Felszámolta a Microsoft az emulátorokat az Xboxon

  • Írta: pandaril
  • 2023. április 7.
  • Gyászhír
Link másolása
Az emulátorok hajtóvadászata még tavaly indult el, azonban most új szintre lépett a dolog, a már letöltött programokat és retró játékokat is törölte vagy blokkolta a Microsoft.

Az Xbox Series-konzolok 2020-as megjelenése óta ismert dolog, hogy bár kifejezetten nem támogatta a Microsoft az emulátorok használatát, azonban rendkívül könnyen lehetett működésre bírni a platformon olyan programokat, mint például a Dolphin vagy a RetroArch, amelyek segítségével több száz régi, más platformokra írt játékkal játszhattak a felhasználók. Volt, aki kifejezetten azért vásárolt Xboxot, hogy a régi játékait játszhassa rajta az új konzol nyújtotta kényelmi funkciókkal. Fontos megjegyezni, hogy itt is legális emulációról van szó, tehát a játékosok saját játékaikat futtatták a konzolon, de természetesen elkerülhetetlen, hogy felüsse a fejét a kalózkodás.

Az elmúlt hónapokban a Microsoft sorra elkezdte törölni az emulátorokat a Store-ból, amit ugyan igyekeztek az azokat készítő vagy terjesztő személyek visszatölteni az áruházba, azonban csak ideig-óráig maradtak elérhetők. A már letöltött programok és a játékkönyvtárak eddig megúszták, azonban a Microsoft most már ezeket is törölte vagy elérhetetlenné tette az Xbox konzolokon.

A cég szóvívóje szerint a Microsoft Store szabályzatának frissítése nyomán a 10.13.10 pont szerint minden program, amely emulációt használ, tiltott a platformon. Egy belsős forrásra hivatkozó Twitter-felhasználó posztja szerint a tiltás egyik oka a Nintendo. A japán cég hírhedt arról, hogy radikálisan ellene van az emulációnak, még akkor is, ha az teljesen legálisan történik. Biztosan nem segít a dolgon, hogy a közelmúltban megállapodtak a Microsofttal, hogy több Xbox-játék, illetve a sikeres akvizíció esetén az új Call of Duty is megjelenik majd a Nintendo aktuális konzolján. A poszt szerint a másik ok az emulátorok törlésére az, hogy ezek az appok rendszerint olyan jogosultságokat igényelnek, amilyeneket a többi program nem, és ezeket a jogosultságokat kihasználva akár az adatlopás is lehetséges.

Valamennyire vigaszt nyújthat, hogy az emulátorok használata a fejlesztői módban elérhető marad. Ebben a módban a konzol gyakorlatilag elszigetelődik a külvilágtól, azonban hivatalosan nem javasolt így használni az eszközt, illetve ez a mód fizetős, 20 dollárt kell letenni az asztalra a használatához.

35.
35.
Sophisticated Karen
24. pontosan, szerintem is a legaggasztobb hogy a vasarlas utan megvaltoznak a szabalyok. Nem vagyok prowarez. Ma aki akar, szinte ingyen tud nagyon jo jatekokkal jatszani. Viszont ha a hardwaret megvettem es felinstallatam dolgokat amik mukodnek (hogy az emulator mennyire legalis vagy nem az kb olyan kerdes hogy a GTA4t meg lehete 10 evvel kesobb roviditeni) akkor MS vagy sony ne nyuljon utolag bele.
34.
34.
Ca$Hman
Nem így értettem, hanem hogy változtass a felfogásodon, de a nomád életmódon már én is gondolkoztam, csak hiányozna a kényelem :D
32.
32.
Ca$Hman
Én is ilyen voltam jó pár évig, aztán rájöttem szomorkodással nem sokra megyek. Utána idegbetegeskedni kezdtem emiatt. Az sem segített. Le kell szarni a sok genyóságot, és kiszedni ebből az elkúrt nyomorék világból amit csak ki tudsz. Mert amúgy bedarál a rendszer.
30.
30.
Ca$Hman
Ha hiszed ha nem, megèrtelek Heineken, de ha ügyes vagy, egy bizonyos ideig kell csak robotolni. Utána már mások robotolnak majd neked :) Persze 360.000 ből aki csak enni tud, meg lakni, annak nehéz lesz összehozni a dolgokat. Egyébként igazságtalan jah, de nem az a megoldás hogy kesergünk és elbasszuk az életünket. Tudom nehéz, olykor én is szoktam, de ki kell tartani, és jól gazdálkodni a lével, hidd el vannak akik 250 ezerből jobban élnek mint te, és nem adósodnak el. Persze a Marci hevesen élés sztemis ott kezdődik h fél misi, de azért 300 felett úgy élni mint te... ott valami gond van.
28.
28.
DragonBleacPiece
#25: nem mindenki akar hollandiába menni 1 trillióért se egész nap rohadni egy koszos raktárban és 50 kilókat cipelni amúgy, szóval nem ez az egyetlen alternatíva pénzt keresni
26.
26.
crytek
#25: Valaki valamiről azért mond le (pedig szeretné akarná ) mert nincs rá pénze. Nekem nincs ilyen mivel semmi se érdekel mint korábban többszőr is írtam.
Pl most szedtem ki a 110. eurot az egyik kérdőives oldalról. Szóval szépen csengetnek ez fedezi bőven a sok éves bundlezást. Talált pénz :)

Boldognak persze hogy az vagyok mivel amit csinálok az tudatos és annak élek amit szeretek. Most laza 5.355 milla jön majd a mol osztalékból is.. 2 év alatt nem költök ennyit kajára meg rezsire szóval a teljes éves fizetésem megmarad. Max 5 év és nyugdíj aztán dolgozzanak a szegények :)
25.
25.
Ca$Hman
A pénz önmagában csak egy darab papír. Értéke az élménynek/tárgyaknak van amit veszel belőle. És nemtom mennyiért zabálsz Heineken, de sokan tudnak 350ből az általad felsorolt dolgokra is költeni valahogy. Ettől persze egy mocsok gazdasági helyzet van jelenleg, és hülyeség , hogy csak a háború meg az infláció, mesterségesen is rá van erre téve, a pofátlan k. anyjukat, de azért ahogy lefested, és amire Crytek aztmondja hogy stimmel, az azért nem normális. Mondjuk ő legalább boldog így ÁLLÍTÓLAG, de te kicsit keserűnek tűnsz, szóval csak érzed para ez a felfogás.
Ha meg te egy minimalista biztonsági játékos vagy és csak akkor költesz ha sok van, faxért nem teszel magadért, és mész ki külföldre melózni. Hollandiában egy raktáros megkeres 800 felett, és egy munkásszálló fillérek. Vagy teszel félre,és kezdesz vállalkozni majd itthon stb. Sírni a legkönnyebb.
24.
24.
Doomsayer
#20: Itt ezzel az az aggasztó inkább, hogy valami fel van telepítve a box-odra és utólag is belenyúlhat a microsoft, hogy most hirtelen kitaláltuk, hogy mégsem. Tehát nem konkrétan az a bajom, hogy éppen az aktuális emuláció sztori, hanem ugyan ezzel a lendülettel és képességgel bármire kitalálhatják ezt.

Mondjuk megvan neked a GTA4 és szereted azt a játékot, de holnap majd kiírja, hogy ne haragudj, de ezt ezen túl már nem jogszerű használni, mert mondjuk, lejárt a zenének a jogdíja. Vagy kiírja jövő héten a Resident Evil 5, hogy most már nem lehet használni, mert rasszista gyakorlat afrikai népet lőni. Nyilván most ezek sarkított példák, de a lényeget le lehet szűrni belőle.
20.
20.
Chdz
A jogi nézeteltéréseket akadályozták meg ezzel, jogosan. Aki emulálgatni akar az tegye PC-n, mert ott nincsennek megkötések.
19.
19.
DragonBleacPiece
sokkal alázatosabban is elő lehetne adni ezt heineken54, te kint élsz németben gondolom nem kell fosnod minden héten hogy 3 kukacos alma helyett csak kettőt tudsz venni, és hogy a 39 forinttal olcsóbb májkrémet vedd amin nincs nyitó
18.
18.
Ca$Hman
17: Azt írta csak arra nem költ amire nem muszáj. Söröcskére gondolom muszáj, máskülönben nehéz lenne ittasan kommentelni, meg kibírni a minimalista sivárságot, amit az okoz, hogy mindenre sajnáljuk a casht. Vagy épp nem tudunk semmit megengedni magunknak, de akkor meg valamit rosszul csinálunk, akkor valamit változtatni kell ... De amíg mások ("nagyok") hibáztatásával vagyunk elfoglalva,addig nehéz lesz.
8.
8.
Ca$Hman
Heineken: Te rosszabb vagy mint Crytek. Hogyha nem tudnál kalózkodni akkor már muszáj lenne fizetni érte jóember, szóval nem olyanért fizetnél, amiért "nem muszáj". Vagy arra érted a nem muszájt, hogy ez nem olyan mint a kaja, hogy meghalsz nélküle? Jó egy minimalista kisstílű alak vagy, marhára nem irigyellek, sok értelme van így az életnek ha az ember csak eszik meg iszik meg szarik, aztán lefekszik aludni és repeat.

Crytek: Most marhára egyetértek veled, emulátorok kajak 99%ban = warez, aki mást mond az vetít.
6.
6.
Ooorky
Pont távol vagyok a géptől, de ha jól értem lényegében semmi sem változott (developer módban tolom).

Mondjuk én pont a PS2 library-met pörgetem most (éppen Yakuza 2-t), mert az eredeti PS2-nek vmi förtelmesen szar képe van 4K tv-n + gyerek kihívást érez arra, hogy a kontroller kábelén ugráljon.
5.
5.
rDAVE
Nagy hiba... Még szerencse, hogy PC-n nem tudják a konzolcégek lelőni ezeket.
4.
4.
crytek
#3: Semmi szoni nincs itt csak tömény warez
3.
3.
Nothing
#2: Tuti, hogy ebből is kihozod valahogy a "mocskos retek szoni"-t...
2.
2.
crytek
"Fontos megjegyezni, hogy itt is legális emulációról van szó, tehát a játékosok saját játékaikat futtatták a konzolon"


Juj ez azért nagyon de nagyon gáz. Ez kb olyan igaz mint a fidesz szövege a lopásra hogy a nagy cégek 95% nyereségét (extraprofitját lenyulja) és azt mondja rá kell a rezsivédelemre..

Itt is a lelki szemeim előtt látom hogy a sok nintendos sárga meg szürke meg mittudomén milyen kazis user probálja a játékát ráeszkábálni xboxra... emulátor = 99.9% warez maradjunk ennyiben. Az ugyanis ha te egyszer megvetted a játékot 1976-ban nem jogosít fel arra illetve nem lesz legális hogy letöltöd ncore-ról és emulátorral toljad 2023-ban... Ha én megveszek egy filmet bluray-en nem enged be a moziba rá csak mert ott lobogtatom a kezembe a lemezt de hát megvettem onnantól mindenhol jár a film nekem..
1.
1.
Doomsayer
Én is feltettem a Box-ra a Retroarch-ot és egy pendrive mindig lóg ki belőle telis-tele jogtisztátalan játékokkal. Nem tudom, hogy eltűnik-e róla, vagy megmarad, de igazából mindegy is. A Wii U is ugyan olyan durva emulátor gép a PS2-ig bezárólag, de a Steam Deck is a PS3-ig bezárólag, na meg ugye ugyan azon a TV-n van az asztali gép is, csak a box-ot egyszerűbb bekapcsolni a kontrollerrel, mint a PC-t, mert ez utóbbihoz fáradtságos munkával oda kell menni... (most kell sajnálni)

Nintendo meg mindig olyan, hogy az ember jól beszólna nekik, de vannak nagyon jó játékaik. Vagyis legalábbis nekem van több is, ami nagyon bejön tőlük. Itt a gond csupán az, hogy ha az emulátor eléri azt a szintet, hogy egy az egyben tökéletes és hiba mentes az emuláció, akkor jobb PC-n tolni a N játékokat, mint a Switch-en, felbontás, fps és teljesítmény miatt.

https://www.youtube.com/watch?v=g2a5PmIhryA
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...