Problémás a The Last of Us: Part I PC-s rajtja

  • Írta: pandaril
  • 2023. március 29.
  • Hír
Link másolása
Pár órával a megjelenés után már 2.000 negatív értékelést szedett össze a játék. A probléma ezúttal az is az optimalizálatlanságból: fagyások, játékösszeomlások nehezítik meg a játék élvezetét.

Közhely, hogy a Sony-exkluzív játékok PC-portjai gyengén vannak optimalizálva, azonban az olyan kaliberű címek esetében, mint a The Last of Us, az emberrel joggal reménykedhet. Cikkünk írásakor "Többnyire negatív" értékeléssel rendelkezik a játék, a 7.394 értékelésből 5.029 negatív és 2.365 pozitív olvasható.

Az értékelések legtöbbje a sorozatos fagyásokat, illetve a játék véletlenszerű összeomlását emeli ki mint fő negatívumot, de van, akinél a shaderek felépítéséhez volt szükség több órára. Igaz, ilyenkor játszható már a játék, azonban rendszertől függően pár percenként megáll a játékmenet, hogy betöltse a shadereket. Az rendkívül magas gépigény is az optimalizáció hiányának tudható be.

A portot az az Iron Galaxy készítette, akik a Batman: Arkham Knight és az Uncharted: Legacy of Thieves Collection PC-s portjáért felelősek. Mindkét cím hasonló formában rajtolt el: technikai hibák, gyenge optimalizáció, az Uncharted esetében még a kamera működésével is gondjai akadtak a csapatnak. A dolog további fejcsóválásra ad okot, mivel a Sony több portolással foglalkozó csapatot vásárolt fel az évek alatt, köztük az egyik legnevesebbnek számító Nixxes Software csapatát is. Állítólag őket a Rachet and Clank: Rift Apart portolása köti le, ami bár szintén egy jó játék, ami megérdemli a figyelmet és a törődést, az HBO-sorozat által felvert hype miatt talán jobb választás lett volna a Nixxes Software-re bízni a The Last of Ust is, főleg a Returnal szintén gyenge rajtját követően. Remélhetőleg minden hibát minél előbb javítani tudnak majd.

18.
18.
Doomsayer
#15: Amúgy nem vitaképp, de szerintem egy 3080 nem egy annyira jó kártya már, hogy azon kelljen feldőlni, hogy "csak 70 fps". Nekem is 3080 van, nem egy új kártya, generációs lemaradásban is van már és 4k-ban én örülök a 60 fpsnek is vele. De tény és való, hogy mostanában egy pár játéknál megoldották, hogy még annyi se legyen. Minden esetre azokkal szemben, akik szerettek volna ilyen kártyát és nem adatott meg nekik, szerintem kicsit talán negatívan hangzik, hogy "meh, csak 70 fps", hiszen sokan még mindig örülnének ha 30 körül jól menne ez a "minőségi" játék.

Azzal mondjuk egyetértek, hogy ha pénzt kérnek a 10 éves és 77-szer újra kiadott címért, akkor próbálják már ki előtte és kenjék már a hajukra, ha ilyen gagyi, mert így ncore-ról sem érdemes letölteni. De mondjuk a Steam fórumon az ürge, hogy 4090-en és 13. generációs i7-en jól megy és mindenki más takarodjon az megint kicsit túl van tolva arcmérettel és nem hiszem, hogy bárkinek is segítene.
17.
17.
xanatos0911
#15: Ertelek, csak nem a jatekmechanika fogja egy az egyben meghatarozni a gepigenyt, hanem a jatek mogott rejlo technologiai alapok, grafikai motor stb. Tudom, hogy csojatek, mint a god of war, de attol meg eroforrasigeny teren nem lehet ket csojatekot sem osszehasonlitani feltetlenul. De teljesen egyetertek, pofatlansag volt igy kiadni, evek ota vartam ra en is es eleg csalodott vagyok. 5950X, 6950XT, 64GB RAM es gen4 Samsung 980Pro NVME SSD-n fel oran at epitette a shadereket, kozben 3-szor crashelt, pedig a menuben vartam, hogy vegezzen. Azota jol fut, bar az egeres kamerairanyitas neha eleg fura es stuttering boven jelen van, sokszor megakad egy-egy tizedmasodpercre, meg vannak grafikai anomaliak, pl nalam a karakterek haja eleg fura, Tess hajan pl sokszor egy az egyben at lehet latni, de ezt betudom annak, hogy meg nincs fent a legujabb driver. Ja es mindezt ugy, hogy kicsereltem az elmeletileg bugos fajlt a jatek konyvtaraban ami elvileg a problemak egy reszenek forrasa (allitolag). De ami a legerdekesebb: Csutkan van, ultran es nem latom semmivel sem szebbnek, mint a PS5-os verziot, sot mintha a PS5-os szebb lenne kicsivel.
16.
16.
xanatos0911
#14: 7 honapja jott ki a jatek. Ertem amit mondasz, de akkor ennyi erovel az eredeti jatek sem tiz eves, hanem kitudja mennyi, mert az alapok mar regen keszen voltak hozza. Ennek a logikanak igy nem sok ertelme van :)
15.
15.
Grabowsky30+
#13: Lehet a szavakon lovagolni, nyilván grafikailag nem az, de a mechanikákat tekintve nem érződik frissnek. Szó nincs arról, hogy rossz lenne csak szerintem érződik, hogy ezt nem tegnap találták ki. (ezt mindig keverem mi a remaster remake tök mindegy) Az, hogy újra lett csinálva a fél játék az egy dolog, de sok minden meg lett benne spórolva amit nem kellett újra megcsinálni az árazása viszont új játék áron van! 10700k-val meg egy 3080-al 32giga rammal ne érezzem már magam szarul egy 60euros játéknál, hogy max 70fps jön ki belőle. Ez a pofátlanság netovábbja! Létezik még olyan, hogy egy játék 60-70euroért nem egy optimizálatlan bug halmazként jelenik meg?
14.
14.
hedzsooo
#13: ...Igazad van, de szerintem az elvarasaid picit lehet soknak bizonyul itt. :)

Szerintem sokaknak fogalma sincsen, h mi a kulonbseg a remaster + a remake kozott.

Masreszrol meg megicsak 1 botrany ez keremszepen, akarhogyan is sokan amugy esetleg rosszul kozelitik meg a dolgot, a tenyen az nem valtoztat.

A 7 honappal meg nem dobaloznek, mert kb. sohasem fogjuk megtudni h pontosan mennyi idot toltottek a jatek keszitesevel, + mikor hanyan vettek pontosan resz a projektben, + mit muvelt a managment kozben, + hol voltak a jomunkasemberek mikor tesztelni kellett volna kiadas elott ezt, + ha vkik teszteltek es jeleztek a hibakat, megis miert is jelenhetett meg mar most igy ebben a formaban, es igy tovabb... ;) :)))
13.
13.
xanatos0911
#11: Egy masodpercig sem akarom vedeni a Sonyt vagy a Naughty Dog/Iron Galaxy parost, mert valoban treul fut a jatek, de felejtsuk mar el ezt a “10 eves jatek” meg “remaster” dolgot. Az eredeti jatek valoban 10 eves, a remastered verzioja pedig 9. A szoban forgo jelenlegi jatek viszont korulbelul 7 honapos es nem remaster, hanem remake.
12.
12.
hedzsooo
Talan a dolog jo oldala az lesz, h nem kell sokat varni majd arra, hogy 1/2 aron dobjak hozzank a Steamen is akar... :)))
11.
11.
Grabowsky30+
Azért az elég durva, hogy egy 10éves játék remaster verziója 28giga ramot és 9 giga vramot zabál high beállításokon 1440p-ben.
10.
10.
Doomsayer
#9: Úgy érted az a hibás, aki kifizette és játszani akart vele?
9.
9.
Nothing
8.
8.
xanatos0911
Eskü arra emlékeztet ez az egesz, mint amikor a PS3-as verziot probalgattam PC-n. Ugy viselkedik a jatek sokszor, mintha egy emulatort irtak volna ala.. GPU-t nem hasznalja ki rendesen, CPU-t maxon porgeti es megy a shader chaching allandoan.

Egyebkent mar kijavitottak a gepigenyt, de ebbe a cikkbe meg mindig a regi es hibas van belinkelve/megjelenitve. Nem mellesleg mar a gepigenybol latszott, hogy ez egy semmirekellő port lesz, irrealisan nagy gepigenyt mutat es meg felregepeles is van benne.. szegyen.
7.
7.
TrishtanAG
#6: Arkham Knigtot valamikor 2016 tavaszán játszottam egy akkor közepes gamer gépen, ment, mint kés a vajban :). UC4 meg már most jól megy, bár a shadereket ott szereti menetközben számolgatni, ellenben nem szaggat közben egy szemerkényit sem.
6.
6.
fubenalvo
#3 #4 ha ez igaz akkor az viszont nem a fejlesztő hibája, hanem a kiadói nyomásé. Szerintem egy fejelsztő sem szeret(ne) nem működő stuffot kiadni a kezéből, csak néha szólnak fentről, hogy ez MOST kész van.
5.
5.
crytek
#4: Ezzel csak az a gond hogy egy game-et az első napos/hetes megítélések teszik azzá ami.. kutyát nem érdekli mi lesz 3 hónap múlva vele..
4.
4.
TrishtanAG
#3: A vicces, hogy néhány hónappal a megjelenésük után mindkettő játék tökéletessé lett patchelve. Hmm, talán nem kéne mindent idejekorán kihozni, míg nincsenek készen.
3.
3.
Macifasz
A Iron Galaxy a Batman Akrham Knight katasztrófális PC-s portja után, hogy kaphat még bármiféle megbízást? De most komolyan. :D Az a port lehetne a mintapéldánya a "hogy nem szabad" kategóriának. És akkor most oda rakhatják mellé az Uncharted 4 és a TLoU PART I portjait is.
1.
1.
crytek
A MS helyében kapnék az alkalmon és visszadobnám a szart amit a sony lapátolt rájuk a coddal hogy gyengébb minőségű verziók érkeznének psre...nos itt meg gyengébb minőségű cuccok jönnek windowsra és ez nem csak feltételezés ez a valóság..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...