire nem szégyellem. Arra is kell fizetnem? (Pl. Dropbox vagy Google Drive) Vagy a PS3-ra, mivel a 300 gigás vinyón kb. 200 giga a média tartalom (nem a home videók). Hogy gennyesedjen le az összes "előadó" hangszála, amelyik ebből a pénzből 1 forintot is kér vagy kap, azt majd mehetnek együtt playbacktátogni meg kórusfesztiválozni a süketek és nagyotthalók világtalálkozójára.

Ui.: ezzel a nem a fent említett halláskárosult embereket akartam minősíteni negatívan, ha valaki bántásként értemezte attól utólag is elnézést.
BUÉK!!
24.
24.
Ooorky
#22: Haver is az ipad-jén nézte a BSG-t.
Asszem annyi a trükk, hogy át kell konvertálni .mov-ba.
23.
23.
tsulok
#22: Annyira nem zárt az. Gond nélkül lehet másolt filmeket, zenéket Apple eszközökre is másolni.
22.
22.
Vidofone
Vegyünk egy átlagos iPadot (NEM jailbrakelt). Azt árulja el nekem valaki és mutassa is meg (főleg az Artifaszok közül bárki), hogy egy ennyire zárt rendszerű géppel, amire elvileg csak az iTunes-on keresztül megvásárolt dolgokat (appok, zene, film stb.) tudok feltenni, hogyan lehetséges nem jogtiszta tartalmat rátenni. Ergó, miért fizessek én ezért jogdíjat???
21.
21.
Es akkor ok tegyenek mindenre ezek a sapkasok ilyet .
De akkor egy kurva szot nem akarok hallani a torrent oldalak baszogatasarol meg hogy lecsuknak valakit.
Hiszen elore megbuntetnek (mindenkit) azzal, hogy kifizettetnek vele egy ilyet. Meg azt is aki rohadtul nem illegalis dologra hasznalna.
Milyen tisztesseges az hogy eleve bunos vagy amig be nem bizonyitod az artatlansagod (de hiaba bizonyitod nem kapod vissza a penzed).

Ez kicst oylan mint az egyszeri gyerek akit jol tarkon nyomnak, aztan amikor mondta hogy nem csinalt semmi rosszat, akkor a valasz, hogy majd rossz leszel.
Esetleg megcsinaltatod a jogsid, veszel egy autot, aztan rabasznak meg 500 ezret az arara. Mert esetleg gondatlansagbol okozhatsz balesetet.
Bevehetik a fa&@om.
20.
20.
#7: Egy reszevel meg egyet is tudok erteni tenyleg nagyon dragul minden, de attol fuggetlenul egy hulye vagy ....
19.
19.
A rohej az hogy az xd kartya amit az olimpuson kivul senki nem hasznal is artisjus-os.
Namarmost, akkor jogdijjat fizetek a sajat magam altal keszitett fenykepeim utan is.
Az anyjat ba#&@a meg az osszes, meg az is aki egyet ert veluk.
17.
17.
Danikika94
És mi van ha rohadtul nem arra használom mint amit ez a barom artisjus gondolja?..-.-"
16.
16.
randall13
Az egészben az az ironikus, hogy olyanok vannak felháborodva és követelik a jogdíjaikat, akik a kalózkodás nélkül sehol sem lennének.
15.
15.
#7: Itt nem csak a tabletről van szó te nagyon okos, hanem ha például veszel a saját tetves fényképezőgépedhez memókártyát, amire a SAJÁT KICSESZETT KÉPEID fotózod a családodról meg a házadról, akkor arra is fizettél az artisjus nevű rablóbandának pénzt.
10.
10.
Ooorky
#7: Összeszámoltam:
Idén vettem 1 db 1 terás vinyót, direkt a Steam kliensnek és játékainak. Szlovákiában.
4 SD kártyát, egyet a telefonba, amin Google Play-en megvett albumokat hallgatok (ha már tetszik egy zenekar akkor nekem megér 1200ft-ot az albumuk), többit videokamerába, fényképezőgépbe. Szlovákiában.
4 32GB-os pendrive-ot, amikre a fentiekkel felvett filmeket/képeket rakom, hogy bármikor meg lehessen a Tv-n nézni... Ezeket is Szlovákiában.
+ha már kint jártam akkor ott vettem új tv-t, monitort, egeret, gamepad-et...
Egy hülye matrica miatt gyakorlatilag minden drágább műszaki cikkért átmentem a "határ" túloldalára.
9.
9.
#8: ritkán értek veled egyet, de szerintem ebben most teljesen igazad van.
nevetséges ami ebben az országban megy, ezzel én nem tudok közösséget vállalni a továbbiakban bocs.
8.
8.
dzsiádzsó
#7: Te nagyon okos mi vagyunk a tolvajok?
Tisztázzunk már valamit!
Egy: ez egy magánszervezet, amit a kormány hatósági jogkörrel ruház fel kb. mi alapján fizettetnek veled (nyilván nem tolvajjal) olyan hozzájárulást, amit az illegális tevékenységből fakadó károkat kívánják mérsékelni!
Kettő: semmilyen elszámolást nem kell adniuk ezeknek a tolvajkergetőknek, hogy kinek és mennyi pénzt adnak!!!! Még jó, hogy én vagyok a tolvaj szarrá adózom magam, de ők kedvükre költik a 16 milliárdot, hogy éppen majka kap 30 milliót, vagy flour tomi 100-at azt a jóég se tudja, de igazságos lehet az biztos!
Három: kb. 10 milliárdnyi kárt okoznak a szerzői jog megsértésével az emberek, ehhez képest 2x annyit szednek be! Ja és okoznak 30 milliárdnyi kárt, mert a kuyta nem vesz dvd-t, hdd-ét és sorolhatnám, szépen ez mind szlovákia megy, ahol szegény művészekért nincs ilyen remek szervezet!
7.
7.
SP4C3F0X
Kicsit nevetséges ez a felháborodás. Kb. olyan mint amikor a tolvajnak áll feljebb az ha elkapják a rendőrök, vagy ha az adósnak áll feljebb ha behajtják rajta a tartozást :D Nem minden nap vesz az ember tabletet. Egyszer meg ki lehet bírni. Jobban aggaszt más drágulása.
6.
6.
PolluxHUN
Mocskos szemét legálmaffia! A csókos f*szcibáló "művész" DJ urak (pl. Bárány, Hamvai meg összes hulladék) meg röhögnek a markukba! Ilyen szartaraj patkány törvényileg felügyelt pénzmosoda is csak ebben a szánalmas országban létezhet!
http://www.youtube.com/watch?v=bTyrQ7z2XrU
4.
4.
Game Fan
#2: Érdekes egy szervezete az Artisjus az biztos... Mondvacsinált az egész úgy ahogy van, nem sok értelmét látom főleg a mai világban ahol lényegében már-már sok ember inkább használ ingyenes zenehallgató alkalmazást (Deezer, Google Music, bármilyen rádióadó akármi) mintsem tölti le jútúbról és kínlódik vele. Egyet értek veled ebben. Megveszem a telefonom annak a háttértárán is van artisjus díj, tableten is csak most már magasabb mert elterjedtebb... a gépem HDD-jén is van artisjus díj, dvd-ken, külső adathordozókon mindenen. Esetleg az internetkapcsolatot nem akarják jogdíj alá vonni, mert a youtubon fogyasztok szolgáltatásokat anélkül hogy fizetném a jogdíjat, esetleg mert felhőbe töltöm fel az adataimat??
3.
3.
Ooorky
Akkor jövőre már ennek az áfája is Szlovákiát fogja gazdagítani... Fényképezőgépbe memóriakártyát már így is onnan hoztam.
2.
2.
dzsiádzsó
Nevetséges ez a szervezet! Teljesen jogellenes, csak hát ugye kell a pénz, akkor a jogszerűség úgy alakul, hogy beszedhető legyen!
Amennyiben én, és minden olyan ember, aki (egyébként pl nem is használja fizetős tartalmak másolásához, hallgatásához eszközeit) fizet, akkor milyen lapon tartják illegálisnak az ilyen tevékenységet? DVD-re másolok egy filmet fizetek érte artisjus díjat, meg az is fizet, aki simán a családi videót írja ki... Fizetek, de lebukás esetén még majd meg is büntetnek? Óriásvállalatok rabszolgaként dolgoztatnak, és kerülik az adózást minden módon, ezáltal giga profitjuk van, fizessenek ők! Fizessen az Apple akinek eszközén megy a lejátszás, fizessen a youtube, akinek anya vállalata 16 milliót adózik 35 milliárd euró forgalom után, vagy a telekom, ami adja a netet, egyébként EU áron, miközben a fizetések negyedét se érik el egy ugyanolyan munkakört betöltő német esetében.

Örülnék ha az Artisjus mellet valami humánjus is létrejönne, akik nem csak agyondrágítják a termékeket minden hülye EU-s szabályra hivatkozva, hogy ne legyen szomorú a csirke a ketrecben, hanem megvizsgálnák mennyire igazságos éhbérét ugyanazt dolgozni, mint nyugaton, ahol 4-5x fizetésre még mindig csak 1,5-2x árak jutnak...
1.
1.
Csoki80
Külföldről jobban megéri rendelni, s úgy látom jobban meg is fogja :-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...