Növekedett a videojáték-piac Európában 2023-ban

  • Írta: aronsz
  • 2024. január 18.
  • Toplista
Link másolása
Kijöttek a legújabb statisztikák a térségből. Erős évet teljesített a PlayStation és a Hogwarts Legacy. A legnépszerűbb platform pedig a PC volt az elmúlt évben.

Összesen 182 millió PC-s és konzolos játékot adtak el 2023-ban, ami 1,7%-os növekedést jelent a 2022-es évhez képest – derül ki a GamesIndustry.biz cikkéből. Az európai piacra 2017 óta készítik el ezt a felmérést, amelybe a fizikai, valamint a nagyobb kiadók digitális játékeladásai is beleszámítanak.

A játékok közül az első helyet az FC 24 szerezte meg, annak ellenére, hogy 9%-kal kevesebb példány kelt el belőle, mint az elődjéből, a FIFA 23-ból. Második helyre pedig a tavalyi év nagy sikere, a Hogwarts Legacy került. Ráadásul a FIFA-játékokat leszámítva egyetlen kiadvány sem ért el olyan magas számokat, mint a Warner Brothers játéka.

Kifejezetten erős évet zárt a Rockstar Games – főleg, hogy nem is jelentkeztek tavaly új játékkal. A GTA 5 az 5. a Red Dead Redemption 2 pedig a 8. helyet szerezte meg az eladási listákon. Utóbbiból ráadásul több fogyott, mint 2022-ben.

A játékeladások tekintetében a PC-s kiadványok magasan nyertek, a konzolok pedig PS5, Switch, PS4 és Xbox Series S/X sorrendben zárták az évet. Csak a konzolokat tekintve azonban a Sony tarolt Európában.

Igaz, komoly ellátás hiánnyal küzdöttek 2022-ben, ez tavaly már nem volt jellemző. Ennek köszönhetően a PlayStation 5 eladásai 177%-kal, a PlayStation 4 eladásai 671%-kal növekedettek 2023-ban.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...