A Unity teljesen megszünteti a runtime díjszabását

  • Írta: JesusHun
  • 2024. szeptember 13.
  • Biznisz
Link másolása
Egy éve nagy port kavart a fejlesztők körében a Unity új üzletmodellje, miszerint a játékgyártók a letöltések száma alapján fizettek egy adott díjat, mostanra viszont belátta a cég, ez nem járható út.

Matt Bromberg, a Unity vezérigazgatója nyilatkozatot adott ki, amiben elmondta, a közösséggel, fogyasztókkal és partnerekkel folytatott hosszas konzultációk eredményeképpen elköszönnek a runtime alapú díjszabástól, ami viszont a játékiparon kívüli szereplőket nem érinti. Az elmúlt 3 hónap beszélgetései alatt fontos téma volt a Unity jelenlegi állapota, amihez elengedhetetlen valamilyen mértékű áremelés, ami immáron nem visszás módon fog megtörténni.

A letöltésenkénti nagyjából 20 centes díjjal járó runtime modellről a "seat-based"-re állnak át, amiben már az egyedi felhasználókat fogják alapul venni a számításokhoz, így nem lehet majd többé manipulálni a számokat az esetleges ismételt és nem valós letöltésekkel. A runtime modell azért is bajos volt, mert retroaktív módon a régi fejlesztéseket is bevonta a képbe, ami érthető módon nem tetszett a fejlesztőknek.

Fair árszabást szeretnének, hogy jelenlegi és jövőbeli partnereiknek is megfelelő környezetet teremthessenek a hosszútávú együttműködéshez. A Unity 6 idei megérkezésével azonban változások jönnek, a Unity Personal továbbra is ingyenesen elérhető lesz, a bevételi határ amitől pedig díjat kell fizetni, $100,000 dollárról $200,000 dollárra módosul. A "Made With Unity" logót nem lesz kötelező feltüntetni, valamint 2025 január elsejétől a Unity Pro és Enterprise előfizetési díjai és bevételi határai is emelkedni fognak.

3.
3.
Extol
A Unity humorosan szólva eljátszotta a fejlesztők bizalmát
2.
2.
silkgoat
#1: vagy mentek Godot-ra. Azok a fijuk sem szarakodtak es kidobtak a migration tool-jukat ahogy az Unreal :D
1.
1.
cyberstaker
Késő... Ezt valszeg végérvényesen elk*rták. A bizalomnak annyi, és felhasználóbázisuk nagy része átpártolt az unrealhoz. Ez a vége, ha túl greedy vagy... Valaki szólhatott volna a Sony nak is a PS5 Pro bejelentés előtt :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...