Több mint 7000 játék a Steam Decken

  • Írta: pandaril
  • 2023. január 2.
  • Hardver
Link másolása
A Valve kézi PC-je immár komoly könyvtárral rendelkezik, amibe nem számítanak bele a nem ellenőrzött címek.

A Steam Deck idei megjelenése óta folyamatosan bővült a rajta játszható játékok száma. A cikk írásakor ez a szám 7128, amelyből 2709 az "ellenőrzött" és 4419 a "játszható" kategóriába esik.

Az "ellenőrzött" játékok tökéletesen kompatibilisek a handhelddel, gyakorlatilag konzol élményt nyújtanak. A "játszható" játékok már igényelhetnek némi állítgatást, ami a PC-sek számára nem idegen, de a kategória jelentheti azt is, hogy némi kompromisszumra kell számítani, pl. alacsonyabb FPS vagy hiányzó grafikai funkciók. Ezektől eltekintve azonban ezek a játékok is gond nélkül futnak a kézi PC-n.

A játékok harmadik nagy csoportja az, amelyiket nem ellenőrizték le semmilyen formában sem. Ettől függetlenül ezek is futhatnak a rendszeren, viszont ha probléma van, maximum a közösségre lehet számítani.

Az összehasonlítás kedvéért, a Nintendo Switch-re jelenleg kb. 5000 játék érhető el. Bár a két rendszer alapjaikban különböző, úgy erőforrások, mint célközönség szempontjából is, mégis sokan a Switch kihívójaként kezelik a Steam Decket.

A teljes játéklista itt érhető el.

Ha pedig a számok túlságosan elrettentők és a katalógus "túl sok", a Gamespot készített egy TOP 14-es listát a legjobb a jelenlegi legjobb Steam Deck-en elérhető játékokról:

7.
7.
Doomsayer
#6: Teljesítménnyel tényleg valamit jól eltaláltak, illetve tényleg tudták, hogy mit csinálnak. A Steam Deck előtt is volt már handheld PC, utána meg szó szerint boldog-boldogtalan kijött egy hasonlóval. Igen ám, de hiába a nagy marketing és/vagy médiavisszhang, a sokszor duplájába kerülő gépek nem tudnak mit kezdeni a Deck játékbeli teljesítményével. Az erősebb AyaNeo Next Pro, amiben R7 5825U proci van, gaming beast néven reklámozzák, 1300 dollár az ára és 30-40% al lassabb játékokban. Vagy ez a GPD WIN MAX meg WIN 3 nevű, i7+iXe grafika, 1300 euró - azért 30-40%-al lassabb a játékban. Miközben a Deck 420 dollártól indul és a legolcsóbba csak egy SD kártya kell, hogy több hely legyen rajt. Igazából az RDNA2-vel meg az LPDDR5 RAM-mal nem tud mit kezdeni egyelőre egyik laptop proci konfig sem. Az 1300 eurós példányok arra jók igazából, hogy ha mondjuk az ilyen PS3-as Demon's Souls meg MGS4-eket akarod nyomni rajta, mert arra a fajta emulációra jobb a Ryzen7 meg az i7 mobil proci és ahhoz nem kell erős videó, de amúgy normál játékra meg labdába nem rúgnak a Deck mellett azok a két-háromszoros áron lévő gépek.

Amúgy az új AC, Tomb Raider és Forza az xcloud-ról streamelve full grafikán is 60 fps és vagy 6-7 órát tudod tolni deck-en.

https://support.microsoft.com/hu-hu/topic/xbox-felh%C5%91alap%C3%BA-j%C3%A1t%C3%A9k-a-microsoft-edge-ben-a-steam-deckkel-43dd011b-0ce8-4810-8302-965be6d53296
6.
6.
Grabowsky30+
#5: Értsd úgy, hogy ha mondjuk 60fps-el játszol egy olyan játékot amit akár medium/high beállításokkal is vinne, de ez viszonylag hamar 1-1.5 óra alatt lemeríti. Nyilván ha visszaveszed 30-40re a képernyőt is és mindent low-ra állítasz ami sok esetben nem sokat számít akkor hirtelen lesz közel 2.5-3 órád ugyan ebben a játékban. Úgy nagyságrendileg 10-20w-ott fogyaszt játék közben. (kezedben fogod nem dokkolón van) Olyan játékokról beszélek amik komolyabb gépigényűek. Mondjuk mint egy GTA5 vagy egy AC az újabbakból, egy Tomb Raider, Forza5 ezek eléggé harapják az aksit. Nekem ezek a tapasztalataim.
Én most nem az élethelyzetről beszélek hogy hol mikor játszok vele, vagy hogy megtalálom e a konnektort a lakásba, hanem az eszköz egy tulajdonságáról. Csodák sajnos nincsenek és egy fantasztikus készülék, leesik az állam egy két játék futtatásánál. Ez a teljesítmény vajon honnan jön ebből a kis szarból, de a kifejezetten aksis használat egy picit csorbát szenved. Nyilván zsebre vágsz egy powerbankot és megoldod.
5.
5.
Doomsayer
Igen, ezt az akksi időt szokták mondogatni, mint amikor megtanulták a TV-ből, hogy "migráns","Soros","Brüsszel", stb, de nem tudom. Persze én is néztem már rá többször és láttam, hogy merül, de nekem még nem volt egy felhasználási terület, vagy bármilyen játék, ahol 4-4,5 óránál kevesebb időm lett volna. De böngészés meg youtube közben ilyen 10 óra? PS1 emulátor meg Game Pass streaming 7 óra? Szóval akik ilyen 4-5 óránál többet tolják egy seggel, de annyira, hogy még a konnektorba sem akarják bedugni a játék hevében, mert rontja az élményt(?), azok szerintem kevesebben vannak, mint akik panaszkodnak az akksira. Vagyis lehet én vagyok más, vagy nem tudom, de ha 4 óra játék után, ha még mindig ott akarok handheldezni (ami eléggé valószínűtlen), akkor bedugom a konnektorba és végtelenné válik az időm. Más esetben meg eleve be van dugva a gép.

Illetve lehet, hogy én vagyok csak totál eltévedve a véleményemmel és ha máshogy használnám, mint szoktam, akkor nekem is lenne akksis panaszom, de tényleg. Szóval felkapom ezt a cuccot, leülök és nyomok 3 óra játékot egy seggel. Utána kikapcsolás előtt megnézem: még vagy 20-30% az akksi. Akkor vagy eldobhatom ezt a cuccot és csinálhatok mást, vagy bedughatom, és nyomhatom még. Vagy nem? Mármint értem, hogy valamikor fel kell tölteni, de nem értem, hogy ez miben hátráltat valakit, mert megy töltés közben is.

Szerkesztés:
De már valamlyest el tudom képzelni. Voltunk a II. Lajos egyik kastélyában és ott vagy 80-100 négyzetméteres szobák vannak. Az ember dogozószobájában semmi nem volt, csak egy asztal középen és egy szék. Szóval, ha ott játszott volna a Lajos a Deck-jén több, mint 4 órát (amikor még nem találták fel a Deck-et és az áramot sem), akkor lemerült volna neki és messze lett volna a konnektor. Szóval úgy értem, hogy nem ér el odáig a töltő zsinórja. De egy ilyen uralkodónál mondjuk alap, hogy a konnektor jön oda hozzá és nem pedig ő a konnektorhoz, szóval még mindig nem teljesen indokolt az akksi para. Illetve hát a mérhetetlen gazdagságát tudta volna arra is használni, hogy hosszabítót vásároljon és őt sem zavarta volna, hogy be kell dugnia... vagyis dugATnia valakivel a gépet a töltőre.
4.
4.
silkgoat
#2: Az aksi idovel igazad van, de en mondjuk legtobbszor a dock-ba tolom be a TV melle, igy max a dualsock merul le :D
Amugy ha a kezemben van akkor kell a szemuveg a betuknek, talan ez meg nekem a hatrany. De a TV-n nem kell, szoval... :D
3.
3.
Ganzer
Még a végén komolyan kedvet kapok egy steam deck-hez.
2.
2.
Grabowsky30+
#1: Én asztali gépként nem igazán használtam csak egy próbaképpen. Viszont ez a cucc minden egyes alkalommal mikor használom megdöbbent, hogy mennyire jól működik rajta minden. Rengeteg olyan játék is gond nélkül megy rajta aminek hivatalosan nem kéne mennie. Battle.net, uplay, kliensek gond nélkül (originnal én szívok). Amivel problémám szokott lenni sajnos a cheat elleni védelem progik, nem igazán szeretik a linuxos emulációt, de ezen kívül minden megy. Az aksi idő lehetne picit jobb, de ez is beállításokkal sokat optimizálható, ettől függetlenül ez egy olyan része a steamdeck-nek ami komprumisszumos. Elképesztő egy készülék.
1.
1.
Doomsayer
Nem feltétlenül a legjobban mainstream játékokkal játszom rajta és nagyon nagy része az általam kipróbált, illetve játszott játékoknak nem ellenőrzött. Viszont még eddig egy játékkal nem volt az, hogy ne ment volna tökéletesen. De nem is ez a poén, hanem most, hogy az ünnepeket nem otthon töltöm, a legerősebb PC, ami nálam van, az a Steam Deck. Az elmúlt hetet nézvén jó kérdés, hogy hány olyan játékkal játszottam rajta, ami Steam-es.

Hát egy darabbal sem, mert az Elden Ring-et jobb volt X-en (az is nálam van) meg érdekelt egy pár cucc, amit az Epic osztogatott. Van ez a Heroic Games Launcher a Discover Software Center-ben, ami végül is ugyan az, mint a Microsoft Áruház Windows-on és ott van ez a Heroic "a kirakatban". Egy klikk és feltelepül és rögtön be lehet lépni Epic és GOG fiókokba, ami után megjelenik az összes játék, ami a két említett fiókon van. És akkor ott szépen rányom az ember az Epic játékra, ami feltelepedik és működik. Nem elég, hogy azok is rendesen jól működnek hiba nélkül, de tényleg igazából nem több és bonyolultabb a dolog, mint egy klienst feltelepíteni és rákattintani.

Ráadásul nagyon elégedetten használom így a Deck-et asztali módban (TV+monitor+bill+egér+az xbox contrtollere), mert gyári beépített funkció, hogy van FSR, így alacsonyabb felbontás mellett is nagyon jó minőségű, tű éles képet kaphatok a TV-n még akkor is ha maguk a játékok nem is hallottak erről a funkcióról (de a Linux-ról sem). Nagyon elégedett vagyok a Steam Deck-kel és úgy jön ki a lépés, hogy az ünnepek alatt sokkal többet játszok teljes megelégedéssel és valós kompromisszumok nélkül így PC-n, mint a plusz súlyként idecipeltnek bizonyult Series X-en.

Technikailag amúgy nem meglepő, hogy jól mennek a cuccok, de mégis, a csalódás elkerülése végett nem mertem arra gondolni, hogy a Deck-et, mint úgymond "asztali PC gépház" bekötve a perifériák közé a Death Stranding-től elkezdve a komolyabb, több órára beülős körökre osztott RPG-ken keresztül a menős-csihi-puhi címekig mindent csont nélkül lehoz, de olyan minőségben, hogy el lehet felejteni mellette, hogy egy kézi kacat ketyerét használ az ember. Az, hogy ez egy Steam Deck eszembe sem jut egész nap, kivéve reggel, amikor bekapcsolom, mert akkor a saját Steam frontend jön be rajta elsőre és úgy kell átnyomni Desktop módba. De attól, hogy ez Linux, ugyan úgy néz ki és működik, mint a Win, ott van rajta az összes programom, amit naponta használok, böngésző ugyan úgy tudja a jelszavakat/könyvjelzőket, stb, szóval eddig azt mondom, hogy végül is kompromisszum nélkül, de sok pozitív csalódással használom a Deck-et fő PC-nek mindenre+játékra(!) az elmúlt több, mint egy hétben. Jó gép.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...