ASUS ROG Strix monitorok – Tökéletes variációk egy témára (x)

Link másolása
Az ROG Strix címkével ellátott termékek sosem az ASUS megalkuvásáról voltak híresek, hanem sokkal inkább arról, hogy a gyártó lehető legtöbb erőt préselje ki belőlük, méghozzá bármi áron.

Ez a kompromisszumot még hírből sem ismerő hozzáállás tette végül ezeket a gépszörnyeket azzá a csúcsragadozóvá, amik a megzabolázhatatlan teljesítményükkel, az eszeveszett gyorsaságukkal és a lenyűgöző szépségükkel szinte állandóan leuralták az adott szegmensben megtalálható konkurenciáikat. És ez bizony most sincs másként, hiszen az alább bemutatásra kerülő monitorok nemcsak a saját kategóriájukon belül képviselnek minőségi nívót, hanem sok esetben még azokon kívül is, aminek következtében gyakran a hozzájuk képest jóval vastagabb árcédulával megáldott versenyzőkre is köröket vernek. Mielőtt azonban belevágnék eme három gyönyörűség részletes bemutatásába, muszáj megemlítenem pár közös nevezőt, amik annak ellenére egyeznek közöttük, hogy specifikációk terén nem is lehetnének egymástól különbözőbbek.

Az egyik ilyen a külcsín, hiszen mindhármuk hasonló kivitelezést kapott, aminek hála bátran dönthetjük, forgathatjuk és tekergethetjük a 27 colos képernyőket, méghozzá mindenféle félelemérzet nélkül. Mobilitásból tehát jeles, ráadásul a szó konkrét, illetve átvitt értelemében egyaránt, mivel a talapzatba rejtett telefontartókba bármikor belefektethetjük mobilunkat, sőt, a hátul megtalálható USB portoknak köszönhetően akár tölthetjük is játék, valamint munka közben. És ezzel még mindig nincs vége a közös örömöknek, hiszen akármelyik monitorra is essen a választásunk mindegyik esetében kapunk FreeSync és G-Sync támogatást, továbbá egy három hónapos Adobe Creative Cloud előfizetést is, aminek lehet, hogy nem mindenki fogja hasznát venni, de aki igen, az nagyon.

És ha már szóba kerültek a perifériákkal érkező programok, akkor mindenképpen ki kell emelnem a DisplayWidget Centert, aminek segítségével pillanatok alatt testreszabhatjuk a képernyőnkön megjelenő pixelhalmazokat. Mivel a csúszkákkal való zsonglőrködésünket akár el is menthetjük, játszi könnyedséggel hozhatunk létre egy-egy konkrét játékra belőtt sémát, amivel a hozzáértők alaposan megkönnyíthetik a saját életüket az online színtereken. Amennyiben hadilábon állunk az esztétikával, akkor segítségül hívhatjuk az AI-t is, ami többek között olyan trükkökre képes, mint a dinamikusan kirajzolt és színváltós célkereszt, valamint a sötétebb, árnyékosabb területek megvilágítása, méghozzá anélkül, hogy túlexponálná a fényeket. Ezzel viszont végére is értünk a fajsúlyosabb átfedéseknek, szóval nincs is más hátra, mint fejest ugrani az alacsony válaszidő, a magas képfrissítési frekvencia és a több K-s felbontások csodaszép világába!


ROG Strix XG27ACS – Pénztárcabarát műalkotás

Kezdjük rögtön a leginkább pénztárcabarát megoldással, az ASUS ROG Strix XG27ACS-vel, amit jobb helyeken akár már 130.000 forint alatt is beszerezhetünk. A 27 colos IPS panellel megáldott modell bár „csak” 2K-ra képes, ugyanakkor a 2560 x 1440-es felbontás is bőven elég ahhoz, hogy csodaszép pillanatokkal ajándékozzon meg minket. Ez utóbbi leginkább a HDR 400-nak, valamint a 130 százalékos sRGB lefedettségnek köszönhető, amiknek együttese elképesztően mutatós, színekben gazdag képkockákat eredményez, ráadásul mindezt alacsony válaszidő (1 ms) és aránylag magas képfrissítési frekvencia (180 Hz) mellett csodálhatjuk meg.

A legszebb az egészben pedig az, hogy a keretnélküli panel nyújtotta látványt bármilyen napszakban és fényviszonyok mellett élvezhetjük, mivel a matt, tükröződésmentes felülettel ellátott elem semmilyen betekintési szögben sem okoz majd csalódást. Ugyancsak az élményünk minőségének növelését szolgálja a Extreme Low Motion Blur Sync (ELMB SYNC), amivel szinte teljességgel kiküszöbölhetjük a magas képkockasebesség mellett gyakran előforduló szakadásokat és szellemképeket. Ezt az ASUS által kifejlesztett technológiát egyébként nemcsak a ROG Strix XG27ACS, hanem a ROG Strix XG27UCS is megkapta, ami ugyan kissé drágább kistestvérénél, de cserébe viszont többet is mutat.


ROG Strix XG27UCS – A pixelrengeteg közepén

És hogy mennyivel? Hát egészen pontosan több, mint kétszer annyi pixellel, hiszen míg a ROG Strix XG27ACS „csupán” 2K-ra képes, addig a ROG Strix XG27UCS már 4K-s IPS megjelenítővel lett felszerelve. Ugyan a képfrissítési frekvencia valamivel kisebb, hiszen itt 180 Hz helyett „mindösszesen” 160 Hz-et kapunk, azonban ez egyáltalán nem érződik érdemi visszalépésnek, hiszen a 3840 x 2160 felbontásból fakadó pixelsűrűség jócskán kárpótól minket mindezért. És nagyjából ez az a szegmens, ami miatt majdnem 100.000 forinttal drágább, mint a fenti társa, mivel ezt leszámítva nagyon hasonló paraméterekkel rendelkezik.

A HDR 400-at ugyanis itt is megkapjuk, akárcsak az 1 ms-es válaszidőt, illetve szintúgy hiába keressük a beépített hangszórókat (a három monitor közül egyikben sincs), amiknek hiányát (ha lenne bárkiben is ilyen) 3,5 mm-es csatlakozóval igyekeztek csökkenteni. Amit még érdemes kiemelni, hogy mind a ROG Strix XG27ACS, mind pedig a ROG Strix XG27UCS rendelkezik egy USB-C csatlakozóval, ami tökéletesen illik a monitor tartójába beleépített mobiltartó mellé, hiszen ezt használva pillanatok alatt feltölthetjük a készülékünket, másra az általa leadott 7,5, illetve 15 W amúgy sem igazán lenne képes. Ebből fakadóan utolsó delikvensünkből annyira nem is hiányzik ez a lehetőség, főleg, mert szinte minden más területen fölénő az eddigi két monitornak.


ROG Strix OLED XG27AQDMG – Fény(es)sebességgel felvértezve

És ezzel meg is érkeztünk jelenlegi cikkünk zászlóshajójához, a nemrégiben megjelent ROG Strix OLED XG27AQDMG-hez, ami valósággal játékra született. Bár a ROG Strix XG27ACS-hez hasonlatosan itt is „csak” egy 2K-s megjelenítőt kapunk, egyet se féljünk, mert az itteni panelnek köze sincs a fentiekben látottakhoz. Ez a 2560 x 1440-es felbontású szörnyeteg ugyanis egy harmadik generációs WOLED (White OLED) megoldással érkezik, amelynek fényes felülete adja a valódi különlegességét. Ennek lényege, hogy az egyes pixelek mögött mindenhol fehér LED-ek helyezkednek el, amiket, ha a szükség úgy hozza, akkor egy színszűrő segítségével ültetnek át pirosba, kékbe, illetve zöldbe. Ennek eredményeképpen egy sokkal dinamikusabb és kontrasztosabb képet kapunk, aminek egyedüli hátránya, hogy valódi erényei csakis egy jól besötétített helyen fognak kiütközni.

Szerencsére PC-n játszani ritkán fogunk a verőfényes napsütésben, így aztán ha van lehetőségünk kizárni a felesleges fényeket a játékkuckónkból pár felaggatott sötétítővel, akkor nem igazán lesz gondunk vele. Főleg, mert sebességben valami elképesztő tempót kapunk mindezért cserébe, hiszen a 0,03 ms válaszidő mellé 240 Hz-es képfrissítési frekvencia társul, ami bőven kiszolgálja majd azokat, akik nem vetik meg az online megmérettetéseket.

Szerencsére mindezek ellenére az ára sincsen annyira elszállva, hiszen már 320.000 forint alatt beszerezhető, ami kifejezetten baráti ajánlatnak számít ebben a közegben, feltéve persze, ha rendelkezünk egy olyan konfigurációval, amivel alaposan meg tudjuk majd hajtani a kicsikét.

Ezzel végére is értünk a három megjelenítő perifériát bemutató cikkünknek, amiben igyekeztünk a lehető legtöbb árkategóriát lefedni, ily módon nyújtva többféle alternatívát a monitorra vágyó gamereknek. Akármelyik mellett is döntsön az egyszeri játékos, nem igazán fogja megbánni, ha pedig eme rövid beszámoló alapján valakinek felkeltette az érdeklődését az egyik konkrét típus, akkor irány az ASUS hivatalos weboldala, ahol további információkat és képeket találhatnak az aktuális kiszemeltjük kapcsán.  

A cikk az ASUS Magyarország támogatásával készült.

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...