A rendező megvédi a Mass Effect 3 végét

  • Írta: InGen
  • 2012. március 14.
  • Hír
Link másolása
Bátran mondhatjuk, hogy Mass Effect 3-lázban ég a világ. A játékból az első nap majdnem 1 millió példány kelt el, ám sokak számára a lelkesedés alábbhagyott, mikor a történet végére értek. Többen kiábrándultak a befejezést látva, sőt még petíciót is indítottak annak megváltoztatására.

Nem fogunk semmit lelőni a Mass Effect 3 befejezésével kapcsolatban, de aki már a végére ért, az tudja, hogy eléggé megosztó befejezéssel van dolgunk - vagyis közel sem tudja mindenki gyomra befogadni. Olyannyira, hogy elindult egy jótékonysági kezdeményezés Retake Mass Effect névvel, ahol mindenki felajánlhat valamennyi összeget, aki úgy gondolja, hogy meg kellene változtatni a harmadik rész végét - minden befolyt összeg a Child's Play alapítványnak megy.


Casey Hudson, a Mass Effect atyaúristene azonban kiáll a játék mellett: "Nem akartam, hogy a játék felejthető legyen, ezért egészen odáig elmentünk, mint ez a befejezés, ami megosztja a játékosokat. Az emberek vitatkoznak és beszélgetnek a kialakult helyzetről, és hogy mi fog következni ezután."

Hudson szerint ez mindig is benne volt a Mass Effect-univerzumban, ahol a "tények" mellett sok olyan dolog is akadt, ami személyes értelmezés kérdése volt, s amelyen utólag kellett gondolkozni.

109.
109.
kevinbutler
#108: Hát igen elég szomorú, hogy így összecsapták. Egyesek szerint a relék továbbküldik az energiát, mielőtt felrobbannak. Ezzel 2 hatalmas probléma van. Egyik, hogy ha mindegyik relé átküldi az előzőek energiáját a következőnek és ehhez a sajátját is hozzáadja ami már önmagában képes egy egész galaxist elpusztítani, az utolsó relé robbanásának az egész univerzumot lekéne söpörnie a térképről. Másik, hogy a videóban mutatják a Tejutat, ahogy a relék iszonyat nagyot robbannak, biztos csak megcírógatja az élőlényeket.
Nem értem miért egy Eredet-klónt akartak, főleg, hogy az Eredetet végülis lezárják a végén nem tudni, hogy pörög-e a pörgettyű. Ez inkább olyan mintha amikor az utolsó álomban járnak, hirtelen csak megszakad a kép és vége, vagy a star wars-os hasonlat, amit te is írtál.
108.
108.
Morv
A BW-nek sikrült elérnie, hogy még mindig a végén agyalok, hogy valami magyarázatot találjak.
SPOILER
Ha az egészet Shepard csak hallucinálta a végén, miután eltalálta a sugár, akkor onnan semmit nem vehetünk igaznak, azt sem, hogy robbannak a relék. Én fejbelőttem a keepereket de semmi sem történt, nem úgy ahogy az egy végén Saren. De akkor mi történt valójában? Mert a credits után a kis videónak sem szabadna valóságnak lenni, mert a Normandy menekülését is csak képzeli.

Vagy tényleg robbanak a relék. Akkor elsősorban, ha a Citadel felrobban, ami egy óriási tömegrelé, sokkal nagyobbat kéne durrania! Nem beszélve arről, hogy a Naprendszerünkben azt jelenti, hogy kettő is van! A legnagyobb meg pont a Föld közelében! Nemár, hogy a Földön ennek semmi hatása sincs! Gondoljunk csak a napszélre például.
De ha varázslatosan úgy robbannak fel, hogy magukbaroskadnak, akkor a Földnél lévő egyesített flotta nem sokra megy, mert hiába az FTL, az üzemanyag elfogy. Éppenséggel elmehetnek más rendszerbe, de akkor ott is maradnak.
Az a bolygó ahova a Normandy lezuhant nagyon jó lehet, ha minden fajnak van benne megfelelő táplálék.
Ha Star Wars-os párhuzamot szeretnék vonni, akkor így nézne ki: Az Uralkodó sokkolózza Luke-ot, Vader nézi. Látszik, érződik hogy vívódik. Hagynak neki egy ki időt. Vader lép egyet.
VÉGE
És ránk bízzák, hogy döntsük el, hogy mi történik és kész. nem tudom, hogy hányan lettek volna elégedettek vele.

És az, hogy mi történik a Galaxissal a döntésünk után, az NEM egy másik történet!
107.
107.
kevinbutler
#106: Igen kikellett volna hagyni az egész csillaggyerek marhaságot, még a te finálédhoz hozzátenném, hogy úgy kellett volna csinálni, hogy a döntéseink szerint alakuljon minden de nem így lett.
106.
106.
wildláma
#105: Most kipróbáltam egy alter befejezést
SPOILER ... semmivel sem lett jobb. /SPOILER
A könyveket nem olvastam, úgyhogy csak a játékok infójára támaszkodhatok. De ha tényleg úgymond szép véget akartak volna adni a trilógiának, akkor a végén ...
SPOILER amikor Shepard és Anderson a konzol mellett beszélget, hogy milyen jó a kilátás (a Földre és a fölött a háborúra), majd Anderson meghal. Na akkor a Cruicible beindul, és szépen végez a Reaperekkel. És vége! /Spoiler
105.
105.
kevinbutler
#104: SPOILER

Ja és a protiánoknál inkább az lehetett a gond, hogy túlfejlődtek és nem adtak teret más fajoknak a galaxisban, de nem a szintetikusok miatt. A játék meg a csillaggyerek pofájába röhög, ugye játék közben pont az ellenkezőjét látjuk, a gethek és kvariánok kibékülnek, EDI és Joker is jól megvan, ennek ellenére a csillaggyerek úgy beszél mintha szentírás lenne amit mond, esélyünk sincs megmondani neki, hogy téved, inkább csak beletörődünk, mintha Luke átállna a sötét oldalra a film végén.
104.
104.
kevinbutler
#103: SPOILER

Megnéztem youtube-on tényleg voltak szintetikus életformák az ő ciklusokban is, de nem hiszem, hogy nagyon veszélyeztetve voltak, látszik, hogy Javik óvatos és megakar szabadulni a gépektől úgy pedig nem lett volna káosz ha esélyt se adnak nekik fejlődni. Másrészt elég egyszerű megoldás, hogy kiírtunk mindenkit, nehogy még a végén egymás ellen forduljanak, ez így sokkal biztonságosabb megölünk téged, hogy ne a szintetikusok öljenek meg.

A csillaggyerektől meg rendes volt, hogy tudta, hogy megfog épülni évmilliók múlva a Crucible és felis építette nekünk a szobát hozzá, ami kinn van az űrbe mégse vette észre senki. És igen sokkal jobb opciók amiket leírtál, de talán az egész csillaggyereket kikellett volna hagyni, beugrik az utolsó tíz percre, hogy lezárja 100 órányi játékidő eseményeit, köszönjük neki.
Még azt se értem, hogy a Reaper-ek, hogy vitték a Földhöz a Fellegvárat, elvileg nincsen hajtóműve, odavontatták vagy mi?
103.
103.
Morv
#99: SPOILER

A protiániánok nem csak VI-t fejlesztettek, hanem létrehoztak valamiféle szinbiózist, csak nagyon rosszul sült el, ezt maga Javik mondja a Port Cargoban, hogy az ő ciklusukban is volt ilyen háború. Pontosan már nem emlékszem mit mond, de valami ilyesmit.

A csillaggyerek baromság, nem szabad hinni neki. Azt mondja, hogy most előszőr ért idáig el organikus ezért választhat, megadja az esélyt. De ha ekkora drukker, akkor a leglogikusabb az lenne, ha ő maga utasítana a Kaszásokat a visszavonulásra és bíztatná Shepardot, hogy őrizze meg a rendet a galaxisban. Ez miért nincs benne? Miért kell minden áron elpusztítani az égész tömegrelé-rendszert akármit is választasz? Shepard is mondhatná, hogy oké, hagyjuk a fenébe a Crucible-t, többet árt, mint használ, és ha mindenkit összegyűjtöttél, akit csak lehetett, akkor le fogják győzni a kaszásokat. Persze nem végleg, mert azok is visszavonulnak. És lehetne folytatni. Ha meg nem akkor 50ezer év múlva meg lehet próbálni újra.
102.
102.
kevinbutler
#100: SPOILER

Tényleg sok autopárbeszéd van benne, örülhetünk, ha megszólalhatunk egyáltalán. Elismerem kellett bele drámai jelenet, mégis csak a Reaper-ekkel harcolunk, dehogy nincs más választásunk a végén, mint elpusztítani a galaxist nálam kiverte a biztosítékot, azért mindenből megárt a sok, főleg, hogy az előző kettőt ezek után mintha nemis ugyanaz a csapat készítette volna. Nekem se mondott semmit a Cerberus Trooper, Kai Leng pedig nagy ász volt a könyvekben igaz talán egy kis felvezetés jöhetett volna, akik nem olvasták a könyvet fogalmuk se lehetett ki ő.
101.
101.
Morv
#100: A Galactic Readiness-t a multival tudod növelni. Én kipróbáltam, de nem tetszik. A hangulata olyan, mintha tényleg mi is katonánk volnánk és nem Shepard aki előbb utóbb mindig győz, ez a része tetszett. De én nem rajongok az FPS-ekért, inkább emiatt nem tetszik.
100.
100.
wildláma
#99: Spoiler

Hát van benne valami. végül is össze van csapva a vége, de maga a 3. rész se a legjobb véleményem szerint. Ha a 2 akció orientáltabb volt mint az 1, akkor a 3 még akciódúsabb mint a 2. Nagyon kevés beszélgetési lehetőség van benne, kevés és béna mellékküldetések, amiknek a lényege a csapatgyűjtés. A "Galactic readiness" az nálam elejétől a végéig 50%-os maradt. A történetvezetés tetszett, és véleményem szerint kellettek azok a drámai jelenetek mint Thane, Mordin és Legion önfeláldozása. De ez a Kai Leng csávókám .... tiszta szívás. A semmiből jött elő, és ő itt a helyi kapdbeafaszom egyből.
Mondjuk arra nem tudom fény derült-e amikor a krogan nyőstényt kimentettük és a végén a 2 cerberus katonát lelőtte, és az egyik akart valamit mondani. Abból sült ki valami jó?
99.
99.
kevinbutler
#98: SPOILER

Énis hű maradtam Tali-hoz csak ezzel a befejezéssel nem tudom mire megyek ezzel. Na meg gondolj bele amikor beszélsz azzal a kis taknyossal, szinte végig állunk, mint a cövek esélyünk sincs visszaszólni, hogy de a gethek és kvariánok meg EDI és Joker jól kijön egymással, ő azzal védi meg a galaxist, hogy elpusztítja azt, esélyt sem adva senkinek. Csak szól tessék válassz egy színt, semmit se tudunk meg a többiekről a Normandy-n kívül, az viszont teljesen logikátlan miért zuhan le és, hogy kerültek rá a társaink, amikor előbb még a Földön harcoltak és tök boldogan szállnak ki a hajóból, amikor elpusztult miden áhhhhh.............. Ja és a protiánok csak VI-t fejlesztettek ki elvileg és tudták is milyen veszélyes tehát nem nagyon kísérleteztek vele, mégis leigázták őket.
98.
98.
wildláma
#97: SPOILER

Hát nekem ami lejött a végéből (meg úgy az egészből), az az, hogy ugyebár a ciklusok azért vannak, hogy a fejlett organikus élőlényeket, mint az asari, turian, salarian, ember blabla elpusztítsák, hogy ne kreálhassanak szintetikus életformát. És ha a ciklusokat nem tartják be, akkor káosz lesz a galaxisban. És a vége ... hogy 3 lehetőség van az kicsit idegesítő volt. Mondjuk én nagyon gondolkodtam az utolsó lehetőségen, hogy feláldozom magam egy új organikus-szintetikus életforma érdekében, de végül az Illusive Man gondolatára mentem, hogy irányítsam a Reapereket ... nem gondoltam hogy abba is belemurdelek. Minden esetre a befejezés eléggé idegesítőre sikeredett, de nekem minden idők legjobb, és legtiszteletreméltóbb trilógiájára sikerült. És annyit még had tegyek hozzá, Hogy hű maradtam Talihoz, "and for the records, it's still totally worth it!" ;)
97.
97.
kevinbutler
#96: Spoiler

Szerintem nem létezik olyan ember aki tudja az első kérdésedre a választ, azért történik mert átgondolatlan szar az ending.
Második kérdésre is csak azt tudom felelni, hogy nem gondolták át, egyik verzióban Shepard él, de ez elvileg lehetetlen, akik meg azt mondják, hogy innét fogják folytatni, hát a 2. résznek az egyik lehetséges befejezésében Joker-en kívül mindenki meghal, még Shepard is, ezt mégse folytatták.
Ami most jutott eszembe a green ending-el kapcsolatos, most ne próbálják már bemagyarázni, hogy a Cerberus katonák, Husk-ok meg Marauder Shields az evolució csúcsai, mert ugye ők is félig szintetikus, félig organikus élőlények, arról nemis beszélve, hogy egyáltalán nem erről szólt a játék, a Reaper-ek egyszer csak jöttek, hogy kinyírjanak mindenkit, most meg ilyeneket magyaráznak, hogy csak félig szintetikus, félig organikus élőlényekké akarnak alakítani.
96.
96.
Morv
SPOILER

Valaki mondja már meg légyszíves, hogy a végén a Normandy hol megy! Ha két relé közötti féreglyukon, akkor a robbanás kitaszítja onnan és olyan rendszerben köt ki, ahol nincs relé ami ami elpusztítja az egészet. Ha viszont FTL, akkor a Sol rendszertől nem lehet olyan messze.

És miért csak a szintetikusok pusztulnak el? Hogy? Shepard nem szintetikus, vannak implantjai, de nem szintetikus és elvileg ő azért hal meg, nem a robbanástól. Az összes biotikusnak vannak implantjai, és kétlem, hogy abban a technológia környezetben senki másnak ne lenne. Akkor velük mi van?

A végén amikor Stargazer beszél csak azt mondja, hogy "very long time ago", ami évszázadok is lehettek, de lehet 50-80 év is. Ettől eltekintve teljesen jókat mond az öreg. Tényleg így van, és még milliárd galaxis van ahol aztán meg bármi lehet.

Amikor olvastam arról, hogy a Kaszások a jófiúk, amin sokan felháborodtak, meg a súlykolásról, azt gondoltam, hogy olyan lesz a vége, hogy Shepard rájön, hogy nem volt a maga ura, lehullik a szeme elől a fátyol, és amit eddig a Kaszások seregének látott, azok rendes katonák, különböző fajokból, és amint vigignéz magán úgy néz ki, mint Saren az egy végén. :)
95.
95.
Morv
#90: Hát igen, elhiszem neked, hogy az a videó címe, miért is lenne más, csak gondoltam, hogy akár vega is lehetne. Ebből meg az jött, hogy húú, milyen okos vagyok, erre senki nem gondolt, ezért az én értelmezésemben, még mindig Vega :) Végül is a készítők rám bízták, hogy eldöntsem, hogy mi történt. :)
94.
94.
kevinbutler
A játék igazi végét már elis felejtettem. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=343522202350066&set=o.349931415050907&type=3&theater Megértem azokat, akik új véget akarnak a játéknak, de szerintem már illúzióromboló lenne úgy, ezt a trilógiát rendesen elk*rták a végén, ezen nem lehet mit szépíteni. Inkább visszakérnék a pénzüket, ahhoz énis csatlakoznék egyből, a gyűjtőit vettem mert voltam olyan marha, hogy elhittem amit összehazudnak.
93.
93.
#91: SPOILER
igen, az nekem is feltűnt, hogy oda tett vissza a végigjátszás után. az utolsó küldetésben gyakorlatilag nem is lehet menteni. autosave-ből játszottam végig az uccsót 3x, hogy megtudjam mik a 3 ending.
vsz dlc majomkodás lesz erősen.
a gyerek apja nem hinném h joker, más a hanghordozása. aztán kit csinált fel, EDI-t vagy Liarát vagy Talit? :D
szerintem nem a hajóról vannak. talán majd 1x kiderül.
92.
92.
#89: SPOILER
szerintem azért harvestelik le a fejlett életformákat, mert fosik a kisfiú, hogy túlfejlődnek rajta. káosz az, amiben nincs irányítás, szerintem erről van itt szó.
és a végén belőle csinálnak kutyakaját :D
91.
91.
HerodPK
#84: nem o nem azt mondta hogy senki ne jott el hanem hogy mindig máshogy tortént...mivel nem lett mass relézés és nme tudtak beugrani a galaxis közepébe majd elhatárolni minden bolygót 1 mastol gyalog jottek.+ az hogy összehozta a fajokat etc...ilyen még nem volt és mint a szar Matrixban kiakadt a lemez.... nem tudja hogyan folytatni a programot ezért megváltoztatta a saját alapprogramját melyben a megoldás a 3 végben rejlik..._ amugy megnéztem 500 videot kb....az hogy a fajokkal mi lessz sehol sincs .mass relék nélkül kb a földön el majd mind és 1 mast eszik meg... Biower fail....a kiskölyök apja meg szerintem joker vagy valaki mert amig a gyereknek simplán kid a neve az öregnek Stargazer.... szóval o valami csillagjáró volt. tehát a hajó 1ik tűlelője..na meg mikor battyogunk a nagy fény fele és megsütnek... mi lessz a masik 2 vel???? vicc az egész majd jon vlami szar dlc és újracsináljak a végét azért tesz vissa a cerberus eloti tamadasig!!
sajnalom sosem pocskondiáznám az 1 ik kedvec fejleszo teamet...de kiborul a bili mikor 3 napja azon agyalok hogy most mi a frac van?.....
90.
90.
kevinbutler
#89: SPOILER

Az nem Vega, hanem Shepard. A játék könyvtárában meglehet nézni a videót ShepardAlive vagy valami ilyesmi a címe. És nagyon szellemesen az ending-eket blue green meg red-nek nevezték el szégyen amit műveltek.
89.
89.
Morv
SPOILER
Ha úgy vesszük, Shepard szemszögéből, minden szál el van varrva és méltón befejeződött. Mindent megtett amit tudott. (Arra, hogy pl a Dark Energy problémával mi lett, csak minket érdekel, Shepardnak elég annyi, hogy ott van és vagy kontrollálja a Kaszásokat, juhé, most már ő lesz a főboss, vagy egyesíti a az organikusokat a szintetikusokkal, ultimate peace, vagy elpusztítja a szintetikosokat, magával együtt, könyörtelen hős. Hogy tulajdonképpen mi is volt a végén az nem izgatja, meghozta a döntését és meghalt. És, hogy mi lett a galaxissal, azt előre sejti, amikor dönt, és elhiszi, hogy úgyis lesz.
A végén meg Vega mozdul meg a romok között, hisz elfogadta az N7 posztot, még magára is varratott valamit, ugyanakor könnyen készíthetett egy N7-es dögcédulát, hiszen rajta folyton volt kettő, Shepardon meg egyszer sem. Szerintem.

De hogy a relék miért robbannak fel, rejtéj. Csak fogadjuk el és kész, mert nagy energia meg ilyenek.
Ne vicceljen már a szellemkölyök, hogy azért kell a fejlett fajokból konzervet csinálni, mert a gépek mindig a teremtőik ellen fordulnak. Erre a megoldás, hogy minden fejlett életet elpusztítanak? Ezt nehezen veszem be, de egyelőre legyen. Akkor miért mondja az első részben Soverin, hogy ezt tulajdonképpen pont így akarták? Nem adnak más lehetőséget a fejlődésre, hogy aztán azzal érveljenek, hogy mindig káoszhoz vezet. És lehet, hogy csak nekik káosz, mert képtelenek felfogni a dolgok ilyen mértékű komplexitását. Ezért eltűntetik a fejlett életformákat, mert nem értik őket, maradnak a még primitívek, hogy azok hátha most úgy fejlődnek, hogy képesek legyenek felfogni őket. Ha nem, megint kiírtjuk az okostojásokat! :)
88.
88.
vwxyz
#86: Amúgy ezt csak poénnak írtam, még csak Demoval játszottam egy hónappal ezelőtt, és addig nem szeretném végig vinni a ME3-at, illetve játszani se, amíg nem készül el a nem hivatalos magyar lokalizációja... :)
Nah mentem vissza Mass Effect 2-őzni, BÉKE! :)
87.
87.
kevinbutler
#84: spoiler

Hát az a baj megint újabb kérdések merülnek fel. Pl most jutott eszembe a protián VI mondta az Íloszon, hogy a Reaper-ek azzal győzték le őket, hogy lekapcsolták a relé hálózatot, itt simán megtehették volna. Másodszor ő hagyta, hogy eljussunk oda, már az elején keresztbe tehetett volna nekünk, ha játszadozik a galaxis épségét fenyegeti az elgondolása szerint. A videó pedig itt van: http://www.youtube.com/watch?v=prohgapL54Q Biztos, hogy Shepard az a játék könyvtárába az ő nevével van elmentve a videó. Csak akkor marad életben ha elpusztítod a reapereket és vele együtt szegény getheket meg EDI-t, és ha elég magas a war asset pontszámod.
86.
86.
vwxyz
#83: Az a vicc, hogy a "Az ME3 “Role-Play”-módja teljesen Mass Effect 1 érzetet ad a játéknak" dologgal nem hazudtak, mivel ez olyan, mint, hogy a Coca Colára rávan írva, hogy "cola ízű üdítőital", magyarul nem colát iszol :D:D:D
85.
85.
#82: credits lista után van, de várok én még egy másik videót is ide..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...