Hazudott a tévék képfrissítéséről a gyártó, most 3 millió dollárt fizet

  • Írta: aronsz
  • 2024. január 3.
  • Hír
Link másolása
Megállapította a bíróság, hogy félrevezette a vásárlókat a Vizio, a büntetés azonban inkább precedens értékű, mintsem valós kártalanítása a pórul járt vásárlóknak.

A Vizio által reklámozott „black frame insertion technology” (fekete képkocka beillesztési technológia), állításuk szerint megduplázza a televízióik tényleges képfrissítését. Azaz a 60Hz-es tévék valójában 120Hz-el, a 120Hz-esek pedig 240Hz-el működnek – legalábbis a vállalat szerint. Az állítás azonban hamis volt, ezért most a cégnek fizetnie kell – számolt be róla a The Verge.

A vállalat természetesen mindent tagad, a jövőben azonban nem fogja az eszközeinek „valós képfrissítését” reklámozni. A döntés értelmében bárki, aki Kaliforniában, 2014 áprilisa után Vizio televíziót vásárolt most 17 és 50 dollár közötti kártérítésre számíthat, az igénylők számától függően.

A károsultak szempontjából ez az összeg nem tűnik világmegváltónak, azonban talán abban lehet reménykedni, hogy a döntés precedenst teremt és segít kicsit tisztítani a képfrissítések körüli szürkezónákat. Korábban az LG és a TCL is hasonló vádakkal nézett szembe, utóbbit el is marasztalták.

Mindig népszerű vita, hogy a magasabb képfrissítés számít-e vagy sem, a marketing azonban rendszerint az utóbbira szavaz. A televízió, illetve monitor gyártók előszeretettel emelik ki a magas képfrissítést, így előfordulhat, hogy kicsit kozmetikázzák a számokat. Az ehhez hasonló döntések talán segítenek segítenek megszüntetni a hasonló gyakorlatokat.

2.
2.
Grabowsky30+
Van egy jópofa sztorim a képfrissítésről. Anno az Oled tévék "hajnalán" vettem egyet. 4K 120hz a tévén volt 2.1es HDMI ami ehhez kell, de akkoriban még a gtx 1080 volt a csúcs ezen csak a 2.0b HDMI volt ami nem tud 4K 120at csak 60at, viszont volt DP 1.4 ami tudja. Nem volt még ps5, xsx (4k-s konzolok) csak és kizárólag a pc volt ami tudott valahogy kiadni magából 4k 120 fps-t, de nem létezett HDMI 2.1 - DP 1.4 kábel átalakító semmi! Szóval érdekes kis szitut volt, hogy volt képernyő ami tudta, volt pc ami tudta csak kábel nem volt hozzá, de nem a boltba hanem a világon! Persze azóta megoldódott, de azért ezt elég pofátlanságnak gondoltam akkor is és ma is!
1.
1.
Grabowsky30+
Állambácsi 3millát kap, a vásárlók akiket át....tak meg 17et? Korrekt!!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...