HWSW: Nem lesz többé Windows a Huawei PC-ken

  • Írta: szlav
  • 2 órája
  • Hardver
Link másolása
Eljött a Windowstól való búcsú ideje a Huawei-nél. A kínaiak következő laptopjai már a HarmonyOS PC-re fejlesztett változatával érkeznek - jelenti cikkében a HWSW.

Eljött a Windowstól való búcsú ideje a Huawei-nél: Yu Chengdong, a vállalat fogyasztói üzletágának elnöke megerősítette, hogy saját laptopjaik jelenlegi generációja érkezik utoljára külső cégtől származó operációs rendszerrel. A következő generációs Huawei PC-k Windows helyett előre telepített HarmonyOS szoftverrel fognak piacra kerülni, ami jelentős mérföldkő lesz a kínaiak ökoszisztémájában.

A kifejezetten PC-re fejlesztett HarmonyOS magától értetődően a HarmonyOS PC nevet kapja, és a jelek alapján hamarosan várható a hivatalos bejelentés. Addig nem tudni olyan további részleteket sem, hogy a Huawai csak hazai piacon, vagy globálisan is saját szoftverrel értékesíti a számítógépeket, illetve milyen rendszerkövetelményei lesznek.

A Windows mellőzése közvetlenül nem fog különösebben fájni a Microsoftnak, mivel a kínaiak mindössze a 40 millió darabos PC-piac 10 százalékát fedik le a Canalys elemzőcég szerint. A Lenovo 38 százalékos részesedéssel uralja Kína PC-piacát, megelőzve a HP tíz százalékát. Ezeknek a szereplőknek egyelőre nem áll érdekükben a Huawei operációs rendszerének átvétele – ami idővel akár változhat, ha a hazafias érzelmek vagy Peking ezen a téren is egyre aggreszívabban tolja a saját gyártású technológiák felé a helyi környezetet.

A lépés az Egyesült Államok és a kínai cég közti feszültség újabb eredménye, mióta az USA 2019-ben kereskedelmi feketelistára tette a Huaweit, azóta a vállalat egyre több téren függetleníteni kényszerült magát a külföldi alkatrészektől és szoftverektől. A szankciók bevezetése után viszonylag hamar sikerült csökkenteni az amerikai technológiák használatát, lassan pedig egyre több téren éri el a Huawei függetlenséget.

A Huawei egyébként 2019 óta fejleszti a saját operációs rendszerét. További részletek a HWSW-n.

1.
1.
Extol
A kémek nem szeretik ha kémkednek utánuk
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...