HWSW: Mobiljátékkal a demenciakutatásért

  • Írta: zoenn
  • 2016. május 6.
  • Érdekesség
Link másolása
A játékosok akár néhány percnyi játékkal is nagyban hozzájárulhatnak a kutatók munkájához. Az adatgyűjtés természetesen anonim, és akár ki is kapcsolható, bár akkor a kezdeményezés lényege veszik el.

Széles körű összefogás eredményeként született meg a Sea Hero Quest mobilos játék, mely a mögötte álló kutatók szerint akár több száz évnyi laboratóriumi demenciakutatást is kiválthat, ha néhány százezer ember pár percet rászán. A szakemberek szerint hagyományos laboratóriumi módszerekkel legalább 5 órába telne annyi hasznos adat összegyűjtése, ami mobileszközökön néhány perc alatt megoldható.

Hilary Evans, az Alzheimer's Research szervezet vezetője szerint eddig az ilyen átfogó vizsgálatok koordinálása nagyon hosszú időt vett igénybe, és a mobiljátékos eléréshez képest rendkívül alacsony, legfeljebb néhány száz fős minta viselkedéséről szolgáltatott pillanatképet. "Az eddigi legnagyobb, a tájékozódási képesség kutatására irányuló vizsgálatban mindössze 600 önkéntes vett részt. A kutató közösség hozzáférése egy ekkora méretű nyílt adathalmazhoz ilyen rövid idő alatt pontosan az a típusú innováció, amely a demencia kutatásában a következő áttörés eléréséhez szükséges” - mondta Evans.

A demencia és leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór Magyarországon is súlyos problémát jelent: mintegy 250 ezerre becsülik a közvetlenül érintettek számát.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

1.
1.
mestermagyar
Nocsak, valaki nem az óriások sunyi licenszelésével és a piaci monopóliumát erkölcstelenül kihasználva próbál meg emberi milliókon kísérletezni. +1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...