Ezekre a WiFi 7-es ASUS routerekre érdemes lecsapni (x)

Link másolása
Észre sem vesszük, és az a technológia, ami pár éve még futurisztikus volt, ma már mindennapok része. Éppen ezért az Asus a jövőre fókuszálva fejleszti a termékeit, és nincs ez másképp a routerekkel sem.

Néhány éve az 5 GHz-s WiFi-hálózatok még a technológia csúcsát képviselték, majd elkezdtek megjelenni a 6 GHz-s frekvenciával üzemelő routerek és a velük kompatibilis eszközök is. Bár pár éve már elérhető a WiFi 6 szabvány, és egyre több számítástechnikai berendezés képes kihasználni az előnyeit, alapvetően még messze vagyunk attól, hogy általánosan elterjedt technológiaként hivatkozzunk rá. Ez viszont semmilyen szempontból sem gátolja techcégeket és hardvergyártókat, akik már azt a technológiát készítik elő, amit 3-5 év múlva fogunk elterjedtnek tekinteni.

WiFi 7

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a WiFi 7 nem annyira új keletű szabvány. A 6 GHz-s frekvenciát használó technológiáról már mi is írtunk egy korábbi cikkünkben, viszont az Asus most rákapcsolt, és kifejezetten erre összpontosítva készítik el a következő generációs routereiket. De hogy miért is jó a WiFi 7? Leginkább a WiFi 6-tal való összehasonlítás során látszik a technológia ereje. A majdnem ötször nagyobb sebesség és az ötször nagyobb kapacitás az, amire átlagos felhasználóként felkapjuk a fejünket. A még gyorsabb és még sűrűbb adatforgalom stabilabb is, mivel a Multi-Link Operation (MLO) technológia révén egy eszköz egyszerre több frekvencián is csatlakozhat a routerhez, így az adott frekvencia sávszélességét csak részben foglalja le egy ilyen adatátvitel. A Multi-Resource Units (MRU) révén pedig a zavaró tényezők ellenére is stabilabb és optimálisabb a sávszélesség kihasználása.

A WiFi 7 azonban túlmutat az egyszerű, háztartási internethasználaton, és kulcsszerepet játszhat az informatikai cégek életében, az okos otthonok kialakításában (hála a WiFi 6-nál kétszer nagyobb kapcsolódási kapacitásnak), valamint a termelőiparban az intelligens gyártósorok kialakításában. Természetesen a WiFi 7 a játékok terén is óriási előrelépésnek számít, mivel a sebesség, a kapacitás és a stabilitás révén nemcsak a mobiljátékok, de a cloud gaming és a játékstreamelés is olyan élménnyé válhat, ami bátran ajánlható lesz a lokálisan telepített játékok mellett. Könnyen elképzelhető, hogy szinte késleltetés nélkül streamelhetünk egy VR-játékot, vagy telefonunkon egy AR-játékkal játszhatunk mindenféle lag vagy döccenő nélkül.

Boosteroid

Az ASUS olyannyira komolyan gondolja, hogy a felhő alapú játéké a jövő, hogy összefogott a cloud gaming szolgáltatással foglalkozó Boosteroiddal, és év végéig fenntartanak egy közös promóciót. Amennyiben valaki vásárolt egyet a meghatározott ASUS termékek közül, úgy jogosult lesz egy egy hónapos, 50%-os kedvezményre a Boosteroid előfizetés árából, csomagtól függetlenül. Ha már van Boosteroid fiókunk, az nem akadály, viszont csak új előfizetésre érvényes a kedvezmény, így a meglévő lemondása és lejárta után tudjuk igénybe venni azt. Szerencsére a promóció 2024 végéig tart, így van még idő átnyálazni, hogy pontosan mely ASUS termékek vesznek részt a promócióban.


Bővíthető routerek

Akármilyen frekvenciáról, technológiáról, felhasználásról vagy promócióról is legyen szó, van egy terület, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, és ez pedig a későbbi bővíthetőség. Hiába van egy jó routerünk, ha a lefedettsége nem terjed ki mondjuk a teljes házra, és mindenféle jelerősítővel próbáljuk meg orvosolni a problémát, akkor bizony a hálózatunk csak annyira lesz stabil és megbízható, mint a leggyengébb eleme. Az ASUS már évek óta a bővíthetőség jegyében készíti a routereit, így egy előre nem tervezett, későbbi bővítés sem fog problémát okozni, főleg, hogy már a WiFi 7 technológiára épülő, AiMesh-t használó eszközökről van szó. Éppen ezen előnyök miatt érdemes az alábbi logóval megjelölt bővíthető routereket keresni:


AiMesh

A bővíthető routerek hálózatba kapcsolása alapvetően nem egy egyszerű dolog, viszont az ASUS AiMesh technológiájának hála azzá válhat. A kompatibilis eszközök menedzselését egy dedikált alkalmazásból tudjuk végezni. Az AiMesh nagy előnye, hogy nem csak kényelmes megoldás, ami gyors internetet biztosít a rákapcsolt eszközök hatókörén belül automatikus routerváltással, de biztonságos is. Az AiProtection Pro segítségével nemcsak otthon, de távolról, VPN kapcsolódással is biztonságosan férhetünk hozzá a hálózatunkhoz, és vezérelhetjük például okos otthon berendezéseinket. Természetesen a névben szereplő mesterséges intelligencia is kiveszi a részét a technológia működésében, így a lehető legoptimálisabban használhatjuk ki a hálózat kapacitását.

Az ASUS nyújtotta technológiák és funkciók természetesen nagyon jól hangzanak, de mit sem érnek, ha nem rendelkezünk megfelelő routerrel a kihasználásukhoz. Szóval jöjjön is három olyan különböző árkategóriájú router, melyek a fenti technológiákat kihasználva nyújtanak remek funkcionalitást és felhasználói élményt, miközben egyesek már a jövő szabványaival is kompatibilisek.

 

ASUS RT-BE58U – a belépő szint

A WiFi 7 technológia abban különbözik a sci-fi-től, hogy akár már most is elérhető bárki számára, és az Asus biztosítja is a használatához szükséges routereket. A három itt ismertetett eszköz közül a ASUS RT-BE58U tekinthető a belépő szint képviselőjének, hisz mindent tud, amit a nagyobb testvérei, csak éppen kisebb mértékben, kisebb teljesítménnyel, és persze kisebb méretben. A 4 darab 1 Gbps-os ethernet port mellé négy külső antennát is kapott a router, amelyekkel a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciákat is teljesen lefedi. A WiFi 7 képes router kompatibilis az AiMesh technológiával és a AiProtection Pro szolgáltatással is, ami a router mellé díjmentesen vehető igénybe, de kapunk még VPN-szolgáltatást is. A beépített, négy magos processzor 2.0 GHz-es órajellel garantálja az optimális működést, így a router hőháztartása és teljesítménye is mindig a körülményeknek megfelelő lesz, főleg, mivel a BE58U inkább a hétköznapi, kevésbé speciális felhasználási területeknél lehet jó választás.


ASUS RT-BE88U – eggyel nő a tét

A BE58U-nál egy fokkal komolyabb eszköz a BE88U, és nemcsak a másfél kilós súlya miatt. A 7200 Mbps-os vezetéknélküli sebesség mellé egy dedikált 10 Gbps-os vezetékes kapcsolatot is biztosít, valamint nyolc darab porttal (négy darab 2,5, négy darab 1 Gbps) áll az ethernet kábelek rendelkezésére. A 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciák biztosítása magától értetődő, ahogy a lefedettség is. Bár antennák terén ezen az eszközön is csak négy darab ékeskedik, az AiMesh-nek hála összekapcsolhatjuk egy másik routerrel, hogy ne csak nagyobb területen, de stabilabban és optimálisabban működjön a hálózat. A nagyobb sebesség és sávszélesség nyújtotta élmény úgy a játék, mint a munka során hasznos lesz, és kifejezetten jó választás lehet azok számára, akik egy komoly routert akarnak, és a pillanatnyi igényeken felül a jövőre is gondolnak.

 

ROG Rapture GT-BE 98 – amit nem tud, azt nem is lehet

Elérkeztünk a WiFi 7 kategória valódi csúcsához és a technológia nyújtotta lehetőségek valóban kiaknázó eszközhöz. A ROG Rapture GT-BE 98 futurisztikus megjelenésén túl képességeivel is a jövőt idézi. Az összesen 25 Gbps-os sebességre képes eszköz egy 2,4 GHz-es, kettő darab 5 GHz-es és egy 6 GHz-es frekvencián képes biztosítani a netkapcsolatot, a 4K-QAM technológia révén pedig 12-bit-es szimbólumok használatával még nagyobb adatsűrűséget biztosít. A Rapture GT-BE 98 az MLO és az MRU technológiákat is kamatoztatja, így lényegében megingathatatlan WiFi-jelet biztosít, 8 külső, és 16 belső, dipól antennájának hála pedig a lefedettség sem jelent majd problémát.

Ugyan a WiFi 7 szabvány minden eddiginél stabilabb vezeték nélküli kapcsolatot jelent, a ethernet-kábel biztonságát nehéz felülmúlni, főleg, ha egy olyan routerbe dugjuk, mint a ROG Rapture GT-BE 98. Nem meglepő tehát, hogy 2 darab 10 Gbps-os és 4 darab 2,5 Gbps-os csatlakozó található a router hátulján, de kapunk egy dedikált gamer ethernet portot is, ami még optimálisabb adatátvitelt jelent az online játékok terén.

A ROG Rapture GT-BE 98 nem egyszerű router, hisz saját 4 magos processzora van 2,6 GHz-es órajellel, ami a hálózat menedzselését végzi, ráadásul ezeken felül olyan funkciókat is képes biztosítani, mint a valós idejű AiProtection Pro, és az Open NAT beállításokat is szinte bármilyen eszközről elérjük, például egy Asus ROG Ally-ról is, ha éppen úgy adódna. Akár a multis játékok, akár a mobil címek vagy csak a cloud gaming az, ami megmozgat minket, a ROG Rapture GT-BE 98 teljeskörűen lefedi minden igényünket, és a WiFi 7-nek köszönhetően a kevésbé izgalmas felhasználási területek kapcsán is hasznos lehet, akár teljes kisvállalkozásunkat is rábízhatjuk. Egy biztos: bár maga a router már megvásárolható, valójában egy hosszútávú befektetésre fizethetünk be vele a vezeték nélküli technológia jövőjébe.

A cikk az ASUS Magyarország támogatásával készült.

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
Csoki80
Úgy néznek ki mint egy fekete pók :-(
1.
1.
Neo1989
4 éve vettem egy wifi 6 képes asus routert egyedül asszem az Xbox Series X használja ki a wifi 6-ot. A wifi 7-el szerintem még ráérek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...