E3 2013: PlayStation 4 - DRM azért jöhet

  • Írta: fojesz
  • 2013. június 12.
  • Hír
Link másolása
A PlayStation 4 alapvetően nem korlátozza a játékok adásvételét, arra azonban továbbra is lehet számítani, hogy az online porciót illetően lesznek megkötések a használt játékot vásárlók számára.

Ahogy a sokat látott használtjátékos videó is bizonyítja, a Sony igyekezett lecsapni a Microsoft labdáit, és bár nem korlátozza olyan drasztikusan a használt játékbizniszt, mint a redmondi cég tervezi, megkötésekre azért lehet számítani.

Jack Tretton, a Sony Computer Entertainment of America vezérigazgatója megerősítette a Sony sajtókonferenciáján elhangzott kijelentéseit, majd egy hivatalos közleményben is megírták: úgy adjuk el a dobozos PS4-játékainkat, és vesszük meg más használt lemezeit, ahogy jól esik, a használt játékok kereskedelmét vagy a játékok kölcsönadását semmilyen módon nem akarják gátolni.

Ugyanakkor a sokat szidott online DRM visszatérhet, a multiplayer módot korlátozhatják majd a kiadók azon játékosok előtt, akik nem fóliásan vették meg a játékukat - nekik ez esetben a már szokott módon külön pénzt kellene fizetni az online hozzáférésért.

Ez maximálisan a kiadó döntése, a Sony mindenesetre bejelentette, hogy a first-party címeinél nem él majd ezzel a módszerrel, és tulajdonképpen biztató, hogy az Electronic Arts is leszögezte korábban, hogy felhagy az online pass alkalmazásával.

30.
30.
Belerofon
#29: Akkor olvasd el kérlek újra és legalább 15-ször a 26-os hozzászólásom,hogy tudatosuljon benned az írásom...

istenem ennyi lámát...:D:D
29.
29.
CitromH
#28: Pontosan azt amit minden más ember értene ezalatt. Feltört Xbox másolt játék.
28.
28.
Belerofon
#27: "vagy nem szeretnek eredeti játékot venni."

Akkor ezzel mire akartál kilyukadni szegénykém????:D:D
27.
27.
CitromH
#26: Én egy szót sem írtam a használt játék vásárlásról. Köszi, hogy lereagáltad azt amit meg sem említettem.
26.
26.
Belerofon
#25: "Sőt az én véleményem az, hogy a hisztizők vagy nem fogják fel miről is van szó, vagy nem szeretnek eredeti játékot venni."

És itt már más nem is jöhet szóba,csak a használt játék vásárlás?Mert akkor neked nincs fogalmad teljesen a dolgokról..Nekem pl.Rengeteg ismim van,és az elmúlt 4 évben rengeteget csere-beréltünk játékot kipróbálásra,vagy játszásra.Ez is egy nagy hátrány annak akinek sok ismije rendelkezik konzollal,hogy nem tud cserélgetni.A folyamatos szervert meg ne erőltessük,már ki lett jelentve,hogy nem kell állandó net a játékokhoz.

Itt mást sem lehet olvasni csak azt,hogy ha ez lenne meg ha az lenne,meg biztos így lesz...Ne erőltessétek..A Sony felhasználóbarátabb mint az MS,ez nem szorul magyarázatra.
25.
25.
CitromH
A Sony nagyon ügyesen lovagol a Microsoft által vert hullámokon. Lényegében hagyja, hogy a Microsoft előálljon megoldásaival, és csak aztán hozza ki az övéit. A Sonynál nagyszerű marketingesek lehetnek.

A DRM-et nem a konzolgyártó erőlteti, hanem a játékkiadók. A képet rögtön árnyalja, hogy a konzolgyártók egyből kiadók is. A Microsoft csinált egy egységes online ellenőrzési módszert, a Sony meg nem. Amit mindenképp meg kell érteni az az, hogy ellenőrzés mindenképpen lesz mindkét konzol esetében. A különbség az annyi, hogy a Microsofté logikus, egységes, és szerintem mindenki által tartható és teljesíthető, a Sony esetében pedig a kiadókra van bízva. Vagyis előfordulhat(és elő is fog fordulni), hogy egy játék akár folyamatos szerverkapcsolatot fog igényelni single player esetében is. Míg a Microsoftnál az eddigi hírek fényében garantálva van, hogy nem így lesz.

Akinél probléma az internet jelenléte az igazából egyébként is le van tojva magasról, mert a számuk jelentéktelen veszteséget jelent. Sőt az én véleményem az, hogy a hisztizők vagy nem fogják fel miről is van szó, vagy nem szeretnek eredeti játékot venni.
23.
23.
metercsiken
Ha csak a multinál lesz ilyen, akkor ez a hír már ne is gond számomra!
Persze akinek igen azokat megértem!
22.
22.
supair
#19: Raptor nem ilyen volt.
Te és a hozzád hasonló egysejtűek tették ilyenné.
21.
21.
simon 555
#17: Te nagyon el vagy tévedve...
A Sony nem használ DRM-et semmilyen módon. A kiadók döntik el, hogy raknak e védelmet a játékukra vagy sem. A Sonynak nincs beleszólása. Valamint a Sony által kiadott játékokon nem lesz semmi online pass meg egyéb baromság. Ott áll tisztán a hír.
A maradék meg hülyeség. Pont, hogy az MS fogja kivenni a DRM-et, elhiheted.
17.
17.
zadori75
Mind a két gépen van DRM. A sony a lemezt használja, az MS meg online ellenőrzi. Szerintem teljesen jogos az ms álláspontja. Semmi különbség nincs, hogy lemezen veszel meg egy játékot vagy letöltöd. A lemez csak egy adattároló, ha letöltöd akkor meg a játék ott lesz a merevlemezeden. Az ms esetében miután megvetted a lemezt, hazaviszed az felrakja magát a harddrive-ra és onnan fog működni. Olyan mintha letöltötted volna. Ha eladod a vett lemezt, vagy oda adod egy másik embernek, miután te már játszottál vele, az ugyan az, mintha a megvett digitális tartalmat házilag rárakod egy bluray lemezre és tovább adod. A sony is tudja ezt, csak látva a "nép" haragot most úgy festette le magát mint a hős lovag. Aztán egy két év múlva amikor a kedélyek lecsitulnak, és már mindenhol széllesávú internet fog folyni, még a csapból is, majd szépen bevezetik az online DRM rendszert. Ettől függetlenül mind a két gép jónak igérkezik, csak ne felejtsük már el azt, hogy se a sony se a microsoft nem a máltai szeretet szolgálat. Nekem a miscrosoft szimpatikusabb, mert ők nyílt lapokkal játszanak, a sony meg óvatosan sunyin vezeti be a dolgait.
15.
15.
Xabikapapi
Raptor+30. Engem sem hat meg,hogy köpködnek az új Xbox One-ra nekem tökéletesen megfelel,amúgy azt vettem volna.
Majd félreáll a szája a Sony mutyinkak, ha 1 év múlva jön egy frissítés,és ugyanúgy be kell majd jelentkezni a PS+-ra a játékokkal,mint az Xbox One esetében.
......ezt irtad te kutya
14.
14.
simon 555
#13: Azért a season pass más mint a gépbe épített állandó DRM.
Az online pass ellenére továbbra is el tudod adni a játékot, na meg nem is muszáj elhasználni azt ha nem érdekel a multi.
13.
13.
Exinor
#12: Az EA már az online passt is eldobta. Majd ráállnak a season passokra, de olyan nem lesz, hogy ne tudnál valamiért fizetni:)
11.
11.
lesik20
OFF: Beküldtem egy hírt tegnap miszerint a PS4 régiómentes lesz. Igazán kirakhatnátok mivel ezek szerint olcsobban is be lehet szerezni, és minden játék müködni fog rajta
9.
9.
traumraise
#4: háát igen, én is ezen agyaltam, hogy duplán fizettetik meg a dolgot....oké hogy használt de akkor fizettél érte amit az eredeti tulaj pedig az üzletben fizetett ki, szóval közvetve te vetted a játékot. És akkor fizess még egyszer ha passt akarsz hozzá. Pc-n se tudsz továbbadni online játékot de legalább nem fizetsz pluszt az online jelenlétért....szép is lenne ha a steam havidíjas lenne :P És még mondja valaki hogy drágább a pc-n játszás.
8.
8.
Exinor
Egyszerűbben: a kiadók eldönthetik, hogy akarnak-e online passt vagy nem, ebben nem korlátozzák őket, lényegében úgy lesz, mint most.
7.
7.
akifourteen
Amugy en mar lesz@rom mindketto konzol hulyesegeit, minnel penzehesebb a ceg annal elobb fog valtoztatni dolgokon nem lessz kivetel se a Sony se az MS. Persze fontos ki,hogy startol a generacio valtasban,elozonel joval olcsobb volt a x360 tobben is kezdtek venni,most a Sony adja olcsobban a gepeit ez bevalhat. Mivel en jatekfuggo vagyok nalam ezek a dolgok egy picit hatrebb szorulnak de a Sony mintha picit a HCGamereknek kampanyol, az MS inkabb a multimedias vilaghadjaratat vegzi es mindig azt tartja fontosnak amit epp reklamoz. Szeretem mindket konzol exkluziv jatekait de biztos nem fogok a falnak rohanni majd 2014-be veszek mindkettot.
6.
6.
#4: Nem értelek:

"Ez maximálisan a kiadó döntése, a Sony mindenesetre bejelentette, hogy a first-party címeinél nem él majd ezzel a módszerrel, és tulajdonképpen biztató, hogy az Electronic Arts is leszögezte korábban, hogy felhagy az online pass alkalmazásával."


Ez neked mégis miben hasonlít ahhoz amit az MS tervezett? Az egyik kapásból a konzolgyártó által erőltetett politika (MS), a másikra viszont lehetőséget fog nyújtani a struktúra. (Sony)

Nem ugyanaz a kettő, nagyon nem...

Ami viszont most kiderült: a kiadók erőltetik nagyon ezt a dolgot, ugyanakkor kicsit meg is lepett hogy az EA-t annyira nem érdekli. Okosan taktikáznak :)
5.
5.
Tyebeca
Ez ha jól emlékszem eddig is volt Online pass pár játékban. Pl Dirt, Grid
Meglátjuk mi sül ki az egészből a végén de nekem a Sony hozzáállása sokkal szimpatikusabb mint a konkurenciáé. És az szerintem 100% hogy a belső, Sony által fejlesztett játékokban nem fogunk találkozni DRM-el. Nagyjából az exclusive játékaik voltak eddig a legütősebbek.
4.
4.
Dercsi
Na akkor: Fizetni kell eleve az online-ért,nem baj vállalható, de még egyszer fizetni mert vettem egy használt játékot? Csak szerintem kezd sz@r szagú lenni a palacsinta? Egyik kutya, a másik eb, mire kapható lesz kíváncsi vagyok még milyen kisbetűs rész derül ki innen-onnan.
3.
3.
OLLiE
Jó lett a PS4, ezzel a funkcióval megforgatta a kést a redmondiakban :D
amúgy a stílusa elég fura, a X ONE jobban fest azért :P
2.
2.
simon 555
Az online pass azért korántsem annyira drasztikus mint az MS megoldása. Na meg ugye a kiadó döntése. Ha meg esetleg épp van, nem muszáj felhasználni ha nem érdekel az online, hanem pl végigjátszom és elpasszolom. Vagy ha meg felhasználom akkor is el lehet adni, vagy olyannak akit nem érdekel az online, vagy meg olyannak aki vesz hozzá online passt.
Egyszóval minden marad a régiben, ahogyan megszoktuk eddig.
1.
1.
Tsugirai
Így is kevesebb lesz a DRM, mint volt, (hogy az Xbone-ról ne is beszéljünk) így én örülök.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...