HWSW: Bajban lehet az X az EU-ban

  • Írta: szlav
  • 2024. július 12.
  • Biznisz
Link másolása
Közzétette előzetes döntését az Európai Bizottság az X-szel szemben tavaly decemberben indult vizsgálatban. A szervezet szerint megállapítható, hogy Elon Musk cége több ponton is megsérti az EU digitális szolgáltatások működését szabályozó rendeletében foglaltakat - írja a HWSW.

Rendkívül aktívnak mutatkozik az utóbbi hetekben, hónapokban az uniós versenyjog, mely napokkal a kezdődő nagy nyári szabadságolások előtt bejelentette, hogy megküldte az X-nek a céggel szemben tavaly indult uniós vizsgálat előzetes döntéshozatali dokumentumát.

Ez a dokumentum, mely a határozathozatal előtt lehetőséget biztosít az eljárás alá vont számára a válaszadásra és további vállalások, engedmények tételére megállapítja, hogy a cég több ponton is megsértette a digitális szolgáltatások működését szabályozó jogszabály, a Digital Services Act (DSA) rendelkezéseit.

A Bizottság konkrétan három pontot találta jogsértőnek az X működését. A szervezet elsőként az előfizetésért cserébe elérhető "ellenőrzött" státusz működését kifogásolta, mely egy olyan, bizalmat növelő megkülönböztető jelzés, mely azt a benyomást keltheti a felhasználókban, hogy a fiók tulajdonosa legitim, az általa közzétett tartalmak valóságtartalma pedig gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen.

A vizsgálat azonban bebizonyította, hogy ezzel a megkülönböztető jelvénnyel rosszindulatú személyek vagy szervezetek is visszaélnek, ezzel a rendszer működése megtévesztheti a felhasználókat, az ellenőrzött státusz használata e tekintetben sötét mintázatnak minősül.

A Bizottság emellett a hirdetési környezet átláthatóságát és a megfelelő kutatói hozzáférést is kifogásolta - további részletek a HWSW-n.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...