Ennyit költ a dolgozókra a Valve

  • Írta: pandaril
  • 2024. július 16.
  • Biznisz
Link másolása
A Valve befolyása a játékiparra tagadhatatlan, ugyanakkor érdekes, hogy emellett mégis milyen kicsi cégről van szó. Egy per kapcsán derülhetett ki, hogy mennyit költött a dolgozókra a cég.

Amikor a Valve-ről van szó, hajlamosak vagyunk egy olyan céget elképzelni, mint a Sony vagy a Microsoft, akiknél végtelen a pénz és több tízezer alkalmazott végzi a munkáját. Ugyanakkor a valóság ennél sokkal prózaibb. a Steam mögött álló cég meglepően kicsi. A Wolfire-rel zajló pernek köszönhetően számos adat került napvilágra erről, és arról is, hogy az egyes részlegekre mennyit költött a Valve.

A SteamDB-t alapító Pavel Djundik osztotta meg X-n az adatok, amelyek 2003 és 2021 között mutatják a cég alakulását. A legfrissebb adat szerint 2021-ben a Valve-nek mindössze 336 dolgozója volt, és ebből összesen 79-en dolgoztak a Steamen. Emellett az is kiderült, hogy az egyes részlegeknek mennyi pénz jutott. Ilyen egységet alkotnak a játékokat készítő csapat, a Steam csapat és 2011 óta a hardver csapat.

A The Verge táblázata, ami a becsült éves csoportszintű bért és a becsült alkalmazottszámot is tartalmazza, itt tekinthető meg, és jól mutatja, hogy a legnagyobb fizetéseket az adminisztrációban viszik haza az alkalmazottak, bár a játékfejlesztők sem panaszkodhatnak. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy mindkét oszlop adatai csak becsült adatok, mivel a Valve egy magáncég, és nem kötelesek nyilvánosan publikálni a pénzügyi eredményeiket, lévén nincsenek befektetőik, akik felé jelentési kötelezettségük lenne. Azt azért ők maguk is elismerik, hogy a dolgozónkénti éves profitjuk jobb, mint a Google-é vagy az Amazoné (ez a helyzet eredményezte a Wolfire perét is, akik szerint a Valve nagyon kevés pénzt forgat csak vissza a Steam fejlesztésébe.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...