Sam & Max Episode 2: Situation Comedy

Link másolása
Értékelés 7.8
Az első rész után pár hónappal, TellTale bandája ki is adta a Sam & Max sorozat következő részét, Situation: Comedy. Ezúttal a nyomozó kutyát és társát, az idegbeteg nyulat egy emberrablásos esethez riasztják, ami egy talkshow alatt történt meg. Útközben, a degenerált duó körbejár egy hatalmas tv stúdiót, sztárokat ismernek meg, sok szereplővel találkoznak akik (általában) kedvesek, ám enyhén buggyantak.
Először is, az első rész hibáit javítva még szebbre csiszolták a játékot és annak menetét. A beszélgetések sokkal szabadabbak és sok elrejtett meglepetés vár minket a helyszíneken, amiket érdemes felfedezni. Ha azt is beleszámoljuk, hogy minden kis apróságot felfedeztél a játékban, így is kissé rövidnek tűnik a játék az előző epizódhoz képest; három óra alatt végeztem ki a játékot. Szerencsére, a történet egy kicsit jobb lett és látszik, hogy ez a rész kezdi el igazán a sorozatot. A TV stúdió magasokkal nagyobb helyszín, mint amelyeket ez idáig felfedezhettünk a játékban.


Miközben az első részben a logikai fejtörők könnyűre sikeredtek, a második részben sokkal gyengébbre sikerültek. Nincs még egy olyan komplex csapda készítési folyamat, amit Whizzer ellen kellet használnod az előző részben. Most olyan dolgokon kell majd törnöd a fejed, hogy hova rejts el egy tehenet, hol szerezz egy képet az idegenekről, vagy hogyan süss egy tortát. Néhány fejtörő pedig megoldja saját magát, ahogy haladunk előre a történetben, tehát soha nem kell visszafordulnod, ha akadályba ütközöl; csak menj és fedezd föl a többi területet és oldj meg más dolgokat, az akadályok majd maguktól elhárulnak, ne aggódj.


De megint csak ismételném magamat, hogy nem nehéz fejtörőket kérek a fejlesztőktől. Csak a játék szerintem kicsit, hogy is mondjam… kizár a saját játékomból és folyik magától. Hogy az igazat megvalljam, csak néhány lépést kell ide vagy oda tenned, hogy teljesíts egy-egy feladatot, ám a fejtörőkhöz a Situation: Comedy-ben nincs másra szükség csak egy kis nyugalomra és egyszerű logikára.


Sam & Max még mindig humoros és cinikus, és ezt szívesen használják „áldozataikon". Például olyan beszólásokkal, hogy: "sötétebb vagy, mint egy kövér ember hónalja" és olyan tárgyakkal, mint a Lapos Mogyoró, Situation: Comedy szintén sok röhejes dologgal van teli.


De még így se találom igazán, hogy az új Sam & Max megközelítené a bohóckodó, ám komoly komédiáját az eredeti résznek. Nem az, hogy a paródiák nem lennének elég viccesek, ám túlságosan a biztonságra játszanak. Egy alkalommal, például három idegent kell lefotóznod édes-hármasban, ám amikor eljön a fotózás ideje, három embert kell lefotóznod akik egymás mellet állnak. Ilyenkor a játék kezdene érdekes és hihetetlennek tűnni, ám mindig ezt az érzést rontja el az egyszerű megoldás.


Az egyik jó példa a poénok kihasználatlanságára, a skinbody (akik olyanok, mint a skinhead-ek de, tudod, egész testüket) sok humoros jelenetben szerepelhettek volna és már maga a megjelenésük is röhejes volt az első pillanattól fogva… ami kb. 2 percig tartott, mert utána többet őket sem látjuk. Ehelyett egy órányi Legyen ön is Milliomos paródiát kapunk. Fincsi. Lehet legközelebb már a hippiket parodizálják ki.


Sok játékos, akik már az első résszel is játszottak sajnálattal fogják azt észrevenni, hogy a bakik felét újrahasznosították az előző részből. Az iroda, a bolt és Sybil irodája szinte ugyan azokat a tárgyakat tartalmazza, ugyan azokkal a poénokkal és Sam és Max még mindig ugyan azokkal a kommentekkel illetik a tárgyakat. Ha a pozitív dolgokat vesszük figyelembe, sok új párbeszéd került bele a játékba Bosco-val és Sybil-vel. Bosco új személy azonossága nagyon tetszett és talán ez az egyetlen rész, amely örökre emlékeimben ragad. Ellentétben Sybil-vel és Soda Popper Fiúkkal, akikkel kicsit laposak voltak a beszélgetéseim.


Szerencsére, sok új karakter jelent meg a játékban, akiken szintén jót kacagtam. A TV műsorvezető Myra Stump sokkal nagyobb gonosz, mint Brady Culture volt, mivel sokkal összetettebbnek tűnik. Persze, tudom, hogy emberek különbözőek, de valahogy motivációiból, cselekvéseiből és beszéd stílusából alapvetően gonosznak írnám le. A laza Hugh Bliss talán a mostanában látott egyik legjobb karakterek közé tartozik és ezerszer felülmúlja Brady Culture-t, csak sajnos, mint a skinbodies, ő is gyorsan eltűnik a színről.


Végül, de nem utolsó sorban, van egy csirke színész, akit Philo Pennyworth-nak hívnak és szeretnénk ha a fejlesztők minden részben szánnának neki szerepet. Elég vicces képet nyújtott mikor megjelent már az első alkalommal, és a későbbiekben mindenki beleszeret ebbe a kis ártatlan jószágba


A kamerakezelési gondot, úgy tűnik nagyjából megoldották, ám még mindig van pár technikai hiba. Például, a feliratok néha pont úgy törnek meg, hogy magát a poénos mondat második részét csak fél perccel később látjuk meg. A kezelőfelület és a tárgyak, melyeket magunknál tarthatunk könnyen elérhetők és nem zavarnak játék közben.


A grafika és a hangok semmit se változtak az előző epizódhoz képest. A vizuális megjelenítés még mindig csodálatosan nézz ki, 2D-és háttér világ pedig szép lett és sok helyen találhatunk bennük bakikat. Az új karakterek és helyszínek kinézete tökéletes lett. Az új színészek is tökéletesen vették az új karakterek eljátszását, általában ezt Hugh Bliss és Philo Pennyworth-nek köszönhetjük. Mint mindig, a jazz háttérzene sokat lök a játék hangulatán.


Situation: Comedy a történet tényleg folytatódik, de igazából a lényeges dolgok, mint a cselekménye és humora nem igazán lett méltó a folytatáshoz. A fejtörők nagyon le egyszerűsödtek, és nem nagyon dolgoztatják meg a szürke állományunkat. Mint ahogy a poénok túl lágyak az eredeti részhez képest. Abban reménykedtem, hogy az előző rész után köszönhetően az epizodikus megjelenésnek a játék csak javulni fog… úgy tűnik ez nem következett be.


Ezek ellenére a Sam & Max élvezhető játékra sikerült köszönhetően cinikus humorának és vicces szituációjának következtében. Csak egy kicsit ebben a játékban a külcsínre kell nagyon figyelnünk és nem a kihívásra, akkor szerintem minden rendben lesz. Két, három órás kikapcsolódás tudom nem tűnik soknak, de a kutya és nyúl poén kedvelőknek, ez egy tényleg jó vétel ilyen olcsó áron.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...