HWSW: Ezek a tervek az Intel felrázására

  • Írta: szlav
  • 2 napja
  • Biznisz
Link másolása
Hétfőn kiderültek annak a részletei, hogy a menedzsment miként kívánja kirángatni az Intelt fennállásának eddigi talán legnagyobb válságából - számolt be a HWSW.

Strukturális változások és több milliárd dolláros beruházások elhalasztása is szerepel abban az intézkedéscsomagban, melyet az Intel menedzsmentje hétfőn tett le az asztalra abban a reményben, hogy ezzel sikerül majd megfordítani az egykor szebb napokat látott amerikai processzorgyártó szerencséjét.

Mindenekelőtt az Intel nyomatékosította, hogy semmilyen szinten nem opció a bérgyártó üzletág, azaz a foundry részleg értékesítése, noha az átalakítások kiterjednek majd erre a területre is. A vállalatvezetés ezzel együtt bejelentette, hogy jelentős összegről szóló bérgyártói szerződést kötött az Amazonnal, mely az AWS üzletág adatközpontjai számára kíván mesterséges intelligencia megoldásokhoz szánt processzorokat gyártatni az Intel 18A gyártósorain.

Bár a szerződés értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, a Microsoft mellett az Amazon már a második igazán nagyhalnak számító megrendelő, melyet az Intel Foundry meg tudott szerezni magának. A hírt a befektetők is jól fogadták, az Intel papírjainak értéke a bejelentést követően 8%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Pat Gelsinger vezérigazgató a tegnapi bejelentés során ismertette azokat a konkrét terveket, melyektől a vállalatvezetés jelentős költségcsökkentést és fókuszáltabb működést, azaz lényegében az Intel újbóli talpra állását várja hosszabb távon.

Ezek közé tartozik az előzetes pletykáknak megfelelően a cégcsoporthoz tartozó, FPGA chipeket gyártó Alteraban lévő tulajdonrész egy részének értékesítése, illetve a foundry üzletág működésének átszervezése úgy, hogy az az anyacégtől függetlenebben mozoghasson és képes legyen a hatékony tőkebevonásra.

Az átszervezések részeként az Intel a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az eredeti profilra, azaz a CPU-gyártásra, mely vélhetően együtt jár majd azzal, hogy jelentős részben a többi részlegből kell majd távoznia annak a mintegy 15 ezer alkalmazottnak, melyek leépítését augusztusban jelentette be a társaság.

A fentiek mellett számos beruházás ideiglenes leállítására, köztük két gyárépítési projekt jegelésére is sor kerül. További részletek a HWSW-n.

2.
2.
gegory
Az van, hogy qrvára el voltak szállva maguktól. Közben az AMD csöndebn lehagyta és olyan procit tett le az asztalra amit még egy olyan Intel fanboy is megkönnyezett mint én (én személy szerint Xeon párti vagyok 20 éve de az új AMD architektúra qrva jó). A másik nagy hiba, hogy tettek az asztali CPU-kra és az átlagos vásárlókra és most megissza a levét az a 15 ezer alkalmazott. Gondolom egyik felső és közép vezető se lesz köztük akik a hibás döntésekben részt vettek.
1.
1.
Extol
Elég nagy szégyen ez egy ilyen nagy múltú vállalatnál
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...