Darkest Dungeon II teszt (PS5)

Link másolása
A Darkest Dungeon II játékmenete ugyan teljesen megváltozott az első részhez képest, annyi viszont bizonyos, hogy a sötét, rémálomszerű világában barangolni legalább annyira szórakoztató konzolokon, mint PC-n.

Nem aratott osztatlan sikert sem a kritikusok, sem pedig a játékosok körében a Red Hook Studios fantasztikus, kihívásokban gazdag szerepjátékának második felvonása, a Darkest Dungeon II. A tavaly megjelent alkotás játékmenete merőben eltér az első részétől, a roguelike műfajra való átállást követően pedig nem mindenki találta meg a számításait benne. Kicsivel több, mint egy évvel az PC-s megjelenés után végre a konzolos játékosok is elmerülhetnek a lovecrafti horrorban, hogy megkíséreljék megmenteni a világot. Lássuk, hogy sikerült a Darkest Dungeon II PS5 portja!

Számos dolog található az eredeti Darkest Dungeonben, ami megfogja a játékost: a csontig hatoló, hátborzongató atmoszféra, a letaglózó látványvilág, vagy épp a könyörtelen, taktikus harcrendszer. A stúdió ugyan igyekezett átemelni a folytatásba az első rész eszenciáját, azonban egy merőben új, roguelike-elemekkel tarkított játékmenetet alkottak köré. Ezt a „kezdd újra sokszor, ám minden alkalommal kicsit erősebben” mentalitást a műfaj rajongói értékelni fogják, azonban kissé felemás szájízt hagy majd az eredeti játék rajongói körében.

Félreértés ne essék, a Darkest Dungeon II egy remek játék. A Red Hook Studios remekül tud atmoszférát teremteni, a sötét, hátborzongató tájakon a szekerünkön halványan pislákoló fáklyafény szinte leolvad a képernyőről, és már a játék bevezetője megalapozza azt a hangulatot, amelyet annyira szerettünk az első részben is. A 12 zsoldosból összeállítható négyfős csapatunkkal kell felvennünk a harcot a világunkra romlást hozó, iszonytató rémek ellen. A tét hatalmas, a kihívás pedig nagyobb, mint valaha.

Roguelike műfajhoz hűen számtalanszor neki fogunk veselkedni a küldetésünknek, ugyanis a kudarc szinte elkerülhetetlen. A játék PC-s megjelenése óta számtalan balanszt érintő frissítés érkezett hozzá, melynek hála miután kiismertük a játék kacifántos szabályrendszerét, nem érezzük unfairnek az általa nyújtott kihívást. Ez azonban senkiit se tévesszen meg, a Darkest Dungeon II továbbra is egy piszok nehéz cím, súlyosan büntet minden apró hibánkért, mindazonáltal egy sokkal kiegyensúlyozottabb élményben lesz részünk a játék eredeti megjelenéséhez képest.

A körökre osztott harcrendszerhez szerencsére remekül passzol a kontrolleres irányítás is, továbbá az eszköztárban való navigálás során sem fogjuk érezni a billentyűzet hiányát. A játék aktívan használja a DualSense kontroller beépített hangszóróit, valamint a LED fénycsíkot is változtatja a karaktereink életerejének változását lekövetve. Ennél kreatívabb megoldásokra azonban ne számítsunk, a konzolos port erősségeit nem itt kell keresni.

A Darkest Dungeon II művészi megvalósítása páratlan, ugyan helyszínből nem kapunk sokat, azok azonban nagyon hangulatosak, mindegyik zsigeri lovecrafti horrorélményt nyújt. Nem lehet panaszunk a grafikára sem, PS5-ön 4K felbontásban élvezhetjük a játékot 60fps mellett. Ez utóbbit nagyjából stabilan tartja a játék, ám előfordul, hogy az egyes állomások között történő szekérhajtás közepette megtorpan a játék egy-egy másodpercre.

A Darkest Dungeon II tisztességes konzolos portot kapott, ám nem tökéleteset. A tesztidőszak alatt számtalanszor előfordult, hogy egy-egy harc után egyszerűen nem tudtam megmozdulni a szekérrel, és nem reagált semmilyen gombnyomásra. Ezen csak egy újraindítás segített, mely az automatikus mentésnek hála nem okozott játékállás elvesztést, azonban meglehetősen frusztráló volt. Továbbá apróbb diszkomfortot okozott az, hogy a játékban elhangzó párbeszédek és a narráció feliratai sokkal hosszabb ideig maradnak a képernyőn, mint ameddig a beszédek tartanak, így a fogadóban és a karakterlapokon túl nagy felületet takarnak ki túl hosszú ideig ezek a feliratok, ezzel lassítva a karaktereink menedzselését.

Összességében elégedettek lehetünk a Darkest Dungeon II konzolos portjával, a játékosok egy remek roguelike játékkal gazdagodhattak általa. Ugyan nem ér fel az első rész színvonalához, azonban egy rendkívül addiktív és élvezetes kalandról beszélünk, a taktikus és kihívásokkal teli, körökre osztott harcrendszer kedvelőit pedig hosszú órákra a képernyő elé fogja szegezni. És a Darkest Dungeon II-be érdemes időt fektetni, hiszen minél többet játszunk vele, annál jobban fogjuk élvezni azt, és annál édesebb lesz a győzelem íze egy hosszú menet végén.

A Darkest Dungeon II PC-n már megjelent, július 15-én pedig PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re és Nintendo Switchre is elérhetővé válik. Mi PlayStation 5-ön teszteltük.

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...