HWSW: Masszív leállásokat okoz világszerte a CrowdStrike hibája

  • Írta: szlav
  • 2024. július 19.
  • Hír
Link másolása
Tömeges leállásokat jelentettek péntek reggel óta a repülőtereken, bankokban és áruházakban, miután a Windows-alapú PC-k és szerverek váltak használhatatlanná egy hibás frissítés miatt.

Windowsos eszközök ezrei „kékhaláloztak el” péntek reggel világszerte bankoknál, légitársaságoknál, tévéadóknál, szupermarketeknél és egyéb vállalkozásoknál, melynek eredményeként repülőjáratokat kellett törölni, áruházak váltak működésképtelenné és összességében is több oldalról megakadt az élet.

Mint kiderült, a vállalkozások üzletmenetét megzavaró széles körű leállást a CrowdStrike biztonsági cég hibás frissítése idézte elő, és a félelmekkel ellenben nem egy szándékos kártékony akcióról vagy támadási sorozatról volt szó. Az IT-adminisztrátorok visszajelzései alapján teljes vállalati rendszerek váltak offline-ná.

A probléma közvetlenül érintette a Windows rendszereket szerte a világon. Laptopok, terminálok, automaták ezrein jelent meg rendszerindításkor az ismert BSOD hibaképernyő, amitől újraindítással sem sikerült megszabadulni, vagy működésre bírni az eszközt.

A CrowdStrike tájékoztatása szerint a globális jelenség a számítógépes rendszerek elleni támadások megelőzésére szolgáló Falcon Sensor alkalmazásával kapcsolódott össze, pontosabban egy annak legutóbbi frissítésével érkező problémás fájl idézte elő a helyzetet - ezzel kapcsolatban több technikai részletet még nem osztott meg a cég.

Ugyan a frissítést a CrowdStrike azóta visszahívta, az újraindítás után hurokba került eszközöket még nem sikerült mindenhol helyreállítani. A cég megosztott egy kerülőutas metódust, aminek a manuális végrehajtása vélhetően még jelentős időbe fog kerülni a hatalmas eszközparkokkal rendelkező vállalatok esetében. A helyreállítási folyamatba bevonódott a Microsoft is, de még több órába telhet a szolgáltatások visszaállása.

A leállás érintett számos repülőteret, tévécsatornát, online szolgáltatást, de még a londoni tőzsdét is. További részletek a HWSW-n.

1.
1.
Extol
Nem PC-k ezrei, hanem milliói. Nekem is volt hozzá szerencsém.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...