AOC Q27G4X monitor teszt

  • Írta: Baloo
  • 2024. május 3.
Link másolása
Igazi népmonitornak szánja az AOC a hangzatos Q27G4X készülékét, aminek egyik aspektusa sem igazán kiemelkedő, de hát régóta tudjuk ügyebár, hogy az egyszerűség gyönyörködtet.

Az elmúlt hetekben ismét tiszteletét tette nálunk az AOC gaming monitor családjának az egyik tagja, a Q27G4X képében. A korábbi tesztalanyokkal ellentétben a mostani képernyő elsődleges célja nem az, hogy valamilyen egyedi csúcskategóriás specifikációval emelkedjen ki a tömegből, hanem relatíve pénztárcabarát árcédulájával és a legfontosabb gamer igényeket kielégítő technológiai megoldásokkal próbál szerencsét. És teszi ezt meglehetősen hibátlanul, ugyanis ezzel a kombóval minden lehetősége meg van arra, hogy hosszútávon egy kimondottan közönségkedvenc népmonitorrá nője ki magát!

Az imént említett mentalitás már rögtön a monitor külsőségeinél is megmutatkozik, hiszen maga a képernyő formája sem ívelt, de a letisztult, hexagon talpazattal rendelkező állvány sem épp egy tolakodó jelenség a szemnek. Az utóbbinak a segítségével a magasság minimálisan testreszabható, illetve forgathatjuk/dönthetjük magát a 27 colos képernyőt is, ha esetleg függőlegesen szeretnénk használni azt. Csatlakozók terén szintén nem kell semmi vadra számítani: fejenként egy darab HDMI, DisplayPort és jack bement lapul az eszköz hátulján. Egy 2x2 wattos beépített hangszórót is kaptunk, de nyilván mondani sem kell, a minősége csak egy “vészhelyzet esetén betörni” plecsnit kaphat. Bár aki komolyan gondolja a gaminget, az valószínűleg úgy is befizet egy hangszóróra vagy fülesre, partijátékokhoz baráti társaság esetén pedig a 2x2 watt is elegendő lehet.

A külcsín után merészkedjünk egy sokkal izgalmasabb területre! A belsőben elmerülve ugyanis rögtön szemet szúr, hogy a Q27G4X 2560x1440p-s felbontást kapott, ami habár csak lassan, de biztosan kezdi átvenni a koronát az eddigi sztenderd 1080p-től, a 27 colos mérethez pedig pont a tökéletes aranyközép utat képviseli. A paneltípusnál ezúttal az IPS szabványra esett a gyártó választása, ami a HDR 400-technológiával karöltve remek, kifejezetten élénk színeket kölcsönöz a képernyőnek. Kontraszt terén természetesen a magasabb árkategóriát képviselő társaival nem igazán tudja felvenni a versenyt, de így is ég és föld a különbség egy régebbi TN panelos képernyő és az AOC üdvöskéje közt!

A gyorsaságra konkrétan egy rossz szavunk nem lehet! Az alapvető standardnak számító 60, 120 és 144hz trióját túlszárnyalva egészen 180hz-ig hasíthatunk a monitorral, melyet az 1ms-re lefaragott válaszidővel megtámogatva szinte garantált a probléma és kompromisszummentes játék. A képtöredezettségnek is búcsút inthetünk a manapság már alapkövetelménynek tekinthető Adaptive Sync megoldásoknak köszönhetően, a zöldeknek viszont a G-Sync ezúttal kimarad. A legfontosabb specifikációkat végignyálazva tehát elmondhatjuk, hogy az AOC Q27G4X tisztességes iparosmunkával lefedte az összes manapság divatos követelményt, ami elvárható egy magára valamennyit is adó gamer monitortól.

Ezzel pedig el is érkeztünk a cikkírót fejvakarásra késztető részéhez, ugyanis a Q27G4X (mint azt már korábban is említettem) egy - a lehető legpozitívabb értelmében értetendő - átlagos kijelzőnek tekinthető 2024-ben. Munkára és filmezésre én nem igazán tudnám ajánlani, hiszen bár teszi a dolgát, de ezekre feladatokra találunk nála sokkal jobban specializálódott darabokat is a piacon. Ellenben nem is ez a célja. Miközben épp ezeket a sorokat gépelem, az AOC Q27G4X-et 107 000 – 130 000 forint között tudjuk itthon bezsákolni, ami a tudásáért cserébe kifejezetten jó ajánlatnak számít, gaming téren pedig kifejezetten problémás ennél jobb ár-érték arányú monitort találnunk!

Az elmúlt napokban nekem le is váltotta a főmonitoromat a jelenlegi tesztalanyunk, mivel talán elsőre nem tűnik nagy ugrásnak az 1920x1080p-ről 2560x1440p-re való váltás, de mozgás közben hatalmas a különbség. A felbontás miatti megnövekedett rendszerigényt pedig a legtöbb játéknál könnyen át lehet hidalni a modern FSR, DLSS és XeSS skálázó technológiákkal manapság, aminek a negatív velejáróját - a képminőség romlást - pedig még kevésbé lehet kiszúrni egy nagyobb felbontású monitoron.

Összegezve tehát, aki megfizethető áron szeretne monitort újítani - és beéri egy kisebb ugrással a 4K-s felbontás helyett - az eddigi 1080p/60hz-es képernyőjéről, annak erősen ajánlott legalább a szemezés az AOC Q27G4X-el. Természetesen amennyiben már eddig is egy 144hz-es kijelzőn játszott, akkor az a "pár" extra fps nem feltétlenül lesz akkora fejlődés, de a felbontás még így is látványos ugrás lesz a számára. Érdemes továbbra is észben tartani, hogy a monitor célközönségét elsősorban a gamerek adják, tehát aki főként inkább specifikusan munkára vagy filmezésre keres képernyőt, az nem biztos, hogy megtalálja benne a számításait. Az általános használatra viszont több, mint tökéletes, a játékosokat pedig valószínűleg rögtön lenyűgözi majd az AOC Q27G4X "egyszerű, mégis nagyszerű" mentalitása.

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
Doomsayer
#1: "Igazi casual monitor ez"

Amúgy igen, teljesen egyetértek. Aki tudja mit csinál és mit akar, az ilyet szerintem sem vesz... De nagyon jó a "casual monitor" megfogalmazás, mert tényleg az... Nincs is semmi baj az ilyenekkel és meg is van a felvevőpiac, de tényleg az a fajta, amiből sokat eladnak, mert kell a gyereknek valami a PS5-höz/Switch-hez, meg kell egy képernyő az asszonynak a laptop-hoz, stb. De ezek általában sosem látnak 180Hz-es jelet, meg sokszor 1440p felbontást sem még 60 fps-sel sem játék közben, a régebbi játékok meg annyira nem erőltetik a HDR támogatást sem...

De ettől függetlenül tuti lehet rajta akár játszani is, meg csavargatni a facebook-ot, illetve nézni, ahogy a streamer visítva teszteli a hamburgerszószokat. Tehát sokkal jobb, mint a semmi és itt 247€-tól indul, ami azt jelenti, hogy 96.000 forint, ami pedig nem egy marha nagy ár, úgyhogy rossznak egyáltalán nem mondható az ajánlat.
1.
1.
sasncore
24/25" full hd 200MHz+ az ideális sok játékhoz. 27" + qhd sokmindenre alkalmatlan. Persze ha nincs komoly online fps akkor jó dolog is lenne, mert sok egyéb játék profitál a nagyobb képernyőből, de akkor inkább 32"+ vagy TV
de a dlss és társa komoly játékra nem ajánlott. Munkára vagy 2db monitor, vagy egy uwide, 27" pont nem az igazi. Igazi casual monitor ez.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...