Megjelent a Borderlands 3 játékosok segítségével elkészített tudományos kutatás

  • Írta: aronsz
  • 2024. április 19.
  • Érdekesség
Link másolása
Négy és félmillió játékos járult hozzá a kutatók munkájához a Borderlands 3 egyik minijátékán keresztül, most pedig nyilvánosságra hozták a kutatás eredményét is.

Rendhagyó kísérletbe kezdett 2020 tavaszán a Borderlands 3, ahogyan mi is beszámoltunk róla a 2K és a Gearbox összefogott a kanadai McGill Egyetemmel és a Massively Online Science-szel, hogy egy minijáték segítségével járuljanak hozzá a kutatók munkájához.

A tudósok különböző mikrobákat vizsgáltak, ezekből több tíz billió van mindannyiunk testében és nagyban befolyásolják az egészségünket. A mikrobák egészen a DNS-szintig visszamenően különböznek egymástól, és akár változhatnak is, többek között attól függően, hogy mit eszünk és mennyire élünk aktív életmódot – foglalta össze a kiindulópontot az IGN.

Pont ez a változatosság okozta az, hogy a tudósok nem tudtak mélyreható kutatásokat végezni, mivel az apró különbségek miatt a számítógépek nem tudták pontosan elemezni a kutatási eredményeket. A hatalmas DNS-adatbázis tisztására alkotta meg Szantner Attila, a McGill egyetem adjunktusa azt az eljárást, ami aztán számos tudóssal és játékfejlesztővel összefogva a Borderlands Science minijátékban valósult meg. A játékban valós életből vett, a számítógépek által hibásan regisztrált DNS mintákat színes kockák reprezentálják a játékosoknak pedig a helyükre kell őket illeszteni.

Nemrég pedig meg is jelent a kutatás, ami felhasználta a játékosok által tisztított adatsorokat. Az egyik szerző, Jerome Waldishpühl elmondása alapján pedig 4.5 millió játékos szentelte értékes perceit a tudománynak. “Bizonyos értelemben ez az eredmény az ő érdemük is és büszkének kell lenniük rá” – tette hozzá a McGill professzora.

De mit is tanultunk pontosan a kutatásból? “Arra számítunk, hogy ennek az információnak a segítségével bizonyos mikrobákat össze tudunk kötni bizonyos értékekkel például, hogy mit eszünk, hogyan öregedünk, de megérthetjük azt is, hogy milyen szerepet játszanak több betegségben az Alzheimertől kezdve a gyulladásos bélbetegségekig, hiszen most már tudjuk, hogy pontosan milyen mikrobák érintettek ezekben az esetekben”magyarázta Rob Knight a kutatás társszerzője.

A játékosok által generált adatmennyiség a jövőben felhasználható lesz arra is, hogy betanítsanak különböző mesterséges intelligencia programokat, amik aztán nagyobb hatékonysággal tudják majd elemezni a jövőbeli, hasonló adatokat.

1.
1.
Matt8888
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...