Marvel: Ultimate Alliance

  • Írta: Drago
  • 2007. január 6.
Link másolása
Értékelés 9.0
Nem hiszem, hogy van mostanság olyan számítógépes játékos vagy/és filmkedvelő aki ne tudna hirtelen felindulásból felsorolni legalább 3 képregényhőst.
Na ugye. Hollywood úgy döntött egy-két évvel ezelőtt, hogy újra előveszi régi, szekrényen porosodó szuperembereiket és leforgat pár filmet. Csak a szemléltetés kedvéért: itt van nekünk mindjárt a Spider-man harmadik része, készül a Fantastic Four 2, az újrakezdett Batman sorozat is folytatódni fog. Ha a filmesek újra előkotornak valamit, várható, hogy a játékkészítők is próbálják meglovagolni a marketinget és sok zöldhasút bekaszírozni az őrületből.

Bár bevezetőm félrevezethető lehet, tudomásom szerint egyelőre nem készül még Ultimate Alliance című film, tehát nem kell tartani a filmekből készített játékok gyenge minőségétől, sőt! A méltán híres Raven készítette el nekünk ezt a játékot. Emlékeztetőként: a Hexen, Heretic, Jedi Knight: Jedi Academy, Quake 4 játékok is az ő boszorkány-konyhájukból került ki.


Isten megteremtette az embert, ember a képregényt, tehát Isten teremtette a képregényt

Induláskor Nick Furyval találjuk magunkat a S. H. I. E. L. D-en, amit épp megtámadtak dr. Doom katonái. Nick Fury vezetése alatt egy csapat hőssel együtt kell felvennünk a kesztyűt, hogy véget vessünk dr. Doom álmokfutásának és elhozzuk ismét a békét és a világ... bla bla bla. Na jó, a történet ennél sokkal izgalmasabb lesz, sok helyen fogunk járni és érdekes küldetéseket fogunk kapni, csak ez ebből a mondatból nem igazán derül ki. Járni fogunk pl. Atlantiszon, az Omega bázison, Asgardban (Északi istenek lakhelye), stb. Nagyjából 20-22 órát tölthetünk a gépünk előtt, attól függően, hogy mennyire helyezzük előtérbe a tiszta akciót vagy a beszélgetést.


Jelmezek, csapatok

Tehát adott az átlagon felüli képességekkel megáldott jó- és rosszfiúk hatalmas univerzuma, melyet most egybegyúrva, újragondolva és jól megrágva kaptunk meg, hogy nekünk már csak a szórakozás maradjon hátra. Sikerült nagyon sok irányítható személyt belepaszírozni a játékba, felsorolni is nehéz, csak az ismertebbeket említem meg: X-menek közül itt van többek közt Wolverine, Storm, Iceman, Fantastic Fourból mindenki, Captain Amerika, Spider-man, Blade, Iron Man, Thor, Doctor Strange. Nem játszható karakterek közül például a naaaagyon kedves modorú Nick Fury, Black Widow, Professor X. Ellenségnek Doctor Doom, Scorpion, Shocker, Rino, Loki és még további érdekes karaktereket várhat a vállalkozó szellemű játékos. Aktiválható ezen felül még Black Panther és DareDevil is, róluk később.


Jó sok név, bizonyára nem mindenki van otthon mélységeiben a képregények fantasztikus világában, de gond egy szál se. Van külön tréning szekció is, ahol általában első bevetésük, első nagyobb ellenségeikkel való összetűzést ismerhetjük meg. A játékban beszélgethetünk a karakterekkel, megismerhetjük múltjukat, tanácsot kérhetünk tőlük, vagy néha ők kérnek meg minket valamire. Extra tapasztalati pontokért lehetőség van a tudásunk megcsillogtatására, ugyanis ha ezt választjuk a játék különböző kérdéseket tesz föl, melyre helyesen válaszolva megkapjuk a hőn áhított tapasztalati pontokat.


Egyszerre 4 hőst vehetünk fel a csapatunkba, melyet kezdetben, Captain Amerika, Thor, Wolverine és Spider-man képvisel. Különböző stílusú harcot folytatnak, vannak közelharcra, távoli harcra és mágiára specializálódott hősök, így mindig a számunkra megfelelő egyvelegű csapatot sorakoztathatjuk fel a gonoszok ellen. Szerencsére a Ravennél a játékmenet és a szórakozás minél magasabbfokú élvezetére helyezték a hangsúlyt (mint azt később is láthatjuk majd), így menet közben, az ún. mentési pontoknál cserélhetünk karaktereket minden megkötés nélkül, nem fog érződni, hogy szintkülönbség lenne az újonc és a veteránok között. Ha karaktereink meghalnak a nagy roham alatt, gond egy szál se, egy mentési pontnál vissza lehet őket éleszteni, ha eltelik kb. 5 perc.


Minden hős tapasztalati pontokat szerez a harcok alatt, küldetés teljesítése közben. Ha összegyűlik a kellő mennyiség, akkor - ahogy szokás -, szintet lépnek. A kapott pontokat tulajdonságaikra és különleges képességeikre tudják elkölteni. De aki tesztoszteron és adrenalin keverékétől majd szétdurran, annak nem kell ilyen apróságokkal foglalkoznia, a gépet is meg lehet kérni, hogy adagolja a pontokat.


Ha mégsem tetszene az alap csapat, külön saját névvel, logóval és tagokból verbuválódott bandát is összerakhatunk vagy csak cserélgetjük őket. Érdemes külön csapatot létrehozni, mert a mellékküldetések során elismerési pontokat kapunk, mellyel különböző extra bónuszokat vásárolhatunk magunk és csapatunk számára.


Üsd, vágd, nem apád!

A harcnál két alap támadás van, egy kisebb és egy nagyobb ütés. Ezt mindenki tudja, tehát ha nincs más hátra lehet csapkodni. Ezek megfelelően lenyomott kombinációjából újabb hatásos támadást vihetünk be. Ha még ez sem lenne elég (mert már miért is lenne, ugye) vannak a lényegesebb extra képességeik, mely mindenkinél egyedi. Változó hatásúak, vannak egyszeri csapások, tömegoszlatóak és vannak minket és csapattársainkat segítő aurák is. Ezeket mannából finanszírozhatjuk. A mannát a legyőzött ellenségektől vagy szétütött ládákból, tárgyakból kaphatunk. Az biztos hogy nem lesz hiány, ha kicsit is ésszel csináljuk, és nem pazarolunk minden apró katonára a speciális képességeinkből.


Kalandozásaink során a szemfülesebb játékosok találhatnak különböző powerupokat, melyekkel eggyel növelhetjük az adott karakter valamely tulajdonságát. Találhatunk képregényborítókat, a már említett tréningekhez nekünk kell összegyűjteni a lemezeket. Végül van még 2 extra karakter is – Black Panther, DareDevil -, akiknek a bábujukból kell összeszedni 5 darabot és megkapjuk őket is választható karakternek. Szerintem nem annyira erősek, hogy nagyon megérné őket választani a végére (addigra gyűlnek össze a bábuk), de ha valakinek ők a kedvencük akkor hajrá. A harc folyamán legtöbbször névtelen, egyszerű kis katonákat, harcosokat fogunk földhözvágni, később találkozhatunk ismerős gonoszokkal és minden egyes fejezet végén várhatjuk a főgonoszt. Őket a régi játékgépek mechanikájához lehet hasonlítani. Egy az egyben nem legyőzhetőek, mindig valamit ki kell találnunk a legyőzésükre. Hasonló módon megy, mint a Prince of Persia: The Two Thrones-ban a SpeedKill.


Küllem, hang, mozgatás

Grafikát megállapíthatjátok a videó vagy a képek alapján, hogy szépnek szép, de nincs benne semmi kiemelkedő. Ez így is van, biztosan elfut gyengébb gépeken (nekem maxon ment), de ahhoz képest szép modellek, részletes textúrák és színes effektek lettek beépítve. Összhatása nekem megfelelt, hozza a képregényes hangulatot, főleg hogy a karaktereknél lehet választani a ruházatot, ha jól néztem, az összes sorozata megvan. Pl. az X-mennél megvan többek közt a klasszikus, de az ultimate is. A gyengébb grafika következtében a töltési idő sem nyúlik meg nagyon, nincs Half-Life 2 szindróma.


Pályatervezés megszokható, néha el lehet tévedni benne, de a kistérkép segítségével vissza lehet találni a megfelelő útra. Környezeti tárgyak egy-egy fejezeten belül néha már unalmasak, de szerencsére későbbi fejezetekben új környezet is vár minket. Néhol viszont látszik hogy hol a pálya vége, legtöbb helyen ki is dobható az ellenfél a nagy semmibe, így gyorsan meg lehet szabadulni tőlük. Sajnos mi is leeshetünk, így néha volt pár kellemetlenebb percem az ugrálások miatt.


Hangok. A külföldi szinkronját sajnos nem ismerem a figuráknak, nem tudtam megállapítani, hogy eredeti színészeket kértek volna fel, egészen addig míg bele nem kukkantottam az extrák közé. Van itt képregényborító, concept artok, de ami lényegesebb extra videók is, ahol megmutatták, hogy versenyt hírdettek a rajongók között, a karakterek szinkronizálására. Vicces volt látni, mert van egy-két nagyon elvetemült arc is. Tehát a hangok nem eredetiek, de nagyon jól passzolnak és nem találtam olyat, akihez nem illett volna a hangja. A stílusuk is megfelelő: Pókember állandóan poénkodik, Wolverine kemény, Captain Amerika pedig a feladatra összpontosít, stb. Jó munkát végeztek ezen a téren is.


Irányíthatósága kérdéses. Egérrel számomra irányíthatatlan volt, túl nagy a káosz és nincs idő mindenre kattintani. Látszik, hogy alapjában véve konzolra készült így a minimum a billentyűzet, de még inkább a gamepad. Számomra most a billentyűzet maradt, de nyugodtan el lehet lavírozni ezzel is, megszokható. A kamerakezeléssel voltak gondok néha, amikor beakadt valahol, de alapjában véve rendesen teljesíti a feladatát.


Mesterséges intelligenciánál vagyok megint gondban. Hasonló a helyzet, mint mondjuk a Doom 3-nál. Zombiknak nincs agyuk és ezzel le is van tudva a gépi intelligencia. A képregényekben sem igazán az eszességükről híresek a gonosz közkatonái. Jönnek (szerencsére nem egyesével, mint ott szokás), támadnak de semmi több. Nem vonulnak fedezék mögé, nem próbálnak meg bekeríteni, semmi ilyen. Igazából inkább a nagy létszám okozhat gondot, már ha egyáltalán gondot tudnak okozni kis csapatunknak. Nagyobb feladat inkább a főellenségek vagy az ismertebb, nevesített gonoszok. Előbbinél mihelyst rájövünk a trükkre már pite a dolog, utóbbiaknál lehetünk gondban. Azért kis ügyeséggel ők is bedarálhatók.


Végül


Gratulálnom kell a Ravennek, igazán szórakoztató játékot sikerült összekalapálniuk. Sok pozitívummal, egy kis negatívummal van megtöltve a játék, kellemes kikapcsolódást nyújthat kisebbeknek és idősebbeknek egyaránt. A régi játék előtt tisztelgés pedig külön öröm volt. (Spolier: A Pitfall nevű, már-már őskövületnek számító játékkal is eltölthetünk pár percet.) Jó játékot!

6.
6.
DON GONDOCS
Az egyik legjobb Marvel akció-kaland játék, az elődei x-men- legends játékok legalább ilyen jók voltak,de ez mégis több.
5.
5.
spidergamer
nekem az egyik nagyakedvencem
4.
4.
Halmer
JObb mint a Dev may cry 3? választ kérnék
3.
3.
Hetedik


Szerintem gyökér egy játék.Unalmas ráadásul baromira idegesítő hogy ilyen nagyon rossz irányítása van.Kikapcossolódásnak jó de többnek.ÁÁÁÁ
2.
2.
Madd Dogg
1.
1.
skiz0
jó kis cikk lett, gratula! ;)

csak egy dologgal nem értek egyet: mégpedig a "Grafikai gyengeségek" Azért mondom, mert én a kis 6600-ammal bekapcsoltam az enchanted light-ot a video optionsban, nhameg a shadows-t high-ra tettem, és aszittem, hogy a bokámat lef*som, szerintem olyan szép úgy :) igaz...az az 5 fps... :P nha dehát az izmosabb VGA-ra való nyilván az a fícsör... bár sztem egyébként anélkül se csúnya annyira a graf :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...