A videojátékipar számára is kedvező döntést hozott az amerikai tőzsdefelügyelet

  • Írta: aronsz
  • 2024. április 25.
  • Biznisz
Link másolása
Az Egyesült Államokban eltörölnék a versenytilalmat, ami szinte minden iparágra hatással lesz, így a videojátékokra is. A törvény egyelőre még nem lépett életbe, vannak akik jogi támadásra számítanak, azonban több államban már létezik hasonló szabályozás.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (Federal Trade Commission – FTC) április 23-án bejelentette, hogy eltörölnék a versenytilalom alkalmazását a munkavállalói szerződésekben. Röviden ez annyit tesz, hogy mostantól a munkáltatók nem írhatnak olyan kitételeket a szerződésbe, ami megakadályozza, vagy lassítja a dolgozók munkahelyváltását.

Sok iparágra jellemző, hogy közvetlen riválisnak tekintett cégekhez történő “átigazolás” esetén hónapokig, vagy akár évekig nem állhatott munkába a dolgozó. Ezzel hivatalosan az üzleti titkokat védték, a gyakorlatban azonban sokan csak nem tudtak dolgozni. Erre hivatkozik az FTC is, aki a közleményében 8 500 új munkahelyet és évi több száz dollár extra jövedelmet ígér a dolgozóknak.

Hogy a videójáték ipar szempontjából pontosan mit is jelent a döntés, azt a GamesRadar szedte össze. A lap több fejlesztőt is idéz, akik elmondása szerint a versenytilalom komoly problémát okozott a videojátékiparban. Zara Varin – jelenleg a független Dual Wield Studio munkatársa, aki korábban a 343 Industries-nál dolgozott a Halo sorozaton – elmondása szerint még egyetlen olyan szerződése sem volt a videojátékiparban, ahol a versenytilalom ne szerepelt volna.

Egy másik független fejlesztő, Aaron San Filippo (Whisker Squadron: Survivor készítője) pedig arról írt, hogy meglátása szerint rengeteg, korábban AAA fejlesztő fog független játékok készítésébe majd.

Amennyiben valóban életbe is tud lépni a törvény, egy kivétel azért marad. Azok a vezetők, akik döntései pozícióban vannak, valamint évi 151 164 dollárnál többet keresnek, azok számára továbbra is meg lehet majd tiltani a közvetlen versenytárshoz történő váltást.

A GamesRadar is kiemeli, hogy a döntés egyelőre nem jogerős, a törvényt több oldalról támadják és egyébként is csak a közzététele utáni 120. naptól lenne érvényes, ez pedig egyelőre nem történt meg. Mindenesetre a tőzsdefelügyelet már elfogadta a szabályozást.

A CNN egyébként kiemeli, hogy hasonló törvénnyel már korábban is foglalkoztak Amerikában, 2023 elején is volt egy hasonló javaslata az FTC-nek, illetve megemlítik azt is, hogy bizonyos államokban már ma is működik hasonló szabályozás, ezért nem lehetetlen, hogy végül valóban életbe is lép a törvény.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...