Risen

  • Írta: zoenn
  • 2009. október 18.
Link másolása
Egy szerencsés végkimenetelű hajótörés után egy vulkanikus idegen trópusi sziget bontakozik ki előttünk. Nézelődünk, belekerülünk a körforgásba, füveket, gombákat gyűjtünk, mialatt óriásra hízott tarajos sülök, gyilkos lepkék, vinnyogó dögkeselyűk zaklatnak bennünket – felmerül bennünk a kétely, hogy Faranga földjén nincs minden rendben. Ha pedig a Piranha Bytes új RPG-jéről beszélünk, akkor kelletlenül is, de óvatosan állunk hozzá a témához.
A Risen nem egy újszülött, sajnos él még bennünk a Gothic 3 botrányos pályafutása, majd a fejlesztők száműzetése, pedig a Jowoodnak nem ártott volna előrelátónak lenni, s a félkészséget nem egyedül a német stúdió nyakába varrni, aztán mindenféle amatőr rajongókra bízni a foltozást. Piranháék pedig nem törtek meg a végeláthatatlan lesújtó kritikák ostorcsapásaira sem, ezalatt a három év alatt még a legnívósabban elkészült Gothic 1-2 hagyományait meglovagolva hozták létre a Risent. Feldobták az érmét, lejegyezték, hogy a nagy sikerek miben is nyújtottak többet a szerepjátszóknak, félve bár, de megőrizték az örökségüket. Tény és való az első órák a Risennel elaltatták kételyeinket, beleestünk abba a csapdába, amit a fejlesztők állítottak fel. Könnyű mindenbe belefeledkezni, a nyitott világ csak arra vár, hogy az egyszeri, emlékezet-kieséses kalandozó meghódítsa azt és rendet rakjon az intrikákkal teli vidéken. Megrögzött karakter-központúság, a döntéseink súlya libbenti tova a történéseket, ám a hideg megvalósítás még egy terjedelmes RPG-nek sem válhat előnyére, szakadékok nyílnak lépteink alatt, kőkemény falaknak ütköznek szárnyaló elképzeléseink – ha az Xbox 360-as változat mellett tesszük le a voksunkat.


A Risen ott veszi fel a vonalat, ahol sokmás Gothic is. Hősünk fizimiskája sem kedvelhető elsőre, ványatag mozdulatokkal, nyögvenyelősen eszmélünk fel egy trópusi sziget partjainál, egy kimerítő, viharos lefolyású hajótörés után, ahol egy gigantikus tengeri lény lékelte meg hitvány lélekvesztőnket, még a mágusok sem tudták mindezt megakadályozni, minket pedig élet és halál között hagytak magunkra Faranga homokján. Nem egyedül, ott van velünk egy szemrevaló hölgy, akivel még egyelőre plátói a vonzalom, de minek is táplálna feléd mély érzelmeket, amikor te, a nagybetűs névtelen medve ott áll, koszosan, pénztelenül, s csavargó módjára teszi meg az első lépéseket a diagramm-szerűen növekvő önfelismerés és a bájos vidék sorsának kiegyengetése céljából. Míg a fejlesztők korábbi játékai majdnem egyértelmű utalást adtak a végcél felé, addig a Risen a totális üresség és kilátástalanság érzetét kelti, ott vagyunk nincstelenül, nyomok nélkül, be kell illeszkednünk a társadalom vérkeringésébe, hogy elismeréseket vívjunk ki, kétkezi munkával szerezzünk hasznosítható javakat. Minden információmorzsáért meg kell szenvednünk, miközben a játékosnak a lehető legkevesebb kezdeti segítséget adják meg az első lépések megtételéhez. Ehhez pedig Sara (a lány a partról) meglehetősen unalmas beszélgetőpartnernek bizonyul, de több mint a semmi.


Sara gyámoltalan kis leányzó, már a hajón is szemet vettettünk rá, érzékelhetően tetteink alapján alakul a sorsa, hiszen ha magára hagyjuk, lehetséges, hogy később
Filmes hangkeltők
A Risen hanganyagához több ismert hollywoodi figurát szerződtettek, hogy minél „nyugatibb" benyomást keltsen. Az egyik Inquisitort mindjárt Andy Serkis szólaltatja meg, aki a Gyűrűk Ura Gollamjének szinkronját és a modell mimikáit kölcsönözte. John Rhys Davies az Indiana Jones TV-sorozat egyik karakterét formálta meg és szintén a Gyűrűk Urában Don Estebant. Petty leányzó csicsergését Lena Headey szolgáltatja, aki a 300-ban volt a hős Leonidász férjmegcsaló felesége, vagy éppen John Connor anyja a Terminator sorozatban. Ennek ellenére a játék le sem tagadhatja germán mivoltát.
csak a megbecstelenített holttestét találjuk meg. Az első település, a puhatolózó kérdés-feleletek, körmönfont párbeszédek igenis lényegesek, hiszen legyen bármilyen sablonos, ám tisztességesen elvárható szintet megütő a játék története, északra hiába is mennénk, egyszerű, nagyra nőtt vadkanok kíméletlenül elkenik a harccal próbálkozók száját, így nem kevés játékórába telik, míg nyíltan, bármiféle trükközés nélkül ki merünk állni az első útonállóval vagy vadállattal. Céltalan vagdalkozásokba, heveny káromkodásokba ütközik az, aki már az elején is túl sokat képzel magáról, a Risen a türelem és az okos fejlődés játéka. Ám nem kell túl sokat várni a különféle frakciókra való utalásokra, pedig ez határozottan jól jön egy csenevész szerencsevadász számára, mert a pénz, mint sikereink záloga elengedhetetlen az első tíz óra átvészeléséhez. A túlzott választások viszont porfelhőként álcázzák azt a tényt, amit a játék eltakar: bárhogy is alakul a sorsunk, az alap rigmusok kikerülhetetlenül formálják a vidék sorsát, ami elrendeltetett, az megkérdőjelezhetetlen, hiába a feltörekvő mágikus hatalom jelenléte, a frakciók közötti serteperte és az összekötő, jól elkülönülő, változatos helyszíneken való vándorlás a nagyok sorsába vajmi keveset szól bele.


Mindinkább viszont a gyűjtögetés nyújt biztos és kiapadhatatlan forrást, úgyszólván ez sikereink záloga. A földön elszórva található italösszetevők, fegyverek arra várnak, hogy a leltárunkba kerüljenek, és ha megtaláljuk az ezek hasznosításával foglalkozó szakembereket, képben leszünk arról, hogy az összes zeg-zug felkutatása bizony gyümölcsöző elfoglaltság.  Mindehhez kellemes és letisztult karakterképernyő párosul, a tárgyakhoz tartozó információt fő- és alkategóriákra osztva, de itt találjuk még a karakterstatisztikát is. Jó pont, hogy a tárgylista nincs limithez kötve, bármit elpakolhatunk, s azokat automatikusan elrendezi nekünk a program a megfelelő helyre (fegyverzet, páncélzat, egyéb). Összességében átgondolt és remekül használható minden az interfészen, ha mégse lennénk tisztában egy-két ikonnal, csak vigyük rá a kurzort és kész.


A harc viszont elsőre csupán heves pislogást és kapkodást válthat ki belőlünk, ha eddig nem ismertük még a Piranha Bytes munkásságát. Minden a jó időzítésen és a helyezkedésen múlik, mondjuk ez konzolon mindinkább tűnik reménytelen helyzetnek, míg PC-n határozottan jobban sikerült. Elsőként a megfelelő fegyver kiválasztása bölcs döntésnek bizonyul, hiszen ami jól néz ki, még nem feltétlenül hatásos, pláne ha közelről sem vagyunk kioktatva az adott fém fortélyairól. Ám még így is szokni kell a humanoid ellenfél folyamatos oldalazását és csapásait, nekünk pedig három-négy kombináción felül vajmi kevés esélyünk van harcmestereket megszégyenítő mozdulatokat véghez vinni, ám ha a tudás fájából csemegézünk, fejlődünk, a folytonos legyőzöttből, menekülőből igazi vérmes fegyverforgató válhat. Az állandó, logikátlan csapkodás pont arra elég, hogy valaki a hátunkba kerüljön és belemarjon az ülepünkbe, később viszont minden azzá alakul, mint aminek tervezték: egy szórakoztató játékelemmé, szigorúan csak a tizedik játékóra felett, egészen a különböző harci jártasságok tizedik szintjéig.


Előbb-utóbb viszont nekünk is le kell tenni a voksunkat a három, egymással szemben álló és a sziget feletti hatalomra törekvő frakció mellett, elmúlnak azok az idők is, mikor büntetlenül járhattunk-kelhettünk közöttük, előbb-utóbb túl nagy szívességet teszünk az egyik társaságnak, amiért a másik végérvényesen megorrol
Ausztrál cenzorok markában
A meglehetősen bigott szigorú ausztrál cenzorok ismét kitettek magukért, ennek folyományaként a szigetországban hivatalosan nem is kapható a játék – ha mégis találnak nálad a rendőrök, pénzbírságba, meghurcoltatásra számíthatsz. Az indok nevetséges: prostituáltakkal lehet benne kamatyolni, amiből persze semmi lényeges nem látszik, továbbá egy növényi eredetű kábítószert sok Faranga-lakó fogyaszt, ez a brugleweed és korántsem nyújt olyan bódulatot, mint a diszkódrogok többsége.
majd ránk. Minden csoportnak megvan a jellegzetes területe, ahol ők irányítanak, és ők a tejhatalmú urak. Alapvetően a játékos stílusa, szokásai határozzák meg, hogy végül kik lesznek a befutók: a harcos, fémekkel való problémamegoldás hívei bizonyára a Banditák mellett döntenek. Legyen az kard, fejsze és pajzs, a nyers erő dominanciájáért meg kell nekünk is szenvednünk. Bár némileg törvényen kívülinek kezeli őket a köztudat, Faranga pattanásig feszül társadalmában sokszor nem egyértelmű, hogy ki és mikor cselekszik a régi tekercsekben bejegyzett törvények szerint. A Banditák fejleszthetik leggyorsabban harci jártasságainkat és tőlük tanulhatunk új, összetett támadási és védekezési formulákat is. Az erőnk függ attól is, hogy mekkora fegyvert vagyunk képesek mozgatni és azzal mekkora sebzést produkálunk, ám ha a távolsági cuccok, nyilak, számszeríjjak után érdeklődünk, ne felejtsünk az ügyességre is gyúrni, ha pedig varázsolni szeretnék, azt csak és kizárólag instant tekercsekből ejthetünk meg.


Az Inkvizítorok csoportja némileg átmenetet képez a fegyver- és a varázshasználók között, tény, hogy a botos ütésvágás mesterei ők és nem vetik meg a kristálymágia használatát sem. Más hasonszőrű RPG-kben ők felelnének meg a paladinoknak, ám hőstetteikről korántsem akkora fanfárokat zenghetnének a dalnokok itt, Farangában. Távolsági küzdelemnél nem szentírás az ügyességre való gyúrás, ha megfelelően kitanuljuk a kristálymágiát. Ám ha a Mágusokat részesítjük előnyben, az nem jelenti azt, hogy az alap közelharci fortélyokat elhanyagoljuk, máskülönben a betanulási időszak alatt az első hókuszpókok vajmi kevés biztonságot nyújtanának. Legyen az a kristálymágia offenzív, vagy a rúnamágia defenzív alkalmazása, a mágusoktól tartanak szerte a szigeten. A nehézségek igazából a második fejezet alatt jelentkezhetnek, ha addig nem sikerült kellő mértékben kitanulni a mesterség csínját-bínját, mana italokból igazából nincs hiány, a kereskedőknél mindig van készleten, s egy gazdaságilag okosan harácsoló karakter számára a beszerzés anyagi vonzata sem megterhelő. Egy kellőképpen kitápolt Shield varázslattal és a később megnyíló vadabb pecsétekkel egy mágus sem érezheti magát hányattatottan. A történet újrajátszhatóságának jót tesz, ha mindhárom frakció szemszögéből éljük át azt, s ehhez minimum három nekifutással számolhatunk, nem beszélve a speciális, csoportfüggő készségekről sem.


Hiába nehézkes a belerázódás és az első sikerek eljövetele, ha a fáradalmakat, valamint a beleölt időt csupán akkor hálálja meg a program, amikor az átlagjátékos már nem kíváncsi rá. Persze Faranga világa már csak a látványért és a változatosságáért is megéri a buktatók feletti átsiklást: bár a Gothic 3-ban kétségtelenül tágabb világot járunk be, a Risené viszont annál tömörebb. A magassági különbségeket jól jellemzik a csodálatos vízesések, részletekbe menő, tökéletes aránnyal látták el a fejlesztők az eltérő hangulatú terepeket. A mocsarakat erdők, vagy kanyonok követik, azután hegyeket kell megmásznunk, s a távolságokra való rácsodálkozás azt sugallja, hogy a játék világa nagyobb, mint a gyakorlatban. A helyszínek gyakorlatilag úgy váltakoznak, mint ahogyan az út kanyarog: előbb egy békés falut hagytunk el, előttünk máris a jellegzetes tűzhányó tornyosul, az erdők és a tavak ezernyi veszélyt jelentenek, rengeteg teremtmény lakja a vidéket, akikkel gyakorta összetűzésbe kerülünk. Gnómok, ogrék, soha nem látott vadak fenik ránk a körmüket.


Minden barlang kézzel megalkotott, átgondolt dungeon. A farkasok, vadkanok, gigantikus rovarok magasabb szinteken már nem átalkodnak csapatban támadni – kitérnek csapásaink elől, a hátunkba kerülnek. Az, ami egy villámgyík ellen bevált stratégiának bizonyult, nem biztos, hogy egy brontok ellen is sikeres lesz. A barlangok számtalan csapdát és rejtélyt vonultatnak fel, kötelező a körültekintés, minden egyes sarok feltérképezése, a falak, a padló közelről való szemrevételezése, állandóan alternatív útvonalak keresgélése. Telekinézissel egy távoli, elérhetetlen kapcsoló működésbe hozása elsődleges, de ugyanígy lehetőség van levitációval legyűrni az előttünk tátongó mélységeket.


Minden nehézséget, végeláthatatlan keresgélést sokszor megoldhat az NPC-kkel való diskurálás. Ám ez közel sem olyan szívderítő és változatos, mint az elsőre
Ez lenne a Gothic 4?
A Jowood és a Piranha Bytes összezördülése nem halknak egyáltalán nem volt nevezhető, már ami a rajongókat illeti. Látva a Risen sikerét, ami voltaképpen egyenes ági hagyománykövetője az eredeti elképzelésnek, lépett a Jowood is, az Arcania: The Gothic Tales-szel, aminek fejlesztését a Spellbound Entertaimnetre bízták. A két játék megoszthatja az eddigi rajongókat, tény, hogy a Helldorado és a Desperados című western stuffok homlokegyenest teljesen eltérnek attól a koncepciótól, amit csak és kizárólag a Gothic-okkat hegesztő csapat elképzelt. Az Arcania-ban is egy szigeten kavarhatunk, részünk lesz némi időutazásban, 2010-ben meglátjuk sikerül-e a rákontrázás!
képzelnénk. Szó sincs Mass Effect-féle végkimenetelt, morális jellemzőinket befolyásoló beszélgetésről, csupán adott pár válaszlehetőség a folytatásra. Ebből kihámozni a számunkra fontos információt a sok sallangduma közül nem mindig könnyű, a tetejébe még ráadásul az ismétlődő szinkronhangok is laposak, ne legyen az a mérvadó, hogy a fontosabb szereplők hangjait a Gyűrűk Ura-trilógia néhány színésze (pl. Gimli) kölcsönzi. Elképzelhető viszont, hogy néhány quest fedi egymást, s egy szűk körben gyakran három misszió fontos állomása is megtalálható, továbbá a készítőknek sikerült átlátható, néhány instrukcióval kibővített módon tálalni mindezt a küldetések-képernyőn. A célokat a térképen nem milliméter pontossággal adják meg, hanem csupán a területek nevei szerepelnek mellettük, a tényleges pozíció felkutatása ránk hárul.


Minden érdem, ami a Risen technikai dicséretét illeti kizárólag a PC-s verzióra vonatkozik, hiszen az Xbox 360-as változat láthatóan nagyságrendekkel butított és a tetejébe még az irányítása is botrányos. Emellett viszont számítógépen is sok apró és a készítőkre jellemző bug is visszaköszön, ami így is eléggé bosszantó tud lenni. Szörnyek mozgása ragad be, a fizika is sántít, néhány párbeszédnél nem jön létre script-algoritmus, csak a visszatöltés után. Emellett még a teljes pompával járó gépigény sem baráti, dacára annak, hogy az engine jól skálázható, de egy epikus szerepjáték igenis nézzen ki jól, nehéz a kompromisszumokat jelentő látványjavítók kikapcsolása, csökkentése mellett dönteni. A karaktermodellekbe minduntalan beletörik a Piranha bicskája, ormótlan, szakállas, néha kopasz, tagbaszakadt fickók ezek, a nők pedig a nemi jelleg egyetlen kellemesebb tulajdonságát sem viselik magukon, bár így is sokkal szívderítőbb a helyzet, mint három éve. A külcsín persze megfelelő vas birtokában (négymagos proci, 4 giga RAM, Geforce 260 GTX) már igen meggyőző nyílt terepeket produkál, s olyan effektek is kapunk, mint a fény-árnyék hatásokat elősegítő SSAO, High Dinamic Range Imaging, volumetrikus fények és a realisztikus vegetációért felelős Speedtree. A muzsikák a lelkünkig hatolnak, itt mindig is adtak a minőségre, a Risen soundtrackje hasonlóan monumentális.


A korrekt történet, a karakterünk sokrétű útválasztása, a hagyományokra épülő játékmechanizmus egy hosszú hetek szavatosságával egyenértékű, epikus méretekkel rendelkező RPG képét festette le előttünk. Csupán a konzolos változatot kerüljük el messzire, de ettől függetlenük mégis kijelenthető, hogy a Piranha Bytes munkássága, félig önerőből is képes volt a beérésre, a Risen eleddig a srácok legprofibb munkája. Sok esetben elnéző a játék, nem kínál azonnali sikerélményt, a mai trendektől eltérő kitartást követel meg, ám úgy a kétszámjegyű beleölt játékóra után megmutatja mire is képes. Így aztán Faranga virtuális világa egyedi a mai piacon, és a tengernyi bug kiirtása után kisujjból is olyan hangulat áraszt, amiről a német-stílusú RPG-fanok ódákat zenghetnek.

32.
32.
oliy
Megmondom kerek-perec: engem nem fogott meg! végigtoltam a Gothic-sorozatot (kiv. 4-et, az nem gothic...), de most valami hiányzott amit a Gothicba nagyon kedveltem: a darkos hangulat! Ez a karibi szigetvilág nekem nem feküdt, de lehet, hogy csak időt kellett volna neki adnom egy kicsit többet, vagy más elvárásokat megfogalmaznom, de én sokkal Gothicosabbra számítottam. Ennyi.
31.
31.
Manó78
Tudom mért sírnak sokan: Nem lehet mészárolni egyből, nem vagy isten, és nem is vagy TE a világ közepe.
Ezek a szerepjátékok: Gothic, Risen, stb olyan jellegű játékok, amelyeknél gondolkodni kell, megfontoltan előrehaladva a cél felé.
Megfigyeléseim szerint legtöbbször azok szidják, akik primitív, odacsapok/lövök és megyek tovább isten vagyok játékokkal játszanak. Hogy példát is mondjak: A legtöbb lövöldözős játék ilyen, nem kell agyalni, előtted a feladat, lőszered van, és annyit kell tenned, mészárolj le mindenkit, végigrohanva a pályán. Persze minimálisat ezeknél is kell gondolkodni, de nem sokat. A Risenben és hasonszőrű társaiban nincsenek pályák, nem lehet 9 óra alatt végigrohanni a játékon. A sok bug valóban baj lehet, de javítások mindig vannak, plussz, meg kell venni a játékot, nem letölteni, a tört játékok mindig sokkal jobban akadnak, stb. Az eredeti játékok sokszor háttérben letöltik a frissítéseket automatikusan pl Mount and blade, Newervinter 2.
Kb ennyit akartam mondani, és elnézést ha valakit megbántottam esetleg ezzel
30.
30.
zoenn
#29: Mondod ezt egy olyan Gothic fannak, aki már 2001 óta rajongója a Piranha Bytes munkáinak. Le kell írni a hiányosságokat, még ha fáj is.
29.
29.
Most került a látóterembe a Riesen első része, mivel itt van a második és annak kapcsán megtudtam, hogy van ilyen játék ! :) Szégyen vagy sem, de egyetlen Ghotic-al sem játszottam, pedig szeretem az RPG és kaland játékokat de ezek valahogy kimaradtak... :(

A cikk remek, hiszen nagyon olvasmányos és kellemes időtöltés, csak épp a tesztelőnek és a teszt alanyának nincs semmi köze egymáshoz. Mintha elbeszélnek egymás mellett. Nem akarok senkit megbántani, de olyan, mintha egy megrögzött COD fanatikus írna tesztet egy olyan játékról aminek az alapvető mechanikájával, sőt az adott játékkategória mikéntjeivel sem lenne tisztában...

Mintha eleve utálná, hogy ilyesmivel egyáltalán foglalkoznia kell, de legalább stílusosan teszi ! :D Ettől függetlenül a Risen 1 egy remek játék, számomra igazán meglepő, hogy így 2012-ben találtam egy 2009-es gyöngyszemet ami annyira magába szippant és elvarázsol. Minden percét imádtam eddig és mindenkinek csak ajánlani tudom, feltéve persze, hogy nem COD-on, BF-en vagy épp MOHA-n nevelkedett, mert ők nem sok örömöt fognak benne lelni és ezzel nem azt mondom, hogy azok nem jók, csak ez valami teljesen más.
28.
28.
tompika74
Ami tetszett: A térkép kicsi, a világ mégis nagy. Vannak jó poénok.

Ami lehetett volna: Az összes küldetés jelölése a térképen. Mondjuk ezzel felére csökkent volna a játszott órák száma:)

Ami nem tetszett: A játék felétől túl sok föld alatti küldetés - sötét barlangok, hülye visszhang.

Ami nagyon nem tetszett: Az utolsó ellenség, a Titán megöléséhez nem a hagyományos harc kellett, hanem inkább ilyen ugra-bugra:( Hiába váltod be az utolsó megszerzett pontjaidat tűzgolyóra, kardozásra, rúnákra. Ezeket nem tudod használni:( A játék végi videó is "furcsa" lett. Mondjuk, a Gothic 3 "állóképből csinált mozgókép" videóihoz képest remek:)

Ha nem lett volna ilyen rossz szájízzel megáldott a vége, énnálam 9/10 lett volna. Így csak 8/10.
27.
27.
drat576
#26: ilyen ínséges időkben minden szerepjátékot meg kell becsülni, de Zoenn-nek totál igaza van, és a 7,2-höz is nagy jóindulat kellett.
26.
26.
noname001
Én sok mindenben nem értek egyet "Zoenn"-al igaz én nem vagyok játékkritikus de ennek a játéknak a harcrendszere messze a legjobb a Piranha játékai közül nem olyan mint a gothic3-ba hogy nyomtad a gombot és kész .A szinkron nekem nem tűnt fel szóval erről nem tudok véleményt mondani xbox360-as verzió pedig tényleg pocsék.Akár hogy is nézzük ez a játék nem 7.2 hanem 8.2 véleményem szerint .Mindenkinek ajánlom.
25.
25.
hedzsooo
hawkseye666,BOCS, de szerintem Te vagy a benacska, normal-ba, tehat kozepes nehezsegben, 1 kis odafigyelessel ki lehet vinni a jatekot lazan. Persze, ha mar a jatek elejen olyan helyen kolbaszolsz, ahol csak a legvegen kene, ne csodalkozz, h harc kozben is mentened kell. Ez 1 RPG (szerepjatek), ugy is kell vele banni, es a harcok nehezseget megitelni.

Szerintem faxa lett, melto a P.B. Gothic-jaihoz. ;)
24.
24.
hawkseye666
@halaci

Tobbnyire egyet ertek az eszreveteleiddel, nekem sem volt soha gond megtalani kudli helyszint/npc-t bar neha trukkos a megoldas( az 5 nevtelen sirbol az egyikhez nem vezet ul fel, csak le :P) es grafikus bug-al sem volt dolgom, pedig 4ik fejezet vege fele jarok. A jatek jo tartalmilag, grafikailag es nehezsegi szint szerint is, de ami engem kiakaszt az az ellenfelek MI-ja, warrior lettem mar Commandant rangom van de 1vs1 szinte soha nem megy szemtol szembe, hiaba vannak a 4+ szintu fegyver skillek, megoldas a jo oreg kite ... mar ha van hely, vagy az Ashbeast transform, mar ha van tekercs ... amit nem ertek es senki nem fog megmagyarazni, hogy az elite lizard/undead katonak miert tudjak 5bol 5szor haritani a tamadasomat akarmikor, akar a kombo kozepen is, nekem jobbara maximum egyszer sikerul, ja es nekik van blocktoro tamadasuk is ... sot az igazan finom a ketkezes felulrol lefele csapas ami keresztul ment a blockon is az esetek 90%ban es azonnal megolt ... sajnos egy dologban igaza van a jateknak: save often... akar harc kozben is.

A jatek nagyon jo, de frusztraloan vacakul van belove a kozleharcban az ellenfelek intelligenciaja, nekem ez megolte az egesz jatekelmenyt.

Vegigtoltam Gothic 1, 2, Raven kieg es Gothic 3at is , ismerem a jatekot es a nehezsegi fokot, amit jelentenek de amig azokban a jatek 60%nal mar nem kelett minden vagas utan a save gomb utan kapkodni itt muszaly...Piranha bytes ezt elkurtatok, 23 szint utan erosen a letorlesen gondolkodok . (runt off)
23.
23.
halaci
Ennek a játéknak a megítélése erősen függ attól, hogy mit vársz egy szerepjátéktól. A legtöbb kritika a harcot, a grafikát a bugokat és a nehézkes fejlődést éri.



A harcrendszer, ha már hasonlítani kell valamihez - az elődöket kivéve -, akkor talán a Witcher-hez hasonlítható a koncepcióját tekintve: nagyon sok múlik a megfelelő időzítésen és a fejlődéseddel egyre bonyolultabb, egymásba fonódó kombókat tudsz majd végrehajtani. Az időzítéshez viszont nem kapsz segítséget és a szörnyikék is váltogatják a stílusukat, nem mindig azonos ritmusban támadnak. Ezzel együtt a harc szerintem jól skálázott, a normál játékmenet során eléd kerülő szörnyeket egy kis ritmusérzékkel mindig le lehet verni. Persze, ha elkezded saját szakálladra felderíteni a szigetet, akkor könnyen szörnytáp lesz belőled, de a játék becsületére legyen mondva, hogy szinte minden támadó szörny először jelez. Ilyenkor egyszerűen vissza kell vonulni és nem lesz baj. Kezdő játékosnak létfontosságú a pajzs, ezzel ugyanis kivédhetők a támadások, szerencsére már a játék első tíz percében találhatsz egyet.



A grafikánál a táj gyönyörű, az alakok sajnos olyan 5-6 évvel ezelőtti szinten állnak. Kár érte, a sok NPC miatt engem talán ez zavart a legjobban. Külön jó pont az inventoryért, ami szerintem nagyon szépre sikerült, még ha a különböző gizgazokat egy idő után ránézésre elég nehéz is megkülönböztetni. Egyszer ragadtam be valahova (ahova nem kellett volna egyébként felmásznom) és néha kicsit a levegőben mozog a karakter, ha valami meredek lejtő, útpadka szélén megyek. Ez lehet valakinek zavaró, nekem nem gond.



Bugok: eddig kb. 15-18 órát játszottam a játékkal, eljutottam a második fejezet kezdetéig. Egyetlen, sokadrangú mellékküldetés volt számomra megoldhatatlan és egynél volt egy könnyen beazonosítható név hiba (egy tehenet kellett megkeresni és más nevet mondott a gazda, mint ami a tehénnél megjelent, de mivel ez volt az egyetlen névvel rendelkező állat, nem volt nehéz rájönni). A többinél mindenhol végigvitt a játék. A külföldi fórumokon olvasottak alapján azt kell mondjam, hogy a grafikai motor megbicsaklásait leszámítva a küldetések gond nélkül befejezhetők és a napló is jól segít ebben. A felpanaszolt bugokról rendre kiderült, hogy 1) elkezdett egy küldetést, amit egy frakcióhoz való csatlakozás miatt már nem tud befejezni - ez egy ilyen játék, nem fogsz tudni egy végigjátszás során minden feladatot megcsinálni, 2) nem nézte meg a naplót és kihagyott valamit a feladatok közül, nem beszélt valakivel. Ez persze sajnos azt is jelenti, hogy olvasni kell, tehát az angol (vagy német) nyelvtudás erősen ajánlott. Még egy: a játékban szabad mászkálás lehetősége miatt bele lehet futni olyan játékelemekbe, amik egy sokkal későbbi feladathoz tartoznak, pl. egy lezárt láda. Ezekkel nem tudsz mit csinálni csak akkor, ha megkapod a feladatot (ami a frakciódtól függően lehet, hogy nem is fog megtörténni!), de ez nem bug, a játék jelzi is, hogy itt valami spéci dologra lesz szükséged.



Fejlődés: A játék során két lehetőséged van. Beszélsz mindenkivel, és megcsinálod az így kapott feladatokat, közben pedig minden szintlépéskor elköltöd a a kapott tanulópontjaidat, ekkor a játék szépen végigterelget az egyre erősebb ellenfeleken. Lesz olyan, amelyik nehezebben fog menni, de nem lesz lehetetlen. A másik, hogy mégy a saját fejed után, spájzolod a pontokat, ekkor könnyen belefuthatsz "legyőzhetetlen" ellenfelekbe, de erre senki sem kényszerít. Ahogy már említettem kb. 15 órát játszottam vele, most 12. szinten járok. Szerintem ez a legkevésbé sem lassú fejlődés, bár lehet, hogy később lassabb lesz.



Összességében szerintem egy rendkívül szórakoztató, jól összerakott játék, többszöri végigjátszási lehetőséggel, én mindenkinek ajánlom!
22.
22.
Wikho
#17: Tényleg jelöli a térkép? Én a miatt aggódtam, hogy lévén nem vagyok profi angolos, nem tudnám kibogozni a szövegből a lényeges tartalmat.

Gondolok itt például a Gothic 3-ra ami nekem tényleg HC volt, néha még magyarul is. (Lehet csak az 5fps-el nem akartam játszani?)
21.
21.
IceColdKillah
#17: Végre! Valakit aki nem utálja a Gothic Trilogy-t!!!
20.
20.
--=mgta=--
Kis érdekesség:

Harbor Town - Mágus leszel ha itt kezdesz

Big Swamp - Bandita

Monastery - warrior of the order (hibrid mágus/harcos)
19.
19.
bitbandita
#13: biztos nem lesz - hivatalos - magyar felirat, mert még csak nem is forgalmazzák Magyarországon a játékot :(
18.
18.
Mathia$
13: azt én is tudtam hogy nincs köze hozzá, csak hasonlítanak...
17.
17.
kex596
Nos végigtoltam a PC-s változatot és azt kell mondanom nekem nagyon tetszett. Én pl. egy(!) buggal találkoztam csak a játék folyamán. A harcrendszer is jó, nem abból áll, hogy kaszabolok ész nélkül. Védekezni kell, oldalazni, trükközni. Messze ez eddig a legjobb Piranha Bytes játék (mindhárom Gothicot végigvittem) és nem értenék egyet azzal miszerint "Semmit nem raknak eléd" a térképen szinte mindig jelzik hova szól a quest vagy kivel kell beszélni. Nagyon hangulatos a játék, a világ is jól megcsinált csak lehetne kicsit nagyobb :). Az ellenfelek is tanulnak ami szintén ad egyfajta pluszt.

Mindent összevetve nálam van egy biztos helye a polcon.
16.
16.
zoenn
15: Azért most jóval kevesebb a bug, mint a Gothic 3-ban.
15.
15.
mephi
"a tengernyi bug kiirtása után"

Pedig bíztam benne, hogy nem a Ghotic3 buggyűjteménye fog visszaköszönni, de akkor ahogy látom ez nem változott, én viszont így most időt sem fogok erre a játékra szánni.
14.
14.
--=mgta=--
Elvileg 3 frakció van? Már egy ideje játszok vele, de eddig 2 vel találkoztam. Bandits és a Warrior of Orders....
13.
13.
Wikho
@8

Nem, nem fog tetszeni a sok wowosnak, max a nagyon hardcore szerepjáték fanoknak. Mondhatnám hogy semmi köze a WoW-hoz?

@12

Ide szinte legmagasabb angol tudás szükséges, nem elég hogy nem adják meg hova kell menned, neked kell párbeszédekből elcsípni. Semmit nem raknak eléd, mint írtam ez egy nagyon HC játék.

Mellesleg a Fable-re még annyira sem hasonlít, mint a WoW-ra :) Ég és föld!



Tudomásom szerint nem lesz magyar felirat.
12.
12.
Takuma Sato
Nem rossz, de ugy tudom, hogy ez olyas féle mint a Fable II. Nem?

Ha igen és nincs hozzá magyar felirat, akkor nem is kell mert nem nagyon csipálom az ilyen gémeket, az angol tudatlanságom végett
11.
11.
Iwashi
Persze ezeken kívül tetszik, és megpróbálom valahogy azt a fránya 60 órát végigvinni.
10.
10.
Iwashi
Van pár gondom a játékkal, de szerintem ezek csak az én szájízemnek nem tetszenek:

1: Annyira hosszú, hogy az már fáj, és mire beindul, addigra megunom.

2: Nehéznek találtam a harcrendszert

3: Nagyon lassan fejlődik a karakter, és ha még szintet is lép akkor 3-4x is meggondolja az ember, hogy mire költse a nehezen megszerzett 500 aranyát. Ebből következik, hogy mindig direkt meghagyok 5-10 Learning Point-ot, hátha egy küldetéshez valamit ki kell tanulnom. Már egyszer megjártam, amikor a scroll írást kellett tanulnom, és gyorsan szintet kellett lépnem valahogy mert, nem volt elég Learning Point-om.
9.
9.
Dcrysis02
7: Bizony, szép hosszú egy cikk lett! Remélem a Call of Pripyat teszt is ilyen hosszúra sikerül majd! :)

8.
8.
Mathia$
5: xd



Akkor ez a game nem kell boxra.

Van egy olyan érzésem hogy sok wowosnak ez tetszeni fog...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...